دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۴۰۰۱۰۹

چند نکته مفید برای اجاره‌ مسکن

نکات اجاره‌ مسکن,قرارداد اجاره مسکن,قانون اجاره مسکن

این روزها و با تعطیلی مدارس خیلی از خانواده‌ها که مستاجر هستند به فکر جابه‌جایی خانه خود می‌افتند؛ حتی آنهایی که بچه هم ندارند با توجه به رونق جابه‌جایی‌ها در این فصل اقدام به عوض کردن محل زندگی خود می‌کنند. کسانی که سال‌هاست با اجاره‌نشینی همراه هستند به چم و خم کار آگاهند و می‌دانند که وقتی سر و کارشان به بنگاه می‌افتد باید چه‌کار کنند. اما هستند زوج‌های جوان یا دیگر خانواده‌هایی که آن‌طور که باید و شاید از اصول برخورد به بنگاه‌های معاملات ملکی آگاه نیستند. در اینجا چند نکته کاربردی برای برخورد با بنگاه‌داران و صاحبان مسکن یادآور می‌شویم.

 

 با اصطلاحات آشنا شوید

در تنظیم قراردادهای اجاره معمولا از اصطلاحات حقوقی زیاد استفاده می‌شود، اصلا از آنها نترسید. در متن قرارداد که همان «اجاره‌نامه» است، شما «مستأجر» و مالک «موجر» خوانده می‌شود و خانه موردنظر هم «عین مستأجر» یا «مورد‌اجاره» نام دارد. مبلغی که به‌عنوان پول پیش تعیین شده، به «قرض‌الحسنه» معروف است و «اجاره ماهانه» هم که دیگر مشخص است. در قسمت بالای قرارداد «کد رهگیری» شما مشخص است که این کد رهگیری از الزامات قرارداد اجاره است. در قرارداد عبارت دیگری هم وجود دارد که «اجرت‌المثل ایام تصرف» نوشته شده و به معنای هزینه دیرکرد است و به مبلغی اشاره دارد که طرف‌های قرارداد برای جریمه همدیگر در زمان تاخیرهای احتمالی در انجام تعهدها درنظر می‌گیرند.

 

  بعد از انتخاب خانه چه‌ کار کنیم؟

معمولا بعد از تایید خانه شما و مالک خانه سر قیمت با هم چک و چانه‌ای خواهید زد و بعد هم پیش‌نویس قرارداد تنظیم می‌شود که در آن پرداخت هزینه‌های آب و برق و... با مستاجر خواهد بود. از طرف دیگر هزینه‌هایی که مالک باید انجام دهد نیز درج می‌شود. در اینجا حواس‌تان باشد سرتان کلاه نرود مثلا ملک ممکن است فرسوده باشد و لوله‌های آب و فاضلابش به‌زودی نشتی بدهند و نیاز به تعمیر پیدا کنند. شما نقش مستقیمی در ایجاد این هزینه‌ها نداشته‌اید و هزینه آن هم با شما نیست. به غیر از اینها، می‌توان شرط‌های دیگری هم به قرارداد افزود که اگر توسط هریک از طرف‌ها رعایت نشود، قرارداد باطل می‌شود و از طریق شورای حل اختلاف و سپس دادسرا، می‌توان برایش حکم قانونی گرفت.

 

  سراغ واسطه‌‌ها بروید

با گسترده‌شدن اپلیکیشن‌های معرفی منزل خیلی از مالکان و مستاجران ترجیح می‌دهند بنگاه را حذف کنند و خودشان قراردادی را فی‌مابین تنظیم کنند؛ توصیه می‌کنیم به‌شدت از این کار پرهیز کنید. وقتی شما سراغ بنگاه‌دارها می‌روید آنها سعی می‌کنند تا دو طرف معامله را به‌ هم جوش دهند و از خیلی اختلافات جلوگیری کنند. ضمن اینکه وقتی از طریق بنگاه معامله‌ای انجام می‌دهید کد رهگیری را دریافت می‌کنید که این در صورت اختلاف می‌تواند به دو طرف کمک شایانی کند.

 

  نگران هزینه‌ها نباشید

طبق قانون بنگاه‌ها یک‌چهارم از مبلغ اجاره را از هر دو طرف دریافت می‌کنند که باید به این مبلغ ۹ درصد مالیات بر ارزش‌افزوده را هم اضافه کنید. در عرف جامعه ما معادل یک‌میلیون تومان رهن، ۳۰ هزار تومان اجاره‌بها در نظر گرفته می‌شود که اگر یک قرارداد با پول پیش ۵۰ میلیون تومان را در نظر بگیریم معادل می‌شود با یک و نیم میلیون تومان. فرض کنیم ماهی ۵/۲ میلیون تومان هم اجاره بها تعیین شده باشد؛ با این حساب مبلغ کلی اجاره ماهی چهار میلیون تومان می‌شود. تحت این شرایط بنگاه مبلغی معادل یک میلیون تومان بابت اجاره و ۹۰ هزار تومان هم بابت مالیات از هر طرف معادله دریافت خواهد کرد. البته توجه داشته باشید این مبلغ فقط درصورتی دریافت می‌شود که معامله قطعی شده باشد.

 

  با مشکلات چه کنیم؟

یکی از بندهای قرارداد اجاره مربوط می‌شود به تاخیر در انجام تعهدات؛ عهد مستاجر این است که در پایان موعد قرارداد، خانه را خالی کند و مالک تعهد دارد که پول پیش خانه را بدهد. هر یک از طرف‌ها اگر در تعهدشان دچار قصور شوند، باید جریمه بپردازند و این جریمه هم معمولا به این ترتیب محاسبه می‌شود که در ازای هر روز دیرکرد، مبلغ روزانه اجاره باید پرداخت شود. بدیهی است مبلغ روزانه اجاره، از تقسیم مبلغ کل اجاره به ۳۰ حاصل می‌شود. اگر این تعهدات عملی نشود مالک و مستاجر می‌توانند به بنگاه مراجعه کنند تا با وساطت این مشکل برطرف شود ولی در صورت بالا گرفتن کار دو طرف به شورای حل اختلاف می‌روند.

 

چم و خم کار را بدانید

  ممکن است سر سال رسیده باشد و شما بخواهید قراردادتان را تمدید کنید؛ باید بدانید تمدید معمولا با پشت‌نویسی اجاره‌نامه انجام می‌شود و مالک و مستاجر دیگر به بنگاه مراجعه نمی‌کنند. اگر مشاور املاک این کار را غیرقانونی دانست اصلا نگران نشوید، چراکه طبق قانون مالک و مستاجر می‌توانند برای یک سال، بدون نیاز به کد رهگیری جدید قراردادشان را تمدید کنند.

 

  اگر قرارداد شما به سال سوم رسید باز باید کدرهگیری جدید بگیرید. کارمزد بنگاه‌ها در این مورد متغیر است اما عرفا یک‌هشتم مبلغ قرارداد را دریافت می‌کنند.

 

  موقعی که می‌خواهید قرارداد ببندید حتما با خودتان مدارک شناسایی کامل را ببرید که زمان عقد قرارداد به مشکل برنخورید. مالک هم باید با خود سند خانه همراه داشته باشد و مستاجر حتما اصل سند را رویت کند که به نام مالک باشد.

 

  اگر اجاره‌دهنده، مالک خانه نبود حتما از او وکالتنامه بخواهید و آن را بررسی کنید.

 

  زمان عقد اجاره‌نامه نیاز به دو شاهد است که معمولا بنگاه‌دار خودش به‌عنوان شاهد این کار را انجام می‌دهد اما اگر یک نفر همراه‌تان باشد، خیلی بهتر است.

 

  خانه‌ای که اجاره داده شده است کاملا در اختیار مستاجر است و مالک حق ندارد به بهانه‌هایی مثل سرکشی منزل به آنجا مراجعه کند. درضمن در پایان قرارداد مالک حق ندارد مبلغی را به‌عنوان ضرر و زیان از پول پیش خانه کسر کند، مگر آنکه به دادسرا برود و مطالبه ضرر و زیان کند و دادسرا مبلغی را تعیین کند.

 

 

newspaper​.fdn.‎​ir
  • 17
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش