به گزارش فارس، در نارسایی کلیه، کلیه ها قادر به انجام فعالیت های طبیعی خود نیستند و این امر سبب تجمع مواد زاید، سدیم، پتاسیم، فسفر و مایعات اضافی در بدن، پوکی استخوان، کم خونی و ایجاد عوارضی مانند خستگی (Fatigue)، حالت تهوع و استفراغ، بی اشتهایی، تورم در دست و پاها، افزایش فشار خون و خارش می شود و در نتیجه این افراد نیاز به تنظیم دریافت پروتئین، سدیم، پتاسیم، فسفر و کلسیم از رژیم غذایی خود دارند.
پروتئین برای رشد، نگهداری و ترمیم بدن موردنیاز است. پروتئین (Protein) در بسياري غذاها یافت می شود. متابولیسم پروتئین ها در بدن منجر به تولید یک ماده زائد به نام اوره می شود و هنگامی که کلیه ها به خوبی کار نمی کنند اوره در بدن تجمع می یابد و باعث ایجاد عوارض می شود.
یک کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز در گفتگو با ایسنا تأکید کرد که افرادی که دارای نارسایی کلیه هستند باید از مصرف زیاد غذاهای پروتئینی شامل گوشت قرمز ، ماکیان (مرغ و بوقلمون) ماهی، میگو، تخم مرغ و فرآورده های لبنی پرهیز کنند، گفت:حبوبات، غلات و سبزیجات نیز حاوی مقادیری پروتئین است.
فاطمه نورپور افزود: از طرف دیگر مصرف کم پروتئین نیز برای بدن مضر بوده و باعث تحلیل عضلانی، بدتر شدن روند بیماری و سوء تغذیه می شود لذا میزان نیاز به پروتئین در افراد مختلف بر اساس وزن، سن و دیگر شرایط متفاوت بوده و میزان دقیق آن باید توسط متخصص تغذیه برآورد شود.
اهمیت کاهش سدیم در بیماری های کلیه
وی با بیان این که اغلب در نارسایی کلیه به دلیل نبود توانایی کلیه در دفع سدیم اضافی، نیاز به محدودیت دریافت سدیم وجود دارد، خاطرنشان کرد: مصرف زیاد سدیم باعث تشنگی بیش از حد و مصرف مایعات اضافه می شود.
این کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیرازاضافه کرد: به این دسته از افراد توصیه می شود به جای نمک از چاشنی های بدون سدیم مانند لیمو، سرکه، سیر، پیاز، فلفل، شوید، برگ بو، زیره، تخم کرفس، تره، دارچین، میخک، پودر کاری، خردل، زنجبیل، نعناع، پونه، رزماری، ریحان، آویشن و زرد چوبه برای طعم دار کردن غذاها استفاده کنند.
نوری پور همچنین تأکید کرد که این افراد از خوردن کنسروها، سوپ های آماده، گوشت و ماهی دودی، گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس، ژامبون، کراکرهای نمکی، مغزهای شور، ترشی ها، زیتون شور، دوغ، انواع سس ها، سس سویا، پاپ کورن، چیپس، پفک و سایر تنقلات که سدیم بالایی دارند پرهیز کنند.
او همچنین به این افراد توصیه کرد که از پنیرهای کم نمک استفاده کنند و برای کاهش نمک، پنیر را چند ساعت قبل از مصرف در آب گذاشته و هنگام مصرف بشویند.
این کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز به مصرف پتاسیم بعنوان یک ماده معدنی هم اشاره و در این خصوص بیان کرد: پتاسیم در بسياري از غذاها وجود دارد و در عملکرد طبیعی عضلات قلب و ماهیچه ها نقش دارد. با این حال، هنگامی که کلیه ها سالم نیستند، اغلب نیاز به محدود کردن دریافت پتاسیم وجود دارد. میزان مجاز دریافت پتاسیم توسط متخصص تغذیه تعیین می شود.
نوری پور خاطرنشان کرد که در بعضی میوه و سبزی ها مانند موز، خربزه، هندوانه، پرتقال، سیب زمینی و گوجه فرنگی، شیر و ماست، حبوبات و غذاهای غنی از پروتئین مانند گوشت قرمز (Red Meat)، ماهی، بوقلمون و مرغ مقادیر زیاد پتاسیم وجود دارد.
او اضافه کرد: این بیماران نیاز به محدودیت دریافت فسفر نیز دارند. فسفر به میزان زيادي در غذاهای غنی از پروتئین مانند گوشت، مرغ، ماهی، مغزها و دانه ها، حبوبات و محصولات لبنی (شیر، ماست، پنیر و دوغ)، میگو، دل، جگر، قلوه، فست فودها و نوشابه سیاه یافت می شود.
- 12
- 1