پنجشنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۳
۰۷:۳۴ - ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۵۹۵۴
سیاست خارجی

مخاطب هشدار عراقچی، اروپا است نه افغان‌ها

سید عباس عراقچی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

واکنش‌ها به سخنان چهارشنبه شب معاون سیاسی وزارت خارجه در تلویزیون باعث شد تا سید عباس عراقچی در گفت‌وگویی، توضیحات مبسوط‌ تری درباره مهاجران افغان حاضر در کشور و سیاست ایران در قبال آنها ارائه کند. او تأکید کرد که اخراج یا بازگرداندن مهاجران یا پناهندگان افغان در دستور کار ایران نیست اما کشورهای غربی باید به وظیفه خود در قبال این مهاجرین عمل کنند.

 

در حقیقت این توضیحات و البته سخنان او در چهارشنبه شب هم حکایت از آن داشت که مخاطب عراقچی کشورهای غربی و مشخصاً اروپایی‌ها هستند اما برخی با برداشت نادرست یا سوء نظر درصدد ایجاد یک حاشیه برای دولت هستند.

 

عراقچی چه گفته بود؟  

معاون سیاسی وزیر امور خارجه چهارشنبه شب در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری با تشریح جزییات پاسخ ایران به خروج امریکا از برجام و بدعهدی اروپایی‌ها اظهار داشت: ما در ۴۰ سال گذشته میزبان برادران از افغانستان، عراق و آذربایجان و... بودیم و ملت ایران سخاوتمندانه پذیرایی کردند. وی افزود: همین الان بیش از سه میلیون افغان در ایران حضور دارند، بیش از دو میلیون فرصت شغلی را برادران خوب افغان در ایران اشغال کرده‌اند و سه تا پنج میلیارد یورو از کشور ما خارج می‌کنند.

 

وی یادآور شد: حدود ۴۶۸ هزار دانش‌آموز افغان در مدارس ایران رایگان تحصیل می‌کنند و هر دانش‌آموز در سال برای ما ۶۰۰ یورو هزینه دارد. بیش از سه هزار دانشجوی افغان در ایران هستند ولی این آموزش‌ها هزینه دارد؛نزدیک ۱۵ هزار یورو هزینه دارد و از خدمات درمانی بهره‌مند می‌شوند. با کمال میل پذیرای آنها هستیم ولی برای ما هزینه دارد.

 

معاون سیاسی وزیر امور خارجه تأکید کرد: ولی وقتی تحریم‌های امریکا اثر کند و منابع مالی ایران محدود شود و فروش نفت به صفر برسد، درآمدهای نفتی ما کم شود البته موفق نخواهند شد و فروش نفت ما به صفر نخواهد رسید و به همین خاطر ایران مجبور است سیاست‌های ویژه‌ای را اتخاذ کند و ممکن است به نقطه‌ای برسیم که نتوانیم هزینه‌ها را تأمین کنیم و از برادران افغان بخواهیم که کشور را ترک کنند.

 

عراقچی افزود: نمی‌خواهم تنش یا نگرانی در بین اتباع افغان ایجاد کنم ولی می‌خواهم صحنه را ترسیم کنم. اگر امریکا بخواهد به سیاست تحریم ادامه دهد اگر مجبور شویم، مسئولیت آن به عهده امریکا خواهد بود.

 

واکنش دولت افغانستان

این سخنان در برخی رسانه‌ها و بخصوص در فضای مجازی تعبیر به تهدید ایران برای خروج افغان‌ها از کشور شد. تا جایی که وزارت مهاجرین افغانستان هم به این مهم واکنش نشان داد. به گزارش تسنیم، وزارت امور مهاجرین و بازگشت‌کنندگان افغانستان در واکنش به اظهارات «عباس عراقچی» از تهران خواست تا به مسأله حضور پناهجویان افغان در ایران سیاسی نگاه نکند. «محمدرضا باهر»، معاون سخنگوی وزارت امور مهاجرین افغانستان گفت که مهاجرت موضوعی انسانی است و این وزارتخانه از کشورهای میزبان پناهجویان افغان می‌خواهد تا مسائل سیاسی را به مهاجرت پیوند نزنند. سخنگوی وزارت امور مهاجرین افغانستان اظهار داشت: از ایران می‌خواهیم تا به مسأله مهاجرت به عنوان یک پدیده اجتماعی و انسانی نگاه کند و با توجه به وضعیت اقتصادی و امنیتی افغانستان مهاجران افغان اخراج نشوند.

 

«صبغت احمدی»، سخنگوی وزارت خارجه افغانستان هم  تأکید کرد که «مهاجرین» و «تحریم‌های امریکا علیه ایران» دو موضوع جداگانه است و طبق کنوانسیون‌های جهانی، نباید با انگیزه‌های سیاسی با مهاجران برخورد کرد. احمدی با اشاره به اینکه «ما با جمهوری اسلامی ایران روابط نیک داریم»، گفت: «امیدواریم که با مهاجرین به عنوان مهاجر برخورد شود؛ این مسأله ربطی به تحریم‌ها ندارد».

 

فضاسازی در رسانه‌های داخلی

سخنان عراقچی البته در فضای مجازی هم بازتاب گسترده‌ای داشت. هم بسیاری از کاربران افغانی و هم ایرانی نسبت به آن واکنش نشان دادند. واکنش‌های انتقادی عمدتاً حول این محور بود که اخراج افغان‌ها از ایران عادلانه نیست و تحریک کننده است. رسانه‌های اصولگرا هم البته به صف منتقدان وزارت خارجه پیوستند. چنان که خبرگزاری تسنیم در یادداشتی به قلم «سید حسام رضوی»، کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به بخش‌هایی از سخنان عراقچی و نقد آن در نهایت نوشت: «آقای عراقچی و‌ دوستان‌شان در وزارت امور خارجه شاگردان خوب و قابلی در درس دیپلماسی بوده‌اند و امروز آنچه را از متون غربی در سال‌های تحصیل خوانده‌اند اجرا می‌کنند؛ آری همین نگاه غلط به ایشان می‌گوید تو هم مثل ترکیه عمل کن و همان‌گونه که او از اهرم فشار مهاجران علیه اروپا استفاده کرد، تو‌ هم این کار را انجام بده و این‌گونه رفقای برجامی‌ات را تهدید کن!»

 

وی نوشته است: «اما آیا این بزرگواران نمی‌دانند دلیل حضور افغانستانی‌ها در ایران و جانفشانی‌شان در انقلاب و‌ دفاع مقدس و دفاع از حریم اسلام و انسانیت، منافع و‌ مسائل مادی نیست؟... دل‌مان نیامد از نگاه امام و‌ مقام معظم رهبری در اسلام بدون مرز و‌ جغرافیا عبور کنیم و‌ یادآوری نکنیم که افغانستانی‌ها ایران را مأمن و‌ ملجأ مستضعفان جهان می‌دانند و برای حفظ دین و ناموس‌شان به اینجا آمده‌اند حال اگر رهایشان کنیم، قطعاً مسیرشان اروپا و غرب نخواهد بود. کاش بیشتر مشورت می‌کردید و از سر احساس و هیجان حرف نمی‌زدید.»

 

توصیه آشنا به جوسازها

حسام‌الدین آشنا، مشاور رئیس جمهوری اما در واکنش به جوسازی‌ها علیه سخنان عراقچی درخصوص مهاجران در حساب توئیتری خود نوشت: «اول از بزرگ‌ترهایتان اصل مطلب را بپرسید.»

آشنا همچنین در توئیت دیگری نوشت: «اگر تحریم‌ها تداوم یابد، ایران دیگر قادر نخواهد بود نقش فعالی در مدیریت و ممانعت از مهاجرت امواج انسانی از شرق به غرب ایفا کند. اگر تحریم‌ها تداوم یابد، ایران دیگر قادر نخواهد بود نقش فعالی در مدیریت و ممانعت از انتقال مواد مخدر از شرق به غرب ایفا کند. اگر تحریم‌ها تداوم یابد، ایران دیگر قادر نخواهد بود نقش فعالی در  مبارزه با تروریست‌ها و بازگشت آنان به زادگاه‌شان در  غرب ایفا کند.»

 

به نظر می‌رسد این اشاره آشنا و البته توضیحات تکمیلی عراقچی نشان از آن دارد که مخاطب این سخنان نه افغان‌ها بلکه کشورهای اروپایی هستند که با وجود اذعان به اهمیت موضوع مهاجرین و مبارزه با مواد مخدر، بار اصلی مقابله با هر دو را به دوش ایران انداخته و آن گونه که باید و شاید حاضر به هزینه دادن یا یاری رساندن به ایران نیستند.

 

پاسخ عراقچی به سوء برداشت‌ها

با این همه عراقچی روز گذشته در گفت‌وگو با ایرنا و در توضیح بیشتر سخنان خود تأکید کرد که کشورهای غربی به وظیفه خود مقابل مهاجران افغان باید عمل کنند.

 

معاون سیاسی وزیر امور خارجه با اظهار تعجب از برخی اظهار نظرها و برداشت‌های غلط از سخنانش در فضای مجازی اظهار داشت: ‎بحث مهاجرین و پناهندگان یک بحث بین‌المللی است و مدیریت و تأمین هزینه‌های مربوط به آن نیز یک مسئولیت بین‌المللی به شمار می‌رود. ‎وی افزود: این که مردم ایران بر مبنای اعتقادات انسانی و اسلامی خود ظرف ۴۰ سال گذشته سخاوتمندانه حق میهمان نوازی را در مورد پناهندگان و مهاجرین اعم از افغان یا سایر ملیت‌ها به طور کامل به جا آورده و باز هم به جا خواهد آورد یک بحث است، اینکه سایر کشورها و سازمان‌های بین‌المللی، بخصوص کشورهای غربی که اتفاقاً مسبب بسیاری از مصیبت‌های مردم افغانستان هستند هم باید وظیفه و مسئولیت خود را انجام دهند، یک بحث دیگر است.

 

معاون سیاسی وزیر امور خارجه تأکید کرد: دولت‌های اروپایی باید سهم خود را در پذیرایی از مهاجرین ادا کنند، حال یا در قالب پرداخت هزینه‌ها یا با پذیرش بخشی از آنها در کشورهای خود. عراقچی اظهار داشت: این یک مطالبه جدی جمهوری اسلامی است و وزارت امور خارجه سال‌ها است که آن را از طریق کمیساریای عالی پناهندگان ملل متحد، مقامات اروپایی و دولت افغانستان پیگیری کرده و باز هم به طور جدی پیگیری خواهد کرد. وی همچنین گفت: بدیهی است در شرایط حاضر که تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی دولت امریکا بدون هیچ توجیه بین‌المللی بر ایران تحمیل شده و آن دولت سعی در محدودیت شدید منابع مالی جمهوری اسلامی دارد، مطالبه‌گری ملت ایران ابعاد جدیدی می‌یابد. معاون سیاسی وزیر امور خارجه با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران کاملاً با مسئولیت‌های اسلامی، انسانی و بین‌المللی خود آشنا بوده و به آنها پایبند است، گفت: موضوع اخراج یا بازگرداندن مهاجرین و پناهندگان به هیچ وجه در دستور کار دولت ایران قرار ندارد اما این که گزینه‌های جدیدی در برابر آنها قرار داده شود، امر جداگانه‌ای است.

 

iran-newspaper.com
  • 10
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۱۲
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
دکتر عذر خواهی نباید بکنی حرف مردم خودت رو در دفاع ازکارگران زحمت کش ایران زدی شما نماینده ایرانی نه افغان
جناب دکتر عراقچی شما نماینده مردم ایران هستید نباید هم هرینه کنید وهم عذر خواهی هرچی که باشه انسانی باشه اسلامی باشه هزینه هزینه است هم اقتصادی و هم اجتماعی خیلی هم زیاد۶میلیون اواره کم نیست امریکا و اروپا هم عین خیالشون نیست (قابل توجه کسانی که میگن ایران هزینه از بین الملل میگیره اونا تازه کمک رسانی به سیل زدگان و بدهی ایران و نمیدن اینو بدن) هزینه از جبیب مردم ایران میشه از بیت المال میشه کسی هم رازی نیست جناب دکتر حرف دل خیلی ها رو گفتی فقط خیلی دیر بعد از کلی هزینه و خواهشا عذر خواهی نکنید یک ملت پشت این حرف شماست قشر کارگر و اسیب پذیر و زحمت کش با (این وضع زندگی و گرانی) پشت این حرف شماست حرفت خیلی بجا و منطقی بود کلی جوانان بیکار که بی کاری باعث دزدی و طلاق و اعتیادشده باعت این همه بیکاری هم پذیرش بی حساب کتاب آواره که هنوز هم پذیرش میشن هستند و کسی هم توجه نمیکنه ایران با همشه کشوره متفاوته تحت شدید ترین تحریم هاست کلی نفر بیکار شدن
دوستان گرامی از روی اخساست تصمیم نگیریم افغانی ها اصلا دوست و واز اروی انسانی و اسلامی نگاه کنیم درست ولی همه اینها هزینه مادی دارد هزینه اجتماعی دارد که مردم ایران در حال پرداخت آنهاست خوب چه دلیلی دارد که ۶میلیون آواره رو ایران بدون دریافت کمک قبول کند هرچند که کرده ۳میلیارد دلار ازر هم خارج کنند بدون هیچ گونه ازر آوری و از کلی امکانات رایگان هم استفاده کند بدون اینکه منفعتی برای مردن ایران داشته باشه اظهارات عراقچی کاملا هم درست و به جا بود البته خیلی وقت پیش باید به این فکر ها بودن
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش