رشته علوم اقتصادی
علم اقتصاد به علم اجتماعی گفته میشود که این علم مرتبط با تولید، توزیع و مصرف کالاها و خدمات می باشد. رشته علوم اقتصادی یکی از رشته های گروه انسانی محسوب میشود که طرفدارهای خاص خودش را دارد ولی به خاطر شناور بودن رشته علوم اقتصادی می توان از طریق گروههای تجربی و ریاضی به این رشته وارد شد. این رشته نقش بسزایی در هر جای دنیا و ایران دارد، به همین خاطر جایگاه شغلی این رشته بسیار خوب است.
اقتصاد متشکل از دو اقتصاد کلان و اقتصاد خرد میباشد که اقتصاد کلان درحقیقت رفتار اقتصادهای کلی در مقیاس منطقه ای، بین المللی را بررسی می کند و اقتصاد خرد به بررسی مصرف کنندگان و مشاغل می پردازد. اقصاد دانان در جهت تخصیص منابع برای براوردهکردن خواسته ها و نیازهای افراد، مشاغل، دولت ها و ملت ها به بررسی می پردازند و در تلاشند تا نحوه ی رسیدن این گروه ها به حداکثر بازدهیشان را تعيين کنند.
از وظایف اقتصاددانان می توان به انجام کارهای تحقیقاتی، پایش روند های اقتصادی و تجزیه و تحلیل داده ها اشاره کرد. آنها به تفسیر و پیش بینی روند بازار نظیر هزینه های انرژی، نرخ بهره، تورم، نرخ ارز، مالیات، چرخه های کاری و سطح اشتغال می پردازند. آنها اغلب با مطالعه روندهای تاریخی به منظور پیش بینی از آن ها بهره می گیرند. اقتصاددانان با استفاده از انواع برنامه های نرمافزاری ، تحقیق و تحلیل داده ها را انجام می دهند.
افراد مناسب برای رشته علوم اقتصادی
کسانی می توانند رشته اقتصاد را انتخاب کنند که علاقه مند به مباحث اقتصادی و کار کردن با پول هستند و ترسی از اعداد و ارقام ندارند. از دیگر خصلت های دانشجویان رشته اقتصاد اینست که باید جست و جو گر و کنجکاو باشند و همچنین توانایی کشف پیوند مسایل و راه حل های آنرا داشته باشند. فردی که مشغول فعالیت در حوزه اقتصادی است باید از شمّ اقتصادی و سوداگرانه برخوردار باشد؛ یعنی هم اهل ریسک و سود و زیان باشد و هم در بررسی اوضاع اقتصادی از هوش و استعداد لازم برخوردار باشد.
جمع آوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل آنان با کامپیوتر ها به عنوان بخش عمده ای از فعالیت های اقتصاددانان به شمار می رود؛ از این رو آن ها باید با مهارت های هفتگانه ICDL و نرم افزارهای آماری رایانه ای برای تجزیه و تحلیل، به غیر از قدرت ذهنی لازم، آشنایی داشته باشند و همچنین دانشجویان این رشته باید بر ریاضیات مسلط باشند. خلاقیت و ایده پردازی یکی از شروط موفقیت دانشجویان این رشته محسوب میشود و افردی که چنین خصوصیتی دارند پیشرفت سریعتری در محیط کاری خود دارند.
توانایی های لازم برای رشته علوم اقتصادی
کتاب اقتصاد در دبیرستان صرفا به دانش آموزان رشته علوم انسانی آموزش داده میشود و به خاطر حفظی بودن بیشتر مباحث این کتاب، خیلی از داوطلبان ازمون سراسری بر این تصورند که برای این که در چنین رشته ای موفق شوند باید از حافظه ی قوی برخوردار باشند تا توانایی حفظ مفاهیم و نظریه های متعدد را داشته باشند ولی لازمه ی موفقیت در این رشته اینست که باید استعداد بالایی در درس ریاضی داشته باشند. دانشجوی اقتصاد باید مباحث اجتماعی را دوست داشته باشد و با مباحثی همچون الفبای جامعه شناسی، علوم سیاسی و روانشناسی آشنایی داشته باشند بدین دلیل که اقتصاد به عنوان حلقه ای از علوم اجتماعی به شمار میرود و زنجیره علوم اجتماعی به هم مرتبط است.
دروس مشترک در همه شاخه های رشته علوم اقتصادی
در تمامی شاخه های علوم اقتصادی، بعضی از دروس، مشترک هستند که میتوان از حقوق تجارت، زبان خارجه تخصصی، اصول سازمانی و مبانی جامعه شناس، ریاضیات، مدیریت، آمار، اصول حسابداری، روش تحقیق، جغرافیای اقتصادی ایران، پول و بانکداری، اقتصاد کلان، اقتصاد خرد، مبانی فقهی اقتصاد صدر اسلام، نظام های اقتصادی، تجارت بین الملل، اقتصاد توسعه، اقتصاد ایران یاد کرد.
معرفی گرایش های رشته علوم اقتصادی
در مقطع کارشناسی، رشته علوم اقتصاد ۶ گرایش دارد که شامل اقتصاد حمل و نقل، اقتصاد بازرگانی، اقتصاد نظری، اقتصاد صنعتی، اقتصاد کشاورزی، اقتصاد پول و بانکداری میباشد که هر ۳ گروه آزمایشی انسانی، تجربی و ریاضی می توانند در تمامی گرایش ها انتخاب رشته کنند ولی دانش آموزان گروه انسانی، حق انتخاب گرایش اقتصاد نظری را ندارند. تفاوت گرایش های مذکور تنها در ۳۰ واحد درسی میباشد و دانشجویان، مجاز به انتخاب ۹ واحد اختیاری در هنگام تحصیل از گرایش های دیگر هستند و چون دانشجویان، مجاز به انتخاب ۹ واحد اختیاری خود از شاخه های دیگر هستند، بین شاخه های مختلف این رشته تفاوت قابل توجهی وجود ندارد.
>> گرایش اقتصاد نظری:
دانشجویان گرایش اقتصاد نظری اکثرا مباحث ریاضیات را مطالعه می کنند و دانشی درخصوص اصول تجارتی به دست نمی آورند. دانشجویان این گرایش از رشته علوم اقتصادی در طول دوران تحصیلشان با مباحث آشنایی پیدا می کنند که از آن ها می توان به اسناد اعتباری ارزی، سیاست های پولی و مالی، عملکرد بانک های داخلی و خارجی، تجزیه و تحلیل صورت صورت حساب های مالی اشاره نمود.
>> گرایش اقتصاد صنعتی:
دانشجویان رشته علوم اقتصادی در شاخه اقتصاد صنعتی با گذراندن چند واحد با مباحثی همچون ساختار بازار صنعت, منافع و مضرات انحصار, بازرگانی بین المللی, منافع مصرف کننده, سیاست رقابت, هزینه ها و حقوق و مقررات کاری که تنظیم کننده روابط بین کارگران و کارفرمایان است, آشنایی پیدا میکنند. روند رشد اقتصادی کشور با استفاده از دانش اقتصادی رقم خورده و در تعیین سرنوشت حال و آینده جامعه مؤثر است پس به این معنیست که موضوعی این چنینی بسیار مهم است.
>> شاخه اقتصاد بازرگانی:
یكی از شاخه های كاربردی اقتصاد به نام اقتصاد بازرگانی شناخته میشود كه در آن دانشجو با مباحثی آشنایی پیدا می کند که نظیر جنبه های توصیفی و تحلیلی مدیریت تولید, قوانین و مقررات مالیات در ایران, مدیریت بازاریابی و كاربردهای آن، انواع حسابرسی و اصول حسابداری می باشد. همچنین تعيين خط مشی مطلوب را با استفاده از یك سری مدل های تصمیم گیری و متدهای كمی, در مسائلی كه یك مدیر با آن مواجه می شود، می آموزد.
>> گرایش اقتصاد کشاورزی:
دانشجویان در شاخه اقتصاد کشاورزی با محصولاتی همچون کشاورزی و زمین و زراعت آشنایی دارند بدین دلیل که در خیلی از موارد، بازار محصولات کشاورزی از پیوستگی تولید برخوردار نیست و از متغیرهای مؤثر در آن می توان از آب و هوا و خاک در آن اثر یاد کرد ، کارشناس اقتصادی این بخش باید با مسائل کشاورزی نظیر تولید کشاورزی و بازارهای محصولات کشاورزی به جز آشنایی با اصول و مبانی علم اقتصاد، اشنا باشد.
>> شاخه اقتصاد پول و بانکداری:
دانشجویان در گرایش اقتصاد پول و بانکداری رشته علوم اقتصادی، موضوعاتی را اموزش می بینند که از آن ها می توان به نحوه عملکرد بانک های داخلی و خارجی، چگونگی تجزیه و تحلیل صورت حساب های مالی، اسناد اعتباری ارزی سیاست های پولی و مالی تحت عنوان مهم ترین سیاست های ثبات اقتصادی اشاره کرد.
>> شاخه اقتصاد حمل و نقل:
دانشجویان با مفاهیم و ویژگی های اقتصادی حمل و نقل در شاخه اقتصاد حمل و نقل، آشنایی پیدا می کنند که شامل انتخاب وسیله ارزیابی خدمات حمل و نقل، روش های حمل و نقل سنتی و مدرن، ارزشیابی طرح ها و پروژه های حمل و نقل و ... و در زمینه ارتباطی حمل و نقل و توسعه اقتصادی به بررسی نظریه های گوناگون ارائه شده می پردازند. نکات ویژه ای در این گرایش وجود دارد که در خصوص حمل و نقل زمینی، هوایی، دریایی، خطوط و لوله های نفتی بررسی می شوند.
بازار کار و درآمد رشته علوم اقتصادی
بازار کار رشته اقتصاد در مقایسه با رشته های علوم انسانی خوب است و عموما درامد بالایی را به دلیل کار در حوزه های اقتصادی برای متخصصان اقتصادی فراهم می کند. فارغ التحصیلان رشته اقتصاد می توانند در کلیه بخش های اقتصادی و مالی سازمان و شرکتهای دولتی و خصوصی کار کنند که این بخش ها شامل سازمان برنامه و بودجه، وزارت خانه ها، بانک مرکزی، مرکز آمار و ... می باشد.
فارغ التحصیلان رشته علوم اقتصادی، مجوز کار در شغل هایی نظیر مدیر مالی، متصدی و کارمند بانک، مشاور و تحلیلگر مالی سازمان، کارشناس امور مالیاتی، معلم اقتصاد، کارشناس گمرک، کارشناس یا مدیر بازار یابی، کارشناس یا مدیر تدارکات، کارشناس یا مدیر فروش، کارشناس تحقیقات بازار، کارمند وزارت خانه( مثل جهاد کشاورزی، وزارت دارایی) و ... را دارند. همچنین فارغ التحصیلان این رشته به خاطر این که با بازار آشنایی دارند بعد از پایان تحصیل می توانند در حوزه های اقتصادی وارد شوند و کارشان را بطور مستقل راه اندازی کنند.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 9
- 1