چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۶:۵۶ - ۲۸ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۲۶۰۱
نفت و انرژی

«بحران انرژی» ایران فقط معجزه می‌خواهد | کمبود انرژی در تابستان هم ادامه دارد

قطعی گاز و زمستان سخت ایران, روند فعلی مصرف و تولید گاز

ناترازی گاز دامن برق را هم گرفت. به دنبال افزایش مصرف گاز و افت فشار، مردم به استفاده از وسایل گرمایش برقی روی آورده‌اند؛ موضوعی که باعث افزایش مصرف برق شده است. تداوم این شرایط ممکن است ناترازی برق را هم تکرار کند، به خصوص آنکه وضعیت تولید برق در کشور محدود است و در تابستان با کمبود تولید برق روبه‌رو بودیم.

مصطفی رجبی‌مشهدی سخنگوی صنعت برق به ایلنا گفته است که در حال حاضر در مناطقی که گاز قطع شده استفاده از هیترهای برقی و یا اسپلیت‌ها رواج بیشتری داشته است، تحلیل مربوط به روز شنبه نشان داد که مناطق شمالی کشور ۹۰۰ مگاوات افزایش مصرف برق ناشی از استفاده از هیترهای برقی را داشتیم.

او درباره روند تامین گاز نیروگاه‌ها باتوجه به شرایط کمبود اظهار داشت: باتوجه به مصرف بالا در بخش خانگی و تجاری گاز تحویلی به نیروگاه‌ها نسبت به دو هفته قبل کاهش داشته است. در حال حاضر بیش از ۶۰ درصد از سوخت نیروگاه‌ها از طریق سوخت مایع نفت‌گاز و نفت‌کوره و مابقی توسط سوخت گاز تامین می‌شود.

به گفته وی از ۱۲۰ نیروگاهی که در اختیار داریم ۱۴ تا ۱۵ نیروگاه از مازوت استفاده می‌کنند و مابقی نفت‌گاز و گاز مصرف می‌کنند، در هر حال میزان مصرف روزانه نفت‌گاز ۲ برابر نفت‌کوره است. در کل نیروگاه‌های کشور عمدتا بر پایه گاز طراحی شده‌اند ولی در شرایط فعلی که سوخت گاز در بخش خانگی و تجاری افزایش قابل ملاحظه پیدا کرده ناگزیر باید از سوخت دوم استفاده کنیم. در این شرایط سبد سوخت تحویلی ما مطمئن‌تر و امکان تامین برق پایدار هم بیش از قبل فراهم است.

سخنگوی صنعت برق همچنین گزارش داده که مصرف برق نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳ درصد افزایش داشته است. آن‌طور که رجبی‌مشهدی می‌گوید در حال حاضر میزان واردات نسبت به سال گذشته در همین زمان حدود ۲۰ درصد بیشتر است و همچنین صادرات کاهش قابل ملاحظه‌ای پیدا کرده است.

مصرف برق زیاد نشده است

پرویز غیاث‌الدین رییس سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق درباره احتمال ناترازی گاز در پی افزایش مصرف برق در زمستان به «جهان‌صنعت» گفت: اکنون ما در شبکه مصرف اضافی برق نداریم. بیشترین مشکل ما کمبود تولید است. این کمبود تولید به دلیل کمبود نیروگاه نیست، بلکه به دلیل نداشتن سوخت نیروگاه‌ها است.

او افزود: در حال حاضر مشاهده می‌شود که بسیاری از نیروگاه‌ها به جای گاز از سوخت مایع مانند گازوییل یا مازوت استفاده می‌کنند که گاز به خانه‌های مردم برسد و مردم با مشکل کمبود گاز مواجه نشوند. غیاث‌الدین با بیان اینکه کمبود گاز باعث افزایش مصرف برق نمی‌شود، یادآور شد: در تابستان به دلیل اضافه شدن مصرف سرمایشی مانند کولر‌ها به بار شبکه، مصرف برق حدودا۲۰ هزار مگاوات اضافه می‌شود. این ۲۰ هزار مگاوات اکنون در فصل سرما حذف شده است.

قطعی گاز و زمستان سخت ایران, روند فعلی مصرف و تولید گاز

او ادامه داد: درست است برخی برای تامین گرما در فصل سرما، ممکن است از بخاری برقی استفاده کنند، اما این مصرف برق به وسیله بخاری برقی در فصل سرما عدد قابل‌توجهی برای شبکه نیست.

رییس سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق در پاسخ به این سوال که آیا راهکاری برای مدیریت مصرف انرژی در حال حاضر وجود دارد، اظهار کرد: راهکار جایگزین در شرایط فعلی برای عبور از مشکل انرژی، معجزه است، زیرا سال‌هاست که سرمایه‌گذاری خاصی در تولید برق و تولید گاز نشده است. در تابستان‌ها به دلیل مصرف بالای برق، خاموشی داریم و در زمستان گاز کم داریم. دولت هر سال گاز نیروگاه و صنایع را قطع می‌کند، تابستان به دلیل کمبود تولید برق، مشکل برق داریم.

او افزود: در شرایط کنونی راهکار کوتاه‌مدتی هم وجود ندارد؛ به جز اینکه دیواری کوتاه‌تر از صنایع نیست.

به جای اینکه گاز صنایع قطع شود باید سرمایه‌گذاری بلند‌مدت انجام شود.

غیاث‌الدین گفت: اگر اکنون برای این سرمایه‌گذاری اقدام شود، ممکن است تا ۷، ۸ سال آینده این مشکلات از بین برود. این سرمایه‌گذاری را هم می‌توان با ایجاد انگیزه برای بخش خصوصی تامین کرد.

قانونی که اجرا نشد

کارشناس ارشد انرژی هم در این رابطه به «جهان‌صنعت» گفت: به اعتقاد من کمبود گازی که داریم ناشی از تصمیم‌های غلط ۵۰،۶۰ سال گذشته است. تصمیم‌های اداری نادرست که باعث شد منافع ملی در رابطه نفت و مبادلات گاز در منطقه و دنیا از بین برود.

علی شمس‌اردکانی افزود: یکی از در دسترس‌ترین راهکارها این است که از پرمصرف‌ها بهای بیشتری دریافت شود. همه اماکن عمومی، ادارات و حتی در مکان‌های مقدس باید هزینه مصرف گاز خود را حتی با قیمت بالاتر پرداخت کنند، در همه جای دنیا این فرمول اجرا می‌شود و هر کسی مصرف بیشتری دارد باید بهای آن را بپردازد.

وی با اشاره به اجرا نشدن قانون بهینه‌سازی مصرف انرژی گفت: طبق این قانون مقرر بود تا هر شخصی هر مقدار انرژی سوختی را صرفه‌جویی کند، هزینه این صرفه‌جویی به قیمت فوب خلیج‌فارس به حساب آن شخص واریز شود، اما در وزارت نفت و سازمان برنامه توطئه کردند تا این قانون اجرا نشود و حتی آیین‌نامه‌ای بر ضد متن قانون مورد نظر نوشتند. مجلس هم به این عمل نظارت نکرد.

شمس‌اردکانی افزود: متاسفانه گروهی اجازه ندادند هزینه یک لیتر صرفه‌جویی بنزین یا یک مترمکعب صرفه‌جویی گاز، پرداخت شود. این عمل نکردن به قانون و ضدقانون عمل کردن جرم است. امروز سوال این است که چرا گروهی اجازه ندادند قانون بهبود مصرف انرژی اجرا شود.

کمبود انرژی در تابستان هم ادامه دارد

کمبود گاز که موجبات تعطیلی کشور را در روز‌های آغازین هفته فراهم کرد، سبب شد بار دیگر ذره‌بین مقصریابی در دست موافقان دولت سیزدهم قرار گیرد تا بلکه با یافتن مقصری در این حوزه بتوانند وضعیت کنونی را توجیه کنند.به گزارش خبرآنلاین،حالا دومین دارنده ذخایر گازی جهان، در وضعیتی تازه قرار دارد. وضعیتی که سبب شده است کمبود گاز کشور را با تعطیلی در سردترین روز‌های سال مواجه کند.

قطعی گاز و زمستان سخت ایران, روند فعلی مصرف و تولید گاز

در این مسیر برخی ماجرای انحلال شرکت ذخیره‌سازی گاز در دولت گذشته را مطرح کردند تا نشان دهند ریشه مشکل چیست.محمدرضا صدیقی، عضو پیشین هیات مدیره شرکت ملی گاز روایتی دقیق از دلایل انحلال این شرکت دارد. این کارشناس حوزه انرژی و مسئول مستقیم پیشین در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین تاکید کرد: «در زمان آقای احمدی نژاد شرکتی را تغییر نام دادند و آمدند شرکت ذخیره سازی گاز طبیعی را ایجاد کردند. من خودم عضو هیات میدره ان شرکت بودم در آن مقطع زمانی، دو مخزن سراجه و شوریجه توسعه داده شد، اما بعد این شرکت به همراه شرکت‌های گاز استانی در فهرست واگذاری قرار گرفت.

وی گفت: «همان زمان بسیاری توضیح می‌دادند که واگذاری این شرکت‌ها به صرفه و صلاح نیست، اما به هر حال دو شرکت شامل شرکت گاز استان همدان و شرکت بیدبلند واگذار شد که در نهایت اعلام شد این واگذاری به واسطه سهام عدالت و ... غیرممکن است و این شرکت‌ها دوباره به مجموعه بازگشت.»

صدیقی در توضیح این مطلب اضافه کرد: «واگذاری شرکت ذخیره سازی گاز نیز توجیه فنی و اقتصادی نداشت. کسی حاضر نبود با آن شرایط شرکت را خریداری کند. از این رو دو راه پیش روی ما بود. اول اینکه این شرکت را منحل کنیم، البته به این ملاحظه که ادغام صورت گیرد یا اینکه شرکت را واگذار کنیم. تصمیم این شد که این شرکت منحل شود و همه ماموریت‌هایش به شرکتی بالادستی و بزرگتر واگذار شود. نتیجه این بود که تمام ماموریت‌های شرکت ذخیره سازی گاز به شرکت مهندسی توسعه گاز واگذار شد و کسانی که معتقدند انحلال این شرکت مشکل‌ساز بوده است، به این موضوع توجه نمی‌کنند. طبیعی است که شرکت مهندسی توسعه گاز ساختار‌های حقوقی و قراردادی بهتری دارد، اولویت‌ها نیز در این قالب تعریف می‌شود و در نتیجه کار در حال انجام است. حتی پروژه‌ها در حال پیگیری است و هیچ‌گاه تعطیل نشده است.»

ذخیره‌سازی مشکل را حل می‌کرد؟

صدیقی در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به این سئوال که آیا ذخیره‌سازی گاز در شرایظ فعلی امکان پذیر بوده و هست؟ گفت: «تا زمانی که در کشور روند مصرف مهار نشود، نمی‌توان به حل مشکل امیدوار بود.»او با تاکید بر اینکه اگر مشکل را درست نشناسیم نمی‌توانیم گامی برای حل آن برداریم، اضافه کرد: «در حالی روی ذخیره‌سازی مانور می‌دهند که نمی‌گویند چقدر ذخیره‌سازی با مصرف فعلی گاز امکان‌پذیر است. همکاران ما در صنعت گار در حال فعالیت با تمام توان هستند. مساله اصلی من این است که نمی‌شود وزارت نفت را مقصر جلوه دهیم وقتی روند مصرف به گونه‌ای است که حتی در تابستان نیز ما گاز نداریم.»

وی گفت: «با وضعیت کنونی در تابستان هم گاز مازاد نداریم که ذخیره کنیم. برای حل مشکل باید همه به تکالیف قانونی خود برگردند. نیروگاه‌ها به راندمان اصلی خود بازگردند. ما متوجه هستیم که خشکسالی بخش مهمی از نیروگاه‌های ابی را از مدار خارج کرده، اما باید به هر حال فکری به حال راندمان نیروگاه‌ها کرد. از سوی دیگر مصرف برق نیز بسیار بالاست. در نتیجه با این وضع هیچ دولتی را نمی‌شود مقصر جلوه داد.»

این مسئول پیشین شرکت گاز با اشاره به بودجه سال آینده گفت: «آقای اوجی، وزیر نفت گفته است هشتاد میلیارد دلار پول لازم داریم تا گاز را سر و سامان بدهیم، اما در مفاد بودجه سال ۱۴۰۲ ردپایی از تامین نیاز دیده نمی‌شود. وقتی صنعتی به هشتاد میلیارد دلار اعتبار نیاز دارد نمی‌شود با یک میلیارد و دو میلیارد دلار در بودجه مشکل را حل کرد.»

او با اشاره به اینکه اعتبارات ۱۴.۵ درصد شرکت نفت قطعا جوابگو نیست، ادامه داد: «ما باید اقدامات ویژه‌ای برای توسعه صنعت گاز و توسعه میادین مستقل نیاز داریم. ساختار‌های وزارت نفت نیز باید مورد بازنگری قرار گیرد و بحث یکپارچگی بالادست و پایین دست مدنظر قرار گیرد.»صدیقی با تاکید بر اینکه هیچ کاری برای افت فشار گاز انجام نشده است، گفت: «ذخیره‌سازی از سال‌های سال، در دستور کار وزارت نفت بوده است، اما این کار یک سال و دو سال نیست و نتایج ذخیره سازی گاز ظرف سه تا چهار سال آینده بیرون می‌آید.»

ناترازی گاز جدی است

صدیقی با تاکید بر اینکه بحث ناترازی گاز جدی است، گفت: «آقای اوجی، وزیر نفت گفته است ۲۵۰ میلیون مترمکعب ناترازی گاز داریم. این بدان معنی است که در بهترین شرایط ۸۰ میلیون مترمکعب در روز می‌توانیم ذخیره‌سازی کنیم.»وی با اشاره به اینکه در تابستان نیز با قطع برق روبرو هستیم، گفت: «ما باید به مصوبه شورای عالی انرژی برگردیم و همه دستگاه‌ها اعم از وزارت نفت و نیرو و صمت و ... پای کار بیایند.»

این کارشناس ارشد صنعت گاز گفت: «اگر هیچ اقدامی انجام ندهیم در سال ۱۴۱۵ ناترازی گاز حدودا دو برابر رقم فعلی می‌شود.»به گفته وی در حال حاضر پتروشیمی، سیمان، فولاد و ... به دلیل کمبود گاز درگیر مشکل هستند و اگر مشکلات حل نشود، ممکن است چهارماه سال ما با مشکل در فعالیت‌های صنعتی روبرو باشیم.

hammihanonline.ir
baharnews.ir
  • 19
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش