دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۱۰۰۰۵۳

آشنایی با رشته شنوایی شناسی و دروس آن

رشته شنوایی شناسی,بازار کار رشته شنوایی شناسی,تاریخچه شنوایی سنجییکی از رشته های گروه علوم پزشکی، رشته شنوایی شناسی میباشد
 رشته شنوایی شناسی از رشته های موجود در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری محسوب میشود و در ایران به عنوان یکی از رشته های نوظهور میباشد که برخی از اختلالات گوش را درمان میکند. پذیرش این رشته در سطح کشوری است و بومی نیست و داطلبان کنکور سراسری تجربی میتوانند این رشته را بدون نگرانی از گزینش بومی در ایران انتخاب کنند. در این مطلب از سرپوش با رشته شنوایی شناسی و گرایش های آن آشنا خواهید شد.

رشته شنوایی شناسی

رشته شنوایی شناسی از رشته های گروه علوم پزشکی به شمار میرود که با علم شناخت و مطالعه شنوایی و اختلالات ان در ارتباط است. تحصیل در رشته شنوایی شناسی در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد امکانپذیر است ولی این رشته در مقطع دکتری ارائه نمیشود. تحصیل در این رشته بمدت ۴ سال زمان میبرد و یکی از عوامل پیشرفت دانشجویان در این رشته، تسلط به زبان انگلیسی می باشد. ضمن این که رشته شنوایی شناسی، ۱۳۰ واحد درسی در مقطع کارشناسی دارد که شامل ۲۲ واحد دروس عمومی، ۲۴ واحد دروس پایه، ۶۲ واحد دروس اختصاصی و ۲۲ واحد دروس کارآموزی در عرصه است.

تاریخچه شنوایی سنجی

منشأ رشته شنوایی سنجی به جنگ های جهانی برمیگردد. سربازانی که دچار مشکل شنوایی، بعد از جنگ جهانی می شدند با مراجعه به پزشکان در پی درمان آن بودند. از این رو رشته شنوایی سنجی در مراکز علمی سراسر جهان به صورت تدریجی گسترش یافت.

رشته شنوایی سنجی برای نخستین بار در سال ۱۳۵۲ در دانشگاه شهید بهشتی ایجاد شد و دانشکده علوم توانبخشی در سال ۱۳۵۵ برای نخستین بار ، اقدام به پذیرش دانشجویان در این رشته کرد و پس از آن رشته شنوایی سنجی در دانشگاه های دیگر( ۹ دانشگاه) تدریس شد. در سال ۱۳۷۱ تحصیل در این رشته در مقطع کارشناسی ارشد راه اندازی شد.

توانمندی های رشته شنوایی شناسی

دقت و نظم بالا از مهم ترین پیش نیازهای تحصیل در رشته شنوایی شناسی به شمار می رود. اگر در انجام و تفسیر نتایج تست ها و ازمایش های مختلف رشته شنوایی شناسی در حوزه های شنوایی، وزوز گوش، تعادل و ... دقت و نظم بالایی نداشته باشید احتمال اشتباه کردن در تفسیر وجود دارد و به خاطر همین بیماران( به خصوص نوزادان) در آینده با مشکلات عدیده ای مواجه میشوند.

گرایش های رشته شنوایی شناسی

سه شاخه ی اصلی رشته شنوایی شناسی عبارتند از:

>> شنوایی شناسی تشخیصی:

 رشته شنوایی شناسی تشخیصی، سیستم شنوایی و تعادل و تشخیص ضایعات آنرا مورد ارزیابی قرار می دهد و سپس به ارائه ی نتایج به پزشک میپردازد.

>> شنوایی شناسی توانبخشی:

فارغ اتحصیلان رشته شنوایی سنجی توانبخشی، موظف به انجام اموری همچون تعيين و تجویز و ارزیابی مشخصات الکترو آکوستیکی و نوع سمعک و قالب موردنیاز هر فرد مبتلا به مشکل شنوایی هستند و به افراد ناشنوا یا کم شنوا،  لب خوانی و گفتار خوانی را اموزش میدهند.

گرایش های رشته شنوایی شناسی,وظایف شنوایی سنجی,رشته شنوایی شناسیطول دوره تحصیل در رشته شنوایی شناسی ۴ سال است

>> شنوایی شناسی حفاظت و پیشگیری:

در این شاتخه از رشته شنوایی سنجی با استفاده از آزمون غربالگری و مشاوره و اجرای برنامه های حفاظت شنوایی، آلودگی های صوتی کارخانجات و مراکز پر سر و صدا را به منظور به حداقل رساندن خسارت های ناشی از الودگی های صوتی بررسی میکنند.

