خبرگزاری صبا/ پخش مسابقه استعدادیابی «بهترینشو» ادامه دارد و بهنظر میرسد که کودکان از این برنامه استقبال کردند. این برنامه به تهیهکنندگی علیرضا آقایی تولید میشود و علی فروتن، محمد مسلمی و حمید گلی، داوران آن هستند که در قالب مجری نیز ظاهر میشوند. جذابیت این سه نفر برای مخاطبان کودک از برنامه «فیتیلهایها» پررنگتر شده و اما در این زمینه انتقاداتی نیز وارد است که سعی کردیم این موارد را در گفتوگو با علی فروتن یکی از داوران این برنامه در میان بگذاریم. گفتنی است که سری جدید «فیتیلهایها» نیز در راه است و احتمالا دوباره بیشتر از قبل از عموهای فیتیلهای میشنویم.
برنامههای استعدادیابی اغلب برای بزرگسالان ساخته میشود آیا این فضا برای بچهها جذابیت دارد؟
بله؛ قطع به یقین، پسری ۱۳ساله دارم که بیننده برگزاری سری اول برنامه بود و بسیار علاقهمند است تا در سری دوم شرکت کند. توجه داشته باشید بچهها انگیزه مطرحکردن خود را بیشتر از بزرگترها دارند فقط جنس و نوع آن متفاوت است؛ مانند زمانی که در مهمانیها میبینیم بچهها هنرنمایی میکنند بنابراین دوست دارند مطرح شوند، فقط راه و روش آن را نمیدانند اما در همه بچهها این حس وجود دارد البته با شدت و ضعف. این حس در بزرگسالان متفاوت است؛ گاهی میبینید در خانواده و بستگان، فردی شوخ و پر انرژی است اما این مسئله در بچهها بهشدت زیاد است.
چه آیندهای برای برگزیدگان این برنامه در نظر گرفته شده است؟
آیندهای که شما از آن صحبت میکنید شامل چند مورد میشود، یکی مربوط به استعداد بچهای است که شرکت کرده و باید دید که در چه زمینهای است. متاسفانه محدودیتهای زیادی وجود دارد بهوطور خاص برای دخترخانمها (بهویژه در زمینههای هنری) اما چند نفری که به مرحله نهایی میرسند باشگاه میلیونیها برای آنها بورسیهای را در نظر میگیرد تا شرکتکنندگان را در رشتهشان حمایت کرده و به سرمنزلی برساند.
البته اساس و قانون این نوع برنامهها در سراسر دنیا بهخصوص کشورهای اروپایی و آمریکایی متفاوتتر است آن هم بهدلیل امکاناتی که برای رشد به مراتب خیلی بیشتر در اختیار افراد است؛ آدمهایی که در این زمینه تدریس میکنند و بهطور اساسی پیش میروند استعدادها را به بهترین شکل ممکن پرورش میدهند و آنها را به نخبه تبدیل میکنند اما متاسفانه میدانم که در ایران این اتفاق رخ نمیدهد؛ بههر حال «بهترینشو» قول داده تا بچههای برتر را حمایت کرده و آنها را بورسیه کند.
برنامههای زیادی با محوریت استعدادیابی در تلویزیون ساخته میشوند، باتوجه به موجی که در این زمینه به راه افتاده، «بهترین شو» چقدر مخاطب داشت؟ آیا برنامه در فصلهای بعدی هم ادامه خواهد داشت؟
به اعتقاد من این سونامیای که به راه افتاده چون بدون کارشناسی پیش میرود مانند تندبادی است که شدت دارد اما مدت ندارد؛ یعنی ادامهدار است اما کارشناسی نشده.
در برنامه ما، هدف اصلی فقط یافتن استعداد بچهها در زمینههای مختلف بود. بسیاری از پدر مادرها تعریف دقیقی از استعداد نداشتند و مواقعی میدیدیم که کاری که کودک میکند استعداد محسوب نمیشود درحالی که فرد باید در زمینهای که فعالیت میکند خاص باشد بهطوری که معادل کسانی که مانند او هستند خیلی کم باشد. در برنامههای دیگر ما بیشتر شاهد یک شو هستیم البته همه همکاران زحمت میکشند اما باید بپذیریم که در این وانفسای بیمخاطبی، تلویزیون بهدنبال مخاطب است تا آنها را جذب کند و بههمین منظور چنگ بههر برنامهای میزند. خوشبختانه این برنامهها ضرری ندارند و به تعداد مخاطبان اضافه میکنند.
حداقل اینکه در مدت زمان پخش مردم خوشحالند و زمانی را درگیر بچهها میشوند که خیلی خوب است اما اگر قرار است برنامه اینچنینی ادامهدار باشد سازندگان فقط به فکر افزایش تعداد بیننده در آن برهه نباشند بلکه به نکات مختلفی توجه کنند از جمله فراخوانی که ارائه میکنند دارای تعریف باشد، ببینند شرکتکنندگان با چه معیاری وارد میشوند.
محدودیتهایی که از آن صحبت کردید «بهترین شو» را تحتتاثیر قرار داد؟
در برنامه ما بهدلیل محدودیتها و خط قرمزها بسیاری از شرکتکنندهها دیده نشدند بهعنوان مثال در زمینه موسیقی که ما اجازه نشاندادن ساز را نداریم و این موارد جذابیتهای برنامه را کم میکند. ما اجازه نداریم دختران را در بعضی از رشتهها نشان دهیم حتی اجازه ورودشان را نداریم؛ خیلی چیزها نباید بود و این آسیبزننده است. توجه داشته باشیم دلیل زیبایی و جذابیت این برنامهها در کشورهای دیگر هزینههای فراوانی است که صرف ساخت میشوند.
برنامههایی میبینیم که در این زمینه برند هستند چراکه ایده و طرح ساخت آن متعلق به خودشان است، کارشناسیشده پیش میروند اما متاسفانه ما محدودیتهای زیادی داریم البته نمیتوان گفت چون محدودیت هست نباید کار کرد. ما در برنامه خود روانشناسی را داشتیم که با بچههایی که شکست میخوردند و به مرحله بعد راه پیدا نمیکردند صحبت میکرد که شکست لازمه زندگی است و بهنوعی به کودکان درسهای مهمی داده میشد درواقع با نگاهی کارشناسانه قضیه دیده شد. خوشبختانه بازخوردهای خوبی هم داشت.
بهتر نبود در «بهترین شو» افرادی از برنامههای پربیننده کودک مانند «محله گل و بلبل»، «فیتیلهایها» و... در کنار کارشناسانی در این زمینه داوری را بر عهده میگرفتند؟
علیرضا آقایی؛ تهیهکننده بهترینشو پیگیر این بودند تا داورها از ردههای مختلف باشند اما بهدلیل اختلاف سلیقهها و اینکه مواقعی برخی آدمها میگویند بهترین هستند (خدارا شکر میکنم که اینگونه نیستم) درحالی که این مخاطب است که تعیین میکند فرد در بعضی مواقع نه همیشه در یک مقطعی و بنا به شرایطی بهتر از همکاران خود باشد و قطعا جای دیگری همکاری بهتری خواهد داشت.
درنهایت به شکل گروهی کار کردن و گفتن بعضی حرفها که کنار فلانی نمینشینم، اگر او باشد من نیستم و... در جامعه هنری ما وجود دارد که تاسفبار و آزاردهنده است و مجموع باعث شد تا ما نتوانیم در گروه داوری اینگونه باشیم.
فکر نمیکنید حضور شما سه نفر عموهای فیتیلهای در داوری و داشتن نگاههایی نزدیک بههم در این عرصه باعث شود تا قضاوتهایی تقریبا یکرنگی را ارائه دهید؟
اگر نظرات ما نزدیک بههم بود و جایی شبیه هم نظر دادیم و نشان میدهد که اختلاف نظرمان کم است و مانند برنامههایی که داوران با صراحت نظر مخالف خود را اعلام میکنند نبودهایم. این وضعیت مربوط به دو مقوله است که نباید فراموش کنیم؛ یکی اینکه ما در ایران زندگی میکنیم و فرهنگ ما با کشورهای دیگر متفاوت است آنها خیلی راحت انتقاد را قبول میکنند اما به جد میگویم که ما در ایران انتقادپذیر نیستیم البته شعارش وجود دارد اما در عمل چنین اتفاقی نمیافتد. شاید خود من هم از این قضیه مستثنی نباشم.
آستانه تحمل پایینی داریم بنا به اتفاقاتی هم که برای ما افتاده مشخص شد آستانه تحمل مردم و مسئولان ما پایین است. بههر حال تلویزیون کار خود را میکند و اگر قرار باشد که با هر برنامهای صنفی معترض شود کار پیش نمیرود؛ از طرفی «بهترین شو» مختص کودک و نوجوان بود و ما در این نوع برنامه با یک سری بچه سروکار داریم که شکنندهاند، از من و دو دوستم سالها سازندگی دیدهاند، در موردشان با لطافت صحبت کردهایم و به قول معروف جزو سوپراستارها و قهرمانهای زندگیشان هستیم بنابراین نمیتوان با کودک آن افت و خیزهای داوری موردنظرتان را ببینید، حتی در برنامههای خارجی هم همینطور است و با کودک رفتار نرمتری دارند حتی هنگامی که اعلام میکنند نمیتوانند او را در بخشهای بعدی در برنامه داشته باشند.
در این شرایط است که لطافت را در کل برنامه میبینیم، باید هم همینطور باشد. ساختار این برنامهها به شکلی است که یا باید خیلی رک شرکتکنندهای را رد کرد یا نه برعکس. ما نمیتوانستیم با بچهها قاطع رفتار کنیم. بنابراین حق میدهم که برنامه کمی منعطف پیش برود اما بدانید که این مسئله اجتنابناپذیر است.
بچههای امروز نسبت به گذشته باهوش و خلاق هستند؟ میان باهوشبودن و خلاقیت کدام عامل برای شما مهمتراست ؟
خلاق که نه، بچههای امروز به خلاقیت بچههای قدیم نمیرسند اما باهوش هستند؛ زمانی که ما بچه بودیم خلاقیت زیادی داشتیم از هر وسیلهای برای خود اسباببازی درست میکردیم اما الان همهچیز در دسترس بچههاست. تخیل بچههای امروز خیلی ضعیف است زیرا ما همهچیز را حاضر و آماده در اختیارشان قرار دادهایم. خلاقیت زمانی رشد میکند که تخیل وجود داشته باشد اما در هوش بالای آنها شکی نیست. هر عامل دو مهم است که بچه باهوش و خلاق باشد.
آیا از حضور در «بهترین شو» راضی بودید؟ احتمال اینکه در سری جدید هم میبینیمتان چقدر است؟
بله؛ راضی بودم و قرار است برای سری جدید با آقایی صحبت کنیم اما اگر در سری جدید هم شرایط گذشته وجود داشته باشد مطمئنا شرکت نخواهم کرد. دوست دارم کل برنامه، بخشهای مختلف، حضور بچهها، نوع رشتههایی که درنظر گرفته میشوند و... که خیلی مهم هستند، باید برنامه تغییراتی داشته باشد و با شکل و اتفاقات جدید تولید شود؛ مثل حضور یک کارشناس یا استاد در کنار بچههایی که پذیرفته میشوند.
در مواجهه با بچهها چه رفتاری دارید؟
همیشه از بچهها انرژی میگیرم و از کنار آنها بودن لذت میبرم هیچکدام از بچهها بد نیستند وقتی بزرگ میشوند بهخاطر رفتار بد ما بزرگترها یاد میگیرند چطور بدی کنند. آستانه تحملم در مواجهه با بچهها پایین نیست اما با بچه خودم متفاوتترم چون بحث تربیت او مطرح است.
- 10
- 6