جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۴۰۰۲۱

هنر بیزانسی چیست؟ + تاریخچه و ویژگی ها

نقاشی دوره بیزانس,معماری بیزانسی,هنر صدر مسیحیت و هنر بیزانسیهنر بیزانسی به یک هنر مسیحی گفته میشد که در دوران فرمانروایی قسطنطین نمایان شد
در واقع هنر بیزانسی از روش معماری و نقاشی و موزاییک کاری برگرفته شده است که متعلق به امپراتوری بیزانس است که در روم شرقی که پایتختش قسطنطنیه بود از قرن چهارم میلادی رواج پیدا کرد و در بسیاری از کشورها به خصوص سوریه، یوگسلاوی، یونان و روسیه تا قرن پانزدهم میلادی مرسوم ماند.

هنر بیزانسی

نامی که برای ساخته های هنری امپراتوری روم شرقی  یا  امپراتوری بیزانس انتخاب کردند، هنر بیزانسی بود. اگر چه در اثر تجزیه روم، امپراتوری بیزانس پدید آمد ولی این امپراتوری به دست سلطان محمد فاتح تا زمان سقوط قسطنطنیه  در سال ۱۴۵۳ توانست هنر بیزانسی را در شرق اروپا به کشورها و کلیساهای ارتدوکس و به بعضی از کشورهای مسلمان شرق مدیترانه صادر کند.

تعدادی از کشورهای معاصر که از دیدگاه فرهنگی تحت تأثیر امپراتوری بیزانس قرار گرفتند و بدون دریافت بخش کاملی از آن به عنوان مشترک المنافع بیزانس ‏( en) ‏ نام گرفتند که این کشورها نظیر بلغارستان،  صربستان، و روس، همین طور جمهوری ونیز و پادشاهی سیسیل  که از کشورهای غیر ارتدوکس هستند با وجود اینکه از جهات دیگر یعنی قسمتی از فرهنگ غرب اروپا متأثر شدند، می باشد.

تاریخچه هنر بیزانسی

در حدود ۲۷۰۰ سال پیش یونانیان در کنار بوسفور یک شهر بوجود آوردند و نام بیزانس را برای ان انتخاب کردند. رومیان در حدود۱۸۰۰ پیش آن شهر را گرفتند و به فرمان امپراتوری روم قسطنطین اول( کنستانتین اول) در ۱۵۰ سال پس از فتح توسط رومیان، شهر جدید بزرگتری به نام قسطنطنیه در آن مکان بوجود آمد. چندی بعد، امپراتوری بزرگ روم به دو کشور روم شرقی و روم غربی تقسیم شد. امپراتور آرکادیوس، فرمانروایی روم شرقی را بر عهده گرفت و پایتخت خود را شهر بیزانس با همان نام قدیمیش انتخاب کرد. او که مخالف پاپ بود، دین رسمی امپراتوری خود را از کلیسای رومی جدا ساخت و نام کلیسای ارتودوکس را برایش انتخاب کرد و پس از آن روم شرقی با نام امپراتوری بیزانس شناخته شد و طول حیات آن از قرن پنجم تا پانزدهم میلادی است که توانست با عنوان هنر بیزانسی، به مدت هزار سال آمیزه ای از هنر یونانی و رومی و شرقی را برجای بگذارد.

ویژگی های هنر بیزانس,خلاصه هنر بیزانس,تاریخچه هنر بیزانسیخصوصیات و عناصر هنری یونان و روم و مصر و ایران در هم آمیخت و هنری بنام هنر بیزانسی بوجود آمد

در ابتدا امپراتوری بیزانس مشهور نبود. بعد از این که دولت روم شرقی بوجود آمد، با گذشت مدت زمانی، خصوصیات و عناصر هنری یونان و روم و مصر و ایران در هم آمیخت و هنری با هویت هنر بیزانسی بوجود آمد، که نه یونانی و نه رومی و نه شرقی بود بلکه یک هنر رسمی و نیایشی، با وقار و دیگر جهانی بود. هنر بیزانسی به یک هنر مسیحی گفته میشد که در دوران فرمانروایی قسطنطین( کنستانتین) نمایان شد و تا حدودی از جنبه رسمی برخوردار بود و توانست پایگاههایی را در شهرهای عمده ی آن زمان نظیر میلان و اسکندریه و انطاکیه و فلسطین و بخصوص خود قسطنطنیه( استانبول امروزی) بدست آورد.

هنر بیزانس شامل سه دوره طلایی است:

- نخستین عصر طلایی هنر بیزانس: 

حدود ۱۴۰۰ سال قبل نخستین عصر طلایی هنر بیزانس، دوران فرماندهی یوستی نین کبیر بود. بنای ایاصوفیه[ مقتبس از اصل یونانی« هاگیا سوفیا» به معنی« حکمت مقدس»] در این دوره ساخته شد که در ابتدا کلیسایی بود و دومرتبه آتش گرفت، امپراتور یوستی نیانوس بنایی پر تفصیل با گنبدی معظم در آن جایگاه بر پا کرد که با تعمیرات و تغییرات بعدی هنوز هم این مکان پابرجاست.

- دومین عصر طلایی در هنر بیزانس:

گروهی از مسیحیان در سده های هشتم و نهم میلادی با شمایل نگاری مخالفت کردند و مجسمه ها را نماد بت پرستی می دانستند و درنهایت موجب رکود و توقف هنر شمایل نگاری شدند. این توقف، باعث شد تا تزئینات هندسی و گیاهی گسترش پیدا کند. ولی مجددا شمایل نگاری از اواسط سده نهم میلادی به بعد، در بیزانس و اروپای غربی شکوفا شد و موجب شکل گیری دومین عصر و طلایی هنر بیزانس شد. طبیعت گرایی و اسطوره گرایی هنر باستانی یونان( دوره کلاسیک) در این دوره بهمراه جنبه های نمایشی، عاطفی و ایجاد حس رنج و همدردی در تماشاگر در نقاشی های موزاییک و نقاشی های دیواری توجه ها را به خود جلب کرد. در این هنگام کلیساهای چلیپایی یونانی( طول و عرض برابر) ساخته شد و از نقش مایه های اسلامی نیز استفاده شد.

تاریخچه هنر بیزانسی,هنر بیزانس,مقاله در مورد هنر بیزانسهنر بیزانسی موضوعات دینی مثل مریم باکره، عیسی و صحنه هایی از انجیل را تصویرپردازی میکرد

- سومین عصر طلایی در هنر بیزانس:

سومین عصر طلایی هنر بیزانس در دو قرن پایانی امپراتوری بیزانس( سده ۱۴- ۱۲ میلادی) بوجود آمد. نقاشی دیواری و نقاشی روی و چوب در این دوره به عنوان نقاشی موزاییک جایگزین شد. از ویژگی های این دوره می توان به تحرک و پویایی، بیان عاطفی، نمایش چهره و حجم پردازی با مهارت استادانه در نقاشی ها اشاره کرد. هنر بیزانس فقط به معماری و نقاشی کلیسایی محدود نبود، بلکه آثار با ارزشی در زمینه مصورسازی کتاب مقدس و سایر مصنوعات خلق شدند. در سال ۱۴۵۳ میلادی شهر کنستانتینوپل توسط عثمانی ها تصرف شد و از این طریق عمر حکومت بیزانس پایان یافت ولی سنت های هنریش مدتی در اروپا ادامه داشت.

برخی از ویژگی های هنر بیزانسی

> شمایل انگاری دینی:

هنر بیزانسی صرفا موضوعات دینی مثل مریم باکره، عیسی و صحنه هایی از انجیل را تصویرپردازی میکرد. کلیسا نیز که در جامعه بیزانسی حجم گسترده ای از ثروت و اثرگذاری را شامل میشد، به تشویق این موضوعات هنری می پرداخت. هنوز هم میتوان معروف ترین موزاییک کاری های این دوره را در مسجد ایا صوفیه مشاهده کرد که مسیح را بعنوان پانتوکریتِر یا شخصی که حاکم هستی است، ترسیم میکند.

نقاشی دوره بیزانس,معماری بیزانسی,هنر صدر مسیحیت و هنر بیزانسینامی که برای ساخته های هنری امپراتوری روم شرقی انتخاب کردند، هنر بیزانسی بود

> موزاییک ها:

مهمترین هنر بیزانس در سده ۱۱ میلادی موزائیک کاری دیوار کلیسای دیرد فانی یونان می باشد. هنرمندان بیزانسی نیز با استفاده از هزاران تساری( قطعات ریز شیشه، سنگ، سرامیک و دیگر مواد) مانند رومیان اقدام به ساخت موزاییک های ظریفی میکردند. البته، بیزانسی ها به طرح های خود، مواد گران بهاتری مانند ورق طلا و سنگ های قیمتی را اضافه میکردند و از این روش موجب گسترش این سبک هنری شدند. حالت کشیدگی و اغراق آمیزی پیکره های قدیسین در نقاشی بر ماهیت غیر جسمانی و معنوی آنها تأکید داشت. در کلیسای تورچلو سده ۱۱ م، تصویر پیکره مقدس مریم بیش از حد کشیده شده که نشانگر قدیس بودن او می باشد.

> تصویرپردازی سبک دار:

موزاییک بیزانسی مربوط به قرن هفتم و اوایل قرن هشتم میلادی است که از کلیسای هاگیوس دمتریوس در شهر تسالونیکی کشور یونان، قرار داشته است. تصویرپردازی سبک دار در هنر بیزانسی به شمایل طبیعی ترجیح داده می شد. درواقع این هنر قصد داشت تا حس شگفتی و ستایش افراد را در کلیسا برانگیزد. به همین خاطر، آنها از شکل های ظریف و معلق و تساری های طلایی استفاده می کردند تا موفق به نمایش پدیده های مذهبی دیگرجهان شوند.

> صنایع دستی و منسوجات:

نقوش صنایع دستی به صورت انتزاعی میباشد و از هنر ساسانی تحت‌تأثیر قرار گرفته است. نقوش هندسی و تجریدی با رنگ های درخشان برگرفته از ایمان مسیحی می باشد.

ویژگی های هنر بیزانس,خلاصه هنر بیزانس,تاریخچه هنر بیزانسیتصویرپردازی سبک دار در هنر بیزانسی به شمایل طبیعی ترجیح داده می شد

گردآوری: بخش هنر و سینما سرپوش

  • 16
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش