دانشمندان در تحقیقی متوجه شده اند که سطح کلسیم، ویتامین دی و پروتئین (Protein) در شیرهای گیاهی کمتر از شیر گاو است.
با توجه به افزایش شمار افرادی که شیر سویا، بادام، جو یا دیگر شیرهای گیاهی را جایگزین شیرهای حیوانی کرده اند، لازم است که افراد بدانند انتخاب آنها از نظر ارزش غذایی چه تفاوت هایی دارد. پژوهشی تازه نشان داده است که شیرهای گیاهی نسبت به شیر گاو حاوی مواد مغذی کمتری هستند.
محققان دانشگاه مینه سوتا در مطالعه ای به دنبال بررسی این موضوع بودند که آیا ارزش غذایی شیرهای گیاهی در مقایسه با شیر گاو (cow) یکسان است یا خیر؛ چراکه شیر به عنوان یکی از منابع مهم دریافت کلسیم و ویتامین دی محسوب می شود.
دانشمندان برای انجام این تحقیق بیش از ۲۰۰ شیر گیاهی را که در سال ۲۰۲۳ در آمریکا به عنوان جایگزین شیر حیوانی فروخته می شود، بررسی کردند. نتیجه این بود که در مقایسه با شیر گاو، تنها ۱۲ درصد از شیرهای گیاهی حاوی مقادیر برابر یا بیشتری از سه ماده مغذی مدنظر دانشمندان، یعنی کلسیم، ویتامین دی و پروتئین بودند.
«ابیگیل جانسون»، استادیار و دستیار مدیر مرکز هماهنگی تغذیه دانشکده سلامت عمومی دانشگاه مینه سوتا می گوید: «نتایج ما نشان می دهد که بسیاری از شیرهای گیاهی از نظر مواد مغذی معادل شیر گاو نیستند. مطابق این یافته ها، مصرف کنندگان باید به دنبال آن دسته از شیرهای گیاهی باشند که کلسیم و ویتامین دی را به عنوان مواد تشکیل دهنده خود ذکر کرده اند. بعلاوه، شاید بهتر باشد که این افراد سایر منابع تأمین کلسیم و ویتامین دی را به رژیم غذایی خود اضافه کنند.»
مصرف کنندگان باید از ارزش غذایی شیرهای گیاهی آگاه باشند
دکتر جانسون می گوید ارزیابی های آنها در مطالعات تغذیه نشان داده است که تعداد زیادی از مصرف کنندگان درحال جایگزین کردن شیرهای گیاهی با شیر گاو هستند. او باور دارد که با الزام تولیدکنندگان این محصولات به ارائه فهرست مواد مغذی، میتوان به افزایش آگاهی مصرف کنندگان کمک کرد.
دانشمندان می گویند از میان ۲۳۳ شیر گیاهی، تنها ۲۸ محصول به اندازه شیر گاو کلسیم، ویتامین دی و پروتئین داشتند. البته حدود ۱۷۰ شیر گیاهی هم با کلسیم و ویتامین تقویت شده بودند و سطح این مواد در آنها به حد شیر لبنی رسیده بود.
یافته های این تحقیق در کنفرانس سالیانه انجمن تغذیه آمریکا موسوم به Nutrition 2023 ارائه شده، ولی هنوز به چاپ و همتاداوری نرسیده است.
- 15
- 5