دستگاه رطوبت ساز چیست؟
همانطور که از نام این دستگاه مشخص است می تواند مقدار رطوبت هوا را افزایش دهد. از رطوبت ساز در منازل و صنعت استفاده می شود، مثلا گلخانه ها برای فراهم کردن شرایط رشد برخی گیاهان باید مقدار رطوبت را در حد بالایی نگه دارند، بنابراین از دستگاه رطوبت ساز استفاده می کنند.
در منازل هم برای ضدعفونی کردن، مرطوب و گرم نگه داشتن هوای محیط همچنین در جهت جلوگیری از سرماخوردگی در زمستان از دستگاه رطوبت ساز یا دستگاه بخور استفاده می شود. دستگاه های رطوبت ساز به طور کلی در دو نوع بخور سرد و گرم عرضه می شوند.
این دستگاه مخزنی برای محلول ضدعفونی دارد که می توان از این طریق هوا را ضدعفونی کرد، مثلا می توان از اکالیپتوس در مخزن استفاده کرد تا با پخش شدن آن در هوا ضد عفونی را انجام دهد.
همانطور که اشاره شد در گلخانه ها، مرغداری ها، دامداری، سردخانه، کشت و پرورش قارچ، کارخانههای چایسازی، انواع انکوباتور، نساجی، انواع چاپخانهها، آزمایشگاه و هر مکانی که نیاز به تنظیم دقیق رطوبت داشته باشد از دستگاه های رطوبت ساز استفاده می شود.
انواع دستگاه های رطوبت ساز (دستگاه بخور):
همانطور که اشاره کردیم دستگاه رطوبت ساز دو نوع مختلف دارد که شامل دستگاه بخور سرد و بخور گرم است. در ادامه به کاربرد، فواید و معایب هر کدام می پردازیم:
دستگاه رطوبت ساز یا بخور گرم:
از این نوع رطوبت ساز معمولا در هوای سرد استفاده می شود که باید اشاره کرد احتمال ایجاد و رشد باکتری، قارچ و کپک در مخزن این نوع دستگاه کم است. در صورتی که تنها می خواهید برای افزایش رطوبت هوا از این نوع دستگاه ها استفاده کنید بهتر است از نوع بخور گرم باشد.
از فواید دستگاه رطوبت ساز گرم می توان به؛ تسکین گرفتگی بینی، عفونت های دستگاه تنفسی، کاهش شدت و درد ناشی از سرفه های خشک اشاره کرد. در این نوع دستگاه امکان استفاده از گیاهانی از قبیل اکالیپتوس، خوشبو کننده و... هم وجود دارد.
با وجود تمام فوایدی که برای این نوع بخور ذکر شد باید اشاره کرد؛ احتمال سوختگی با بخار داغ یا آب داخل مخزن و مصرف بالایی انرژی برق در این دستگاه از معایب آن به شمار می رود.
دستگاه رطوبت ساز سرد یا بخور سرد:
بخور سرد را می توان به عنوان نسل جدید از بخور های گرم معرفی کرد که موجب می شود ذرات آب و بخار بیشتری وارد مجرای تنفسی شود. از رطوبت سازهای سرد بیشتر در فصل زمستان استفاده می شود. از جمله فوایدی که این دستگاه رطوبت ساز سرد دارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمتر بودن سر وصدا نسبت به نوع دستگاه بخور گرم
- کاهش مصرف انرژی برق
- کاهش خطر سوختگی (بهویژه برای خردسالان)
در کنار تمام فوایدی که در بالا به آنها شاره شد این دستگاه هم معایبی دارد که شامل:
- افزایش احتمال رشد و تکثیر قارچ ها و باکتریها
- پخش شدن مواد زیان آور همراه با قطرات آب (لبته رطوبت سازهای تبخیری از این قاعده مستثنا هستند)
- مواد معدنی در دستگاه بخور سرد می توانند همراه با آب در منزل پراکنده شوند.
دستگاه رطوبت ساز سرد به سه گروه تقیسم بندی می شوند که شامل؛ رطوبت ساز اولتراسونیک، رطوبت ساز تبخیری و رطوبت ساز پروانه ای می شود. در ادامه به تفسیر هر کدام از آنها می پردازیم:
رطوبت ساز التراسونیک:
این نوع رطوبت ساز با تغییر فرکانس صوت می تواند رطوبت سرد تولید کند، این موضوع بدون تغییر در مولکول های آب صورت می گیرد. در واقع این دستگاه قطرات آب را به ذرات بسیار ریز تبدیل می کند آنها را به شکل مه درمی آورد. رطوبت ساز التراسونیک می تواند بدون خیس شدن محیط اطراف مقدار رطوبت مورد نیاز را تامین کند که این مورد از فواید آن محسوب می شود. بنابراین دستگاه رطوبت ساز التراسونیک از سایر دستگاه ها که با پرتاب قطرات آب موجب خراب یا خیس شدن محصولات می شوند، متمایز است. از این نوع رطوبت ساز در سالن های پرورش قارچ ، گلخانه ، منزل و... استفاده می شود.
