کاهش وزن با جراحی:
برای کاهش وزن راه های متفاوتی وجود دارد که روش انجام برخی از آنها تهاجمی و برخی غیرتهاجمی هستند، اما باید توجه کرد کم خطرترین روش برای کاهش وزن و رسیدن به اندام متناسب استفاده از یک رژیم غذایی مناسب و انجام مداوم ورزش است، درست است که بهترین و کم خطرترین راه همین است اما گاهی فرد به دلیل مشکلاتی مختلف از قبیل بیماری ها نمی تواند از این تکنیک استفاده کند، بنابراین با استفاده از روش های جراحی که تغییرات بسیار کوچک در سیستم گوارشی ایجاد می کنند؛ وزن فرد را کاهش می دهند. در ادامه به یکی از این روش های به نام باندیگ معده می پردازیم.
باندینگ معده چیست؟
یکی از روش های موثر در کاهش وزن افراد حلقه گذاری یا باندینگ معده است، در این روش با استفاده از یک حلقه از جنس سیلیکون که قابلیت تنظیم دارد و دور معده را می گیرد حجم و فضای آن را کاهش می دهند. در این صورت اگر بیمار بیش از اندازه غذا یا مایعات بخورد؛ به دلیل اینکه معده نسبت به گذشته حجم کمتری دارد آن را پس می زند و اگر خوردن تداوم پیدا کند موجب استفراغ می شود، البته باید توجه کرد این روش هیچ تاثیری در هورمون های اشتها ندارد. استفاده از باندینگ معده می تواند مقدار خوراک فرد را کاهش دهد و در نهایت سبب کاهش وزن می شود.
جراحی باندینگ معده چگونه انجام می شود؟
جراحی حلقه گذاری معده با استفاده از بیهوشی عمومی صورت می گیرد و نوعی جراحی کم تهاجم محسوب می شود. از طریق برش هایی به نام سوراخ کلید یا لاپاروسکوپی جراح کارش را آغاز می کند و ۱ تا ۵ برش کوچک در شکم ایجاد می کند و حلقه سیلیکونی را به قسمت بالایی معده متصل می کند. بعد از جایگذاری حلقه نوعی مایع به آن تزریق می شود که این مایع می توان میزان تنگی و گشادی حلقه را تنظیم کند.
بعد از انجام این مراحل پزشک محل برش را بخیه می زند که می تواند از نوع جذبی باشد و به مرور زمان رفع می شود و نیازی به کشیدن آن نیست. این جراحی با استفاده از تکنیک های مختلفی صورت می گیرد که یکی از آنها لاپاراسکوپ (یک لولهی طویل باریک با دوربین) است، این وسیله مورد نیاز این جراحی است.
عمل حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه طول می کشد و حلقه سیلیکونی قابلیت این را دارد که در صورت لزوم از بدن خارج شود و این موضوع بستگی به نظر بیمار، پزشک و شرایط جسمی دارد.
مدت زمان بستری شدن در بیمارستان برای بیماران مختلف، متفاوت است و بستگی به نظر پزشک دارد.
چه کسانی میتوانند عمل حلقه معده را انجام دهند؟
در گذشته از یانی برای افرادی استفاده می شد که دارای BMI بیشتر از ۳۵ بودند انجام می شد.
البته برای افرادی که به مشکلات ناشی از چاقی از جمله؛ دیابت، فشارخون بالا و آپنه خواب مبتلا بودند و BMI ۳۰ تا ۳۵ داشتند هم انجام می شد و این موضوع به دلیل خطر عوارض جانبی می باشد، با این وجود پیشرفت های صورت گرفته ایمنی جراحی را افزایش پیدا کرده و این معیارهای خیلی به کار نمی آیند. در هر صورت امروزه متخصصان گوارش استفاده از این روش را برای گروه های زیر توصیه می کنند:
- افرادی که به چاقی مفرط مبتلا هستند و شاخص توده بدنی آنها بیشتر از ۴۰ است.
- افرادی که شاخص توده بدنی آنها بالاتر از ۳۵ است و به مشکلات ناشی از چاقی گرفتار هستند.
- افرادی که علاوه بر شاخص توده بدنی بالاتر از ۳۰ به دیابت نوع دو هم مبتلا هستند.
- افرادی که بعد از عمل به رژیم غذایی و سبک زندگی سالم اهمیت می دهند و به آن مقید می مانند.
- باندینگ معده برای افرادی که به غذاهای نمکی تمایل دارند بهتر پاسخ می دهد و در صورتی که فرد به خوردن غذاهای شیرین مانند کیک و بیسکوییت تمایل دارد نتیجه چندان مطلوب نخواهد بود زیرا این غذاها به راحتی خرد می شوند.
- در صورتی که شما با استفاده از تغذیهی سالم و ورزش سعی کرده اید وزنتان را کاهش دهید اما چندان نتیجه بخش نبوده می توانید از جمله افراد واجد شرایط انجام باندیگ معده باشید.
جراحی باندینگ به چه افرادی توصیه نمی شود؟
- افرادی که به مواد مخدر یا الکل اعتیاد دارند.
- افرادی که بیماری روانی کنترل نشده دارند.
- افرادی که درک خوبی از خطرات و مزایا، نتایج، روشهای جایگزین و تغییراتی که باید در سبک زندگی بعد از عمل اعمال کنند، ندارد.
مزایا و معایب باندینگ معده:
مزایا:
- زمان انجام جراحی باندینگ معده نسبت به سایر اعمال جراحی کمتر است.
- مقدار دستکاری در این روش کمترین مقدار است.
- برای افرادی که دچار چاقی مفرط هستند این روش می تواند در طولانی مدت سبب کاهش وزن شود.
- ریکاوری بعد از عمل سریع است.
- احتمال عفونت و فتق در این روش کمتر است.
- بیماری های در ارتباط با چاقی از جمله؛ دیابت، فشارخون بالا، بیاختیاری ادرار کاهش می یابند.
- جذب مغذی کاهش نمی یابد.
- کیفیت زندگی بعد از جراحی در بیشتر موارد بهبود می یابد.
معایب:
این روش هم مانند سایر روش های جراحی در کنار مزایا، معایبی را هم به همراه دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقدار کاهش وزن در این روش نسبت به روش های دیگر کمتر است.
- از آنجا که در این روش از یک جسم خارجی استفاده می شود امکان؛ ایجاد عفونت، پاره شدن پمپ، امکان آسیب به جدار معده، جابجا شدن حلقه و... وجود دارد به گونه ای که ۷۰ درصد حلقه های استفاده شده بعد از ۴ سال باید از معده خارج شوند.
- همانطور که اشاره شد باندینگ معده تاثیری بر هورمون های گرسنگی که می توانند سبب چاقی و دیابت شوند، ندارند بنابراین بیمار ممکن است همیشه گرسنه باشد و عدم خوردن غذای کافی او را به ریزه خواری و شیرینی خواری بکشاند در نتیجه کاهش وزن مطلوب رخ نخواهد داد.
- استفاده از باندینگ معده بر اساس آنچه نشان داده شده است برای افرادی که شیرینی خور و ریزه خور هستند چندان موثر نخواهد بود به طوری که با اتساع قسمت بالای حلقه می تواند سبب؛ وارد شدن بخشی از معده به داخل قفسه صدری، فتق دیافراگم، درد هنگام خوردن و ریفلاکس شود.
عوارض استفاده از روش باندیگ معده:
در این روش ممکن است بیمار هیچ گاه احساس سیری نکند زیرا سیستم گوارش دستکاری نخواهد شد. از آنجا که حلقه جسمی خارجی است هرگاه باند یا حلقه گشاد شود؛ میتوان از طریق این محفظه آن را تنگ کرد اما حلقه جسم خارجی است در نتیجه احتمال ایجاد زخم و عفونت معده ایجاد می شود. جابجا شدن حلقه می تواند سبب از بین رفتن معده و مشکلی اورژانسی شود. در صورت وجود عارضه حلقه باید به سرعت خارج شود، که در این صورت وزن بیمار سریعا برمی گردد و حتی ممکن است از حالت اولیه بیشتر هم شود.
عوارض جانبی دیر ظهور عمل حلقه معده:
- کشش مزمن مری
- انسداد مواد غذایی بلعیده شده و درد قفسه سینه
- حالت تهوع، استفراغ و رفلاکس اسید
- محدودیت چشمگیر در اندازهی غذای مصرفی و سرعت غذا خوردن
- مشکلات روانی مرتبط با کاهش وزن و پیامدهای آن
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 19
- 5