جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۱۰۰۰۰۷۱

۵ عامل مهم در تداوم دوستی

دوستی پایدار,دوستی از دیدگاه روانشناسی,عوامل بقای دوستی‌ها
یک کارشناس مذهبی خوش‌رویی، تواضع و فروتنی، عفو و گذشت و هدیه دادن را از عوامل تداوم دوستی دانست و گفت: یکی ‎ از عوامل بقای دوستی‌ها و بازدارنده از جدایی دوستان، رعایت انصاف در گفت‌وگوها و داوری‌هاست .

حجت‌الاسلام محمد سوری ‎خرم‌آبادی در گفت‌وگو با ایسنا، در رابطه‌ با عوامل تداوم دوستی، اظهار کرد: عوامل دوستی که در برخی روایات از آن‌ها به‌عنوان حقوق دوستی و برادری یاد شده است، فراوان هستند که ازجمله آن‌ها می ‎ توان به خوش‌رویی و انصاف اشاره کرد .

 

وی با بیان این‌که خوش‌رویی در برخورد با دوست، یکی ‎ از صفات پسندیده و فضایل نفسانی است که بزرگان دین به آن بسیار سفارش کرده‌اند، افزود: امام علی(ع) فرموده است: «مؤمنان خوش‌رو و متخلقان به این فضیلت بزرگ را این‌گونه معرفی می ‎ کند که این افراد اگر هم ناراحت و اندوهگین باشند اما در برابر دیگران اظهار اندوه و ناراحتی نمی ‎ کنند» و نیز فرموده است: «شادی مؤمن در چهره او است و اندوه و غمش در قلب او». (نهج‌البلاغه، فیض الاسلام، حکمت ۳۲۵).

 

حجت‌الاسلام سوری اضافه کرد: همان‌گونه که خوش‌رویی و چهره گشاده داشتن در کسب محبت و دوستی و نزدیک شدن افراد به یک‌دگیر تأثیر دارد، اخم کردن و ترش‌رویی نیز انسان‌ها را از یکدیگر گریزان می ‎ کند .

 

این کارشناس مذهبی با اشاره به سفارشی از امام علی(ع) با این مضمون که «با دیگران گشاده‌رو و خندان باشید، چراکه آن پیوند و رشته دوستی است»، گفت: البته نوجوانان و جوانان باید مواظب لبخندهای ظاهری و شیطنت‌آمیز بعضی افراد باشند که به این مسئله می ‎ خواهند دیگران را به‌سوی خود جلب کنند و به‌تدریج آنان را به راه‌های منحرف بکشانند .

 

رعایت انصاف در گفت‌وگوها و داوری‌ها؛ یکی ‎ از عوامل بقای دوستی‌ها

وی با بیان این‌که یکی ‎ از عوامل بقای دوستی‌ها و بازدارنده از جدایی دوستان، رعایت انصاف در گفت‌وگوها و داوری‌هاست، اظهار کرد: وقتی کسی ببیند دوستش در رفتار و گفتار بی ‎ انصاف است و حتی در قضاوت و داوری راجع‌به سایر دوستان روش بی‌انصافی را اتخاذ کرده است، به‌ تدریج فاصله خواهد گرفت.

 

این نویسنده لرستانی با یادآوری این‌که انصاف از روح گذشت و احترام و حقوق دیگران ناشی می ‎ شود و شخص منصف کسی است که برای دیگران حقوق برابر قائل باشد و مزایای زندگی را میان خود و مردم تقسیم کند، گفت: تاثیر انصاف و برخورد صادقانه در ثبات و دوام دوستی‌ها بر کسی پوشیده نیست کمااینکه امام علی(ع) فرموده است: «به‌وسیله انصاف، دوستی ادامه می ‎ یابد» و نیز فرمود: «انصاف، دل‌ها را با هم مهربان می ‎ کند». (تصنیف غررالحکم و در الکلم، حدیث شماره ۹۶۱۸ ).

 

سوری ‎خرم‌ ‎ آبادی با بیان این‌که فروتنی و تواضع در مقابل دیگران علاوه‌بر بالا بردن مقام و منزلت انسانی، دوام دوستی ‎ ها و ثبات آن‌را به‌دنبال دارد، گفت: نبی مکرم اسلام(ص) به امام علی(ع) فرموده است: «اگر انسان متواضع و فروتن در ته چاه باشد، خدای بزرگ بادی را مامور کرده تا او را از چاه بیرون آورده و در موقعیتی بالاتر از نیکان قرار دهد».(بحارالانوار، ج ۷۴، ص ۵۳)همچنین امام علی(ع) فرموده است: «سه چیز موجب محبت است: دین، تواضع و بخشش».(تصنیف غررالحکم و درالکلم، حدیث شماره ۵۱۸۱ )

 

نادیده گرفتن لغزش‌ها و خطاهای دیگران سبب عزت و سربلندی می ‎ شود

وی با بیان این‌که عفو و گذشت و نادیده گرفتن لغزش‌ها و خطاهای دیگران، ازجمله صفات پسندیده است که سبب عزت و سربلندی می ‎ شود و کینه‌ها را از دل دوستان می ‎ زداید، اظهارکرد: معمولاً در زندگی اجتماعی و بین دوستان، خطاهایی از برخی افراد سر می ‎ زند و حقوقی از این و آن ضایع می ‎ گردد که سخت‌گیری در گرفتن حق و چشم‌پوشی نکردن از حتی کوچک‌ترین لغزش‌ها زندگی را تلخ کرده و روح صفا و صمیمیت را از جامعه می ‎ زداید و کینه و دشمنی را جایگزین می ‎ کند. این در حالی ‎ است که نبی مکرم اسلام(ص) فرموده است: «یکدیگر را عفو کنید، کینه‌ها از بین شما رخت برخواهند بست» و نیز فرموده است: «هرگز مردی از ستمی که بر او رفته است، درنمی ‎ گذرد جز این‌که خدای بزرگ بر عزت او بیفزاید». (کنزالعمال، حدیث شماره ۷۰۰۰۴)

 

این مؤلقف لرستانی با بیان این‌که عفو و گذشت و بدی را با نیکی پاسخ گفتن نه‌تنها مایه دوام دوستی‌ها است، بلکه عاملی مهم برای تبدیل دشمن به دوستی صمیمی به‌شمار می ‎ رود، ادامه داد: البته عفو و بخشش، حدود و مسائلی ویژه دارد و به‌طور کلی این موضوع در جایی مطرح است که حقوق شخصی مطرح باشد، عفو و گذشت معنا ندارد کمااینکه امام علی(ع) فرموده است: «به حسنه و کار نیک پاداش بده و از بدی بگذر، در صورتی ‎ که عفو و گذشت باعث رخنه در دین و یا مایه توهین به حاکمیت اسلام نباشد». (غررالحکم و درالکلم، حدیث شماره ۲۰۱۵).

 

وی در ادامه هدیه دادن را یکی‌ از عوامل تداوم دوستی ذکر کرد و افزود: یکی ‎ از سنت‌های حسنه رایج بین ما انسان‌ها به‌ویژه در محیط‌های اسلامی و از جمله سفارشات مهم اسلام، هدیه دادن و پیش‌کش فرستادن است .

 

سوری خرم ‎ آبادی ادامه داد: هدیه، نشانی از محبت و نوعی اظهار علاقه عملی است که هدیه‌دهنده به هدیه گیرنده ابراز می ‎ دارد و از این راه اهتمام و فراموش نشدنش را به او نشان می ‎ دهد .

 

وی با بیان این‌که هدیه، زنده کننده خاطرات شیرین گذشته و یادآور دوستی ‎ها است، اضافه کرد: هدیه، کینه‌ها را می ‎ زداید و برادری را استوار و پایداری می ‎ کند کمااینکه پیامبر گرامی اسلام می ‎ فرماید: «هدیه، کینه‌ها ار از دل‌ها می ‎ زداید». (میزان الحکمة، ج ۴، ص ۳۴۵۰) و در جایی دیگر فرموده است: «هدیه، مودت و دوستی را به ارمغان می ‎ آورد و برادری را هموار می ‎ کند و کینه را می ‎ زداید، پس به یکدیگر هدیه دهید تا با هم مهربان گردید».(اصول کافی، ج ۵، ص ۱۴۴)

 

  • 12
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش