لک صورت
لک صورت عارضه پوستی ای است که امکان دارد برای مردان یا زنان رخ دهد. این عارضه اکثراً به رنگ های قهوه ای روشن تا تیره بر روی صورت و درروی پیشانی و گونه دیده می شود. رایج ترین سن بروز این لک ها در بین سنین ۲۰ تا ۳۰ سالگی ست.
رنگ پوست توسط رنگدانه ملانین فراهم میشود. رنگدانه ملانین به عنوان یک پلیمر مخلوط تعریف شده است. این ماده عملکرد خود را به شکلی روی سطح بالای پوست نشان میدهد. در خیلی از اشخاص سالم، رنگدانه ملانین بطور مساوی توزیع میشود. با عوامل گوناگون، این تعادل انتشار مختل میشود. به علت اختلال در توزیع رنگدانه ها ممکن است لک صورت، کک و مک ، خال و لکه های مرتبط با سن ایجاد شود.
برای درمان سریع این لک صورت راههای مختلفی در طب مدرن و طب سنتی وجود دارد که در این بخش ما به معرفی بهترین راههای درمان و ماسک های ضد لک خانگی خواهیم پرداخت.
علت لک صورت
لک صورت چندین عامل متفاوت دارند که به شرح زیر می باشند:
۱. لک صورت بخاطر قرار گرفتن زیاد در معرض نور آفتاب
سپری کردن زمانی طولانی مدت در معرض آفتاب یا سولاریوم و بدون استفاده از مقدار کافی ضدآفتاب، می تواند باعث شود پوست تان ملانین بیش تری تولید کند. این امر پاسخ بدن برای مراقبت از خود در برابر اشعه های فرابنفش است که می توانند تعداد لک صورت تان را افزایش دهند.
۲. لک صورت به خاطر هورمون
لک صورت یک اختلال پوستی است که منجر به تغییر رنگ نواحی کوچکی از پوست می شود. این اختلال در زنان مخصوصا در دوره بارداری بیشتر است.
۳. لک صورت به خاطر التهاب پوست
لک صورت میتوانند بعد از التهاب پوست پدیدار شوند. التهاب میتواند در اثر عوامل مختلفی بروز دهد که از جمله آنها میتوان به بیماری اگزما، پسوریازیس، آسیب پوستی و آکنه اشاره کرد.
۴. لک های پیری
بروز لک های پیری ربطی به بالا رفتن سن ندارد، بلکه به قرار گرفتن در معرض نور آفتاب مربوط میشود. لک های پیری، کک و مک های ناشی از نور افتاب هستند و تماماً بر پشت دست دیده می شوند. در افرادی که زیاد در معرض نور خورشید قرار می گیرند، این لکه ها بر روی صورت هم پیدا می شوند. وجود این لک صورت در افراد مسن، عادی است، ولی در اثر تماس زیاد با آفتاب، امکان دارد در اواخر دهه های سوم، چهارم و پنجم زندگی هم بروز کنند. حتی کم قرار گرفتن، در معرض آفتاب، هم باعث ایجاد لک های پیری می شوند. نور خورشید دارای پرتوهای فرابنفش است که باعث برنزگی و سوختگی پوست میشود. امروزه با استفاده از مزوتراپی ضد لک میتوان آثار پیری را کاهش داد.
۵. ملاسما رایج ترین لک صورت
ملاسما (لک بارداری) یکی از متداول ترین علل ایجاد لک صورت است و اکثراً در خانم های مراجعه کننده برای درمان لک صورت دیده میشود که یک لک اکتسابی قهوه ای رنگ است که به صورت اهسته به وجود می اید. به دلیل اینکه این لک ها بیش تر در زنان باردار ظاهر می یا عود می کند، به لک های بارداری شهرت دارد، ولی می تواند در خانم های مجرد و به ندرت در مردان هم دیده شود. این لک ها بیش تر در گونه ها، پیشانی و چانه دیده میشود و در اشخاص سبزه مشخص است.
۶. بیماری قند و لک صورت
دیابت میتواند باعث تیره تر شدن برخی نواحی پوست شود. بیماری های مرتبط با دیابت شامل آکانتوزیس نیگریکانس، لک های ساق پا و درماتوپاتی دیابتی هستند. بعضی افراد این موارد را با لک های پیری اشتباه می گیرند. آکانتوزیس نیگریکانس بیماری است که باعث تیرگی و نرمی پوست می شود. لک های تیره پوست نیازمند درمان نبوده ولی بعضی افراد به دلایل زیبایی خواهان رفع این لک صورت هستند.
۷. کک مک یا فرکل
از عواملی که در بروز این بیماری دخیل هستند می توان به عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی و عوامل هورمونی اشاره کرد. یکی از مهمترین عوامل بروز کک و مک، عوامل محیطی مانند در معرض نور آفتاب قرار گرفتن بدون پوشش محافظ می باشد. این امر سبب تشدید این نوع لک صورت میشود. در خانم های باردار یا افراد در سن بلوغ، عوامل هورمونی باعش بروز این نوع لک های پوستی میشود که این اشخاص شاهد افزایش در لکه ها هستند. در برخی موارد تنش های عصبی و استرس هم باعث پیدایش کک و مک در اشخاص مستعد میشود.
۸. لک های ناشی از سوء تغذیه و کمبود ویتامین
این لک صورت در اثر کمبود ویتامین B۱۲ اتفاق افتاده و در نژادهایی با پوست تیره رایج تر است. این لک ها ظاهر لکه لکه دارند. در اثر کمبود ویتامین A این لک ها گسترده بوده و همراه با برجستگی هایی مانند پوست مرغ ظاهر میشود. همچنین در اثر کمبود اسید فولیک، کمبود اسید اسکوربیک (ویتامین سی) و در انواع کم خونی ها هم لک های مشابه بر روی صورت دیده میشود.
۹. لک صورت بخاطر زخم
لک صورت میتوانند بعد از التیام نیش حشرات، سوختگی یا بریدگی پوست بوجود آیند. همچنین ممکن است با گذشت زمان محو شوند.
۱۰. لک صورت در اثر مصرف بعضی داروها
بیماری ها و داروهای خاص هم می تواند عاملی برای ایجاد لک صورت باشد. استفاده بعضی داروها می تواند سبب بروز لک های پوستی شود و این لک ها که اکثر در پوست صورت وجود دارد، با نور خورشید پررنگ تر و بیش تر خواهد گردید. با قطع دارو این لک ها تا حد زیادی بهبود می یابد و حتی امکان دارد کم رنگ تر و محو شود. مصرف برخی داروها مثل کلرپرومازین، دی پنیسیلامین، هیدانتوئین، داروهای ضد مالاریا و داروهای ضد سرطان باعث بروز لک صورت می شود. استفاده طولانی مدت قرص ماینوسیکلین در درمان جوش و غرور جوانی، باعث تیرگی پوست در نواحی جوش های ملتهب و قرمز میشود.
انواع لک های صورت
دو نوع اصلی لک های صورت را میتوان به صورت زیر دسته بندی کرد:
- لکه های افلایدز (Ephelides)
لکه هایی که به علت قرارگیری در معرض نور خورشید بر روی صورت ایجاد می شوند. این لکه ها به رنگ قهوه ای روشن هستند و با شروع زمستان ناپدید میشوند.
- لکه های لنتیجین (Lentigine)
لک های پیری با تعدادی از نام ها من جمله لکه های خورشید، لنتیجن ها و لکه های کبدی شناخته شده اند. اکثراً این لک صورت به نوعی از بیماری زمینه ای کبد ربط داده میشوند ولی اینطور نیست. در واقع، این رنگ قهوه ای و هموار پوست که معمولاً بعد از ۴۰ سالگی پدید می آید، بطور مستقیم به قرار گرفتن در معرض نور خورشید در طول دوران کودکی و جوانی مرتبط است.
درمان لک صورت
متخصصان پوست میتوانند برای روشن کردن لکه های تیره بر روی صورت پماد یا فرآیند های درمانی تجویز کرده و یا در بعضی موارد نسبت به برداشت لکه ها اقدام کنند. فرآیند های درمانی نسبت به پماد ها هزینه بیشتری دارند. با این که سرعت تأثير گذاری فرآیند های درمانی بیشتر است ولی احتمال بروز عوارض جانبی ناشی از آنها نیز بالا تر می باشد. بهترین گزینه درمانی میتواند به دلیل، اندازه و ناحیه لک تیره صورت بستگی داشته باشد. متخصص پوست میتواند یکی از درمانهای زیر را برای رفع لک صورت تیره پیشنهاد دهد:
>> درمان لک صورت با لیزر
در این روش با هدف قرار دادن ملانین موجود در پوست، لکه های ایجاد شده بر روی آنرا محو می کند. لیزر ارسال شده در این روش، رنگ دانه های موجود در لک های پوستی را جذب می کند و با این وضعیت محیطی گرم برای رنگ دانه ها ایجاد می کند که سبب تجزیه شدن آنها به ذرات ریزی می شود که به صورت طبیعی امکان دفع آنها با مرور زمان و رشد پوست وجود دارد. در واقع میتوان گفت این روش پالس های سریع نور را برای تخریب لک تیره صورت ارسال می کند که رنگ دانه های ایجاد شده این پالس های ارسالی را دریافت می کنند و با جذب این پالس ها خرد شده و تخریب می شوند. در ادامه سیستم بدن با رشد تدریجی پوست جدید بدون رنگ دانه در محل درمان بوجود می آید. این روش بسیار مؤثر است؛ ولی گران قیمت و پرهزینه است. همچنین تا حدودی درد هم برای بیمار در زمان عمل بوجود می آورد. این روش برترین روش برای هنگامی است که لک صورت بسیار قدیمی می باشد.
>> درمان لک صورت با میکرودرم ابریژن
در فرآیند میکرودرم ابریژن متخصص پوست با استفاده از یک ابزار خاص و دارای سطحی خشن، لایه خارجی پوست را از بین می برد. این درمان با تحریک تولید کلاژن جدید باعث تقلیل لک صورت می شود.
>> درمان لک صورت با لایه بردار های شیمیایی
پاک سازی و پیلینگ شیمیایی پوست (chemical peeling) یکی از قدیمی ترین درمانهای زیبایی در دنیا است و افراد از آن برای کمک به داشتن پوستی صاف تر و زیباتر استفاده می کردند. امروزه لایه برداری های شیمیایی پوست بخاطر جوابگویی سریع و سرپایی بودن انجام روش، از محبوبیت زیادی برخوردار هستند. از لایه برداری و پیلینگ شیمیایی پوست برای جوان و شاداب کردن پوست های چین و چروک دار، لکه دار و آفتاب سوخته استفاده می کنند. این نوع لایه بردارها مؤثرترین روشها برای درمان لک صورت هستند.
>> درمان لک صورت با پمادهای روشن کننده پوست
این پماد ها باعث روشن و سفید تر شدن رنگ پوست می شوند. پماد های روشن کننده به صورت تدریجی اثر کرده و ظرف چند ماه لک صورت را کاهش می دهند. هیدروکوئینون، عنصری فعال در پماد ها، باعث جلوگیری از تولید ملانین می شود.
>> درمان لک صورت با کرایوتراپی
در سرما درمانی یا کرایوتراپی از نیتروژن مایع برای فریز و تخریب سلول های غیر طبیعی استفاده می شود. معمولاً سرما درمانی برای لک صورت، بی خطر است و به بیهوشی احتیاج ندارد. برخی عارضه های جانبی عبارتند از: خونریزی، تاول زدن و عوارض نادری مثل زخم.
درمان های گیاهی لک صورت
راههای طبیعی برای خلاص شدن سریع از لک صورت:
۱- کاربرد شیر در پاکسازی لک صورت
چنانچه میخواهید بدانید چطور میتوانید لک های صورت خود را پاک کنید، پاسخ ممکن است در یخچالتان باشد. تمام ویتامین های موجود در شیر نه تنها برای داخل بدن شما بلکه برای سلامت پوست شما نیز موثر هستند.
۴ قاشق غذاخوری شیر را با ۲ قاشق عسل مخلوط کنید. یک تکه پنبه استفاده کنید تا شیر را بطور مستقیم به لک های تیره صورت خود بمالید و به بازه زمانی ۱۰ دقیقه به صورت دایره ای شکل ماساژ دهید. شما میتوانید این خمیر را ۱۰ دقیقه اضافی تر روی پوستتان نگه دارید و بعد آنرا با آب شست و شو دهید. این کار باعث از بین بردن لک صورت می شود.
۲- خواص سیب زمینی برای درمان لک صورت
همانطور که در مورد خواص سیب درختی مطالب زیاذی وجود دارد برای سیب زمینی هم خواص درمانی زیادی ذکر می شود و سیب زمینی یک منبع خوب درمانهای خانگی برای لک های سیاه یا تیره روی صورت محسوب می شود. سیب زمینی دارای ویژگی های سفیدکنندگی طبیعی است که به از بین رفتن لک صورت و جای زخم کمک می کند. نشاسته موجود در سیب زمینی به کاهش تجمع پیگمنت ها در پوست کمک می کند، در شرایطی که آنزیم های موجود در آن به شکل گیری پوستی سالم کمک می کنند.
یک سیب زمینی را برش دهید. یک برش از سیب زمینی را به صورت مستقیم روی لک صورت خود قرار دهید. چند دقیقه اجازه دهید به همین شکل باقی بماند و بعد از آن صورت خود را با آب ولرم شست و شو دهید.
۳- فواید زردچوبه برای درمان لک صورت
وجود ماده مؤثر زردچوبه یعنی curcumin، سبب روشنی هرچه بیشتر پوست می شود. این ماده خاصیت ضدعفونی، ضدباکتری و ضدالتهاب دارد که آنرا در کاهش چندین عارضه پوستی مانند آکنه، جوش، کک و مک و لک صورت بسیار تاثیرگذار می کند. زردچوبه نیز در کند شدن روند پیری پوست به صورت طبیعی و بازگرداندن جوانی تأثير دارد. بعلاوه، استفاده مداوم از آن، ایجاد چین و چروک را تقلیل می دهد.
دو قاشق غذاخوری آرد، یک قاشق چای خوری زردچوبه و چند قطره عسل را مخلوط کنید. یک لایه نازک از این خمیر را روی صورتتان بگذارید. ۲۰ دقیقه فرصت دهید تا خشک شود. به آرامی آنرا بخراشید و صورتتان را با آب تمیز کنید. این خمیر حکم یک پاک کننده طبیعی را دارد که باعث از بین رفتن لک صورت شما می شود.
۴- آب پیاز، درمانی موثر برای پاکسازی لک صورت
در حالی که این درمان خانگی امکان دارد بوی خوشی نداشته باشد، ولی باعث محو شدن لک صورت می شود. برای تهیه آب پیاز، از آبمیوه گیری، مخلوط کن میتوانید استفاده کنید. یک تکه پنبه تمیز را در آب تازه پیاز فرو کنید و آنرا مستقیم به پوست خود بزنید، بعد اجازه دهید تا خشک شود.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 20
- 4