سه شنبه ۰۴ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۶۰۰۰۱۸

درباره «اثر ماندلا»؛ خاطره جمعی کاذب با پدیده ای متافیزیکی مواجهیم یا روان شناسی؟

اثر ماندلا,فیونا بروم,خاطرات دسته جمعی کاذب

«فیونا بروم»، مشاور پدیده‎های ماوراء‎الطبیعه وقتی خبر مرگ «نلسون ماندلا» را در سال ۲۰۱۳ شنید، کلی تعجب کرد؛ دلیل تعجبش ناگهانی بودن مرگ رئیس‎جمهور آفریقای جنوبی یا مثلا از سر علاقه زیاد به او نبود؛ او از درگذشت ماندلا متعجب شد چون به‌وضوح به خاطر می‌آورد که خبر فوت ماندلا را در دهه ۸۰ از رادیو شنیده‌است. شگفتی‌ «بروم» وقتی با دیگران درباره تصورش حرف زد، بیشتر هم شد؛ چون فهمید عده زیادی نه‎تنها خبر مرگ ماندلا را بلکه شرکت در مراسم تشییع جنازه او را به یاد می‎آورند.

 

نلسون ماندلا دسامبر ۲۰۱۳ در خانه‎اش درگذشت درحالی‎که آدم‎های زیادی در سرتاسر دنیا، فوت او را در سال ۱۹۸۰ و در زندان به‎خاطر می‎آوردند. اما چطور چنین چیزی ممکن است؟ این تصور اشتباه چطور در ذهن آدم‎هایی که فرسنگ‎ها از هم دورند، شکل گرفته‎است؟ فیونا بروم، اسم این پدیده را «اثر ماندلا» گذاشت و متوجه شد درباره اتفاقات، پدیده‎ها و باورهای زیادی صدق می‎کند. از آن موقع به‎ بعد هروقت کسانی خاطره‎ای را از گذشته به‎یاد می‎آورند که با شواهد و قراین مغایرت دارد، درباره اثر ماندلا صحبت می‎شود.

 

اگر تا حالا برایتان پیش آمده که دسته‎جمعی خاطره یا تصویر اشتباهی از ماجرایی در ذهن‎تان شکل گرفته‎باشد یا اگر صرفا کنجکاو شده‎اید بدانید اثر ماندلا دقیقا چیست و چه سازوکاری باعث آن می‎شود، پرونده امروز را از دست ندهید؛ در این پرونده، درباره دیگر نمونه‎های اثر ماندلا و دلایلی که برای آن حدس زده‎ می‎شود، خواهیدخواند. یک روان‎شناس هم این پدیده را از دیدگاه روانی بررسی کرده‎است.

 

اثر ماندلا در وقایع تاریخی، موقعیت‎های جغرافیایی، فیلم‎ها و آثار هنری دیده شده‎است.

ماندلا و نمونه‎های عجیبش

اندک‎ منابعی که درباره «اثر ماندلا» وجود دارد در تعریف آن می‎نویسند: «پدیده‏‎ای است که در آن گروهی از آدم‌ها به‌صورت جمعی حقیقت یا رویدادی را به اشتباه به خاطر می‌آورند؛ درواقع نوعی خاطره جمعی کاذب که در نقاط مختلف دنیا نمونه‌های زیادی از آن وجود دارد». همین‎طور که دارید سعی می‎کنید نمونه‎های اثر ماندلا را در تجربه خودتان پیدا کنید، مواردی از این پدیده را در جهان بخوانید:

 

اسکار دی کاپریو

 

اثر ماندلا,فیونا بروم,خاطرات دسته جمعی کاذب

به‎یادآوردن خاطره اشتباه درباره اشخاص، از موارد رایج در اثر ماندلاست که البته فقط به مرگ‎ومیر محدود نمی‎شود؛ «لئوناردو دی کاپریو» بالاخره در فوریه‌ سال ۲۰۱۶ توانست اولین جایزه اسکارش را دریافت کند. غیر از خودِ دی‎کاپریو که سال‎ها منتظر رسیدن چنین لحظه‎ای بود، طرفدارانش در سرتاسر دنیا هم برای دیدن هنرپیشه محبوب‎شان روی سنِ اسکار، کلی انتظار کشیده‎بودند. با این‎همه عده‎ای به‎وضوح مراسمی را که پیشتر دی‎کاپریو در آن برنده اسکار شده‎بود، به‎ یاد می‎آوردند.