رطوبت ساز پروانه ای:
از این نوع دستگاه رطوبت ساز می توان در سالن های مرغداری ، پرورش قارچ ، گلخانه ، دامداری و... استفاده کرد که توانایی تامین رطوبت بالا را هم دارد. در رطوبت ساز پروانه ای آب از طریق پمپ داخل دستگاه کشیده می شود و با پرتاب شدن آن بر روی پروانه های قسمت جلویی دستگاه و چرخانده شدن بسیار سریع آنها؛ قطرات آب پودر شده و به محیط بیرون منتقل می شوند.
فواید استفاده از رطوبت سازها چیست؟
در ماه های گرم سال احتمال آلرژی افزایش می یابد، بنابراین افراد ممکن است درگیر مشکلات تنفسی شوند. از طرفی استفاده از کولرها و پنکهها سبب به جریان در آوردن هوای خشک داخل اتاق می شود همچنین کولرگازی میتواند هرگونه رطوبتی را از هوا حذف کند، در نتیجه استفاده از دستگاه های رطوبت ساز می توانند مفید واقع شوند. در ماه های سرد سال که ریه، لب و بینی خشک می شوند افراد از بخور سرد بهره می گیرند. در ادامه به برخی فواید رطوبت سازها اشاره می شود:
پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا:
برخی مطالعات نشان می دهد استفاده از دستگاه رطوبت ساز احتمال ابتلا به آنفولانزا را کاهش می دهد. محققان ویروس آنفلوانزا را وارد هوا کرده و از طریق سرفههای مصنوعی متوجه شدند؛ در صورتی که رطوبت هوا به ۴۰ درصد به بالا برسد؛ ذرات معلق ویروس در هوا غیرفعال شده و از اثرات عفونی آنها کاسته شده.
کاهش سرفه های خشک:
سرفه های خشک فایده ای برای انسان ندارند، اگر مقداری رطوبت هوا را افزایش دهیم، این رطوبت از طریق مجاری هوایی وارد ریه می شود و سرفه های را موثرتر می کند، در نتیجه ترشحات اضافی و خلط از طریق سرفه دفع می شوند.
سلامت پوست و مو:
ممکن است شما هم تجربه خشک شدن پوست، مو و لب ها را در فصل زمستان داشته باشید. برخی سیستم های گرمایشی می توانند مقدار رطوبت هوا را کاهش دهند، علاوه بر این موضوع هوای سرد و خشک هم وضعیت خشکی را تشدید می کند. در صورت استفاده از دستگاه رطوبت ساز و افزایش مقدار رطوبت محیط احتمال خشکی، حساسیت و ترک خوردن پوست تا حد زیادی کاهش می یابد.
کاهش خروپوف:
در صورتی که مقداری رطوبت هوا را افزایش دهید؛ احتمال خروپوف را هم کمتر کرده اید. در صورتی که هوای اتاق خشک باشد مسیرهای تنفسی هم نرم و روان نیستند در نتیجه خروپف را شدید می شود. بنابراین با افزودن مقداری رطوبت با بخور سرد می توان عملکرد تنفسی را بهبود داد.
کاهش علائم آسم و آلرژی:
در صورتی که از دستگاه رطوبت ساز به خوبی استفاده شود؛ می توان علائم آسم و آلرژی را کاهش داد. در صورتی که فرد مجاری تنفسی و یا سینوس های خشکی داشته باشد؛ بیشتر مستعد واکنشهای آلرژیک است. بنابراین استفاده از دستگاه رطوبت ساز می تواند بسیار کمک کننده باشد.
مفید در منزل:
در صورتی که شما در منزل گیاه نگه داری می کنید می توانید با استفاده از دستگاه رطوبت ساز آنها را شاداب تر و سرحال تر کنید. علاوه بر این موضوع کفپوشهای چوبی و مبلمان خانه با این روش طول عمر بیشتری خواهند داشت. ترک نخوردن کاغد دیواری، به وجود نیامدن الکتریسیتهی ساکن در محیط خانه، کاهش هزینههای گرم کردن خانه از جمله دیگر فواید این روش محسوب می شود.
گردآوری: بخش دکوراسیون سرپوش
- 13
- 2