دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۲۲:۲۹ - ۱۵ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۳۶۵۳
دانشگاه

رئیس جهاد دانشگاهی در برنامه چرخ مطرح کرد:

به تولید داخل اعتماد ندارند/ میان دانشگاه و صنعت فاصله افتاده

دکتر طیبی,اخبار دانشگاه,خبرهای دانشگاه,دانشگاه
دکتر طیبی با بیان اینکه در کشور متولی خاصی برای کاربردی کردن علم نداریم، گفت: زمانی که فناوری تولید می‌شود، باید در بخشی از صنعت مورد استفاده قرار گیرد؛ اما در کشور ما به تولیدات فناوری اعتمادی ندارند و به دلیل رانت نفتی و داشتن درآمدِ آسان، علاقه به خرید خارجی دارند.

به گزارش ایسنا، حمیدرضا طیبی در برنامه تلویزیونی "چرخ" به مناسبت سی‌وهفتمین سالگرد تاسیس جهاد دانشگاهی اظهار کرد: در ابتدا قرار بود جهاد دانشگاهی تولیدات علمی دانشگاه را به فناوری تبدیل و یا تجاری‌سازی کرده و به عنوان یک محصول آماده به صنعت عرضه کند. در اوایل دهه ۶۰ هنوز تولیدات علمی زیادی نداشتیم و در دوره‌های بعد نیز این تولیدات قابل استفاده برای صنعت روز ما نبود، زیرا الزام بود تولیدات علمی براساس آخرین دستاوردهای علمی دنیا باشند.

 

وی با بیان اینکه "توقع داشتیم دانشگاه‌ها مسائل روز صنعت را پیگیری کنند" گفت: در دانشگاه‌های دنیا بر دو موضوع فناوری‌های نو و نسل ۳ و ۴ تکنولوژی کار می‌کنند. به این معنا که اگر صنعتی محصولی را تولید می‌کند، نسل دو محصولی را باید به دانشگاه سفارش دهد تا در مدل آزمایشگاهی تولید شود.

 

رییس جهاد دانشگاهی ادامه داد: محصولی که در مدل آزمایشگاهی تولید می‌شود، حداقل ۸۰ درصد باید مورد فعل و انفعال قرار گیرد تا به محصول نهایی تبدیل شود. این کار را باید نهادی همچون جهاد دانشگاهی یا مراکز ‌تحقیقاتی صنایع ما که نگاه کاربردی به علم دارند انجام دهند و بعد نسل ۳ و ۴ را سفارش داد.

 

وی با بیان اینکه این مسائل مستلزم داشتن صنایع رقابتی است، افزود: صنایعی که برای حفظ خود در بازار مرتب مجبور به استفاده از فناوری‌های نو از طریق مراکز R&D و یا محققان دانشگاهی باشند.

 

دکتر طیبی اظهار کرد: این در حالی است که صنعت ما هنوز رقابتی نشده و از سوی دیگر دوره‌های کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه‌های ما توسعه یافته و همه توقع چاپ مقاله ISI دارند که این موضوع نیاز به حرکت در علم روز دنیا دارد؛  بنابراین شاهد فاصله بین دانشگاه و صنعت هستیم.

 

وی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی بر نیازهای روز صنعت تمرکز کرد، گفت: نگاه کاربردی جهاد و تلاش و کوشش مستمر حتی در شرایط سخت ار جمله ویژگی‌هایی بود که موجب شد جهاد بتواند به توفیقات خوبی دست یابد.

 

رئیس جهاد دانشگاهی ادامه داد: در دهه ۶۰ تصور بر این بود که بهترین کار تولید علم و فناوری است، در حالی که آسان‌ترین کار تولید علم است و مشکل‌ترین مساله نگرانی درباره استفاده از این فناوری‌ها است.

 

وی با بیان اینکه وقتی فناوری تولید می‌شود باید در صنعت به کار گرفته شود، افزود: متاسفانه اعتمادی به تولیدات فناوری کشور وجود ندارد و نگران‌اند که دستگاه‌های تولید شده، صنایع را دچار اشکال کند.

 

طیبی ادامه داد: از طرفی داشتن رانت نفتی و درآمد آسان نیز یکی از زمینه‌هایی است که موجب می‌شود علاقه به خرید خارجی وجود داشته باشد.

 

رئیس جهاد دانشگاهی اظهار کرد: به عنوان مثال یکی از تجهیزات بسیار ساده‌ای که جهاد دانشگاهی برای صنعت مترو ساخته بود از سال ۸۹ تاکنون به بهانه‌های مختلف مورد استفاده قرار نگرفته است. می‌توان گفت اصلی‌ترین دلیل این موضوع علاقه به خرید خارجی است.

 

وی با بیان اینکه برای توسعه صنعت کشور اولویت‌گذاری نکرده‌ایم، گفت: نداشتن آزمایشگاه مرجع یکی از معضلاتی است که سد راه استفاده از تولیدات علمی و فناوری شده است. البته آزمایشگاه مرجع سنگین و گرانقیمت بوده و حاکمیت باید آن را ایجاد کند.

 

طیبی با بیان اینکه نداشتن آزمایشگاه مرجع یکی از حلقه‌های فرآیند معیوب تولید فناوری در کشور است، گفت: در این آزمایشگاه‌ها تست عمر انجام می‌شود و دیگر متولیان نگران طول عمر دستگاه تولید شده نخواهند بود.

 

رئیس جهاد دانشگاهی همچنین تصریح کرد: از طرفی کاربردی کردن نیز در کشور ما متولی ندارد. البته وزارت علوم و معاونت علمی و فناوری در این زمینه می‌توانند نقش ایفا کنند اما واقعا این نهادها توان حمایت لازم را ندارند.

 

وی بی‌توجهی به اقتصاد مقیاس را نیز از دیگر موانع سر راه سازنده و محقق داخلی عنوان کرد و گفت: باید فرآیند تولید محصول در کشور مشخص باشد در غیر این صورت تولیدکننده نمی‌تواند به تولید انبوه و سود کافی دست یابد.

 

طیبی تاکید کرد: باید از تجارب دنیا استفاده و بهترین راه را انتخاب کنیم. به نظر من یکی از مشکلات اساسی کشور نداشتن اراده لازم برای دستیابی به پیشرفت است که این مساله عوامل مختلفی دارد.

 

رئیس جهاد دانشگاهی افزود: یکی از مهمترین عوامل سیاسی شدن بیش از حد و غیر ضرور کشور است به‌گونه‌ای که حاشیه در اصل قرار گرفته و فرصت فکر کردن را از اصول پیشرفت گرفته است.

 

وی همچنین با بیان اینکه یکی از مسائل اصلی کشور تعیین سناریوی تعامل با دنیا است، اظهار کرد: به نظر من نه صلاح است از نظام جهانی حذف شویم و نه اینکه درهای کشور را ببندیم و تحریم شویم بلکه باید به صورت هوشمند رفتار کرده به‌گونه‌ای که هم تولید فناوری و هم انتقال فناوری داشته باشیم.

 

طیبی تصریح کرد: مدیران انقلابی اصولگرا و اصلاح‌طلب در مقام اجرا وقتی قرار باشد از توان داخلی استفاده کنند به خرید خارجی روی آورده و به تولید داخل توجه نمی‌کنند. این در حالی است که اگر کشور در حوزه تجاری‌سازی و فناوری متولی داشته باشد قطعا کارفرمایانی که از تولید داخل استفاده نمی‌کنند را مورد بازخواست قرار می‌دهد.

 

رئیس جهاد دانشگاهی افزود: علی‌رغم اینکه معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور ایجاد شده اما این نهاد قدرت لازم را برای بازخواست ندارد.

 

وی تاکید کرد: در کشور توانمندی وجود دارد اما شاهد مدیریت درستی نیستیم که از این توانمندی به خوبی استفاده شود. ما در کشور مهندسین بسیار خوبی داریم که اگر این افراد به خارج روند قطعا مورد استقبال قرار می‌گیرند اما به دلیل فرآیند معیوب از توان این افراد استفاده نمی‌شود.

 

طیبی با بیان اینکه اگر به موقع به حوزه تولید فناوری وارد شویم هیچ مشکلی در این حوزه نداریم، گفت: با توجه به سوابق و تجارب جهاد دانشگاهی و فلسفه ایجاد این نهاد باید مسوولیت‌ها و ماموریت‌های بزرگی به جهاد اعطا شود.

 

رئیس جهاد دانشگاهی افزود: آنچه را که انجام داده‌ایم با آنچه که باید انجام می‌دادیم فاصله دارد که می‌توانیم این فاصله را کم کنیم.

 

وی تصریح کرد: باید با تکیه بر توانمندی‌های داخل بخشی از فناوری‌ها را تولید و بخشی را نیز از طریق تجمیع خرید خارجی و انتقال فناوری به سرانجام برسانیم.

 

طیبی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در مراسم تنفیذ ریاست‌جمهوری در رابطه با افزایش تعامل با دنیا گفت: وقتی مقام معظم رهبری سخن از رابطه گسترده با دنیا به میان می‌آورند، باید از این فرصت به خوبی استفاده کنیم و به مباحثی همچون انتقال فناوری بپردازیم.

 

 

 

 

 

 

 

  • 19
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش