جمعه ۲۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۱۶ - ۱۷ خرداد ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۳۰۹۵۵
سیاست داخلی

کارشناس مسائل بین الملل: لبه‌های اصطکاک ایران با آژانس فعال‌تر شده است/ به دنبال فعال‌سازی مکانیسم ماشه هستند

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی,برجام ,برنامه هسته‌ای ایران
کارشناس مسائل بین الملل اظهار کرد: اکنون لبه‌های اصطکاک تهران با آژانس فعال‌تر شده است و تروئیکای اروپایی درحال زمینه‌سازی برای فعال کردن مکانیسم ماشه هستند.

به گزارش خبرآنلاین؛ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اقدامی که تهران آن را کاملا سیاسی می‌داند، عصر چهارشنبه قطعنامه‌ای را علیه ایران تصویب کرد.

قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی عضو برجام درباره برنامه هسته‌ای ایران روز چهارشنبه با ۲۰ رأی موافق، ۲ رأی مخالف و ۱۲ رأی ممتنع در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تصویب شد. این قطعنامه را سه کشور اروپایی، یعنی انگلیس، فرانسه و آلمان تنظیم کرده بودند و در ایران خواسته شده تا درباره ذرات اورانیوم کشف‌شده در ۲ سایت توضیح دهد، همکاری با آژانس را بهبود ببخشد و از تصمیم خود برای لغو انتصاب بازرسان باتجربه آژانس بازگردد.

در هفته‌های قبل رسانه‌های آمریکایی مدعی شده بودند که این کشور از اروپایی‌ها خواسته تا سراغ قطعنامه‌ای علیه ایران نروند. اما در نهایت روز چهارشنبه این کشور اعلام کرد که با تروئیکای اروپایی همکاری خواهد کرد. در واکنش به این اتفاق سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین در واکنش به قطعنامه غیرسازنده انگلیس، فرانسه و آلمان در شورای حکام هشدار داد که مسئولیت عواقب منفی این رفتار بر فضای مثبت مورد نیاز در تعاملات ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بر عهده سه کشور اروپایی است.

مهدی مطهرنیا، کارشناس مسائل بین‌الملل، در گفتگویی در مورد اینکه ایران تعهدات خودش را آنطور که اروپایی‌ها مدعی هستند در زمینه هسته‌ای کاهش داده یا نه، می‌گوید: جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده که در نظر دارد تعهدات خود را کاهش دهد. رئیس سازمان انرژی اتمی اخیرا اعلام کرد که با توجه به فشارهای بین‌المللی که بر ایران از سوی شورای حکام و طرف‌های دیگر برجام وارد می‌آید، ایران در نظر دارد تعهدات بین‌المللی خود را کاهش دهد. آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای اعلام کرده که تهران به پادمان هسته‌ای و تعهدات خود به ارائه گزارش در مورد مسائل باقی‌مانده عمل نکرده است. گروسی اخیرا گفته امید دارد که در دولت جدید همکاری‌های بیشتری با تهران داشته باشد. اما سه کشور اروپایی در پیش‌نویس قطعنامه‌ای که در ارتباط با ایران به شورای حکام ارائه داده‌اند می‌گویند ایران به هیچ‌وجه به تعهدات خود پایبند نبوده و در حال خرید زمان است. آمریکایی‌ها در این زمینه با توجه به مذاکرات غیرمستقیمی که با تهران و جدا از کشورهای اروپایی انجام می‌دهند، تلاش کرد تا قطعنامه در سطح شورای حکام در مرحله اول مطرح نشود. اما با هماهنگی‌هایی که کشورهای اروپایی با امریکا داشتند، آنها هم در صحن شورای حکام با تروئیکای اروپا در ارتباط با فشار بیشتر بر تهران از طریق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همراهی کردند.

او ادامه داد: ایران معتقد است که طرف مقابل در توافقنامه ۵+۱ یعنی کشورهای اروپایی و امریکا به تعهدات خود عمل نکردند و فشارهایی را بر ایران اعمال کردند. دولت انقلابی مرحوم رییسی با گفتمانی که بر آن حاکم بود زمینه‌های ایجاد نوعی حرکت فعال در جهت فشار آوردن بر آژانس را آغاز کرد. مذاکرات وین در ارتباط با احیای برجام با شکست روبه‌رو شد و باقری کنی به تهران بازگشت و تیم دولت سیزدهم نتوانست با دیپلماسی که آن را فعال می‌خواند و می‌گفت می‌تواند منجر به برداشتن بخش عمده‌ای از تحریم ‌ها شود، تحریم‌ها را کاهش دهد.

مطهرنیا توضیح داد: ایران کاهش تعهدات هسته‌ای خود را به‌طبع در مقابل با فشارهایی که درچارچوب برجام می‌آمد در دستور کار قرار داد و در چند مرحله تلاش کرد تا محدودسازی بازرسی از نقاط هدف آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای را در دستور کار قرار دهد. اکنون لبه‌های اصطکاک تهران با آژانس فعال‌تر شده است و تروئیکا درحال زمینه‌سازی برای فعال کردن مکانیسم ماشه هستند.

او در پاسخ به اینکه نوع فشارها بر ایران از چه نوع است، گفت: اگر یکی از طرف‌ها اعلام کند طرف دیگری به تعهداتش عمل نکرده است و در مسیر کارشناسی مورد توافق قرار گیرد، با توجه به آرائی که اروپایی‌ها و امریکا دارند، هر کدام می‌توانند درخواست را ارائه داده و با هماهنگی با طرف‌های دیگر ایران را تحت فشار قرار دهند. اخیرا ایران به همراه روسیه و چین بیانیه مشترک در زمینه عمل طرف‌های مقابل به تعهدات برجامی منتشر کردند که نشان می‌دهد آنها هم در حال ایجاد جبهه‌ای واحد در صورت ادامه فشارها از طریق آژانس بر ایران هستند. ما اکنون با جبهه متحد سه کشور اروپایی و آمریکا از یک سو و سه کشور درواقع آسیایی یعنی ایران و چین و روسیه در برابر آنها روبه‌رو هستیم.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در مورد همراهی نهایی آمریکا با تروئیکای اروپایی برخلاف آنچه رسانه‌های غربی مدعی بودند؛ می‌گوید: اصل قضایا در این مساله امریکا بود. با وجود همه چالش‌هایی که این کشور اکنون دارد، هنوز ابرقدرت است. در مذاکرات هسته‌ای کشورهای ۵+۱ به غیر از امریکا با نمایندگان ایران صحبت می‌کردند اما در نهایت مجبور بودند هماهنگی را با نماینده امریکایی در هتل دیگری انجام دهند. این عملا نشان داد جایگاه امریکایی‌ها محکم است. بایدن می‌خواست از برگ ایران در انتخابات ۲۰۲۴ استفاده کند که البته این فرصت دیگر برای او وجود ندارد. انتخابات در امریکا نزدیک است و به‌نظر می‌رسد که رسیدن به توافقی با ایران مشکل خواهد بود. بین امریکایی‌ها و اروپایی‌ها اگر چه وحدت عمل وجود دارد اما نوعی رقابت هم وجود دارد. اما این رقابت به حدی نیست که اروپا بخواهد متحد اصلی خود یعنی امریکا یا امریکا اروپا را به‌عنوان متحد خود نادیده بگیرند یا از خود برانند. میزان هماهنگی بین آنها بیش از رقابت‌هایی است که در این زمینه وجود دارد.

  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش