مساعده حقوق
در زبان انگلیسی به مساعده، Advance می گویند. ممکن است که کارمندان به حقوقشان به دلایل مختلفی، پیش از این که برایشان واریز شود؛ نیاز پیدا کنند. در چنین شرایطی، این حق را دارند که از کارفرما باتوجه به شرایط اختصاصی انجام این کار، درخواست کنند که بعنوان مساعده حقوق، بخشی از حقوق ماه بعدشان را زودتر از موعد برایشان پرداخت کند. مساعده به بیان ساده تر، به کمک نیروی کار به خودش گفته میشود. البته مساعده حقوق، نوعی بدهی محسوب میشود که نیروی کار باید آنرا به سازمان بدهد؛ به این صورت که این مبلغ از حقوق فرد در انتهای همان ماه، کسر میشود. پس این نکته را در نظر داشته باشید که نمی توانید بازپرداخت مساعده را پس از درخواستش به ماه های دیگر موکول کنید و این مبلغ از حقوق همان ماه جاری شما به صورت پیش فرض و بدون هیچ شرط دیگری، کسر میشود.
مراحل دریافت مساعده حقوق
یک کارمند باید مراحل زیر را به منظور دریافت مساعده حقوق طی کند:
- کارمند موظف است که پس از تکمیل فرم درخواست مساعده، آن را به بخش مالی تحویل دهد.
- بخش مالی باید میزان قابل پرداخت به کارمند را مورد بررسی قرار دهد.
از موارد قابل بررسی برای پرداخت مساعده می توان به مدت حضور در شرکت، بررسی تسویه مساعده قبلی، نداشتن تأخیر و کنترل مبلغ درخواستی با میزان نقدینگی شرکت اشاره کرد.
- مدیر مالی باید مساعده حقوق کارمند را بر اساس قوانین شرکت، تائید کند.
- همچنین مساعده حقوق کارمند باید توسط مدیر مجموعه به تائید و امضاء برسد.
- آخرین مرحله ی مساعده حقوق اینست که به صورت علی الحساب حقوق، مساعده را به کارمند می پردازند.
شرایط پرداخت مساعده حقوق
بعضی از سازمان ها برای مساعده، سقف پرداختی را مشخص می کنند و علاوهبراین شرایطی را تعیین میکنند که یکی از آن ها عدم پرداخت مساعده در ماه اول شروع به کار میباشد و با انجام این کارها مانع از بروز اتفاقات احتمالی نظیر پرداخت مساعده بیشتر از حقوق پرسنل میشوند.
> مدت زمان کار افراد در مجموعه از دیگر شرایط مهم پرداخت مساعده حقوق به شمار می رود. اغلب مجموعه ها تنها به کارمندانی که در مجموعه ی آن ها حداقل بمدت یک ماه فعالیت کرده باشند؛ مساعده پرداخت می کنند و به همین خاطر، مساعده ای به نیروهای مبتدی در مجموعه نمی پردازند.
> میزان مبلغ پرداختی از شروط دیگر پرداخت مساعده محسوب میشود. معمولاً ۳۰ الی ۵۰ درصد از حقوق خالص افراد را در اغلب مجموعه ها، بعنوان مساعده پرداخت می کنند و مبلغ مساعده نباید از مجموع مطالبه های فرد از سازمان یا مجموع حقوق او بیشتر شود.
> از دیگر شروط درخواست مساعده میتوان به مساعده نیروی کار بعنوان طلب شرکت از او اشاره کرد. به همین خاطر، این مبلغ از مبلغ پرداختی به نیروی کار در پایان ماه و یا در زمان تسویه حساب، کسر می شود.
بهتر است بدانید که در برخی مواقع، مبلغ چندانی از حقوق فرد به خاطر داشتن وام و سایر موارد مشابه باقی نمی ماند و ممکن است که مبلغی که قرار است به نیروی کار، پرداخت شود؛ با اخذ مساعده منفی شود. در چنین شرایطی درخواست مساعده فرد، رد میشود.
میزان مبلغ مساعده حقوق
براساس ضوابط شرکت می توان، مبلغ مساعده حقوق را تعيين کرد. مبلغ مساعده نباید بیشتر از حقوق دریافتی کارمندان شود یا نباید از سازمان، بیشتر از میزان طلبشان مساعده بگیرند؛ به این دلیل که اگر پرسنل به فعالیت خود ادامه نداد، سازمان با مکلی رو به رو نشود. البته هیچ مصوبه ای در این مورد برای شرکتهای خصوصی وجود ندارد و مدیریت یک سازمان را تعيين می کند.
نحوه محاسبه مساعده حقوق
از مساعده حقوق می توان به کسورات توافقی اشاره کرد. این کسورات از حقوق کارگران در زمان تهیه لیست حقوق و دستمزد با توافق بین کارگر و کارفرما کسر می شود. وقتی که سازمان از پرسنلش طلبکار میشود و باید در زمان پرداخت حقوق، نسبت به تسویه ی آن اقدام شود؛ را مساعده می گویند.
نحوه ثبت حسابداری مساعده
حسابی به نام مساعده پرسنل برای ثبت مساعده در زیر مجموعه دارایی ها و حساب های دریافتنی غیر تجاری می سازیم که ماهیت این حساب مانند حساب های دریافتنی، بدهکار می باشد. پس نباید آن را در زمان پرداخت مساعده، با ثبت حقوق و دستمزد انجام دهیم بدین دلیل که کار پرسنل تا زمان تمام نشدن ماه برای پرداخت حقوق، هیچگاه کامل نمیشود.
در واقع مساعده از پرسنل بعنوان طلب شرکت تا پایان ماه حساب می شود و ثبتش عبارتست از:
* حساب های دریافتنی غیرتجاری/مساعده پرسنل( بدهکار)
* صندوق( بستانکار)
فرم درخواست مساعده حقوق
حتما باید به صورت رسمی و کتبی، درخواست اخذ مساعده را به بخش مالی مجموعه ارائه دهید. معمولاً پس از این که یک فرم، تکمیل شد درخواست مساعده انجام می گیرد که بخش های مختلف این فرم شامل مبلغ درخواستی به حروف و عدد، مشخصات فردی، علت درخواست و امضای متقاضی می باشد. نیروی کار باید تمام این بخش ها را برای درخواست مساعده حقوق به دقت تکمیل کند و فرم تکمیل شده را به واحد مالی مجموعه یا سازمان تحویل دهد. یکی از بخشهای دیگر همین فرم شامل امضای مدیر، میزان مبلغ پرداختی و زمان واریز مبلغ مساعده میباشد که باید تکمیل شود. پس از پرداخت این مبلغ، این فرم باید توسط متقاضی اخذ مساعده و مسئول پرداخت، امضاء شود.
تفاوت مساعده حقوق با علی الحساب
- به وجهی که شخص مورد نظر در طی ماه بابت علی الحساب حقوق، دریافت میکند؛ مساعده حقوق می گویند ولی به وجهی که فرد بابت هزینه های شرکت مانند خرید وسایل، هزینه های مأموریت و … دریافت می کند؛ علی الحساب( جاری) کارکنان می گویند.
- درواقع مساعده، نوعی پیش پرداخت برای شرکت میباشد و زمانی که بدون انجام کار یا خدماتی، هزینه آن را پرداخت کرده ایم؛ پیش پرداخت لحاظ می شود اما زمانی که طرف مقابل، تصمیم بگیرد کار یا خدماتی را انجام دهد؛ علی الحساب لحاظ می شود و در اینصورت بعنوان علی الحساب، قسمتی از مبلغ مورد توافق را پرداخت می کنیم تا زمانی که بطور کامل، کار انجام شود و پس از آن تسویه حساب کنیم.
- مبلغی که در حساب کارکنان به عنوان مساعده ثبت می شود؛ سقف مشخصی دارد که نباید بیشتر از مبلغ حقوق پایان ماهشان باشد و در پایان هر ماه بعد از کسر از حساب حقوق، مانده آن صفر می شود اما ممکن است که مانده حساب جاری از ماهی به ماه دیگر یا از سالی به سال بعد منتقل شود. به طورمثال مبلغی که به کارمند به عنوان تنخواه مأموریت، پرداخت شده و تا پایان ماه، این مأموریت تمام نشده باشد؛ مانده حساب جاری به ماه بعد انتقال پیدا می کند.
گردآوری: بخش کار و کارگر سرپوش
- 16
- 6