به گزارش ایرنا، 'محمدعلی الحکیم' وزیر امور خارجه عراق با اشاره به تبعات خطرناک گسترش تنش در منطقه گفت که کشورش آماده میانجیگری میان ایران و آمریکا در صورت خواست یک طرف و قبول طرف دیگر است.
وی در گفت و گو با شبکه تلویزیونی سومریه عراق در پاسخ به این سوال که بغداد در سطح رسمی چگونه با بحران اخیر در منطقه تعامل خواهد کرد گفت: افزایش تنش در منطقه امری خطرناک است و همه طرف ها و بویژه عراق از آن آسیب خواهند دید.
وزیر امور خارجه عراق در پاسخ به این سوال که موضع بغداد در خصوص پیشنهاد میانجیگری میان ایران و آمریکا چیست، گفت: عراق در شرایط کنونی و تحت مدیریت عادل عبدالمهدی نخست وزیر شاهد افزایش امنیت و ثبات و نیز گشایش در سیاست خارجی و در نتیجه تقویت روابط با همسایگان، کشورهای اروپایی و نیز آمریکاست و همین امر جایگاه لازم را برای میانجیگری به ما می دهد.
الحکیم تلویحا تایید کرد که هنوز تمایل یا درخواست رسمی از سوی هیچکدام از دو طرف برای این منظور اعلام نشده است.
وی گفت: عراق یک برنامه یکپارچه و واحد با مشارکت رئیس جمهوری، نخست وزیر، وزیر امور خارجه و رهبران ائتلاف های پارلمانی دارد تا بتواند با یک موضع واحد برای کاهش تنش و رفع بحران جاری در منطقه اقدام کند.
الحکیم افزود: ما اعلام کرده ایم که اگر یک طرف درخواست کند و طرف دیگر نیز موافق باشد عراق آماده است این نقش را ایفا کند.
وزیر امور خارجه عراق تصریح کرد: دولت عراق با تیم سیاسی و دیپلماتیک کنونی و ارتباطات خوبی که با طرف های مختلف و بویژه با ایران و آمریکا دارد، این آمادگی و توان را دارد که بعنوان یک میانجی بیطرف و موثر عمل کند.
الحکیم در خصوص دیدگاهش در مورد احتمال افزایش تنش در منطقه گفت: شرایط کنونی به جنگ نزدیک نیست و از سیاستمداران مختلف آمریکایی نیز شنیده ایم که آمریکا هم دنبال جنگ نیست اما اگر جنگی روی دهد ویرانگر خواهد و به همه آسیب می زند چرا که هر دو طرف قدرت و امکانات عظیمی دارند.
وزیر امور خارجه عراق گفت: ما می گوییم هر کس می خواهد جنگ را شروع کند با 'راهبرد خروج' (اگزیت استراتژی) از آن را نیز داشته باشد اما برداشت ما این است که دو طرف خواهان جنگ نیستند.
پمپئو در بغداد درباره ایران چه گفت؟
خبرنگار سومریه پرسید، برخی گفته اند که وزیر امور خارجه آمریکا در سفر اخیر به بغداد حامل پیام شدید اللحن به دولت عراق و هشدار در مورد جانبداری آن از ایران بوده و خواستار تغییر موضع بغداد شده است.
الحکیم گفت: این ها گمانه زنی های رسانه ای است. سفر پمپئو سفر بسیار مهمی بود که موضع آمریکا را در مورد بحران با ایران اعلام و در دیداری که با نخست وزیر داشت، برخی مشکلات جاری میان واشنگتن با تهران را مطرح کرد و عراق نیز موضع خود را به صورت روشن بیان کرد.
وی در بیان واکنش بغداد به خواسته های پمپئو، افزود: پاسخ عبدالمهدی نخست وزیر عراق به پمپئو روشن بود و خطاب به وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که ایران همسایه ماست و ما روابط تاریخی و مستمر با این کشور داریم همچنین روابط تجاری و توافقنامه های مختلف میان دو کشور امضا شده است و نیز واردات گاز و برق از ایران انجام می شود و روابط میان تهران و بغداد ممتاز و دارای ویژگی خاص است و شما باید این ویژگی را درک کنید.
به گفته وزیر امور خارجه عراق، عبدالمهدی همچنین به مقام آمریکایی یادآور شده است که عراق می خواهد در جایگاهی باشد که از این بحران آسیب نبیند و پمپئو نیز جایگاه عراق را برای آمریکا مهم دانست.
الحکیم در پاسخ به سوال دیگری در خصوص چگونگی تعامل عراق با تحریم های ضد ایرانی آمریکا گفت که روابط تجاری و مسافری ما با ایران ادامه دارد و متوقف نخواهد شد و تعاملات کنونی ما از جمله در زمینه برق و گاز ارتباطی با تحریم ها هم ندارد چون بحثی که آمریکا اعلام کرده است بحث تحریم نفت است و ما از ایران نفت وارد نمی کنیم.
عبدالمهدی قاطعانه دیدار با ترامپ در بیرون بغداد را رد کرد
الحکیم در خصوص سفر مخفیانه دیماه گذشته ترامپ به پایگاه نظامی عین الاسد در شمال عراق در پاسخ به این سوال که چرا ملاقاتی میان وی و رهبران عراقی انجام نشده است، گفت: مدت سفر ابتدا سه و نیم ساعت و سپس دو ساعت اعلام شد و به همین دلیل خواست طرف آمریکایی این بود که نخست وزیر عراق به پایگاه نظامی برود و با رئیس جمهوری آمریکا دیدار کند اما نخست وزیر قاطعانه این درخواست را رد کرد.
