جشنواره فیلم تهران، نام جشنوارهای بود كه قبل از انقلاب برگزار میشد و در آن فیلمهای برگزیده سینمای ایران در كنار آثار سینمای بینالملل به رقابت میپرداختند، اما بعد از پیروزی انقلاب این جشنواره تعطیل شد و پس از چهار سال همزمان با دهه فجر (۱۲ تا ۲۲بهمن) جشنواره فیلم فجر جایگزین آن شد. جشنواره فجر از سال ۶۱ تا سال ۷۴ تنها به نمایش آثار ایرانی میپرداخت، اما از سال ۷۴ جنبه بینالمللی به خود گرفت و علاوه بر فیلمهای ایرانی در بخش بینالملل هم به بررسی فیلمهایی از سینمای جهان میپرداخت و طی آن شركتكنندگان جشنواره برای كسب جایزهای كه «سیمرغ بلورین» نام داشت با هم به رقابت میپرداختند.
البته سیمرغ تنها جایزه این جشنواره نبود و دیپلم افتخار و لوح زرین هم از دیگر جوایز این رویداد محسوب میشدند. اهدای جایزه یا همان سیمرغ بلورین از جذابترین و البته پرحرف و حدیثترین بخشهای جشنواره فیلم فجر بوده و هست كه البته در بخش بهترین فیلم، بهترین كارگردان و بهترین بازیگر زن و مرد برای مخاطبان عام جذابیت بیشتری دارد. در طول ۳۶ دوره برگزاری فیلم فجر، تعداد زیادی از هنرمندان سینمای ایران توانستهاند این جایزه را از آن خود كنند.
البته در دورههای ابتدایی (دوره اول و دوم) جشنواره فیلم فجر برخی رشتهها از جمله بازیگری برندهای نداشت، اما از دوره سوم جشنواره كه سال ۶۳ برگزار شد این جایزه باب شد و پروانه معصومی برای بازی در فیلم «گلهای داوودی» جایزه بهترین بازیگر زن را دریافت كرد. در گزارش پیش رو، ركوردداران سیمرغ بازیگری بازیگران زن را معرفی كرده ایم و شما میتوانید با بازیگران زنی كه توانستند جوایز فجر را از آن خود كنند، آشنا شوید.
لیلا حاتمی
اولین تجربه حضور حاتمی جلوی دوربین سینما به زمانی برمیگردد كه او فقط ۱۱سال داشت. موفقیتهای حاتمی در سینما پرشمار و متداوم است كه این تداوم را میتوان ریشه در توان ذاتی و متنوع كار كردنش دانست. او دو بار برای فیلمهای «بیپولی» و «رگ خواب» موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم فجر شده است.
هدیه تهرانی
تهرانی با فیلم «سلطان» چهره شد و پس از آن در هر فیلمی كه حضور داشت فروشش را تضمین میکرد. او نخستین سیمرغش را برای بازی در فیلم «قرمز» گرفت و با توجه به گزیدهكاری و سختگیریاش سالها بعد بازی به یادمانی و خیرهكنندهاش در «چهارشنبهسوری» هم توانست منجر به دریافت دومین سیمرغ او از جشنواره فجر شود.
رویا نونهالی
نونهالی بازیگر ی است كه بلافاصله بعد از ورودش به سینما در سال ۶۷ سیمرغ بلورین از هفتمین جشنواره فیلم فجر را برای بازی در فیلم «عروسی خوبان» از آن خود كرد و همچنین برای یك بازی كوتاه و نگاه پرمعنایش در فیلم «بوی كافور عطر یاس» دوباره سیمرغ بلورین را از آن خود كرد.
مهتاب نصیرپور
مهتاب نصیرپور را بیشتر با تئاتر میشناسیم. او در تئاترهای زیادی بازی كرده كه البته بیشتر آنها در قالب یك گروه و به كارگردانی محمد رحمانیان بوده است. او سال ۸۰، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش دوم زن را برای بازی در فیلم «من ترانه ۱۵ سال دارم» دریافت كرد و همچنین به خاطر بازی در فیلم «به نام پدر»، برنده سیمرغ بلورین نقش دوم زن شد.
جمیله شیخی
جمیله شیخی دكترای افتخاری تئاتر داشت و شاید بتوان گفت بهیادماندنیترین نقش او در فیلم سینمایی «مسافران» به كارگردانی بهرام بیضایی است كه سیمرغ بلورین جشنواره فجر را برایش به ارمغان آورد. شیخی پنجسال بعد نیز برای نقشآفرینی در فیلم «لیلا» سیمرغ بلورین دیگری از جشنواره فجر دریافت كرد.
ثریا قاسمی
ثریا قاسمی با گویندگی در رادیو كار حرفهای خود را شروع كرد. این بازیگر پیشكسوت پس از اینكه بهخاطر بازی در فیلم «مارال» برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد و پس از آن نقشهای متفاوتتری بازی كرد تا اینكه دو سال پیش به خاطر بازی در فیلم «ویلاییها» برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مكمل زن شد.
هنگامه قاضیانی
هنگامه قاضیانی هنرمندی چند وجهی در حوزههای سینما و تئاتر است كه موسیقی را خوب میشناسد و با ادبیات و كتاب هم مانوس است. او تاكنون دو بار برای فیلمهای «به همین سادگی» و «روزهای زندگی» موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگری زن از جشنواره فیلم فجر شده است.
باران كوثری
باران كوثری فرزند رخشان بنیاعتماد و جهانگیر كوثری در خانوادهای هنرمند رشد كرد و از كسانی بود كه از سینما وارد تئاتر شد و خیلی زود توانست توانایی هایش را در حوزههای مختلف نشان دهد. او تاكنون دو بار برای فیلمهای «خون بازی» و «كوچه بینام» موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگری زن از جشنواره فیلم فجر شده است.
سحر دولتشاهی
سحر دولتشاهی برای بازی در فیلم «عصر یخبندان» در سی و سومین دوره جشنواره فیلم فجر و برای بازی در فیلمهای«عرق سرد» و «چهارراه استانبول» در سی و ششمین دوره جشنواره فیلم فجر، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مكمل زن را بهدست آورد. در واقع او تاكنون دو بار برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مكمل زن شده است.
شبنم مقدمی
شبنم مقدمی اولین سیمرغ بلورین خود را برای عنوان بهترین بازیگر نقش مكمل زن در فیلم« امروز» دریافت كرد و دو سال بعد از آن هم توانست این موفقیت را با دریافت دومین سیمرغ بلورین خود از هیات داوران بخش سودای سیمرغ سیوچهارمین دوره جشنواره فیلم فجر در همین عنوان، برای بازی در دو فیلم سینمایی«نفس» و «زاپاس» تكرار كند.
مریلا زارعی
مریلا زارعی یكی از ستارههای سینمای ایران فارغالتحصیل صنایع غذایی از دانشگاه آزاد است كه صریح و بیتعارف حرفش را میزند. او بارها و بارها ثابت كرده كه حرفش را میزند و با همین جسارت توانسته نقشآفرینیهای متعددی در حوزههای سینما، تئاتر و تلویزیون داشته باشد.
زارعی با بازی در تلویزیون به دنیای بازیگری روی آورد و تا به حال با كارگردانان شاخصی همچون عباس كیارستمی، ابراهیم حاتمیكیا، اصغر فرهادی، تهمینه میلانی، پوران درخشنده و مسعود كیمیایی همكاری داشته است.
این بازیگر خوب سینمای ایران توانسته تاكنون دو بار سیمرغ بلورین نقش اول را برای فیلمهای «شیار ۱۴۳» و «زیر سقف دودی» از آن خود کند. او همچنین برای بازی در فیلم «سربازان جمعه» نیز توانست سیمرغ نقش مكمل زن را به خانه ببرد.
فاطمه معتمدآریا
فاطمه معتمدآریا در رشت به دنیا آمد و سال ۵۳ وارد كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان شد. معتمدآریا از معدود بازیگرانی بوده و هست كه موفقیتاش را مدیون فیزیك و چهرهاش نبوده و با نقشآفرینیهای كمنظیرش شخصیتهای متنوعی را خلق كرده كه ما را یاد مادر یا مادربزرگ یا یكی از عزیزانمان میاندازد.
او با اینكه این روزها دوران میانسالی را میگذراند، اما كماكان میدرخشد و بازیگری را برای خود بازیگری دوست دارد، نه شهرت و رنگ و لعاب ظاهر فریبش. معتمدآریا برای بازی در فیلمهای «همسر» و «یكبار برای همیشه» توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را بهدست بیاورد و همچنین برای فیلمهای «مسافران» و «برهوت» موفق شد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مكمل زن را از آن خود كند.
ساناز قنبری
- 14
- 3