چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۱۰۰۰۰۷۱

۵ عامل مهم در تداوم دوستی

دوستی پایدار,دوستی از دیدگاه روانشناسی,عوامل بقای دوستی‌ها
یک کارشناس مذهبی خوش‌رویی، تواضع و فروتنی، عفو و گذشت و هدیه دادن را از عوامل تداوم دوستی دانست و گفت: یکی ‎ از عوامل بقای دوستی‌ها و بازدارنده از جدایی دوستان، رعایت انصاف در گفت‌وگوها و داوری‌هاست .

حجت‌الاسلام محمد سوری ‎خرم‌آبادی در گفت‌وگو با ایسنا، در رابطه‌ با عوامل تداوم دوستی، اظهار کرد: عوامل دوستی که در برخی روایات از آن‌ها به‌عنوان حقوق دوستی و برادری یاد شده است، فراوان هستند که ازجمله آن‌ها می ‎ توان به خوش‌رویی و انصاف اشاره کرد .

 

وی با بیان این‌که خوش‌رویی در برخورد با دوست، یکی ‎ از صفات پسندیده و فضایل نفسانی است که بزرگان دین به آن بسیار سفارش کرده‌اند، افزود: امام علی(ع) فرموده است: «مؤمنان خوش‌رو و متخلقان به این فضیلت بزرگ را این‌گونه معرفی می ‎ کند که این افراد اگر هم ناراحت و اندوهگین باشند اما در برابر دیگران اظهار اندوه و ناراحتی نمی ‎ کنند» و نیز فرموده است: «شادی مؤمن در چهره او است و اندوه و غمش در قلب او». (نهج‌البلاغه، فیض الاسلام، حکمت ۳۲۵).

 

حجت‌الاسلام سوری اضافه کرد: همان‌گونه که خوش‌رویی و چهره گشاده داشتن در کسب محبت و دوستی و نزدیک شدن افراد به یک‌دگیر تأثیر دارد، اخم کردن و ترش‌رویی نیز انسان‌ها را از یکدیگر گریزان می ‎ کند .

 

این کارشناس مذهبی با اشاره به سفارشی از امام علی(ع) با این مضمون که «با دیگران گشاده‌رو و خندان باشید، چراکه آن پیوند و رشته دوستی است»، گفت: البته نوجوانان و جوانان باید مواظب لبخندهای ظاهری و شیطنت‌آمیز بعضی افراد باشند که به این مسئله می ‎ خواهند دیگران را به‌سوی خود جلب کنند و به‌تدریج آنان را به راه‌های منحرف بکشانند .

 

رعایت انصاف در گفت‌وگوها و داوری‌ها؛ یکی ‎ از عوامل بقای دوستی‌ها

وی با بیان این‌که یکی ‎ از عوامل بقای دوستی‌ها و بازدارنده از جدایی دوستان، رعایت انصاف در گفت‌وگوها و داوری‌هاست، اظهار کرد: وقتی کسی ببیند دوستش در رفتار و گفتار بی ‎ انصاف است و حتی در قضاوت و داوری راجع‌به سایر دوستان روش بی‌انصافی را اتخاذ کرده است، به‌ تدریج فاصله خواهد گرفت.

 

این نویسنده لرستانی با یادآوری این‌که انصاف از روح گذشت و احترام و حقوق دیگران ناشی می ‎ شود و شخص منصف کسی است که برای دیگران حقوق برابر قائل باشد و مزایای زندگی را میان خود و مردم تقسیم کند، گفت: تاثیر انصاف و برخورد صادقانه در ثبات و دوام دوستی‌ها بر کسی پوشیده نیست کمااینکه امام علی(ع) فرموده است: «به‌وسیله انصاف، دوستی ادامه می ‎ یابد» و نیز فرمود: «انصاف، دل‌ها را با هم مهربان می ‎ کند». (تصنیف غررالحکم و در الکلم، حدیث شماره ۹۶۱۸ ).

 

سوری ‎خرم‌ ‎ آبادی با بیان این‌که فروتنی و تواضع در مقابل دیگران علاوه‌بر بالا بردن مقام و منزلت انسانی، دوام دوستی ‎ ها و ثبات آن‌را به‌دنبال دارد، گفت: نبی مکرم اسلام(ص) به امام علی(ع) فرموده است: «اگر انسان متواضع و فروتن در ته چاه باشد، خدای بزرگ بادی را مامور کرده تا او را از چاه بیرون آورده و در موقعیتی بالاتر از نیکان قرار دهد».(بحارالانوار، ج ۷۴، ص ۵۳)همچنین امام علی(ع) فرموده است: «سه چیز موجب محبت است: دین، تواضع و بخشش».(تصنیف غررالحکم و درالکلم، حدیث شماره ۵۱۸۱ )

 

نادیده گرفتن لغزش‌ها و خطاهای دیگران سبب عزت و سربلندی می ‎ شود

وی با بیان این‌که عفو و گذشت و نادیده گرفتن لغزش‌ها و خطاهای دیگران، ازجمله صفات پسندیده است که سبب عزت و سربلندی می ‎ شود و کینه‌ها را از دل دوستان می ‎ زداید، اظهارکرد: معمولاً در زندگی اجتماعی و بین دوستان، خطاهایی از برخی افراد سر می ‎ زند و حقوقی از این و آن ضایع می ‎ گردد که سخت‌گیری در گرفتن حق و چشم‌پوشی نکردن از حتی کوچک‌ترین لغزش‌ها زندگی را تلخ کرده و روح صفا و صمیمیت را از جامعه می ‎ زداید و کینه و دشمنی را جایگزین می ‎ کند. این در حالی ‎ است که نبی مکرم اسلام(ص) فرموده است: «یکدیگر را عفو کنید، کینه‌ها از بین شما رخت برخواهند بست» و نیز فرموده است: «هرگز مردی از ستمی که بر او رفته است، درنمی ‎ گذرد جز این‌که خدای بزرگ بر عزت او بیفزاید». (کنزالعمال، حدیث شماره ۷۰۰۰۴)

 

این مؤلقف لرستانی با بیان این‌که عفو و گذشت و بدی را با نیکی پاسخ گفتن نه‌تنها مایه دوام دوستی‌ها است، بلکه عاملی مهم برای تبدیل دشمن به دوستی صمیمی به‌شمار می ‎ رود، ادامه داد: البته عفو و بخشش، حدود و مسائلی ویژه دارد و به‌طور کلی این موضوع در جایی مطرح است که حقوق شخصی مطرح باشد، عفو و گذشت معنا ندارد کمااینکه امام علی(ع) فرموده است: «به حسنه و کار نیک پاداش بده و از بدی بگذر، در صورتی ‎ که عفو و گذشت باعث رخنه در دین و یا مایه توهین به حاکمیت اسلام نباشد». (غررالحکم و درالکلم، حدیث شماره ۲۰۱۵).

 

وی در ادامه هدیه دادن را یکی‌ از عوامل تداوم دوستی ذکر کرد و افزود: یکی ‎ از سنت‌های حسنه رایج بین ما انسان‌ها به‌ویژه در محیط‌های اسلامی و از جمله سفارشات مهم اسلام، هدیه دادن و پیش‌کش فرستادن است .

 

سوری خرم ‎ آبادی ادامه داد: هدیه، نشانی از محبت و نوعی اظهار علاقه عملی است که هدیه‌دهنده به هدیه گیرنده ابراز می ‎ دارد و از این راه اهتمام و فراموش نشدنش را به او نشان می ‎ دهد .

 

وی با بیان این‌که هدیه، زنده کننده خاطرات شیرین گذشته و یادآور دوستی ‎ها است، اضافه کرد: هدیه، کینه‌ها را می ‎ زداید و برادری را استوار و پایداری می ‎ کند کمااینکه پیامبر گرامی اسلام می ‎ فرماید: «هدیه، کینه‌ها ار از دل‌ها می ‎ زداید». (میزان الحکمة، ج ۴، ص ۳۴۵۰) و در جایی دیگر فرموده است: «هدیه، مودت و دوستی را به ارمغان می ‎ آورد و برادری را هموار می ‎ کند و کینه را می ‎ زداید، پس به یکدیگر هدیه دهید تا با هم مهربان گردید».(اصول کافی، ج ۵، ص ۱۴۴)

 

  • 12
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش