دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۴۰۰۰۲۲

چند پیشنهاد برای آن‌که با قبض‌های نجومی تابستان مواجه نشوید

تابستان, قبض‌ برق,افزایش هزینه برق

قبض‌های نجومی تیر و مرداد هر سال پای مشترکان زیادی را به ادارات برق می‌کشاند. کولرها بزرگترین متهم این ماجرا شناخته شده‌اند. وزارت نیرو اعلام کرده است که ٧٠‌درصد ایرانی‌ها در تابستان از کولر استفاده می‌کنند و کولرها حدود ٣٠‌درصد برق تابستانه را مصرف می‌کنند. براساس این گزارش‌ها، هر درجه افزایش دما مصرف برق در ایران را بین ٥٠٠ تا ٧٠٠ مگاوات افزایش می‌دهد و این وضع به اندازه‌ای حاد می‌شود که گاهی شبکه برق را با خاموشی و قطع برق مواجه می‌کند.

 

این شرایط در حالی رخ می‌دهد که اگر بخواهیم براساس استانداردهای جهانی رفتار کنیم، اقلیم ایران به جز مردمی که در استان‌های ساحلی زندگی می‌کنند، نیازی به استفاده از کولرهای گازی ندارند و کولرهای کم‌مصرف آبی جوابگو است. علاوه بر این ایرانی‌ها دمای رفاه را رعایت نمی‌کنند و ترجیح می‌دهند با مصرف برق زیاد زمستان را به خانه‌هایشان بیاورند! در ادامه به شما توضیح می‌دهیم که چگونه می‌شود با چند رفتار ساده مبلغ قبض برقتان را تا نصف برسانید.

 

چند راه ساده برای نصف ‌کردن مبلغ قبض برق

چند نکته ساده می‌تواند بشدت میزان مصرف برقتان را کاهش دهد. رقمی بین ٣٠ تا ٥٠ درصد کاهش مبلغ برق با اقداماتی انجام می‌شود که شاید هرگز به آنها فکر نکرده‌اید. برای این‌که از این ترفندها آگاه شوید، کافی است توصیه معاونت فروش شرکت برق منطقه‌ای تهران را بخوانید:

 

در ساعات اوج مصرف، دور وسایل برقی پرمصرف را خط بکشید. معاونت فروش و خدمات مشترکان شرکت برق منطقه‌ای تهران توضیح می‌دهد که ساعات اوج مصرف برق در تابستان ١٩ تا ٢٣ شب و در روز بین ١٢ تا ١٦ است. اگر در این ساعات از وسایل پرمصرف برق استفاده نکنید به‌راحتی می‌توانید تا ٣٦ درصد از مبلغ قبض برقتان کم کنید.

در ساعات ١٢ تا ١٦ تابستان، بیشترین مصرف برق رخ می‌دهد. نرخ تعرفه برق در این ساعات بیشتر از ساعات دیگر است. برای این‌که مبلغ قبض برقتان را به‌صورت قابل توجهی کم کنید، دارندگان کولرهای گازی دمای کولرهایشان را بین ۲۴ تا ۲۶ درجه سانتیگراد تنظیم کنند و دارندگان کولرهای آبی با استفاده از دور کُند این نوع وسایل می‌توانند از مصرف برق خود به میزان بسیاری بکاهند.

 

اگر در منطقه زندگی شما وزش باد کم است، کاهش مصرف برق کولر گازی با تنظیم دمای مناسب آغاز می‌شود. دمای اتاق را روی ۲۷ تنظیم کنید. به‌ازای هر درجه افزایش دمای اتاق یا خانه، بین ۳ تا ۵ درصد از میزان قبض برق مصرفی کاهش پیدا خواهد کرد. می‌توانید ترموستات را برای تنظیم دما برنامه‌ریزی یا به صورت دستی آن را تنظیم کنید.

 

جالب است بدانید لامپ‌های پرمصرف به دلیل این‌که محیط را گرم‌تر می‌کند، باعث نیاز بیشتر شما به کولر می‌شود. اگر می‌خواهید ۱۰ درصد هزینه برقتان را کاهش دهید بهتر است لامپ‌هایی با وات کمتر استفاده کنید. برای محیط‌های خارج از خانه هم بهتر است از لامپ‌های قدیمی یا فلورسنت استفاده کنید.

 

٥ درصد تهرانی‌ها بدمصرفند

پنج درصد مشترکان برق تهران بدمصرف هستند. این آماری است که شرکت برق منطقه‌ای تهران اعلام کرده و البته توضیح داده که مشترکان پرمصرف‌تر خانگی‌ها نیستند و ادارات دولتی بیشترین مصرف برق را دارند. در مجموع در حالی که تنها ٥ درصد مشترکان خانگی تهران پرمصرف هستند، بیشتر از ٢٢ درصد مشترکان تجاری تهران بدمصرف به‌شمار می‌آیند. البته گویا مصرف‌کنندگان برق در ایران رشد فرهنگی داشته‌اند و تعداد ۸۰ هزار مشترک پرمصرف خانگی و حدود ۱۰ هزار مشترک پرمصرف تجاری کمتر شده‌اند.

 

در حال حاضر چهار میلیون و ۳۷۰ هزار  مشترک در تهران وجود دارند که در این بین مشترکان صنعتی بزرگ ولتاژ اولیه ۴۰۱ اشتراک، مشترکان  اداری -  تجاری ولتاژ اولیه ۲۰۸۶ اشتراک و مشترکان منابع آب شرب ولتاژ اولیه ۱۰۲ اشتراک را شامل می‌شوند.

 

همچنین سهم مشترکان خانگی و کسبه سه میلیون و ۸۸۲ هزار و  ۷۶۳ اشتراک است و سایر مشترکان نیز ۲۵۴ هزار و ۴۷۷ اشتراک را شامل می‌شوند.

 

تفاوت ٧٥ هزار توماني هزينه برق كولرآبي و گازي

کولرهای گازی حدود ٤ برابر کولرهای آبی برق مصرف می‌کنند. جالب است بدانید میزان مصرف برق کولرهای گازی دست دوم بین ۳ تا ۴ برابر بیشتر از کولرهایی است که به‌صورت نو خریداری و نصب می‌شود. به همین دلیل مشترکان در صورت استفاده از کولرهای گازی دست دوم، مبلغ قبض برقشان بسیار بیشتر خواهد بود.

 

وزارت نیرو اعلام کرده است هزينه برق كولرهاي گازي نسبت به آبي در هر ماه حداقل ٧٥ هزار تومان است. به این‌ترتيب، نوع تجهيزاتي كه هر مشترك استفاده مي‌كند تأثير قابل توجهي در ميزان مصرف و هزينه برق هر خانوار دارد. با توجه به اين‌كه قيمت برق در پله اول و آخر ٧ برابر تفاوت دارد، با افزايش مصرف برق مشتركان و ورود به پله‌هاي بالاتر هزينه برق نيز چند برابر مي‌شود.

 

کولرهای گازی برق را می‌بلعد!

به‌كارگيري سيستم‌هاي سرمايشي در ماه‌هاي گرم سال بشدت مصرف برق را افزايش مي‌دهد. براساس توضیحی که مدیران وزارت نیرو می‌دهند، مشتركي كه در نیمه دوم سال به طور متوسط ٢٠٠ كيلووات ساعت در ماه برق مصرف مي‌كند با راه‌اندازي يك كولر آبي در ماه‌هاي گرم مصرف اين مشترك به ٥٠٠ كيلووات ساعت مي‌رسد كه حكايت از افزايش ٥/٢ برابري در مصرف و ٤ برابري در هزينه برق مشترکان دارد.

 

این در حالی است که اگر مشتركی به جاي كولر آبي از كولر گازي استفاده كند مصرف او از ٢٠٠ به هزار و ٢٠٠ كيلووات ساعت مي‌رسد، يعني ميزان مصرف اين مشترك ٧ برابر و هزينه او ١٠ برابر مي‌شود. يك كولر آبي با مصرف ٥٠٠ وات اگر روزانه ١٠ ساعت كار كند، در مدت دو ماه ٣٠٠ كيلووات مصرف مي‌كند كه با اضافه شدن اين عدد به مصرف ثابت، مشترك به‌يكباره شاهد افزايش چندبرابري ميزان مصرف و در نتيجه هزينه برق خواهد بود. همچنين از آنجا كه تعرفه برق به‌صورت پلكاني تعريف شده است با افزايش مصرف، قيمت برق به پله‌هاي بالاتر مي‌رود و هزينه را افزايش مي‌دهد.

 

در حالي كه طبق جدول تعرفه‌ها كه روي قبوض برق نيز درج شده است، مشترك با مصرف ٣٠٠ كيلووات بايد به ازاي هر كيلووات ساعت ٧٥‌تومان بپردازد و با افزايش مصرف به ٦٠٠ كيلووات بايد به ازاي هر كيلووات ١٩٥ تومان بپردازد. ولي با فرض اين‌كه يك مشترك از كولر گازي استفاده كند، با مصرف روزانه ١٠ ساعت طي دو ماه یک‌هزار و ٢٠٠ كيلووات ساعت برق مصرف مي‌كند كه در مجموع با مصرف ثابت وي (٣٠٠ كيلووات) به یک‌هزار و ٥٠٠ كيلووات مي‌رسد. بر اين اساس، مشترك مورد نظر بايد به ازاي هر كيلووات ساعت مازاد بر ٦٠٠ كيلووات ٢١٥ تومان پرداخت كند.

 

از دمای رفاه چه می‌دانید؟

اگر شما جزو آن دسته افرادی هستید که کولر را روشن می‌کنید و روی خود پتو می‌کشید یا در زمستان شوفاژهای روشن مجبورتان می‌کند لباس تابستانی بپوشید، احتمالا چیزی درباره دمای رفاه نمی‌دانید.  

 

انجمن مهندسی گرمایش، سرمایش و تهویه هوای آمریکا (ASHRAE) دمای مناسب برای خانه را در تابستان‌ها ٢٣ تا ٢٦ درجه سانتیگراد می‌داند و البته برای افراد پیر دمای ٢١ درجه سانتیگراد را پیشنهاد می‌کند. اگر شما دمای خانه را به کمتر از این عدد می‌رسانید باید بدانید در مصرف انرژی اسراف می‌کنید و باید الگوی مصرف‌تان را تغییر دهید. به‌ازای هر درجه اضافه‌ای که با آن دمای خانه‌تان را کاهش می‌دهید باید بین ٣ تا ٥ درصد پول بیشتری پرداخت کنید؛ به عنوان مثال اگر شما دمای کولر را روی ١٨ درجه تنظیم می‌کنید حداقل باید ٢٥ درصد پول بیشتری پرداخت کنید.  

 

به كمتر از رتبه A  رضايت ندهيم

مدیران وزارت نیرو به مردم توصیه می‌کنند اگر نگران هزینه     مصرف برقشان هستند به کمتر از رتبه مصرف انرژی A رضایت ندهند. هم‌اكنون اكثر وسایل برقي موجود در بازار داراي برچسب انرژي است كه از رتبه A تا G طبقه‌بندي شده است. در چند سال اخير تجهيزاتي روانه بازار شده است كه رتبه انرژي آنها از A نيز فراتر رفته كه با نشان A پلاس و++‌A  شناخته مي‌شود. بنابراين اطلاعات، احمدي‌ يزدي به مشتركان پيشنهاد مي‌كند كه حتي سراغ تجهيزات با رتبه B هم نروند و تنها تجهيزاتي را خريداري كنند كه داراي رتبه A و بالاتر است. گفتني است تفاوت مصرف رتبه A و F حدود ٥٠‌درصد است كه اين تفاوت در هزينه برق بيشتر هم مي‌شود.

 

کنتورهای هوشمند نصب کنیم

معاون شركت توانير راه ديگر مديريت مصرف را بهره‌گيري از كنتورهاي ٣ تعرفه مي‌داند. برخلاف كنتورهاي قديمي كه در تمام مدت شبانه‌روز بنابر يك تعرفه كار مي‌كند، كنتورهاي ٣ تعرفه به ساعات كم‌باري، ميان‌باري و اوج بار تقسيم‌بندي شده است كه به مشترك اين قابليت را مي‌دهد كه استفاده از تجهيزات پرمصرف خود را به زمان كم‌باري انتقال دهد.

 

در صورتي كه مشتركان مصرف خود را از ساعات اوج بار به كم‌باري منتقل كنند به‌ازاي هر كيلووات ساعت ١٥ تومان تشويقي مي‌گيرند. اين در حالي است كه بر عكس اين حالت به‌ازاي هر كيلووات ساعت ٣٠‌تومان جريمه دارد. بنابر سياست‌هاي وزارت نيرو، تعويض كنتورهاي قديمي هم‌اكنون در دستور كار شركت‌هاي توزيع برق قرار دارد، اما اين امكان نيز وجود دارد كه مشتركان درخواست خود را براي تعويض كنتور قديمي به شركت‌هاي توزيع برق ارایه كنند.

 

shahrvand​-newspaper.‎​ir
  • 18
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش