او در سال ۱۲۸۶ در تهران متولد شد و بخشي از تحصيلات خود را در مدرسه امريكاييهاي تهران گذراند.سپنتا در اين شهر بزرگ شد و تعليم گرفت اما علاقهاش به تاريخ ايران و جهان و دانستن بيشتر، از تهران فراتر رفت و به همين دليل براي تكميل تحصيلات به كشور هندوستان عزيمت كرد. در سال ۱۳۰۶ بود كه وي مطالعه و تحصيل در زمينه تاريخ و فرهنگ و ادبيات كهن را در بمبئي آغاز كرد.
آن زمان سينماي ايران فيلمهاي صامت نمايش ميداد. اما علاقه سپنتا به فرهنگ و تاريخ ايران در هند ادامه پيدا كرد و او در اين زمينه تلاش كرد فيلمنامهاي بنويسد كه در آن براي نخستينبار بازيگر ايراني بتواند در فيلم سخن بگويد، سپنتا در اين راه با فردي به نام «اردشير ايراني» آشنا شد و در نهايت، با همكاري اردشير ايراني به ساخت نخستين فيلم ناطق فارسي در سرزمين هند دست زد كه محصولش «دختر لر» شد. اولين فيلم او فردوسي بود. سپنتا «فردوسي» را با بودجه وزارت معارف، فيلمي را براي هزاره فردوسي در سال ۱۳۱۳ كليد زد و بدين ترتيب فيلم «فردوسي» ششمين فيلم تاريخ سينماي ايران لقب گرفت. اين فيلم براساس زندگي فردوسي همراه با نشان دادن بخشهايي از شاهنامه ساخته شده است كه نشاندهنده شناخت سپنتا از ادبيات فارسي است.
سپنتا بعد از ساخت فيلم «فردوسي» سه فيلم ديگر با عناوين «شيرين و فرهاد»، «چشمان سياه» و «ليلي و مجنون» را ساخت كه همگي داستانهايي اصيل و تاريخي را بيان ميكردند. به اين نكته هم بايد اشاره كرد كه عبدالحسين سپنتا طي سالهاي فعاليت خود در سينما سابقه انجام اموري از جمله فيلمنامهنويسي، شاعري، آواز، دكوراتوري، تدوين، بازيگري و مجريگري را علاوه بر كارگرداني دارد.قرار است هفته آينده ۲۰ دقيقه از نسخه بازسازيشده فيلم« فردوسي» اولين ساخته اين كارگردان كه قدمت ۸۰ ساله در سينما دارد براي مخاطبان نمايش داده شود.
براساس بعضي از روايتها، داستان فيلم فردوسي از خانه فردوسي آغاز ميشود كه وي از پنجره اتاقي به پل خراب شهر توس با چهرهاي گرفته و مغموم نگاه ميكند و در بخشهايي هم فردوسي، صحنههايي از شاهنامه را در مقابل سلطان محمود براي حاضرين ميسرايد. فيلم «فردوسي» به تهيهكنندگي اردشير ايراني محصول سال ۱۳۱۳ است و نسخه آن توسط فيلمخانه ملي ايران ترميم و بازسازي شده است.نسخه مرمتشده فيلم «فردوسي»روز چهارشنبه ۱۳ آذرماه ساعت ۱۹ در سالن سينما فردوس موزه سينما نمايش داده خواهد شد و حضور در اين برنامه رايگان است. اولويت حضور در اين برنامه با سينماگران، منتقدين، اهالي سينما، رسانه و تاريخنگاران خواهد بود.
- 13
- 1