 

ملکه شیطانی

 

اثر ماندلا,فیونا بروم,خاطرات دسته جمعی کاذب

فیلم‎ها به‎طرز نامعلومی، بستر مناسبی هستند برای بروز اثر ماندلا. در این زمینه مثال‎های زیادی وجود دارد؛ مثلا در «سفیدبرفی و هفت کوتوله»، خیلی‌ها به یاد می‎آورند که ملکه شیطانی وقتی جلوی آینه می‎ایستد، می‎گوید: «آینه، ای آینه‌ روی دیوار». درحالی‎که جمله اصلی این است: «آینه‌ جادویی روی دیوار». بین این دو جمله، تفاوت زیادی وجود ندارد اما مسئله این‎جاست که چرا عده زیادی این جمله را درست مثل هم، «اشتباه» شنیده‎اند.

 

ماندلا افکت جغرافیایی

 

اثر ماندلا,فیونا بروم,خاطرات دسته جمعی کاذب

اثر ماندلا در جغرافیا هم اتفاق افتاده‌است؛ خیلی‎ها مناطق وسیعی از زمین و کشورها را در جاهایی غیر از محل اصلی‎شان به یاد می‌آورند. یکی از متداول‌ترین این یادآوری‌های اشتباه به «سریلانکا» مربوط می‌شود. آدم‎های زیادی تصور می‌کنند که این جزیره، آن‎طور که نقشه‌ها نشان می‌دهند در جنوب شرق آسیا نیست بلکه در جنوب هند واقع شده‎است.

 

بوقلمون هنری هشتم

 

اثر ماندلا,فیونا بروم,خاطرات دسته جمعی کاذب

تمثال «هنری هشتم»، پادشاه انگلیس را «هانس هلباینِ» پسر، نقاش آلمانی پرآوازه در حدود سال ۱۵۴۰ کشیده‎است. همان‎طور که در تصویر می‌بینید، در دست راست پادشاه چیزی وجود ندارد اما خیلی‎ها قسم می‌خورند که او در دست راستش یک ران بوقلمون داشته که نمادی از سبک زندگی راحت و مرفه پادشاه بوده‎است.

 

دلایلی که برای اثر ماندلا ادعا می‎شود

جهان‎های موازی یا خطای حافظه؟

کسانی که معتقد هستند چیزی به‎نام اثر ماندلا وجود دارد، برای توجیه آن دلایلی مطرح کرده‎اند. آن‎چه در ادامه مطلب می‎خوانید صرفا برای آشنایی با این مفروضات است و به‎معنای تأیید آن‎ها نیست؛ چون بیشتر آن ها تنه به شبه علم می زنند.  

 

    لغزیدن به جهانی دیگر

جنجالی‎ترین نظریه در تبیین اثر ماندلا می‎گوید این پدیده، ممکن است دلیلی بر وجود جهان‎های موازی باشد. خاطرات دسته‎جمعی اشتباه در نتیجه لغزیدن ما به جهان‎های موازی است؛ به‎این معنی که ما خاطراتی از یک جهان دیگر داریم اما چون از لحاظ فیزیکی هم اکنون در این دنیا هستیم، آن‎ها را کاذب فرض می‎کنیم. مثلا درباره ماجرای مرگ ماندلا، کسانی که درگذشت او را در دهه هشتاد میلادی به‎یاد می‎آورند، احتمالا از جهانی می‎آیند که در آن نلسون ماندلا در زندان و زیر شکنجه کشته‎ شده‎است.

 

طرفداران این نظریه درباره «خواب» هم چنین ادعایی را مطرح می‎کنند؛ آن‎ها معتقدند خواب‌هایی که می‎بینیم می‎تواند نتیجه لغزیدن ما به جهان دیگری باشد و حتی ممکن است خواب‎هایمان در جهانی دیگر، واقعیت محض باشند. خب این روزها که بحث شیرین و فانتزی جهان های موازی داغ است این تبیین برای خطای ذهنی جمعی می تواند پرطرفدار باشد هر چند هیچ مبنای علمی ندارد.

 

    سفر به گذشته

آرزوی سفر در زمان، از خیلی وقت پیش همراه بشر بوده‎است؛ بعضی‎ها به آن به چشم فانتزی نگاه می‎کنند و بعضی دیگر به چشم رویایی که بالاخره یک روز به واقعیت می‌‎پیوندد. در این گروه دوم، معتقدانِ جدی‎تری هم هستند که باور دارند همین الان هم سفر در زمان ممکن است و اگر شخصا تجربه‎اش نکرده‎ایم، به‎معنای غیرممکن بودنش نیست. هواداران امکان سفر به گذشته در توضیح اثر ماندلا، دلایل خودشان را دارند. آن‎ها می‎گویند گاهی عده‎ای با سفر در زمان چیزی را تغییر می‎دهند اما همراه آن، حافظه همه انسان‎ها تغییر نمی‎کند، به‎همین دلیل است که خیلی‎ها همچنان نسخه قدیمی آن رخداد را به یاد می‎آورند. خب این تبیین هم بیشتر شبیه فیلم های تخیلی است، اما جالب است.

 

    سوء‎‌خاطرات

نظریه سوم، خاطرات دسته‎جمعی کاذب را صرفا سوء‌خاطرات می‎داند؛ یعنی خاطره‎ای را با یک خاطره دیگر قاطی کرده‌ایم یا براثر گذشت زمان و تشابه آن با واقعه‎ای دیگر یک خاطره جدید کاذب در ذهن ما به وجود آورده‎است.

 

پروفسور «کریس فرنچ» از دانشگاه «گلداسمیت» لندن از معتقدان به سوء‎خاطرات است، او در توضیح این نظریه و در تبیین اثر ماندلا می‎گوید: «ما تمایل داریم خودمان را در مرکز کنش قرار دهیم؛ این تمایل نکات بسیاری را درباره اثر ماندلا به ما می‌گوید. همه ما می‌دانیم ماندلا حکمی طولانی داشت و بسیاری خیال می‌کنند او در زندان از دنیا رفت. شاید بعضی افراد درباره مرگ او فکر کرده و روی دادن آن را تصور کرده باشند و در نهایت متقاعد شده‌اند که او مرده‎است. خاطرات اشتباه می‌توانند بدون این که کسی عامدانه آن‎ها را به ما القا کند، در ذهن‌مان شکل بگیرند.»

 

بررسی «اثر ماندلا» از لحاظ روان‎شناختی در گفت‎وگو با دکتر کاوه قادری روان‎شناس

ناهوشیار جمعی، ریشه خاطرات کاذب

دکتر «کاوه قادری»، دکترای تخصصی روان‎شناسی از دانشگاه علامه طباطبایی، برای تبیین پدیده ماندلا از مفهوم کهن‎الگویی یونگ استفاده کرده و احتمال‎های دیگری‎ مثل خطای حافظه، احتمال اختلال شخصیتی و تلقین پذیری‎ را هم درنظر گرفته‎است.

 

اثر ماندلا,فیونا بروم,خاطرات دسته جمعی کاذب

 

    روان‎شناسی، اثر ماندلا را چطور توضیح می‎دهد؟

من درباره اثر ماندلا می‎توانم از مفهوم «کهن‎الگو» یا «آرکی‎تایپِ» «یونگ» ‎کمک بگیرم. «کارل یونگ»، روان‎شناسی تحلیلی است و در ادامه تبیین «فروید» که به ناهوشیار شخصی معتقد بود، به ناهوشیار جمعی باور داشت؛ به این معنی که نوع بشر دارای ناخودآگاه جمعی است. یونگ، درباره این مفهوم در فرهنگ‎های مختلف تحقیق کرد و متوجه شد در چین، یونان و بسیاری فرهنگ‎های دیگر، تم‎های مشترکی وجود دارد که جز با وجود یک ناهشیار جمعی متعلق به نوع بشر قابل تبیین نیست؛ او، اسم این عناصر مشترک را آرکی‎تایپ یا کهن‌الگو گذاشت.

 

می‎دانید که در کل جهان، قهرمان‏‎های اساطیری وجود دارند؛ این‎ قهرمان در فرهنگی می‎شود «رستم» و جای دیگری اسمش می‎شود «ایلیاد و اودیسه». بیشتر این اسطوره‎ها، به شکلی قهرمانانه می‎میرند. اگر مشخصا بخواهیم ماجرای مرگ نلسون ماندلا را از طریق کهن‎الگوی یونگ بفهمیم، می‎توانیم بگوییم انتظار مردم درباره ماندلا این‎ بوده‎است که به‎شکلی آرکی‎تایپی و قهرمانانه در زندان بمیرد. این تمایل، درواقع نوعی امر یا آرزوی ناهوشیار جمعی بوده‎ که به آن شکل بازنمایی شده‎است. مردم در ناهوشیارشان آرزو داشتند قهرمانی مثل ماندلا نه در خانه که در زندان فوت کند و احتمالا به‎ این‎ دلیل از شنیدن خبر درگذشت اش، تعجب کرده‎اند.

 

اثر ماندلا,فیونا بروم,خاطرات دسته جمعی کاذب

 

    با توجه به نمونه‎هایی که از اثر ماندلا سراغ داریم، به‎نظر نمی‎رسد تحلیل یونگ از پسِ توضیح همه آن‎ها بربیاید.

بسته به موارد اثر ماندلا، می‎شود تبیین‎های مختلفی برای آن پیدا کرد. مثلا در روان‎شناسی پویشی، رویکردِ روان‎تحلیل‏گران طرفدار فروید، مفهومی داریم به اسم «حافظه کاذب». چندسال پیش در یکی از دانشگاه‎های آمریکا تحقیقی در همین‎باره انجام شد؛ محققان فهمیدند درصد زیادی از کودکانی که ادعا کرده‎بودند مورد تجاوز واقع شده‌اند، هیچ‎وقت واقعا چنین چیزی را تجربه نکرده‎اند. حافظه کاذب در روان‎تحلیل‎گری، به خاطرات خیالی گفته می‎شود که مبتنی بر واقعیت نیستند و به دلایل مختلف شکل می‎گیرند؛ به‎صورت ساز و کاری برای فرار از احساس گناه، سرکوب خاطرات ناخوشایند یا دریافت توجه و محبت.

 

در همین زمینه اختلالی هم وجود دارد به اسم «اختلال چندشخصیتی» یا «اختلال هویت تجزیه‎ای» که در آن، فرد چند شخصیت مجزا دارد و هرکدام از آن‎ها، حافظه و تاریخچه جداگانه‎ای دارند. درباره این افراد، آن چیزی که به‎نظر کاذب می‎رسد، ممکن است بخشی از تاریخچه یکی از شخصیت‎های‎شان باشد. این مورد البته استثناست ولی به هرحال احتمالی است که باید درنظر گرفته‎شود.

 

    براساس جمله اول‌تان در پاسخ به سوال قبلی، برداشتم این است که برای توضیح اثر ماندلا همه مصادیقش باید جزءبه‎جزء بررسی شوند.

بله. ببینید مثلا درباره تصور اشتباه رایج در مورد جزیره سریلانکا، یک‎سری اطلاعات اولیه غلط ممکن است زمینه خطای شناختی و جهت‎یابی را به‎وجود آورده‎باشد. به‎طور کلی برای فهم دقیق این پدیده، به‎نظرم لازم است چند پژوهشگر از فرهنگ‎های مختلف، مشهورترین موارد اثر ماندلا را بررسی کنند تا درنهایت چند مولفه کلی به‎دست بیاید. در غیر این‎صورت ممکن است هرچیزی را به اثر ماندلا ربط بدهیم.

 

    موقع خواندن نمونه‎های ماندلا، این پدیده به‌نظرم خیلی شبیه به «دژاوو» آمد؛ مثل وقت‎هایی که فکر می‎کنیم فلان صحنه یا اتفاق را قبلا دیده‎ایم.

در دژاوو، فرد حس می‎کند مکان یا واقعه‌ای برایش آشناست و قبلا آن را دیده. در این زمینه روان شناس مشهور یادگیری، «کلیری» می‌گوید زمانی که مردم صحنه‎ای با نمای مشابه را می‌بینند این حس آشنابودن را تجربه می‌کنند اما نمی‎توانند بفهمند علت بروز چنین احساسی چیست. تفاوت این مسئله با اثر ماندلا این است که دژاوو، منحصرا بصری و حسی و مشخصا شخصی و مبتنی بر تاریخچه تجارب فردی‎ است. به این‎ معنی‎که گرچه آدم‎های زیادی تجربه‎اش می‎کنند اما دژاووها با هم متفاوت هستند و برای هرکس ممکن است نمود متفاوتی داشته‌باشد درحالی‌که اثر ماندلا امری فراگیرتر و جمعی است و افراد زیادی را دچار خطا می‎کند.

 

هیچ‌کس علت واقعی بروز این مسئله را نمی‎داند و مطالعه درباره این پدیده بسیار دشوار است. با این همه مدت‌هاست پژوهشگران در پی پاسخ گویی به این سوال هستند. در جریان آزمایش‎های انجام‎شده بر بیماران مصروع مشخص شد بیمارانی که به انواع مختلفی از صرع مبتلا هستند نسبت به دیگران، بیشتر دژاوو را تجربه می‌کنند.

 

بعضی از دانشمندان باور دارند موارد مشابه به این نوع اختلالات عصبی (نوعی قطعی سیستم بدن) مغز انسان را از هرگونه حمله خالی می‎کند و باعث می‌شود فرد بدون هیچ دلیل خاصی حس آشنایی را تجربه کند. فرضیه دوم هم به نوع دیگری از اختلالات مغزی اشاره دارد و مشکل به حافظه باز می‌گردد. به گفته کلیری، استاد دانشگاه کلورودا چیزی در شرایط یا محیط تازه وجود دارد که حافظه مربوط به گذشته مشابه را فعال می کند اما مغزهای ما توان یادآوری آن را ندارند.

 

تصور کنید برای نخستین بار از پاریس دیدن می کنید و تصمیم می گیرید به موزه لوور بروید. چشمان تان به هرم شیشه‎ای غول‎پیکری می‎افتد که در حیاط موزه قرار دارد و ناگهان آن حس عجیب به سراغتان می‌آید. در آن لحظه مغز شما از یادآوری خاطره‌ای که می‌تواند توضیح مناسبی برای این موضوع باشد باز می‌ماند؛ شما احتمالا چندماه قبل به تماشای «رمز داوینچی» نشسته اید؛ فیلمی که نگاهی نزدیک به هرم لوور دارد. کلیری می‎گوید ناتوانی در یادآوری آن تجربه خاص باعث می‎شود که صرفا همین حس آشنایی را با موقعیت فعلی خود تجربه کنید. کلیری گمان می‎کند این حس آشنایی از توانایی ما برای یادآوری پیکره‎بندی مکانی محیط اطراف مان نشأت می‎گیرد.

 

    بعضی از منابع موجود درباره اثر ماندلا، در نمونه‎های رایج این پدیده ردپای خطای حافظه را پیدا کرده‎اند؛ شما این مسئله را چطور توضیح می‎دهید؟

ما سه ساحت متفاوت در شکل‎گیری حافظه داریم؛ حافظه حسی که در آن با حواس پنجگانه‎مان اطلاعات را از دنیا می‎گیریم و در حافظه حسی‎مان ثبت می‎کنیم. بعد از مدتی که به این احساسات توجه می‎کنیم، وارد حافظه کوتاه‎مدت‎مان می‎شوند. اگر اطلاعات را مرور کنیم و تمرین و تکرار داشته‎باشیم، در نهایت به حافظه بلندمدت‎مان وارد می‎شوند.

 

انواع دیگر دسته‎بندی‎ها از حافظه هم البته وجود دارد؛ مثل «حافظه کاری» یا عملکردی که شامل فعالیت‎هایی مثل رانندگی و شناکردن می‎شود، این فعالیت‎ها را یک‎بار یاد می‎گیریم و جزو عملکردمان می‎شوند؛ یا حافظه دانشی‎ که منبع ذخیره اطلاعات عمومی است. اطلاعات حافظه‎ای در قشر خاکستری مغز پردازش می‎شود و بعد به شکل تخصصی در قسمت‎های مختلف مغز، جایگزین می‎شود و با شکل‌گیری اتصالات عصبی جدید به ایجاد حافظه منجر می‎شوند. لغزش یا خطای حافظه‎ای ممکن است در هرکدام از این مراحل اتفاق بیفتد. با این‎همه من معتقدم با توجه به جهان‎شمول بودن اثر ماندلا، با دم‎ودستگاه نظری یونگ بهتر می‎شود آن را مورد واکاوی قرار داد.

 

منابع این پرونده: مجله علمی اینفو، مجله بازده، سایبو، روزنامه اعتماد، وب‎سایت راستمرد

نویسنده : الهه توانا

 

  • 22
  • 8
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش