بیمه مشاغل آزاد
مشاغل آزاد یکی از برترین عناوین بیمه است. مشاغل آزاد به افرادی اطلاق می شود که برای انجام حرفه و شغل موردنظر با داشتن کارگر و یا خود به تنهایی (خویش فرما) به استناد مجوز اشتغال صادره از طرف مراکز ذیصلاح یا به تشخیص هیأت مدیره سازمان تامین اجتماعی به کار اشتغال داشته و مشمول مقررات حمایتی خاصی نباشند. در مشاغل آزاد باید از خویش فرما استفاده نماید. نوع مشاغل آزاد بیشتر فواید نوع بیمه اجباری اعم از بازنشستگی، از کارافتادگی و درمان را شامل می شود.
سه نوع پرداخت حق بیمه در بیمه مشاغل آزاد موجود است که عبارتند از:
۱. بازنشستگی و فوت پس از بازنشستگی با ۱۲درصد
۲. بازنشستگی و فوت قبل و پس از بازنشستگی با ۱۴ درصد
۳. بازنشستگی، فوت و از کارافتادگی با ۱۸ درصد
شرایط بیمه مشاغل آزاد
استفاده از بیمه مشاغل آزاد دارای شرایط و ضوابط خاصی است. برای هر یک از موارد بازنشستگی، فوت و از کار افتادگی در بیمه مشاغل آزاد درصد خاصی به صورت جداگانه در نظر گرفته می شود.
افراد تحت پوشش بیمه مشاغل آزاد، می توانند از خدماتی مانند حقوق بازنشستگی، حقوق از کار افتادگی و بیمه فوت مثل دیگر افرادی که تحت پوشش بیمه اجباری تامین اجتماعی قرار می گیرند، استفاده کنند.
در بیمه مشاغل آزاد بازنشستگی و فوت قبل و پس از بازنشستگی، دریافت بیمه از کارافتادگی، بیمه درمان، هزینه کفن و دفن ۲۶ محاسبه میشود.
در بیمه مشاغل آزاد بازنشستگی، فوت و از کارافتادگی ۱۸ درصد محاسبه می شود. در این نوع بیمه خدمات پرداخت مستمری بازنشستگی و فوت و همینطور خدمات مربوط به از کارافتادگی کلی، غیرناشــی از کار به این دسته از بیمه شدگان ارائه میشود. بیمه صاحبان حرف شامل ازکارافتادگی جزئی و نقص عضو نمیشود، زیرا این موارد تنها به لحاظ حوادث ناشی از کار مطرح می شوند که کار در بیمه های خویش فرما بدلیل عدم وجود کارفرما و اشــتغال موضوع حوادث ناشی از کار منتفی است. در بیمه مشاغل آزاد، حق بیمه درمان با توجه به افراد مورد سرپرستی به صورت ســرانه ماهانه دریافت میشود. ســرانه درمان هر سال به وسیله شورای عالی درمان تعیین میشود.
افراد جهت استفاده از بیمه مشاغل آزاد در صورت داشتن ۱۰ سال سابقه بیمه بدون لحاظ شرط سنی میتوانند اقدام کنند.
حداکثر سن زنان و مردانی که می توانند تحت پوشش بیمه مشاغل آزاد شوند به ترتیب ۴۵ و ۵۰ سال است ولی افرادی که سن آنها بیش از میزان مذکور باشد، تنها درصورتی میتوانند مشمول این بیمه تامین اجتماعی شوند که دو برابر مآزاد سنی مقرر از سابقه پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی برخوردار باشند. به عنوان نمونه در صورتیکه مردی ۵۴ سال داشته باشد صرفا زمانی میتواند تحت پوشش این بیمه قرار بگیرد که هشت سال سابقه پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی داشته باشد.
محاسبه حق بیمه بعد از ۵ سال از رد کردن بیمه مشاغل آزاد متفاوت خواهد شد.
در بیمه مشاغل آزاد امکاناتی مانند خدمات بیمه بیکاری، کمک هزینه ازدواج، غرامت دســتمزد ایام بیماری و بارداری، پروتز و اروتز ارائه نمیشود.
بازنشستگی و فوت قبل و پس از بازنشستگی ۱۴ درصد است که ۱۲ درصد آن توسط بیمه شده و ۲ درصد آن با کمک دولت پرداخت می شود. در بیمه مشاغل آزاد، خدمات پرداخت مستمری بابت بازنشستگی بیمه شده و پرداخت مستمری به بازماندگان در صورت فوت بیمه شده اصلی ارائه میشود.
بیمه مشاغل آزاد شامل بازنشستگی و فوت میباشد ولی بیمه برای بازنشستگی و فوت با نرخ ۱۲ درصد است.
مدارک لازم برای ثبت نام بیمه مشاغل آزاد
از جمله مدارکی که برای ثبت نام بیمه مشاغل آزاد نیاز است عبارتند از:
> اصل و کپی شناسنامه شخص متقاضی
> اصل و کپی کارت ملی شخص متقاضی
> ۳ قطعه عکس
> اصل و کپی شناسنامه خانواده شخص متقاضی در صورت تقاضای بیمه مشاغل آزاد با دفترچه بیمه
> اصل و کپی کارت ملی خانواده شخص متقاضی
> دو قطعه عکس خانواده شخص متقاضی
> ارائه شماره بیمه درصورت وجود شماره از قبل
هزینه پرداختی برای بیمه مشاغل آزاد
هزینه پرداختی برای بیمه مشاغل آزاد طبق میزان حقوق دریافتی در بازنشستگی که اول خود شخص معین کرده است، پرداخت می شود. در صورتی که هزینه بیشتری در ابتدای قرارداد با تامین اجتماعی تعیین کرده باشید در زمان بازنشستگی یا فوت بیشتر بعنوان مستمری دریافت خواهید کرد.
مهلت پرداخت بیمه مشاغل آزاد
در بیمه مشاغل آزاد به بازه سه ماه از اخرین زمان پرداخت، مهلت پرداخت وجود دارد.
تفاوت بیمه اختیاری و بیمه مشاغل آزاد
دو نوع بیمه خویش فرما و بیمه اختیاری وجود دارد که هر دو بیمه زیر نظر سازمان تامین اجتماعی می باشند ولی تفاوت آنها در اینست که هر کدام دارای قوانین و امتیازات مربوط بخود هستد و مشمول افرادی می شود که فاقد بیمه اجباری از سوی کارفرما هستند.
نرخ حق بیمه اختیاری ۲۷ درصد می باشد و شامل از کارفتادگی (در صورتی که پیش از انعقاد قرارداد از کار افتاده نبوده باشد)، بازنشستگی و فوت (شامل پرداخت مستمری به بازماندگان واجد شرایط ) میباشد. در صورتی که نرخ حق بیمه مشاغل آزاد به سه روش ۱۲، ۱۴، ۱۸ درصدی مقدور است.
در بیمه های اختیاری شما به یک ماه سابقه بیمه برای شروع این بیمه احتیاج دارید ولی برخلاف بیمه اختیاری در بیمه مشاغل آزاد نیاز به یک ماه سابقه بیمه ندارید.
حداکثر سن برای ورود به بیمه اختیاری، برای آقایان و خانم ها ۵۰ سال می باشد و به ازای هر سال مآزاد سنی نیازمند یک سال سابقه بیمه می باشد؛ درحالیکه در بیمه مشاغل آزاد بدون تغییر صرفا به ازای هر سال مآزاد سنی نیازمند دو سال سابقه بیمه می باشد. افرادی که دارای سابقه بوده، ولی دارای پروانه کسب میباشند نمیتوانند بیمه اختیاری شوند.
یکی دیگر از خدماتی که در بیمه اختیاری وجود دارد ولی در بیمه مشاغل آزاد وجود ندارد این است که شما میتوانید از اروتز و پروتز اهدایی سازمان نیز بستگی به نیازتان در بیمه اختیاری استفاده کنید در حالی که در بیمه های حرف و مشاغل آزاد چنین قابلیتی ندارید.
درمان بیمه مشاغل آزاد دارای فرانشیز است یعنی در صورتی که شخص به مراکز درمانی مراجعه کند که با این شرکت قرارداد داشته باشند باید هزینه سهم بیمار را پرداخت کند. درحالی که در درمان بیمه اختیاری همانند دیگر بیمه شدگان اجباری می باشد و هزینه های پروتز و اروتز به آن تعلق میگیرد. اگر بخواهید از مراکز درمانی سازمان تامین اجتماعی استفاده کنید در بیمه های اختیاری شما مبلغی نمی پردازید درحالیکه در بیمه های حرف و مشاغل آزاد باید برای درمان های بستری ۱۰ درصد و برای درمانهای سرپایی ۳۰ درصد کل مبلغ را بعنوان فرانشیز بپردازید.
گردآوری: بخش جامعه سرپوش
- 11
- 1