پنجشنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۴۳ - ۱۰ آذر ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۹۰۸۶۱
حوزه بهداشت و رفاه

احتمال ورود «اُمیکرون» به ایران/ قدرت انتقال «امیکرون» ۳ تا ۵ برابر دلتاست

ویروس کرونا,سویه اُمیکرون در ایران
دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹ با بیان اینکه عدم شناسایی اُمیکرون، به این معنا نیست که این سویه هنوز وارد کشور نشده، گفت: حتی بدون وجود خطر کرونای اُمیکرون هم نیاز به بازنگری در وضعیت بازگشایی ها وجود دارد؛ زیرا هیچکس بازگشایی های همزمان را توصیه نمی کند.

دکتر مسعود یونسیان در گفتگو با ایسنا، درباره وضعیت کرونای اُمیکرون، اظهار‌کرد: باید توجه کرد که سویه اُمیکرون، برخلاف سایر سویه ها که ابتدا عوارض و تغییراتی را در بیماری زایی و سرعت انتقال می دیدیم و بعد این عوارض به آن سویه منتسب می شد، اما اکنون سویه ای پیدا شده که در آن تعداد بالایی جهش ایجاد شده است. این سویه قبل از این که بتواند تغییراتی در بیماری زایی یا سرایت آن، علائم یا حساسیتش نسبت به واکسن ها خودش را نشان دهد، شناسایی شده و بنابر احتیاط، سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده که آنرا بعنوان یک سویه نگران کننده طبقه بندی کنیم. بنابراین هنوز درباره آن دانش کافی نداریم، ولی چون جهش در ویروس زیاد بوده است، اعلام شده که باید احتیاط کنیم.

۵۰ جهش در سویه اُمیکرون

او ادامه داد: در سویه اُمیکرون حدود ۵۰ جهش در ویروس عامل بیماری زای کووید ۱۹ رخ داده که ۳۰ جهش در منطقه اسپایک ویروس بوده است و حتی تعدادی از این جهش ها در نقطه خاصی که اصطلاحا به آن RBD یا ناحیه ای که به گیرنده سلول متصل می شود، بوده است. بنابراین احتمال این که تغییراتی در سرایت پذیری و حتی در زمینه حساسیت بیماری به واکسن رخ داده باشد، وجود دارد، ولی هنوز اطلاعات کافی دردسترس نیست و حداقل به چند هفته زمان نیاز دارد.

اُمیکرون از دلتا خطرناک تر است؟

یونسیان در پاسخ به این که آیا سویه اُمیکرون می تواند از سویه دلتا خطرناک تر باشد، گفت: در حال حاضر نمی توان در این باره قضاوت کرد. بر همین اساس هم وقتی یک تغییری در ویروس رخ دهد که نمی توان دقیق اعلام‌کرد که آیا وضعیت بیماری بر اساس این تغییر بدتر شده یا بهتر می شود، معمولاً پیش زمینه را بر این می گذاریم که شرایط بدتر می شود تا در اینصورت احتیاطات لازم انجام شده و چیزی را از دست ندهیم. بنابراین تصور ما این است که این سویه امکان دارد از دلتا هم بدتر باشد. نه به این معنا که اکنون شواهدی دال بر بدتر بودن این سویه داریم، بلکه به این جهت که اگر واقعا بدتر از دلتا بود، مشکلی برایمان پیش نیاید. روال سازمان جهانی بهداشت هم آن است که هر زمان درباره این موضوع تردید دارد، بنا را بر بدتر بودن قرار دهد. حال امکان دارد بعد از چند هفته حتی این طبقه بندی را تغییر دهند و سویه امیکرون را از واریانت نگران کننده به واریانت مورد توجه تنزل دهند.

وضعیت شناسایی سویه های جدید در کشور

او درباره وضعیت سکانس ژنی در کشور برای شناسایی سویه های جدیدی مانند امیکرون، گفت: باید توجه کرد که ما در کشور دانش فنی و تجهیزات سکانسینگ را داریم و سه مرکز در کشور این اقدام را انجام می‌دهند، اما تجهیزات لازم که به آن سکانسینگ نسل جدید گفته می شود، این تجهیزات، کیت و لوازم آنرا به اندازه کافی نداریم. بنابراین کفایت علمی و تکنولوژی آن را داریم، اما منابع و مواد اولیه مصرفی آن را به اندازه کافی در اختیار نداریم.

نحوه شناسایی "اُمیکرون"

یونسیان درباره نیاز به نوع خاصی در تست PCR برای شناسایی اُمیکرون، گفت: باید توجه کرد که PCR روش ارزان تر، متداول تر و در دسترس تری برای تشخیص کرونا (corona) است. حال برای تشخیص اُمیکرون، از یکسری کیت های خاص PCR می توان استفاده کرد که این کیت سه ژن را شناسایی می کند. در زمانی هم که آلفا آمده بود، از این کیت استفاده می کردند و اگر دو ژن شناسایی می شد و ژن سوم شناسایی نمی شد، اعلام می کردند که کرونای آلفا است. از این نظر هم اُمیکرون بسیار شبیه آلفا است. حال از آنجایی که اکنون در کشور و بسیاری از نقاط دنیا سویه آلفا را نداریم، می توان از این کیت خاص PCR برای غربالگری اُمیکرون استفاده کرد. البته نتیجه قطعی نمی دهد، اما میتواند برای غربالگری استفاده شود. همین کیت در داخل کشور تهیه شده است. در عین حال بسیاری از صاحب نظران توصیه می کنند که از این کیت PCR استفاده شود. حال افرادی که پاسخ تست شان با این کیت مثبت می شود، به احتمال بالا مبتلا به سویه اُمیکرون هستند. در آن زمان می توانند بر روی این تست های مثبت که با PCR خاص گرفته شده، سکانسینگ انجام دهند تا هزینه کمتری صرف شود.

احتمال ورود اُمیکرون به کشور

او با بیان این که نمی توان بطور قطعی گفت که اُمیکرون هنوز وارد کشور نشده است، گفت: ممکن است این سویه وارد کشور شده باشد، اما هنوز مورد شناسایی قرار نگرفته است. حتی در آمریکا هم که تا حد بالایی سکانسینگ انجام می دهند ، اعلام شده که هنوز نمی دانیم سویه اُمیکرون وارد شده یا خیر. بنابراین عدم شناسایی ما، به این معنا نیست که این سویه هنوز وارد کشور نشده است. باید زمان بگذرد و سکانسینگ بیشتری انجام شود و بعد درباره آن قضاوت کنیم. در عین حال باید فرض را بر این گذاشت که اُمیکرون وارد همه کشورها شده و احتیاطات لازم را انجام داد.

لزوم بازنگری در بازگشایی ها

یونسیان درباره وضعیت بازگشایی مدارس و دانشگاه ها و سایر نهادها و ارگان ها، با وجود تهدید اُمیکرون، گفت:به نظر من حتی بدون وجود خطر اُمیکرون هم نیاز به بازنگری در وضعیت بازگشایی ها وجود دارد. زیرا هیچکس بازگشایی های همزمان را توصیه نمی کند. حتی بازگشایی مدارس هم به تنهایی باید حتما بعد از گذشت دو هفته از بازگشایی ها، بازنگری می شد. بنابراین حتی اگر با سویه جدید اُمیکرون مواجه نمی شدیم و حتی اگر فقط مدارس را بازگشایی می کردیم، عقل و منطق حکم می کند که بعد از دو هفته اجرا، نتایج این بازگشایی و فعالیت ها را تحلیل کرده و نسبت به ادامه یا عدم ادامه آن تصمیم گیری کنند.

ویروس کرونا,سویه اُمیکرون در ایران

وی تأکید کرد: در شرایطی که همزمان با بازگشایی مدارس، بازگشایی دانشگاه ها، مراسم های فرهنگی و ورزشی و... هم بازگشایی شده اند، بدتر است و ورود یک ویروس جدید به چرخه گردش ویروس کرونا در دنیا هم مساله را حادتر می کند و حتما باید در بازگشایی ها بازنگری شود. البته منظور از بازنگری الزاما تعطیل کردن نیست، بلکه ارزیابی شرایط موجود و تصمیم مجدد برای تغییرات احتمالی یا ادامه یا قطع آن است.

یونسیان گفت:شرایط موجود ما در زمینه بازگشایی ها مانند همان چیزی است که در پیک های قبلی شاهد بودیم. هربار که بازگشایی را انجام دادیم، در شرایط مناسبی نبوده و بدون رعایت ضوابط بوده است که این بار هم مستثنی از دفعات قبلی نیست. حداقل تبعات این کار این است که اگر پیک دیگری رخ دهد، حتی اگر بازگشایی ها به این پیک دامن هم نزده باشد، اما متهم می شود به اینکه همزمان با بازگشایی این پیک رخ داده و تصمیمات آینده ما را تحت تاثیر قرار می دهد. وقتی بازگشایی های همزمان انجام می شود، نمی توان تحلیل کرد که آیا این بازگشایی ها در افزایش ابتلا به بیماری ربط داشته یا خیر. بنابراین منطق حکم می کند در این زمینه حساب شده تر کار کنیم.

کرونا در کشور؛ همچنان نزولی

او درباره وضعیت کرونا در کشور، گفت:در حال حاضر هنوز وضعیت بیماری در کشور نزولی است. یک افزایش های مقطعی که در هفته های گذشته شاهد بودیم، همه نزولی شدند و کرونا فعلا در کشور رو به نزول است، اما ممکن است که یک آتش زیر خاکستر وجود داشته باشد. بنابراین باید رعایت پروتکل های بهداشتی و واکسیناسیون سریع را همچنان ادامه دهیم. در حال حاضر بخش اعظم افرادی که تمایل به تزریق واکسن کرونا داشته اند، واکسن شان را تزریق کرده اند ، ولی افرادی هستند که هنوز تردید دارند و بعضا تمایلی به تزریق واکسن (vaccine) ندارند، باید این افراد را مجاب کنیم که واکسیناسیون هم به نفع خودتان، خانواده و عزیزان تان است و هم به نفع جامعه و کل دنیاست که به نهضت واکسیناسیون بپیوندید.

انتظار واکسیناسیون ۱۰۰ درصدی علیه کرونا

یونسیان درباره وضعیت واکسیناسیون علیه کرونا در کشور، گفت: بر اساس گزارشاتی که تا امروز داشتیم، ۸۵ درصد جمعیت واجد شرایطمان دز اول واکسن کرونا را دریافت کرده اند و ۶۹ درصد هم هر دو دز را تزریق کرده اند. ما انتظار داریم، مابقی هم دز دوم را تزریق کنند و ۸۵ درصد تزریق دو دز را داشته باشیم. طبیعتا از آنجایی که ایمنی بخشی واکسن ها ۱۰۰ درصد نیست، انتظارمان این است که تمام افراد واجد شرایط مان در کشور واکسن کرونا را تزریق کنند. بنابراین برای پوشش کافی واکسیناسیون سقفی را در نظر نمی گیرم. زیرا در حال حاضر آرمان ما این نیست که یک نسبتی از جامعه ایمن شده باشند که این افراد از دیگران محافظت کنند، بلکه آرمان ما این است که تمام آحاد جامعه واکسینه شده باشند. بنابراین سقف مورد انتظار ما باتوجه به سرایت پذیری بالای دلتا واکسینه شدن ۱۰۰ درصد افراد واجد شرایط است.

قدرت انتقال «امیکرون» ۳ تا ۵ برابر دلتاست/ مسافرت انجام نشود

معاون علوم پزشکی گیلان گفت: طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، قدرت سرایت و انتقال سویه امیکرون سه تا پنج برابر سویه دلتاست و لذا در صورت ورود به یک جامعه می تواند سریع تر از دلتا همه را درگیر کند. 

دکتر آبتین حیدرزاده در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به بروز سویه جدید کروناویروس در آفریقا، اظهار کرد: به دنبال تکثیر ویروس کرونا در کشورهایی که واکسیناسیون در آنها اندک بوده، طبیعی است که احتمال جهش های مختلف وجود دارد.

وی سویه «امیکرون» را یکی از جهش های کرونا دانست که با ۳۰ جهش در اسپایک های ویروس توانسته یک گونه جدید به وجود آورد و گفت: طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، قدرت سرایت و انتقال سویه امیکرون سه تا پنج برابر سویه دلتاست و لذا در صورت ورود به یک جامعه می تواند سریع تر از دلتا همه را درگیر کند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، با بیان اینکه هنوز درباره شدت بیماری زایی امیکرون اطلاعات کامل بالینی وجود ندارد، تصریح کرد: کمتر از سه هفته با شیوع این سویه مواجه هستیم و مطالعات دقیقی روی بیمارانی که در کشورهای آفریقایی وجود داشتند، در حال انجام است؛ البته موارد بیماری در کشورهای اروپایی و آسیایی نیز مشاهده شده است.

حیدرزاده، راه ورود سویه امیکرون به کشور را از مرزهای زمینی و هوایی و دریایی دانست و خاطرنشان کرد: استان گیلان از هر سه مرز برخوردار بوده و افراد از سایر کشورها می توانند وارد استان شوند؛ همچنین این ویروس می تواند از طریق مسافرت از سایر استان ها به گیلان منتقل شود.

وی در پاسخ به این سوال که «چگونه می توانیم گرفتار امیکرون نشویم؟»، عنوان کرد: در کنار واکسیناسیون به عنوان سدی مهم در مقابل انتقال پرشتاب کرونا، رعایت دستورالعمل های بهداشتی می تواند ما را در مقابل این ویروس ایمن کند.

معاون علوم پزشکی گیلان، با بیان اینکه هنوز ۲۰۰ هزار گیلانی نوبت دوم واکسن خود را دریافت نکرده اند، یادآور شد: افراد بالای ۶۰ سال که چهار ماه از تزریق نوبت دوم واکسن آنان گذشته نیز برای تزریق دوز سوم اقدام کنند.

  • 13
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش