روزنامه فرهیختگان درباره اظهارات ابوالقاسم طالبی کارگردان سینما در برنامه هفت نوشت: سریال تحقیر زنان به بهانه برداشتن حجاب با اظهارات ابوالقاسم طالبی در برنامه «هفت» از آنتن زنده صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، وارد مرحله جدیدی شده است.
کوتهفکریای که لباس تشرع یا انقلابیگری و دفاع از نظام به تن کرده و به قصد دفاع از آنچه که دین خدا، شرع مقدس یا انقلابیگری میداند، اخلاق و عقل را که در سطوحی بالاتر قرار دارند، به چالش میکشند و تحقیر میکند. شاید ما بیش از اندازه از آرمانهایی که در ابتدای انقلاب اسلامی از جان و دل میخواستیم و برای فهمشان تلاش میکردیم، دور شده باشیم. آرمانهایی که پیش از دوست داشته شدن و خواسته شدن، باید فهمیده میشدند و کتابها و سخنرانیهای علمایی، چون معلم شهید مطهری، منابع این فهم بود آنجا که تاکید میکرد جهان شریعت ذیل اخلاق و اخلاق ذیل عقل قرار میگیرند. حالا کدامین عقل است که به چنین تضادی حکم میکند؟ که برای دفاع از نظام جمهوری اسلامی یا دفاع از اصل حجاب، قاعده اخلاقی و دینی و طبعا انسانی مبنیبر حرمت تمسخر افراد مجاز بشماریم؟
اما داستان این کوتهفکری حتی در این نقطه هم تمام نمیشود. گویندگان این دست اظهارات حتی به تحقیر و تمسخر فعلی اشتباه مثل بیحجابی یا مثلا اقدامات ضدنظام مخالفان بسنده نمیکنند بلکه آن را به زنانگی و مساله جنسیت هم توسعه میدهند و اینجا همان نقطهای است که جهالت به حماقت ارتقا مییابد.
در این بافت، به جای اینکه یک فرد، خود را انسانی در مقابل یک عمل به زعم خودش اشتباه، حالا میخواهد افشاگری در مساله تعرض جنسی باشد یا کشف حجاب یا مخالفت با نظام، بداند و بگذارد، خود را یک مرد درمقابل زنانی تلقی میکند که با ابزار عادت ماهانه، یائسگی، بارداری و مسائلی پیرامون حوزه جنسیت آنها میتواند تحقیرشان کند تا از آنها امتیاز بگیرد و وادار به عقبنشینیشان کند.
کوتهفکریاش کجاست؟ اینجا که هنوز در قرن بیستویکم میلادی پس از همه ماجراهایی که بشر از سر گذرانده و درست بعد از همه داستانهایی که بیخ گوشمان در چند ماه اخیر اتفاق افتاد، کسانی هستند که هنوز نمیفهمند این دست اظهارات نهتنها خاصیت هدایتکنندگی ندارند بلکه حتی در خصلت انتقامجویانهشان هم بهشدت مخرب هستند و درست مثل همین الان که نویسنده چادری طرفدار نظام این متن دارد مینویسد، این دست حرفها قدرتش را دارند که همه زنان و بلکه حتی بخشی از مردان را به خاطر تلقیهای خطاکارانه در حوزه مسائل جنسیتی، در یک جبهه مقابل جاهلها و احمقها قرار دهند.
خب چه سود بردید از این دست اظهارات؟ زنان را علیه افشاگری در تعرض جنسی قانع کردید؟ بیحجابی را در نظر مردم خصوصا دختران و زنان جامعه ناپسند یا حتی تحقیر کردید؟ مخالفان جمهوری اسلامی را نسبت به خدمات انقلاب آگاه کردید؟
درواقع شما جز نوعی تخلیه عصبی موقت روی آنتن زنده که ناشی از کوتهفکری و انتقامجویی و یکدستانگاری و مثلخودپنداری همه مخاطبان «رسانه ملی» کار دیگری نکردهاید و خروجی آن طبیعتا چیزی جز افزایش لجاجت یا برونریزی نفرت در بخشهایی از جامعه که پتانسیل مخالفت با حجاب یا نظام را دارد یا صرفا از چهره شما بدش میآید، نمیتواند باشد. جوابِ های، هوی است، اما بدبختانه هزینه «های» شما را صداوسیما میدهد که روزبهروز مخاطبانش بیشتر میریزند و به آن بدبین میشوند، و نظام که سرمایههای اجتماعیاش را از دست میدهد، و اقشار مذهبی که کف خیابان برای یک گفتوگوی ساده با غیر، مورد سوءظن واقع میشوند تا راههای همصحبتی و همدلی در جامعه بیشتر دچار انسداد شود، و حجاب که مظلومتر از همیشه سر هیچ و پوچ، گوشه رینگ قرار میگیرد، و از همه تلختر «زنانگی» و «هویت جنسیتی زن» که بیش از همیشه در نظر دختران جامعه سردرگم، تلخ و دوستنداشتنی میشود آن هم فقط به این خاطر که یک نفر در عرض یک دقیقه روی آنتن زنده تلویزیون تصمیم گرفته است درباره یائسگی و مخالفت با نظام و جنبش me too بیربط ببافد!
عادت ماهانه و یائسگی را همان کسی آفرید که به حجاب و اخلاق امر کرد. همان کسی که زوجیت را قاعده خلقت کرد، بنای بارداری و اتمام توان بارداری را گذاشت، بعضی مردها را کوتاهقدتر از دیگر مردان قرار داد، بعضی را سهم بیشتری از عقل داد و بعضی دیگر را کمتر، همو به حجاب امر کرده و اگر کسی با داعیه انقلابیگری قصد دفاع از نظام دارد بهتر است قبل از هر اظهارنظری، حرف خود را بسنجد تا میان مخلوقات الهی از سر جهل و حماقت، تولید تضاد نکند.
- 10
- 6