کیانوش جهانپور در شبکه خبر، خاطرنشان کرد:ارائه کدملی برای دریافت انسولین تصمیم جدیدی نیست و به خاطر احراز هویت افراد مبتلا به بیماریدیابت از روش کد ملی بیماران صورت می گیرد.
وی ادامه داد:سامانه ای در نظر گرفته شده که تمامی افراد مبتلا به دیابت که بر اساس تجویز پزشک، نیازمند دریافت انسولین هستند در این سامانه احراز هویت شده و انسولین قلمی مایحتاج خود را دریافت می کنند.
سخنگوی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه انسولین مورد نیاز بیماران طبق ثبت کدملی در سامانه و مطابقت اطلاعات بیمار ارائه می شود، گفت:علت ارائه انسولین از روش احراز هویت بیماران به علت کمبود دارو نیست، بلکه اختلاف قیمتی بسیار زیاد این دارو در داخل کشور نسبت به کشورهای همجوار و جلوگیری از نشت دارو و اطمینان از دسترسی مصرف کننده واقعی به انسولین قلمی است.
وی گفت :امکان این که افرادی غیر از بیماران واقعی به اقلام دارویی مثل انسولین قلمی دسترسی پیدا کرده و در فرآیند قاچاق معکوس، در کشورهای همجوار به فروش برسد، وجود داشت که با اجرای بهینه این روش، انسولینی که با ارز دولتی تأمین می شود، به دست مصرف کننده واقعی خواهد رسید و زنجیره توزیع تا مصرف کننده نهایی مشخص و قابل رصد می شود.
جهانپور تصریح کرد :پیش از این نیز برای برخی بیماری های خاص و داروهای این بیماران حواله الکترونیک و یا سامانه های دارویی فعال بود، در این مورد هم این احراز هویت صرفاً برای انسولین های قلمی که به انسولین« پن» معروف هستند اختصاص دارد.
وی تأکید کرد:ساخت انسولین به شکل ویال در کشور به وفور و یه قدر کافیست، لکن با گرایش روزافزون به مصرف انسولین قلمی و مشکلات ناشی از تحریم های ظالمانه علیه مردم ایران، بروز موارد کمبود مقطعی انسولین قلمی گاهی اوقات اجتناب ناپذیر است که با توسعه تولید داخلی این محصولات قسمت اعظم این معضل برطرف خواهد شد.
انسولین و قاچاق معکوس
حالا کمبود انسولین قلمی آنالوگ در داروخانهها با واکنشهای زیادی همراه شده است که بعضی از آنها کاملاً بحثبرانگیز است.
شاید واکنش محمود نجفیعرب، رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران یکی از همین واکنشها باشد. او دراینباره به تجارتنیوز گفته که «به روال هر سال بیش از ۱.۵برابر نیاز کشور انسولین وارد کشور شده است. پس نباید هیچ کمبودی وجود داشته باشد. اما انسولین وارد شده، مجددا صادر میشود. یا به عبارتی از راههای غیرقانونی از کشور خارج میشود.»
البته واکنشهای متفاوت دیگری هم وجود دارد که خبر از عدم واردات انسولین میدهد. اسدالله رجب، رئیس هیاتمدیره انجمن دیابت ایران در واکنش به کمبود انسولین به ایسنا گفته که: «کمبود انسولین موضوع تازهای برای بیماران مبتلا به دیابت نیست، اکنون با کمبود انسولینهای خارجی(قلمی آنالوگ) روبهرو هستیم که مهمترین عامل بروز آن، تحریمها است. البته انسولین تولید داخلی(انسولین انسانی) موجود است و کیفیت آنها برای کنترل قندخون مبتلایان به دیابت مطلوب است.»
کیفیتی که بهنظر میرسد واکنشهای متفاوتی نسبت به آن وجود داشته باشد و سببساز ایجاد این پرسش میشود که چرا مبتلایان به دیابت ترجیح میدهند از انسولین قلمی آنالوگ استفاده کنند که این روزها کمیاب هم شده است.
دراینباره معاون آموزشوپژوهش انجمن مردمنهاد دیابت گابریک به روزنامه همدلی میگوید که «تزریق انسولین قلمی آنالوگ راحتتر است و درد کمتری دارد، بنابراین گاهی اینگونه برداشت میشود که دیابتیها برای لوکس بودن دوست دارند از انسولین قلمی آنالوگ استفاده کنند، اما اصلاً اینطور نیست، ببینید حمله افت قند خون میتواند جان یک بیمار دیابتی را تهدید کند بنابراین دلیل اصلی ترجیح انسولین قلمی آنالوگ به انسولین انسانی این است که نوع آنالوگ آن، افت قند خون کمتری به بیمار میدهد. بنابراین همه دنیا انسولین قلمی را بهخصوص برای دیابتیهای نوع یک ترجیح میدهند.»
- 11
- 2