وی گفت: تردید نکنید که موضع نخست وزیر در این خصوص قاطع بود. من روی این تاکید می کنم و این موضوع را در نوشته های خود مستند کرده ام که عبدالمهدی گفت که از نگاه حاکمیت ملی عراق و بعنوان نخست وزیر حاضر نیست با رئیس جمهوری آمریکا در فرودگاه یا زیر چادر در پایگاه نظامی دیدار کند و این دیدار باید بر اساس عرف دیپلماتیک با تشریفات رسمی و در بغداد انجام شود.
حکیم افزود: این امر و کمبود وقت سبب عدم دیدار با ترامپ شد و دو طرف در تماس تلفنی با یکدیگر گفت و گو کردند و ترامپ از عبدالمهدی برای سفر به واشنگتن دعوت بعمل آورد.
وزیر امور خارجه عراق در خصوص آنچه تعویق سفر عبدالمهدی به واشنگتن خوانده شده، گفت: این سفر مقدمات و آمادگی های مختلفی در آمریکا و عراق می خواهد که هنوز کامل نشده است اما دعوت ترامپ و نیت سفر به قوت خود باقی است.
عادی سازی روابط با سعودی به معنای دوری از ایران نیست
وزیر امور خارجه عراق درپاسخ به این سوال که برخی می گویند از نگاه سعودی، نزدیک شدن به ریاض باید به منزله دور شدن از تهران باشد، گفت: چنین نیست. روابط ما با ایران و سعودی هر کدام مستقل و ریشه دار است البته در ملاقات ها با مقامات با مقامات سعودی ممکن است درباره تحولات منطقه و از جمله ایران صحبت کنیم اما محور اصلی دیدارها و ملاقات، بررسی و توسعه روابط و همکاری های دو جانبه است.
الحکیم افزود: ما بارها به مقامات سعودی گفته ایم که با ایران ۱۴۸۰ کیلومتر مرز مشترک و روابط تاریخی داریم و نمی توانیم از این روابط چشم پوشی کنیم، سعودی ها هم گفته اند که از اینکه روابط تهران بغداد ممتاز باشد استقبال می کنند، همین موضع را مقامات تهران نسبت به روابط بغداد ریاض ابراز می کنند.
وی گفت: روابط بغداد با هر یک از دو کشور ایران و سعودی از یکدیگر مستقل است و می خواهد با هر دو روابط ممتاز داشته باشد و به همین دلیل تاکید می کنیم که هیچگاه بخاطر سعودی، از روابط خود با ایران چشم پوشی نمی کنیم و عکس این امر هم صادق است.
وی در عین حال اختلاف مواضع عراق با برخی کشورهای عربی در خصوص مسائل منطقه ای از جمله در مورد ایران، سوریه، یمن،لبنان و فلسطین را تایید کرد و گفت: در نشست هایی عربی همواره مواضع عراق را بصورت شفاف و آشکار اعلام کرده ایم و از جمله این که عراق حزب الله لبنان را بعنوان گروه تروریستی نمی شناسد.
نگاه ناظران
اظهارات وزیر امور خارجه عراق هر چند با رعایت ملاحظات دیپلماتیک و نیز جلوگیری از مخدوش شدن روابط بغداد - واشنگتن بیان شده اما وقتی در کنار اظهارات قبلی دو طرف درباره این سفر قرار گیرد به روشنی نشان می دهد همانطور که پیشتر پمپئو نیز به بخشی از اهداف سفرش اذعان کرده بود، این سفر با هدف ایران هراسی و اعمال فشار به مقامات عراقی برای پیوستن به جبهه ضد ایرانی صورت گرفته بود اما پاسخ قاطع عراقی ها، وزیر خارجه آمریکا را سرخورده کرد و ناچار شد به اطمینان یافتن از تامین امنیت کارکنان و نمایندگی های آمریکا در عراق بسنده کند.
هر چند به باور ناظران، مجموعه ای از اقدامات واشنگتن در القای ناامنی در عراق از جمله توصیه به عدم سفر شهروندان آمریکایی به و نیز خارج کردن تعدادی از کارمندان غیر ضروری خود از خاک این کشور و در ادامه آن انفجار مشکوک یک گلوله مینی کاتیوشا در بخشی از منطقه امنیتی سبز بغداد که سفارت آمریکا و نیز چند مرکز مهم دولتی عراق در اطراف آن هستند، نشان داد که آمریکا در پی ناکامی از تحقق سفر پمپئو، همان اهداف را می خواهد از طرق جدید اعمال فشار به بغداد بدست آورد، امری که تا امروز مقامات عراقی در برابر آن ایستاده اند.
همین امر مایه نگرانی رهبران و احزاب عراقی شده و آنها بیم آن دارند که آمریکا از ابرازهای سیاسی و اقتصادی برای تنبیه عراق و وادار کردن این کشور به پیروی از سیاست های ضد ایرانی بیش از پیش استفاده کند.
بر همین اساس و در پی افزایش تهدیدات و اقدامات تحریک آمیز مقامات آمریکایی در هفته های اخیر در سطح منطقه و از جمله در عراق، بسیاری از رهبران سیاسی این کشور نسبت به تبعات خطرناک نقض حاکمیت عراق از سوی آمریکا و پیامدهای وخیم افزایش تنش ها برای عراق و کل منطقه هشدار می دهند.
- 15
- 2