یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۸:۳۴ - ۰۱ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۰۰۰۶
حقوق و دستمزد

کارگران، نگران نحوه گذران معیشت در ایران ۱۴۰۲ هستند

ایران ۱۴۰۲؛ زندگی وحشتناک کارگران با دستمزدهای «کمتر» از ۱۸میلیون تومان❗️

افزایش هزینه های زندگی کارگران,حداقل حقوق کارگران
سلطانی: در سال ۱۳۸۹ حداقل دستمزد ماهانه ایران ۴۰۰ و ترکیه ۵۰۰ دلار بود که این رقم در دی ماه امسال در ایران به ۱۴۰ و ترکیه به ۴۵۰ دلار رسیده یعنی نسبت حداقل دستمزد ایران به ترکیه از ۸۰درصد در ۱۳۸۹ به ۳۰درصد در دی ۱۴۰۱ رسید

فردا نخستین جلسه رسمی شورای عالی کار با موضوع بررسی دستمزد ۱۴۰۲ کارگران برگزار می‌شود، آن هم در شرایطی که در نخستین روز از یازدهمین ماه سال جاری و درحالی‌که کمتر از ۶۰روز به پایان سال باقی مانده است، نه نشست شورای عالی کار با موضوع دستمزد برگزار شده و نه کمیته دستمزد آغاز به کار کرده است. این موضوع در شرایطی است که تا پایان آذر ماه، تورم سالانه خوراکی‌ها رکورد ۶۳درصد را نیز رد کرده است. حال سوال اینجاست که وقتی کارگران تشکل‌های مستقل و بزرگ برای تاثیرگذاری واقعی بر تصمیمات دولتی ندارند و در مذاکرات مزدی همه چیز به التفات و سوگیری‌های دولتی‌‌ها بستگی دارد، چطور می‌شود به تعیین مزد عادلانه امید بست و منتظر بود که از شورای عالی کار، یک «نتیجه مطلوب» بیرون بیاید.

به اعتقاد فعالان کارگری، بحران معیشت هیچ وقت به این اندازه جدی نبوده است. آنها می‌گویند کارگران از تمام خرج‌های لازم زده‌اند تا بتوانند گذران زندگی کنند. همچنین در شرایطی که کارگران بار سنگین تورم را با تحمل رنج‌ بسیار بر دوش می‌کشند برخی از این گرانی‌ها سود می‌برند؛ آن همان کسانی که در این نابرابری آزاردهنده، از مالیات معافند و در مقابل کارگران و مزدبگیران چند بار مالیات می‌دهند؛ هم مالیات تورمی پنهان بابت گرانی‌ها و هم مالیات بر حقوق و ارزش افزوده. در این بین، همان اصل افزایش دستمزد مطابق با هزینه‌های زندگی و تورم نیز نادیده گرفته می‌شود.

تاخیر در ورود به مذاکرات مزدی  و نگرانی‌های کارگران

در این مختصات، تاخیر امسال در ورود به محاسبات سبد معیشت، نگرانی‌ها را بیشتر کرده است. آیا به‌رغم صعود بی‌سابقه نرخ تورم، قرار است همان افزایش غیرکافی سال قبل که برای حداقل‌بگیران ۵۷.۴درصد بود، از کارگران دریغ شود؟ در عین حال، خبرهای جسته و گریخته‌ای در کار است که می‌خواهند مذاکرات مزدی را به روال سال‌های قبل از ۹۵ برگردانند یعنی تصمیم‌گیری بدون در نظر گرفتن سبد معیشت. این اخبار و آن تاخیر، دست به دست هم داده‌اند تا چالشی به نام «مذاکرات مزدی ۱۴۰۲» را به یک مساله پردغدغه بدل کنند.

پسرفت شدید دستمزد کارگران در قیاس با همتایان ترک

به عقیده کارشناسان اقتصادی و روابط کار، دستمزد کارگران با هر متر و معیاری که در نظر گرفته شود، از آنچه که باید باشد، عقب افتاده است. اگر دستمزد را به دلار حساب کنیم، عقب‌ماندگی خودش را نشان می‌دهد و اگر دستمزد را با حداقل هزینه‌های زندگی بسنجیم باز هم به همین نتیجه می‌رسیم؛ یعنی دستمزد حتی ۱۰ روز از ماه را کفاف نمی‌دهد.

«احسان سلطانی» کارشناس اقتصادی یک قیاس بین دستمزد کارگران ایران و ترکیه بر مبنای نرخ دلاری دستمزد انجام داده است. او در این قیاس به این نتیجه رسیده است: «حداقل دستمزد ماهانه ایران ۴۰۰ و ترکیه ۵۰۰ دلار در ۱۳۸۹ (پیش از تحریم‌های دور اول) بود. حداقل دستمزد در ایران به ۱۴۰ و ترکیه به ۴۵۰ دلار در دی ماه ۱۴۰۱ رسیده است. طی سال‌های ۱۳۸۹ تا ۱۴۰۰ حداقل دستمزد به دلار در ایران ۶۵درصد و در ترکیه فقط ۹درصد کاهش یافت. همچنین نسبت حداقل دستمزد ایران به ترکیه ۸۰درصد در ۱۳۸۹ بود که به ۳۰درصد در دی ۱۴۰۱ رسید».

سلطانی در یک نمودار، مسیر سقوط دستمزد دلاری ایرانیان در بازه یازده ساله اخیر را نشان می‌دهد. او ادامه می‌دهد: دستمزد ایرانیان سقوط کرده و اهتمامی برای ترمیم آن بر مبنای قانون نیست اما در ترکیه که کاهش دلاری دستمزد بسیار کمتر بوده، سه بار در طول یک سال دستمزد ترمیم شده است؛ تصمیمی عقلایی و کارشناسانه که نه فقط به نفع طبقه کارگر که به نفع تولید ملی هم بود چون خروج از رکود دامن‌گیر، چاره‌ای ندارد جز افزایش عادلانه حقوق اکثریت جمعیت کشور.

توفیقی: با هر مدلی هزینه‌های زندگی را حساب کنیم، به ارقامی می‌رسیم که با درصدهای متعارف افزایش مزد به آن نمی‌رسیم. با یک دودوتا چهارتای ساده معلوم می‌شود که کارگران به دو تا سه برابر مزد فعلی نیاز دارند

افزایش شدید هزینه سبد معیشت در سایه تورم سنگین مواد غذایی

نگاهی به هزینه سبد معیشت هم نشان می‌دهد که دستمزد کارگران، عقب‌افتادگی شدیدی نسبت به هزینه‌ها دارد. سبد معیشت محاسبه شده در بهمن ماه ۱۴۰۰ با احتساب داده‌های آماری دی ماه همان سال، از سوی وزارت اقتصاد حدود ۹ میلیون تومان نرخ‌گذاری شد. اگر همان معیارها را برای به‌روزرسانی سبد معیشت خانوارهای کارگری به کار بگیریم، فقط سبد خوراکی‌های خانوار امروز به اندازه دستمزد حداقلی کارگران یعنی حداقل ۷ میلیون تومان است. اگر افزایش بی‌امان نرخ مسکن و سایر مولفه‌ها مانند آموزش، درمان و حمل و نقل را به این رقم بیفزاییم یا حتی با یک ضریب کلی محاسبه را انجام دهیم، بدون تردید به اعدادی حدود ۱۸ تا ۲۰ میلیون تومان می‌رسیم و اینها همان اعدادی هستند که کارگران در یک نگاه حداقلی معتقدند با کمتر از این نمی‌توان زندگی کرد.

«فرامرز توفیقی» رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای کار کشور در این رابطه می‌گوید: تاخیر در شروع به کار کمیته دستمزد شورای عالی کار در این شرایط اصلاً به نفع کارگران نیست. بحران معیشت به مرحله‌ای رسیده که با هر مدلی هزینه‌های زندگی را حساب کنیم، به اعداد و ارقامی می‌رسیم که با درصدهای افزایش مزد هرگز به آن نمی‌رسیم. با پیاز کیلویی ۳۰هزار تومان و گوجه فرنگی کیلویی ۲۸هزار تومان و گوشت کیلویی ۳۰۰هزار تومان و برنج کیلویی ۱۴۰هزار تومان و مسکن چهار برابر گران شده، چگونه درصدهایی مثل ۲۰ یا ۳۰ یا ۴۰ و ۵۰درصد می‌تواند جوابگو باشد. با یک دو دو تا چهارتای ساده معلوم می‌شود که کارگران به دو تا سه برابر مزد فعلی نیاز دارند.

افزایش هزینه های زندگی کارگران,حداقل حقوق کارگران

«بهرام حسنی‌نژاد»  فعال کارگری و دبیر اسبق انجمن صنفی کارگران معدن چادرملو نیز در پاسخ به این سوال که یک خانواده کارگری با چقدر دستمزد می‌تواند خیلی ساده زندگی کند و همان چند نیاز ابتدایی شامل خوراک، مسکن، آموزش، درمان و حمل و نقل را برآورده کند، می‌گوید: اگر همان استانداردهای حداقلی برای هزینه‌های زندگی را در نظر بگیریم و پایه را بر مادیات اصلی زندگی بگذاریم، باید بگویم الان یک خانواده برای یک زندگی بسیار ابتدایی نیاز به ۱۷ تا ۱۸ میلیون تومان حقوق ماهانه دارد. با کمتر از این اصلاً نمی‌شود زندگی کند و لااقل در کلانشهرها، کارگر باید برود توی خیابان چون سرپناه هم نمی‌تواند تامین کند. با در نظر گرفتن پول پیش، امروز اجاره‌خانه در کلانشهرها کمتر از ۸ میلیون تومان نیست آن هم در یک زندگی کاملاً فقیرانه و در مناطق پایین‌شهر».

«نادر مرادی» فعال کارگری نیز معتقد است یک خانواده کوچک کارگری حداقل ۱۷ تا ۲۰ میلیون تومان می‌خواهد تا بتواند زندگی خود را بگذراند؛ شش تا هشت میلیون برای اجاره خانه، ۵ تا ۷ میلیون برای هزینه‌های خوراک و دو تا سه میلیون باقیمانده هم برای درمان و آموزش و حمل و نقل و سایر هزینه‌ها. او تاکید می‌کند: از هیچ کجای این رقم نمی‌شود زد که اگر بزنیم دیگر زندگی سر پا نمی‌ماند.

نسرین هزاره مقدم

  • 11
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش