سنت خانه تکانی در روزهای پایانی سال، یک رسم قدیمی و دیرین به شمار میرود. در این میان، شستن قالیهای موجود در منازل، از موارد حائز اهمیتی به شمار میرود که از سوی اکثریت قریب به اتفاق زنان خانه دار مورد توجه قرار میگیرد. تقاضای بالا برای شستوشوی فرش در روزهای آخر سال، بعضا زمینه سودجویی برخی افراد را فراهم کرده است تا در قالب ارائه خدمات ویژه برای تمیزی فرش، هزینههای گزافی را از مردم طلب کنند. از شرکتهای قلابی که تحت عنوان قالیشویی به سرقت فرشهای نفیس مردم دست میزنند که بگذریم، تفاوت نرخ در قالیشوییهای سطح شهر از دیگر انتقادات این روزهای مردم است. باید ضوابطی برای این امر در نظر گرفته شود تا جلو سوء استفادهها سد شود.
اگر در سالهای نه چندان دور، روبهروی درب منازل، کوچهها و بعضا پشت بامها به عرصهای برای پهن کردن قالیها و شستوشوی آن تبدیل میشد، اما در طول سالیان اخیر، مراکز قالیشویی عهده دار این امر هستند و با عنایت به دشواریهای موجود در شستوشوی دستی قالی، استقبال بسیاری از سوی زنان خانه دار از مراکز قالیشویی نشان داده میشود. سرقت قالیها توسط شرکتهای قالیشویی قلابی و اخذ هزینههای گزاف از سوی برخی مراکز قالیشویی چالشهایی است که بعضا باعث طرح گلایههایی از سوی مردم و خانوارها میشود. به همین دلیل شرکتها و مراکز فعال در این عرصه باید نظارت بیشتری داشته باشند تا با اعمال نظارت مضاعف، امکان ارتکاب تخلفاتی در این زمینه از سوی متولیان و نمایندگان قالیشوییها سلب شود، چراکه برخی مراکز قالیشویی بهصورت سلیقهای نرخهایی را تعیین میکنند و در برابر تقاضای شستوشوی فرش، لیستی ارائه میدهند که انواع و اقسام شست و شوها در آن درج شده است.
نرخ رسمی قالیشوییها
در این میان رئیس اتحادیه قالیشویان در اواسط ماه قبل گفت: در مورد شست و شوی قالی نهتنها امسال هیچافزایش قیمتی نداریم، بلکه در مقایسه با پارسال و با توجه به گرانی مواد اولیه و بیکاری پنهان در این حوزه قیمتها کمتر است. به گزارش ایرنا، حمید محمدی اظهارداشت: قیمت پایه شست و شوی هر مترمربع فرش ماشینی ۵۰ هزار ریال و فرشهای دستباف از ۸۰ هزار ریال است و البته نرخ خدمات شست و شو طبق قرارداد فی ما بین توافقی است. او افزود: شست وشوی فرشهای کهنه، عتیقه، تمام ابریشم تبریز و اصفهان و صادراتی، شست وشو و رنگ برداری و لکه برداری، دارکشی، پرداخت و رفو خدماتی هستند که هزینه آنها با توافق بین طرفین قرارداد تعیین میشود. رئیس اتحادیه قالیشویان بیان کرد: هزینه حملونقل برعهده مشتری است و معمولا از ۱۶۰هزار ریال شروع میشود. البته در بیشتر موارد شاهد هستیم که هزینه حملونقل رایگان است و یا مبلغ کمتری نیز دریافت میشود.
محمدی بهتازگی اظهار کرد: در گذشته نرخ مشخصی برای شستن هر مترمربع فرش ماشینی، دستباف، موکت و ... وجود داشت و بر این اساس واحدهای صنفی نمیتوانستند هر قیمتی را که میخواستند، اعمال کنند. اما طی یک سال اخیر قالیشویی از شمول نرخگذاری خارج شده و بر این اساس اتحادیه نمیتواند این کار را انجام دهد، بلکه واحدهای صنفی، خودشان نرخگذاری میکنند و آن را به اتحادیه پیشنهاد میکنند که برای هر واحد با توجه به هزینههای قالیشویی در آنجا، نرخهای پیشنهادی کارشناسی میشود. او افزود: گرچه پس از برداشته شدن نرخگذاری در بسیاری از واحدها با افزایش نرخ مواجه نبودیم، اما بهدلیل افزایش قیمت مواد اولیه مورد نیاز قالیشویان، قیمت قالیشویی نیز کاهش پیدا کرده است، اما با توجه به اینکه میخواهیم حقوق مشتریان رعایت شود و قالیشویی هم کاری نیست که از یک واحد به واحد صنفی دیگر تفاوت فاحشی در قیمت تمام شده داشته باشد، به اتاق اصناف پیشنهاد دادیم تا مجددا نرخگذاری را به این صنف بازگرداند تا هر کسی نتواند به دلخواه خود با مردم رفتار کند.
ویژه شوریهایی که ادعای کذب هستند
در بسیاری از فاکتورهای قالیشوییها بندی به نام ویژه شوری با قیمتهایی بالاتر از نرخ مصوب وجود دارد. در همین رابطه عضو یکی از اتحادیههای قالیشویی در شهرستانهای استان تهران با اشاره به طرح برخی از ادعاهای کذب از سوی مراکز قالیشویی غیرمعتبر به متقاضیان شستوشوی فرش، پیشتر عنوان کرده بود: گزارشها مبنی بر این است که برخی از مراکز قالیشویی در لیست و منوهایی دروغین عنوان کردهاند، شستوشوی ویژه با شامپوی ایتالیایی، آلمانی، انگلیسی و...که این ادعا دروغی بیش نیست. مهدی نوروزی افزوده بود: به واقع در شستوشوی فرشها عمدتا از شامپو، پودر و آب استفاده میشود و مواد شوینده نیز از محلولها و مواد متعارف ایرانی است و این ادعاها که محلولهای شوینده از محصولات و برندهای جهانی معروف است، دروغ محض است. او اظهار کرده بود: تمامی قالیشوییها موظف هستند فرش را تمیز و سالم به مالک آن بازگردانند و در صورت داشتن زدگی، پارگی، سوراخ یا سوختگی، قطعا باید در هنگام تحویل از سوی مامور و نماینده قالیشویی، بازبینی و نظارت لازم انجام شود و در صورت مشاهده چنین مواردی، در رسید تحویلی موضوع قید میشود.
به قالیشویان شناسنامهدار مراجعه کنید
با توجه به اینکه در اواخر سال تبلیغات برای شستن قالی و مبل از سوی برخی واحدهای قالیشویی آغاز میشود، شهروندان باید این خدمات را از مراکز معتبر دارای مجوز دریافت کنند. روی برخی کارتهای تبلیغاتی فقط دو شماره موبایل نوشته شده است، اما از شماره ثابت و کد صنفی خبری نیست. عدهای دیگر اقدام به دیوار نویسی کوچه و خیابانها می کنند و شهروندان نیز بدون تحقیق و بررسی معتبر و نامعتبربودن آن اقدام به شماره گیری و دریافت خدمات میکنند. در همین رابطه رئیس اتحادیه قالیشویان گفته است: مردم در ایام پیش رو فرشها و قالیهای مورد نیاز خود را برای شستوشو به قالیشویان شناسنامه دار بدهند تا اگر اتفاقی هم افتاد، بتوان بهراحتی از طریق اتحادیه آن را پیگیری و با متخلفان برخورد کرد که این راستا فهرستی بالغ بر ۳۴۰ قالیشویی مجاز در سطح پایتخت روی سایت اتحادیه معرفی شده است و مردم میتوانند به آنها بسته به محل زندگیشان مراجعه کنند.
محمدی افزود: اگر در فرآیند قالیشویی خسارتی به مردم وارد شد یا آنکه اتفاقی برای فرش آنها افتاد، میتوانند به اتحادیه مراجعه و از واحد صنفی مورد نظر شکایت کنند. اتحادیه قالیشویان قطعا از مردم حمایت خواهد کرد و بر اساس نظر کارشناسان فنی این اتحادیه اجازه نمیدهد تا حقوق مردم تضییع شود. اما اگر به قالیشویان بدون مجوز مراجعه کنند کاری از دست کسی برنمی آید. البته مردم میتوانند قبل از آنکه فرشهای خود را به قالیشویی تحویل دهند، از بروز اتفاق و خسارت جلوگیری کنند که این پیشگیری با تماس اتحادیه قالیشویان و دریافت راهنمایی برای سپردن فرشهایشان امکانپذیر است. او تصریح کرد: پیشگیری از شکایت و بروز تخلف قطعا بهتر از پیگیری و خرده بهانه است، چراکه بعضا شاهد بوده ایم که نهتنها به فرشهای مردم آسیب وارد شده، بلکه قالیشویان غیرمجاز و بدون شناسنامه اقدام به سرقت فرشهای مردم کردهاند. بنابراین بهتر است مردم توصیههای مورد نظر را جدی بگیرند.
نوشین ایزدپناه
- 16
- 3