وظایف فارغ التحصیلان رشته شنوایی شناسی

وظایف فارغ التحصیلان رشته شنوایی شناسی به شرح زیر میباشد:

- دانشجوی رشته شنوایی سنجی باید برای پزشک معالج ، گزارشات لازم را تهیه کند.

- یکی از مسئولیت های فارغ التحصیلان رشته شنوایی سنجی، قالب گیری و ساخت قالب گوش و سمعک می باشد.

- دانشجوی رشته شنوایی سنجی باید بتواند برنامه های غربالگری شنوایی نوزادان، خردسالان و کودکان در سنین مدرسه را انجام دهد.

- از وظایف فارغ التحصیلان رشته شنوایی سنجی می توان به پیشگیری از اسیب شنوایی اشاره کرد.

- فارغ التحصیلان رشته شنوایی سنجی باید ازمایش های تکمیلی را انجام بدهند و علاوه‌براین محل ضایعه را در سیستم شنوایی تشخیص دهند.

- تشخیص عیب و رفع دستگاه های شنوائی( مثل اریومتری، امیدانس، سمعک، و ...)، از دیگر وظایف فارغ التحصیلان رشته شنوایی سنجی به شمار می رود.

- فارغ التحصیلان رشته شنوایی سنجی موظفند که در جمعیت هایی نظیر مراکز کارگاهی، نظامی، اردوگاه ها و ... غربالگری انجام دهند و مشاوره در زمینه شنوایی شناسی ارائه دهند.

- فارغ التحصیلان رشته شنوایی سنجی باید درباره عوامل تاثیرگذار بر ایجاد اختلالات و اسیب های شنوایی و تعادل مانند ازدواج فامیلی، انواع آلاینده ها، و ...آگه سازی کنند و به صورت عمومی آموزش دهند.

- فارغ التحصیلان رشته شنوایی سنجی، موطف به ارزیابی وزوز هستند و همچنین باید بتوانند با استفاده از انواع روش های غیردارویی و غیر جراحی، انرا توانبخشی کنند.

- از دیگر مسئولیت های فارغ التحصیلان رشته شنوایی سنجی برای تقویت صداها و پیشگیری به موقع از عوارض سوءآسیب های شنوایی می توان به انتخاب، تجویز، ارزیابی، فیتینگ، کمک به سازگاری و توزیع وسایل شنوایی و ارتباطی فردی و گروهی اشاره کرد.

- دانشجویان رشته شنوایی سنجی وظیفه دارند که برنامه های توانبخشی ادیومتریک شامل گفتارخوانی، رشد مهارت های شنیداری، رشد زبان و ...را اجرا کنند.

- فارغ التحصیلان رشته شنوایی سنجی باید برای افراد کاشت پروتز شده، توانبخشی انجام دهند.

رشته شنوایی شناسی,درآمد رشته شنوایی سنجی,تاریخچه شنوایی سنجیتاریخ پیدایش رشته شنوایی سنجی را می توان به جنگ های جهانی نسبت داد

واحدهای درسی رشته شنوایی شناسی در دانشگاه

* دروس پایه:

دروس پایه رشته شنوایی سنجی شامل فیزیک عمومی، تشریح و فیزیولوژی عمومی، میکروبیولوژی، تشریح و فیزیولوژی سرو گردن و گوش و حلق و بینی، ژنتیک پزشکی، روانشناسی عمومی، تشریح و فیزیولوژی مغز و اعصاب، بافت شناسی و اسیب شناسی عمومی، کمک های اولیه، بیوشیمی، بهداشت عمومی، فارماکولوژی، مبانی علم گفتار، آواشناسی، اصطلاحات پزشکی، روش تحقیق، اصول توانبخشی و اکوستیک می باشد.

* دروس تخصصی:

درسی ازجمله مبانی علم شنوایی، آناتومی و فیزیولوژی دستگاه شنوایی و تعادل، ارزیابی پایه شنوایی، بیماری های گوش و روش های درمان آن، ارزیابی تکمیلی شنوایی، بیماری های مغز و اعصاب، رشد طبیعی گفتار و زبان و اختلالات آن، سایکو اکوستیک، رادیولوژی سر و گردن، ایمیتانس ادیومتری،  شنوایی شناسی تشخیصی، اختلالات ارتباطی افراد کم شنوا، تجویز و ارزیابی سمعک و سایر وسایل کمک شنوایی، فیزیوپاتولوژی اختلالات شنوایی و تعادل، بیماری های اطفال، فیزیوپاتولوژی اختلالات شنوایی و تعادل، مبانی ازمون های الکتروفیزیولوژیک، تربیت شنوایی، الکترونیک در تجهیزات شنوایی، مدیریت در شنوایی شناسی، روانشناسی مبتلایان به کم شنوایی، زبان تخصصی، نویز و حفاظت شنوایی، سمینار شنوایی، کارآموزی و پروژه از دروس تخصصی رشته شنوایی سنجی به شمار می رود.

بازار کار و شرایط شغلی رشته شنوایی شناسی در ایران

فارغ التحصیلان رشته شنوایی سنجی، مجوز فعالیت در اماکنی همچون بخش شنوایی سنجی بیمارستان ها، درمانگاه ها، مراکز درمانی، مدارس ناشنوایان، مراکز نگهداری سالمندان، معلولین و کودکان، کارخانه ها و مراکز صنعتی را دارند. آن ها می توانند با تجربه و سرمایه لازم، بطور مستقل کار کنند و یا این که دفاتر ارزیابی شنوایی را در صورت داشتن شرایطی نظیر داشتن مدرک کارشناسی یا بالاتر، داشتن سابقه ۶ ساله برای تأسیس دفتر در تهران و کرج و یا با داشتن سابقه ۴ ساله در سایر شهرستان ها تأسیس کنند.

به طور کلی بازار کار شغل شنوایی شناسی در شهرهای کوچک، نسبتا خوب است. به عنوان مثال ، شنوایی شناس ها در طرح های بزرگی مانند غربالگری دانش آموزان قبل از مدرسه، نقش اصلی را بر عهده دارند. البته این شغل در کشور، از مشاغل نو و جدید با سابقه ی کم محسوب میشود و قابلیت رشد و پیشرفت خوبی داشته است و آینده شغلی آن براساس پیش بینی ها خوب است.

درآمد رشته شنوایی شناسی

کارشناسان شنوایی شناسی، بسته به عوامل گوناگون، درآمد بسیار متنوعی دارند که از این عوامل می توان به تجربه و مهارت ادیومتریست، محل کار، دولتی یا خصوصی بودن آن، تعداد متخصصان گوش، حلق و بینی که با آن ها همکاری دارند، اشاره کرد.

همچنین کارشناس شنوایی سنجی میتواند اقدام به تأسیس مرکز و مطب شنوایی سنجی خصوصی کند به شرطی که مجوز و شرایط( سابقه ۶ سال کار در تهران و سابقه ۴ سال در شهرستان ها) و سرمایه کافی را داشته باشد.

مزایا و معایب رشته شنوایی شناسی

نبود استرس و سروصدا در محیط کارشناس شنوایی سنجی از مزایای رشته شنوایی سنجی به شمار می رود. آنها معمولاً به فعلایت در محیط های ارام، مشغول هستند. علاوه براین ، شما در رشته شنوایی سنجی با صحنه های ناخوشایند رشته های بالینی مثل پزشکی و پرستاری مواجه نمیشوید.

یکی از مسائل شنوایی سنجی ها اینست که آنها قادر به انجام کار پزشکان نیستند و متخصصان گوش، حلق و بینی در بسیاری از مواقع، بعد از این که بیمار را معاینه کردند، انرا به ادیومتریست ارجاع می دهند. درواقع ادیومتریست ها باید به همکاری با متخصصان گوش، حلق و بینی بپردازند ولی پذیرش متخصصان گوش، حلق و بینی، کمتر از کارشناسان شنوایی سنجی است و همین امر باعث بروز مشکلاتی از نظر بازار کار میشود. در نظر داشته باشید که هزینه ی تهیه وسایل و تجهیزات شنوایی سنجی، گران است.

درآمد رشته شنوایی سنجی,بازار کار رشته شنوایی شناسی,مزایا و معایب رشته شنوایی سنجییکی از مهم‌ترین پیش نیازهای ورود به رشته شنوایی شناسی، دقت و نظم بالا می باشد

گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش

  • 10
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش