جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۷۰۱۵۸

انواع دیوارهای ساختمانی از لحاظ ساختاری و عملکردی

انواع دیوارها در ساختمان,انواع دیوار در ساختمان سازیانواع دیوارهای ساختمان
دیوارها در حقیقت یک ساختار ممتد، یکپارچه و محکم را تشکیل می دهند که اجزای خانه تا حد زیادی روی آنها بنا می شود. دیوار از موارد مختلفی تشکیل می شود در نتیجه انواع متفاوتی نیز دارد. در ادامه این مطلب سرپوش به این موضوع بیشتر اشاره می شود.

انواع دیوارها در ساختمان:

دیوارها در حقیقت ساختاری یکپارچه، ممتد، استوار و محکم هستند که از مواد مختلفی مانند؛ آجر، سنگ، بتن، چوب یا فلز و... ساخته می شوند. ضخامت یک دیوار بدون شک از طول و ارتفاع آن بیشتر خواهد بود. 

از دیوارهای ساختمان عمدتا برای جدا کردن فضاهای بنا شده در محل استفاده می شود، درحقیقت از آنها می توان به عنوان یک محافظ فضا نام برد. علاوه بر این موضوع دیوارها ساختاری عمودی دارند که بار ساختمان را به زمین منتقل می کنند. یکی دیگر از مهم ترین وظایف دیوارها ایجاد یک محیط امن در پیرامون می باشد. 

به طورکلی دیوارها به دو دسته تقسیم می شوند که شامل موارد زیر می باشد:

دیوارهای داخلی: این دیوار ها فضاهای داخلی ساختمان را از هم جدا می کنند.

دیوارهای خارجی: که معمولا خارج از بنا ساخته می شوند و مشرف به کوچه، خیابان و به طورکلی فضای خارجی هستند. 

انواع دیوارها در ساختمان,انواع دیوارهای ساختمانیانواع دیوارهای ساختمان شامل خارجی و داخلی

انواع دیوار از لحاظ مصالح:

دیوار آجری:

این نوع از دیوار ارزان ترین، قابل استفاده ترین نوع مصالح مصرفی را دارند، همانطور که از نامش پیدا است از آجر به همراه برخی ملات دیگر مانند گل، پودر سیمان و... ساخته می شود. 

دیوار سنگی: 

این نوع دیوار از سنگ که یک ماده طبیعی است و جزء نخستین مصالح بشر محسوب می شود استفاده می کنند. این نوع از دیوار می تواند بدون استفاده از ملات های مورد نیاز ساخت دیوار ساخته شوند. 

دیوار بتنی:

این نوع از دیوار از بتن هایی که از قبل ساخته شده اند؛ تشکیل می شود و از آن در دیوارهای داخلی و خارجی استفاده می کنند.

دیوار بلوکی: 

بلوک ها از پرکاربردترین مصالح برای ساختن دیوار هستند که دو نوع پر و توخالی دارند. استفاده از بلوک معمولا در دیوار های حامل و غیر حامل می باشد. 

پنل ها: 

پنل های دیواری گزینه ای مناسب جهت استفاده برای دکوراسیون داخلی منازل محسوب می شوند. آنها وزن کمی دارند، زیبا هستند به همین دلیل برای افراد پیشنهادی مطلوب به شمار می روند. 

انواع دیوارها در ساختمان,انواع دیوار در ساختمان سازی,دیوار پنلیانواع دیوارهای ساختمان شامل دیوار پنلی

دیوارهای چوبی: 

در این نوع از دیوارها از چوب استفاده می شود که گرما و انرژی بسیاری به محیط وارد می کند، به همین دلیل در دکوراسیون داخلی و نمای خارجی ساختمان ها بسیار به چشم می خورد. 

دیوار هبلکس: 

هلبکس در حقیقت با استفاده از نوعی بتن سبک که هوادهی یا اتوکلاو شده است، ساخته می شوند. در این حالت هلبکس ها را کنار همدیگر قرار می دهند و با استفاده از چسبی مخصوص با هم می چسبانند تا دیوار شکل بگیرد، این نوع از مصالح جایگزینی برای آجر و مصالح قدیمی شده است.

ضدحریق ،عایق و سبک وزن بودن از خصوصیات مطلوب این دیوار محسوب می شود، از طرفی این دیوار مقاومت مطلوب و جذب پایین آب را نیز دارد. هلبکس ها با مخلوط سیلیس، سیمان، آهک و پودر آلومینیوم ساخته می شوند. 

از هلبکس ها معمولا برای دیوار خارجی غیر حامل ساختمان استفاده می شود تا از این طریق تبادل حرارتی با فضای خارج کنترل شود، از طرفی دارای عایق صدا هستند پس می توانند دیوار های داخلی و با ضخامت کمتر استفاده شوند. به طورکلی دیوارهای هلبکس در آینده باید جایگزین تمام دیوارهای خانه ها شود. 

دیوار پیش ساخته: 

در این نوع از دیوار احتیاجی به ساختن قطعات سنگین دیوار و بتن در کارخانه ها و متصل کردن آنها به هم نیست، شما می توانید سازه را به شکل شبکه های میلگردی که میان آنها لایه ای از فوم پلی استایرن قرار دارد بسازید که در پانل هایی سبک در محل احداث بنا به هم متصل می شوند.

انواع دیوارها در ساختمان,انواع دیوار در ساختمان سازی,دیوارهای پیش ساختهانواع دیوارهای ساختمان؛ شامل دیوارهای پیش ساخته

ديوار با شمع های صفحه‌اي:

این نوع از دیوار با هدایت شمع های صفحه ای به داخل خاک شکل می گیرد. زمانی کارایی خوبی از خود نشان می دهد که قفل و بست کاملی بین صفحات ایجاده شده باشد، البته این مسئله در زمین هایی که قلوه سنگ یا قطعات درشت تر دارند به خوبی امکان پذیر نخواهد بود. در حین افزایش طول شمع ها امکان دارد خم شوند. این نوع از دیوارها نیز تا حدی می توانند از نفوذ آب پیشگیری کنند. براي نگاهداري ديواره بخش هاي حفاري معمولا از دیوارهای شمعی استفاده می شود، در خاک هایی با زهکشی آزاد؛ ديوار بايد همراه با يک سيستم آبکشي باشد تا فشار جانبي وارده از زمين و آب به ديوار شمعي کاهش يابد.

انواع دیوارها در ساختمان از لحاظ عملکرد:

در قالب فونداسیون ساختمان و عملکرد دیوارها را به ۶ دسته تقسیم می کنند که در ادامه به توصیف هرکدام از آنها پرداخته ایم: 

دیوارهای باربر:

همانطور که از نام این دیوارها نیز کاملا مشخص است می توان به راحتی متوجه شد؛ دیوار باربر علاوه بر وزن بارهای اعمال شده از بخش های دیگر مانند سقف‌ها، تیر‌ها و دال‌های ساختمان را نیز تحمل می کند تا به فونداسیون منتقل شوند. 

در حقیقت این دیوارهای باربر هستند که بار ساختمان را از سمت سقف به کف انتقال می دهند. در اصطلاح عامیانه به این دیوارها حمال نیز می گویند. 

انواع دیوار باربر را می‌توان در قالب ۶ مورد زیر دسته‌بندی کرد:

- دیوار بتنی پیش ساخته

- دیوار حائل

- دیوار بنایی

- دیوارهای میخ فلزی باربر

- دیوار آجری مهندسی (۱۱۵ میلی متر تا ۲۲۵ میلی متر)

- دیوار سنگی

درباره دیوارهای باربر ساختمان باید به چند نکته مهم توجه داشت؛ 

اول اینکه: زمانی که ارتفاع ساختمان افزایش پیدا می کند باید ضخامت دیوار مورد نیاز و فشار ناشی از آن بر پی ساختمان زیاد شود که این موضوع سبب غیراصولی شدن سازه می شود. 

دوم اینکه: دیوارهای حمال علاوه بر وزن خود قادر به تحمل وزن ساختارهای دیگر ساختمان نیز هستند. 

سوم اینکه: برای برداشتن قسمتی از دیوار باربر با هدف ایجاد گذرگاه؛ شما باید علاوه بر یک تیر و ستون جدید برای حمایت از فنداسیون ساختمان است.

انواع دیوارها در ساختمان,انواع دیوار در ساختمان سازی,دیوارهای باربرانواع دیوارهای ساختمان؛ شامل دیوارهای باربر

دیوارهای غیر باربر:

دیوارهای غیرباربر برخلاف دیوارهای حمال؛ یکپارچگی خاصی ندارند و تنها وزن خود را تحمل می کنند در نتیجه نمی توانند هیچ‌گونه بار اضافی مربوط به دیگر اجزای ساختمانی مانند تیرها، سقف‌ها و دال‌ها را تحمل نمی‌کنند. این گونه دیوار‌ها تنها با هدف پارتیشن‌بندی و به منظور جدا‌ کردن فضاها مورد استفاده قرار‌ می‌گیرند. نام دیگر این دیوارها drop یا پرکننده می باشد. 

-    دیوارهای غیر باربر پارتیشن‌بندی:

حتما تا به حال دیوارهای پارتیش‌‌بندی را در ادارات، شرکت‌ها و حتی خانه‌ها مشاهده کرده اید. دیوارهای پارتیشن یک دیوار غیر باربر داخلی برای تقسیم فضای بزرگتر به فضاهای کوچکتر هستند. براساس کاربردی که این دیوارها دارند ارتفاع متغیری خواهند داشت، ممکن است بخشی از یک طبقه یا یک طبقه باشند. شیشه، تخته فیبر، بتن، چوب یا آجر از جمله مواد سازنده این دیوارها هستند. 

-    دیوارهای غیر باربر Qpannel:

از دسته دیوارهای غیر باربر می توان به دیوار Qpannel اشاره کرد که از یک لایه سبک فومی دولایه سیمان روکش شده ساخته می شود. از این دیوار معمولا برای جدا کردن فضاهای داخلی ساختمان استفاده می شود. در زمینه مقابله حریق، آکوستیک و سازه مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن از پانل‌ها به عنوان دیوارهای غیرباربر و جداکننده داخلی استفاده شده است و کاربرد آن در حیطه الزامات ارائه شده، مجاز می باشد.

-    دیوارهای حفره:

دیوار حفره دیواری است که از ترکیب دو دیوار تشکیل شده است، از بین آنها یک فضای خالی یا حفره وجود دارد. این دیوار ساختمانی از یک دیوار بیرونی متصل به دیوار داخلی تشکیل شده است که توسط یک فضای هوایی از همدیگر جدا می شوند. با استفاده از این دیوارها به منظور جلوگیری از نفوذ باران به سطح داخلی امکان پذیر است. 

دیوارهای برشی:

دیوارهای برشی یا مهاری؛ نوعی دیوار قاب بندی شده هستند که با هدف مقاومت ساختمان در برابر نیروهای جانبی مانند بادهای شدید و زمین لرزه طراحی می شوند. این دیوارها معمولا در قسمت های خارجی ساختمان استفاده شده و یک عنصر عمودی مقاوم در برابر نیروی افقی محسوب می شوند.

مرکز هر نیمه از ساختمان بهترین مکان برای به کارگیری این دیوارها است. این موضوع با توجه به شکل و موقعیت پلان‌های ساختمان‌ معمولا انجام نمی شود و پیمانکاران و مهندسین، دیوارهای برشی را عمدتا در گوشه‌ و انتهای سازه به کار می‌برند.

انواع دیوار برشی مورد استفاده در سازه‌ها با توجه به اندازه و شکل ساختمان و مصالح بکار رفته در ساختار دیوار به شرح زیر است:

۱ . دیوار برشی مونولیتیک

۲ . دیوار برشی تخت و کانالی

۳ . دیوار برشی جفت

۴ . دیوار برشی بتن مصلح

۵ . دیوار برشی مصالح بنایی

۶ . دیوار برشی فولادی

دیوارهای روکش شده:

دیوارهای روکش بنایی از یک لایه خارجی غیر ساختاری منفرد از مصالح ساختمانی متفاوت با ساختار دیوار اصلی تشکیل می شوند که غالبا با استفاده از آجر با سنگ ساخته می شوند. روکش های هوایی می توانند یک فضای هوایی در قسمت پشتی خود داشته باشند که از لجاظ فنی به آن روکش لنگر گفته می شود. در صورتی که روکش دیوار به صورت مستقیم به قسمت پشتی وصل شود به آن “روکش چسبیده” گفته می شود. 

انواع دیوارها در ساختمان,انواع دیوار در ساختمان سازی,دیوارهای روکش شدهانواع دیوارهای ساختمان؛ دیوارهای روکش شده

دیوارهای روبه‌رو:

نوع خاصی از دیوارهای ساختمانی دیوارهای روبرو هستند که از ترکیب دو دیوار به صورت چسبیده به هم تشکیل می شوند. از دو یا چند ماده در تشکیل دیوارهای روبرو استفاده می شود که هدف آنها دستیابی به یک عملکرد مشترک می باشد. 

انواع دیوارها در ساختمان از لحاظ ساختار:

دیوارها از نظر ساختار نیز انواع مختلفی دارند. به طور کلی این دسته‌بندی شامل موارد زیر است:

- دیوارهای عایق حرارت

- دیوارهای عایق صدا

- دیوارهای عایق رطوبت

گردآوری: بخش دکوراسیون سرپوش

  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش