روزنامه جهان صنعت نوشت: چند روزی است که اخباری مبنی بر کاهش قیمت مسکن به گوش میرسد. بررسیها نشان میدهد که این افت قیمت از کاهش قدرت خرید متقاضیان ناشی میشود؛ موضوعی که منجر به رکود معاملات در بازار شده است. در واقع این تنها آمار و ارقام هستند که دچار کاهش شدهاند و عملا معاملهای در این بازار با این اعداد و ارقام جدید انجام نمیشود.
در هیاهوی افزایش شدید قیمتها در بازار مسکن که خرید آن به امری فراتر از رویا تبدیل شده است، عدهای از رسانهها از سقوط قیمتها در این بازار خبر میدهند که البته مصداق این ادعا بیشتر درباره خانههای کممتراژ و همچنین شهرهای اطراف تهران بوده است.
اساسا کنترل قیمت مسکن و کاهش قیمتها در این بازار ارتباط معناداری با تعادل بین عرضهوتقاضا و همچنین شرایط کلان اقتصادی دارد. در حال حاضر با توجه به شکاف عمیقی که بین عرضه و تقاضای مسکن وجود دارد و همچنین با توجه به اینکه دولت نتوانسته است با ساخت واحدهای مسکونی ارزانقیمت در قالب طرح نهضت ملی مسکن، تاثیر شاخصی بر روند بازار مسکن بر جای بگذارد، به نظر میرسد که اگر ادعای کاهش قیمت نهچندان چشمگیر در مورد برخی از واحدهای مسکونی بوده باشد، لااقل این امر ریشه در سیاستهای دولت و همچنین تاثیر بازارهای موازی نظیر ارز، طلا و… ندارد.
کاهش قدرت خرید مردم دلیل اصلی ریزش قیمتها
برخی از بنگاهداران تاکید دارند که رکود مسکن و کاهش قدرت خرید متقاضیان مسکن یکی از مولفههای اصلی است که سبب شده طی هفتههای اخیر، برخی از فروشندگان در اصطلاح پول لازم قیمتهای پیشنهادی فروش را اندکی کم کنند با این نیت که در شرایط رکود معاملاتی مسکن قادر به فروش ملک خود شوند.
یکی از بنگاهداران شاغل در شهرهای جدید میگوید: قیمتها در بازار مسکن به حدی نجومی و غیرمنطقی است که به هیچ وجه نباید کاهش اندک قیمت مسکن را جدی گرفت و از این امر خوشحال بود.
او گفت: طبیعی است که وقتی قیمت مسکن افسار پاره میکند، پس از مدتها، شرایط هیجانی اندکی آرام بگیرد و روند اندک کاهش قیمتها را داشته باشد. این سیکل همیشه بر رفتار بازار مسکن حاکم بوده است.
ریزش قیمتها در مقابل انفجار و سونامی قیمت مسکن ناچیز است
علی نقیپور خاطرنشان میکند: سادهانگارانه است که تصور کنیم غول گرانی مسکن آرام گرفته است. چراکه وقتی میانگین قیمت مسکن به مترمربعی صد میلیون تومان رسیده، چگونه میتوان ریزش ناچیز قیمتها در شهرهای جدید یا کوچکمتراژ را به عنوان کاهش قیمت مسکن تلقی کرد و این کاهش قیمت را به کل بازار مسکن تعمیم داد.
همچنین زاهدی فعال بازار مشاوران املاک نیز گفت: بازار مسکن همیشه با یک رفتار سینوسی قابل پیشبینی دورههای رشد قیمتها و تثبیت را تجربه کرده است و اتفاقا این بازار کشش غیرقابل تصوری برای افزایش قیمتها دارد، چراکه تعیینکننده قیمت مسکن شرایط کلان اقتصادی است.
او گفت: دولت در حوزه مسکن صرفا مشغول گفتاردرمانی است و هر چند سیاستهای پراکندهای نظیر طرح نهضت ملی مسکن، افزایش وام خرید مسکن و… را در پیش گرفته اما به دلیل ناکارآمدی این سیاستها، عملا مشکلی در این بازار حل نشده است.
این بنگاهدار تاکید میکند: قیمت مسکن به صورت موردی و تحت تاثیر شرایط خریداران و همچنین رکود معاملات مسکن در خصوص برخی از واحدها، ریزش بسیار کمی داشته است که به هیچ وجه قابل اعتنا نیست.
کاهش ۲۰ درصدی مسکن سبب رونق معاملات نشده است
بنگاهدار دیگری در واکنش به برخی از اظهارنظرهای عنوانشده مبنی بر اینکه قیمت مسکن بیست درصد کاهش پیدا کرده است اظهار داشت: حتی اگر این ادعا صحت داشته باشد باید گفت که تاثیری بر رونق معاملات مسکن نداشته است. چراکه سطح رشد قیمت مسکن طی سالهای اخیر به حدی بوده است که چنانچه قیمتها در این بازار ۵۰ درصد هم کاهش داشته باشند، باز هم نمیتوان از آن به عنوان ارزانی ملک یاد کرد.
تخفیفهای موردی، مفهوم ارزانی مسکن نیست
این بنگاهدار با اشاره به برخی گزارشهای میدانی بازار مسکن که حکایت از کاهش ۳۰ درصدی قیمت مسکن در شمال پایتخت را دارد، گفت: با توجه به اینکه واحدهای مسکونی نوساز پایتخت، جزو گرانترین واحدهای مسکونی کل کشور هستند، طبیعی است که فروش آنها با چالش مواجه شود. در چنین شرایطی، برخی سازندگان ناچار هستند اندک تخفیفی را در نظر بگیرند که این امر اصلا مفهوم ارزان شدن این واحدها نیست.
تخفیفها هم جذابیتی برای مشتریان ندارد
کاهش قیمت مسکن به رباطکریم در استان تهران نیز رسیده است. آمارها نشاندهنده کاهش حدود ۱۰ درصدی قیمت مسکن در این شهرستان است.
اطلاعات کسبشده از بازدید میدانی از بنگاههای املاک فعال در رباطکریم به خوبی نشاندهنده کاهش ۵ تا ۱۵ درصدی قیمت مسکن در این شهرستان است.
مشاوران املاک مستقر در رباطکریم با اشاره به ریزش قیمت مسکن در ۲۰ روز گذشته، بر این باور هستند که شواهد و البته تجارب نشاندهنده این مهم است که روند کاهش قیمتها در این حوزه همچنان ادامهدار خواهد بود.
یکی از کارشناسان فعال در حوزه مسکن در این رابطه به ایران اکونومیست گفت: قیمت واحدی که تا پیش از این حدود ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان برای فروش در اختیار بنگاههای املاک در رباطکریم قرار داده شده بود، امروز حدود ۲۰۰ میلیون تومان افت قیمت دارد. یا واحد دیگری که با قیمت متری ۲۵ میلیون تومان آگهی شده بود، امروز حداقل با متری دو تا سه میلیون تومان افت قیمت به فروش گذاشته شده است.
کاهش قیمت مسکن در حالی در رباطکریم نیز نمود پیدا کرده که فروشندگان به خصوص آن دسته از کسانی که به اصطلاح پوللازم هستند، تخفیفهای خوبی برای جذب مشتریها میدهند، اما با وجود این تخفیفها، بازار مسکن در رباطکریم خریداری نداشته و استقبالی از این قیمتها نمیشود.
همچنین با وجود اینکه در رباطکریم شاهد افزایش عرضه مسکن هستیم، خریداران زیادی وجود ندارد و به گفته مشاوران املاک فعال در این منطقه، بیشتر معاملات در حوزه مسکن در بخش رهن و اجاره در حال انجام است، اما همین بخش رهن و اجاره با توجه به نوسانات قیمت، موجب شده تا تعداد زیادی از مالکان و مستاجران با یکدیگر به توافق رسیده و در همان واحد باقی بمانند. بر همین اساس به نقل از بنگاههای املاک، در رهن و اجاره نیز نقلوانتقالهای زیادی انجام نمیشود.
اجارهبها در بورس ریزمتراژهای پایتخت
دنیایاقتصاد نوشت: جستوجوگران در بازار اجاره مسکن در چهار منطقه بورس عرضه آپارتمانهای ریزمتراژ تهران هماکنون با چهار رویداد مهم مواجه هستند. تازهترین تحقیقات میدانی «دنیایاقتصاد» از بازار اجاره مسکن در چهار منطقه بورس عرضه آپارتمانهای مصرفی، ریزمتراژ و قیمت مناسب که همواره از سوی مستاجرها مورد توجه بوده است نشان میدهد، وقوع چهار رخداد در بازار اجاره این مناطق، مستاجرهایی را که امسال به تازگی و برای بار اول وارد بازار اجاره شدهاند یا آنهایی را که قصد جابهجایی در این بازار دارند با مشکلاتی روبهرو کرده است.
مناطق ۷ تا ۱۰ تهران، چهار منطقهای هستند که از سالهای گذشته تاکنون به دلیل آنکه محل عرضه حجم انبوهی از آپارتمانهای ریزمتراژ -۳۰ تا ۶۵مترمربعی- هستند، مورد توجه خانهاولیها و مستاجرها بودهاند. دو منطقه ۷ و ۸ در شرق تهران و مناطق ۹ و۱۰ در غرب تهران این چهار منطقه پرتقاضا و در عین حال قیمت مناسب نسبت به ۶ منطقه اول شهر تهران هستند. اما در آستانه فصل اوج جابهجایی در بازار اجاره، جستوجوگران این بازار با «کمبود فایل» روبهرو شدهاند. یک علت این موضوع از سوی واسطهها و فعالان بازار این مناطق، روی آوردن مستاجرها و موافقت گروه قابلتوجهی از موجرها با تمدید قراردادهای سال قبل است که میتوان آن را ویژگی دوم بازار اجاره این مناطق در سالجاری عنوان کرد. تمایل موجرها به دریافت سهم بیشتری از اجاره ماهانه در برابر سهم کمتر مبلغ ودیعه ویژگی دیگر بازار اجاره این مناطق در مقطع زمانی حاضر است. قیمتگذاری نامتعارف از سوی برخی موجرها نیز یکی دیگر از مشخصات این روزهای بازار اجاره این مناطق است که عمدتا نیز از سوی مستاجرها و بسیاری از واسطههای بازار پذیرش نمیشود.
- 11
- 4