رژیم تک خوری
در زمان رژیم مونو، فرد می تواند در برنامه غذایی خود فقط یک ماده غذایی را به مدت چند روز یا چند هفته داشته باشد. رژیم مونو انواع متنوعی دارد که از آنها می توان به رژیم مونو تخم مرغ، رژیم مونو سیب زمینی ، رژیم مونو شکلات، رژیم مونو موز و بسیاری از انواع رژیم مونوی دیگر اشاره کرد.
یکی از روش های ساده برای رسیدن به کاهش وزن دلخواه، پیروی از رژیم لاغری تک خوری میباشد که هدف این رژیم کاهش دریافت کالری در روز میباشد و افرادی که میخواهند برای یک مناسبت خاص لاغر شوند، میتوانند از این رژیم استفاده کنند، در این نوع رژیم برای هر وعده باید از یک یا دو نوع ماده غذایی استفاده کنید که در هر وعده باید تکرار شود، یعنی در مدت چند روز برای هر وعده باید همین یک یا دو نوع ماده غذایی را استفاده کنید و آن را تغییر ندهید.
این رژیم نتایج مثبتی را در مدت کوتاه به دنبال دارد ولی در صورت استفاده برای طولانی مدت، نه تنها نتیجه رضایت بخشی ندارد بلکه بدن به این مقدار کالری عادت می کند در نتیجه میزان ذخیره اش را افزایش داده و میزان سوخت و ساز را کم میکند و در نهایت مانع از کاهش وزن نیز میشود.
آنان که رژیم غذایی مونو را با هدف کاهش وزن دنبال می کنند، لازم است که مراقبت های لازم برای عدم بازگشت به وضعیت جسمانی سابق را بعد از اتمام دوره پیش بگیرند. رژیم غذایی مونو در بعضی مواقع، ممکن است مبتنی بر گوشت یا لبنیات نیز باشد. از آنجا که این مدل رژیم مبتنی بر تحقیقات و مستندات علمی نیست، به هیچ وجه در مورد صحت نتایج آن نمی توان اظهار نظر کرد؛ ولی شواهد میتوانند تا حدودی راهنما باشند.
تاریخچه رژیم تک خوری یا مونو
پِن جیلت( شعبده باز آمریکایی) در سال ۲۰۰۶ یک کتاب به نام« پِرِستو! چگونه من بیش از ۴۵ کیلوگرم وزن کم کردم و سایر داستان های جادویی» منتشر کرد. طبق گفته ی او در آن کتاب، با یک دوره دوهفته ای رژیم تک خوری توانست کاهش وزن خود را آغاز کند. وی طبق ایده ی این رژیم توانست دیگر از الگوی تغذیه معمولش استفاده نکند و از رژیم غذایی سالم تری پیروی کند. جیلت در مدت ۱۴ روز فقط سیب زمینی خورد( تقریباً ۵ عدد در روز) ؛ پس از آن، مصرف میوه ها، سبزیجات و برخی غلات کامل را شروع کرد. پس ازچاپ کتابش، رژیم تک خوری به تیتر خبر ها تبدیل شد و بتدریج افراد متعددی به این رژیم علاقه پیدا کردند.
رژیم تک خوری تا چه حد ایمن است؟
نظر اکثر محققان، درباره ی این رژیم مشترک است. آنان بر این باورند که بااین که رژیم تک خوری به سرعت باعث F میشود، ولی مطمئنا، سوء تغذیه و تحلیل عضلانی از عوارض آن به شمار می رود. یعنی برای کاهش وزن در آینده، احتمالاً با مشکلات دیگری رو به رو می شویم. همچنین طبق تجربیات مشترک، پس از اتمام این رژیم، احتمال بازگشت به وزن قبلیتان به خاطر پیش گرفتن مجدد عادات غذایی زیاد است. هدف از رژیم غذایی مونو، کاهش وزن چشمگیر میباشد ، به همین خاطر منطقیست که کالری دریافتی روزانۀ ما به شکلی چشمگیر کاهش یافته است. بعضی ها معنقدند که محدود کردن بعضی از فرآورده ها سبب میشود که میل شدید به آنها کم شود. بعضی از این فرآورده ها نظیر نمک، قند و چربی ها می باشد. به همین منظور، هدف از طراحی این نوع رژیم، اصلاح سبک تغذیه ای می باشد.
انواع مختلف رژیم تک خوری
رژیم تک خوری دارای انواع مختلفی می باشد. ممکن است روند مخصوصی برای هر کدام از این دسته ها تنظیم شود. بدین ترتیب، این رژیم شامل قاعده و قانون خاصی نیست و صرفا رعایت اصل آن مهم است.
> رژیم مونو حذفی:
این نوع رژیم برخی از گروههای موادغذایی نظیر کربوهیدرات یا چربی ها را حذف می کند یا حتی روزانه یکی از موادغذایی غیر مفیدی که میخورید را باید بمدت یک هفته حذف کنید.
> رژیم تک خوری نوشیدنی:
در رژیم تک خوری نوشیدنی باید بعضی از نوشیدنی ها مانند نوشیدنی های الکلی، قهوه، حاوی قند، شکر و گلوکز حذف شوند. اگر روزانه از رژیم تک خوری نوشیدنی پیروی کنید بمیزان ۵۰۰ الی ۱۰۰۰ کالری کم تر دریافت میکنید.
> رژیم مونو میوه:
در رژیم تک خوری میوه صرفا باید یک نوع میوه ی خاص را بخورید یا در مدت خاصی تنوعی از میوه ها نظیر رژیم موز، رژیم سیب یا رژیم میوه را در رژیم خود داشته باشید.
> رژیم مونو گیاه خواری:
در رژیم مونو گیاه خواری که مشابه رژیم کرفس است، فقط باید از یک ماده غذایی استفاده کنید یا به گونه ای در کنار وعده های غذایی دیگر مصرف شود که مقدار آن نسبت به سایر موارد بیشتر باشد.
> رژیم مونو جایگزینی:
فرد در این نوع رژیم تک خوری قصد دارد یک ترکیب سالم را به جای مصرف ترکیبات مضر، مصرف نماید. به عنوان مثال اگر کسی قصد پیروی از رژیم مونو جایگزینی را دارد می تواند به جای محصولات لبنی پرچرب، از زمان رعایت رژیم، محصولات لبنی کم چرب را استفاده کند یا کلا مصرف فست فودها را حذف کند و بجای آن ها از ساندویچ ها و غذا های سالم تر استفاده کند.
دستور العمل رژیم تک خوری هفت روزه
با استفاده از رژیم تک خوری میتوانید در مدت کوتاهی نتایج دلخواهتان را ببینید ولی پیروی از این رژیم در طولانی مدت اثرگذار نیست و حتی میتواند از کاهش وزنتان جلوگیری کند، به علت این که بدن به این میزان دریافت کالری عادت می کند و میزان ذخیره اش را بالا می برد و از میزان سوخت و ساز کم میکند. شما در هرروز با انجام این رژیم تنها ۷۰۰ کالری انرژی دریافت می کنید که کاهش وزن قابل توجهی در مدت کوتاه یک هفته مشاهده می کنید.
>> روز نخست:
در روز اول رژیم تک خوری باید پوست سینه ی مرغ را بگیرید و آب پز کنید و هر زمان ضعف کردید یا احساس گرسنگی داشتید در طول روز آن را به اضافه هشت تا دوازده لیوان آب و چای یا قهوه تلخ بخورید.
>> روز دوم:
در روز دوم رژیم تک خوری، عدس و ماش را همانند عدسی بپزید و بهمراه هشت تا دوازده لیوان آب و چای و قهوه تلخ میل کنید.
>> روز سوم:
تخم مرغ را در روز سوم رژیم تک خوری آب پز کنید و در طول روز با هشت تا ده لیوان آب و چای و قهوه تلخ مصرف کنید.
>> روز چهارم:
رژیم تک خوری در روز چهارم به اینصورتست که سیب زمینی آبپز شده را بهمراه هشت تا ده لیوان آب و چای و قهوه تلخ بخورید.
>> روز پنجم:
گوشتی که آبپز یا کبابی باشد و فاقد چربی باشد را در روز پنجم رژیم تک خوری بهمراه هشت تا دوازده لیوان آب و چای و قهوه تلخ به دلخواه میل کنید.
>> روز ششم:
هر میوه ای به جز موز و هلو یا سبزی مثل هویج آب پز, کرفس, لوبیا سبز, را در زمان گرسنگی بهمراه هشت تا ده لیوان آب و چای یا قهوه تلخ بخورید.
>> روز هفتم:
ماهی را در روز هفتم رژیم تک خوری کباب کنید و این ماهی را بهمراه هشت لیوان آب و چای و قهوه تلخ استفاده کنید.
وقتی که از رژیم تک خوری پیروی میکنید در طول روز یعنی یک بیست و چهار ساعت کامل فقط می توانید از میوه یا سبزی استفاده کنید. در این رژیم نباید از هر گونه چربی یا روغن استفاده کنید. میتوانید از آب لیمو و آب نارنج مصرف کنید. تخم مرغ و سیب زمینی را به اندازه همان وعده آب پز کنید و این کار را برای وعده بعد، مجددا تکرار کنید.
این نکته را در زمان آب پز کردن مرغ در نظر داشته باشید که وقتی مرغ را درون آب برای آب پز شدن می کذارید باید پس از بیست دقیقه آبش را عوض کنید و بگذارید تا آب پز شود و چربی های مرغ از آن خارج شود. موادغذایی که در حین رژیم تک خوری استفاده میکنید، به میزان دلخواه میتوانید میل کنید مانعی ندارد ولی اجازه ندارید به غیر از آن موادغذایی در این هفت روز، چیز دیگری بخورید.
مزایای رژیم تک خوری
اکثر برنامه های غذایی کاهش وزن باید به مواردی همچون شمارش کالری مصرفی، حفظ تعادل درشت مغذی ها( مثل پروتئین و کربوهیدرات ها)، پیروی از برنامه ی غذایی یا نظارت بر اندازه ی وعده های غذایی توجه کنید در حالی که در رژیم تک خوری این طور نیست چون صرفا به خوردن یک نوع غذا یا انواع بسیار محدودی از غذاها مجاز هستید.
> یکی از نکات مطلوب برای افراد پیروی کننده ی رژیم مونو اینست که نیازی به شمارش کالری و محدودیت سختگیرانه نیست.
> درصورت خوردن یک غذا، تا حد زیادی کالری مصرفی شما کم میشود. حتی اگر خوراکی های پرکالری نظیر شکلات میل کنید، باز هم مقادیر بسیار کمتری کالری مصرف خواهید کرد. احتمالاً در این حالت آب بدنتان به سرعت کاهش می یابد. یکی از عوارض رژیم های تک خوری، سوختن عضلات میباشد زیرا باعث کاهش وزن زیادی می شود. پس لاغری حاصل از این رژیم، ناشی از سوختن چربی ها نیست. میزان لاغری دلخواه از رژیم تک خوری، کاهش وزن ثابتی نیست. با وجود این که طرفداران این رژیم مدعی اند که میلشان به سایر غذاها کاهش می یابد، هرکسی که محدود کردن غذاها را تجربه کند میداند که این کار معمولاً سبب میشود هوس و میل به غذاهای ممنوعه زیاد شود.
> آماده سازی وعده های غذایی در رژیم تک خوری بسیار راحت است بدین دلیل که باید ماده غذایی که بر آن متمرکز شده را مصرف کرد.
عوارض رژیم تک خوری
قبل از این که از رژیم تک خوری پیروی کنید، اطمینان پیدا کنید که سالم هستید و مشکل جسمی خاصی ندارید. در ادامه به عوارض این رژیم اشاره میکنیم:
- محروم ماندن بدن از گروههای موادغذایی بسیار، اولین عارضه ی رژیم تک خوری محسوب میشود. مثلاً افردی که از رژیم مبتنی بر میوه استفاده می کنند، به احتمال زیاد از کربوهیدرات ها و چربی ها محروم میشوند. هرچند که دورۀ این رژیم کوتاه است ولی محرومیت بدن به مدت کوتاه نیز باعث میشود آسیب ببینید. به عنوان مثال رژیم مبتنی بر ماهی، ویتامین C و فیبر ندارد. بدین ترتیب، احتمال آسیب دیدگی سیستم ایمنی و بروز مشکلات گوارشی وجود دارد.
- افرادی که پیرو رژیم تک خوری هستند در اکثر موارد از رژیم غذایی دلسرد می شوند و از اندام خود راضی نیستند.
ترویج سیستم غذایی مبتنی بر مصرف یک ماده غذایی ، امکان دارد افراد به سمت عادات غذایی ناسالم روی بیاورند. با این که رژیم تک خوری بعد از مدتی اتفاق نمی افتد ولی در سبک زندگی، اثرات آن نمایان می شود. یکی از رژیم هایی که بسیار محدودکننده و ناپایدار است، رژیم تک خوری نام دارد. بدین ترتیب، در طول دورۀ آن طبیعیست که حس ضعف و خستگی زیادی داشته باشید.
- یکی از عوارض رژیم تک خوری، اینست که باید گرسنگی زیادی را تحمل کنید که این موضوع سبب افزایش فشار های عصبی و اضطراب شخص میشود.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 15
- 6