پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۵:۲۳ - ۱۳ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۳۶۸۶
موسیقی

گفت و گو با گلفام خيام؛ نوازنده گيتار كلاسيك و آهنگساز

گلفام خيام,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی

به گزارش اعتماد، دومين دوره فستيوال «Show of hands» با اجراي گلفام خيام افتتاح شد. او پيش‌تر نيز همكاري‌هاي متعددي با نشر هرمس داشته و آلبوم نقش را به همراه مونا رياحي به صورت مشترك در نشر «هرمس» و كمپاني «‌ اي. سي.‌ام» منتشر كرده است.

 

تكنوازي گلفام خيام مانند اجراهاي پيشين او همچنان با دغدغه ادغام موسيقي اقوام ايران با عناصر موسيقي بود. نگاه بي‌مرز گلفام خيام به سازش صدادهي كاملا متفاوتي از گيتار كلاسيك را به همراه داشت و تجربه‌اي بسيار متفاوت را براي مخاطبان رقم زد. در ادامه گفت‌وگويي را به بهانه اين اجرا مي‌خوانيد.

 

در ابتدا از شكل‌گيري پروژه «پرواز ليلي» بگوييد كه نخستين اجرايش در دومين دوره فستيوال «Show of hands» بود.

 

پروژه «پرواز ليلي» چالش بسيار سختي بود كه يك‌سال از من زمان گرفت. مهم‌ترين چالش من اين بود كه با يك گيتار تنها محدوديت‌ها را به چالش بكشم و گيتار را نه به عنواني كه مرسوم است بلكه با يك نگاه بي‌مرز بشنويم.

 

من در تلاش بودم تا ابزاري كه در دست داشتم حتي صداي ريز پرده‌ها را از گيتار بگيرم كه بسيار صداي ناآشنايي است. به واقع مي‌توانم بگويم كه در اين پروژه من با ابعادي از ساز گيتار مواجه شدم كه براي خودم بسيار عجيب بود.

 

شما در پروژه قبلي با عنوان «نقش» هم تقريبا سعي داشتيد به همين صدادهي متفاوت برسيد. چه شد كه اين بار بيشتر در اين مسير پيش رفتيد؟

در دوئت «نقش» يك ساز بادي هم وجود داشت و ما به همراه يكديگر رنگ‌ها را مي‌ساختيم اما اينجا من با يك ساز گيتار تلاش كردم تا فضاي كار را به واسطه تكنيك‌ها و ايده‌هاي مختلف رنگ‌آميزي كنم.

 

اين پروژه هم بر‌اساس بداهه نوازي شكل گرفت؟ اجرايي كه شاهدش بوديم بسيار قصه‌گو بود و فضاهاي مختلف و گاه متضادي را مي‌ساخت.

پروژه «پرواز ليلي» كاملا آهنگسازي شده بود و در اجرا هم مي‌دانستم كه از كجا به كجا مي‌روم. اساسا عنصر بداهه در اجرا بسيار كم بود. اين كار براي من مثل يك داستان روايي بود كه انسان از يك خواب ابدي بيدار مي‌شود و در نهايت به يك خواب ابدي فرو مي‌رود و يك تم مشترك در ابتدا و انتها وجود دارد. در ميانه آن هم بسياري اتفاقات مي‌افتد كه هر شنونده‌اي وابسته به فضاي ذهني خودش مي‌تواند برداشت متفاوتي از آن داشته باشد. اما به‌طور مشخص در تم شروع و پايان المان‌هايي از آنچه در طول اين سفر مي‌شنويم؛ وجود دارد.

 

يكي از المان‌هاي اصلي پروژه جديد شما حضور پررنگ تكنيك‌ها و فضاهايي از موسيقي خراسان است. چه شد كه با اين فضاها مواجه شديد و چگونه در اين مسير پيش رفتيد تا اين صدادهي منحصربه‌فرد را از گيتار به دست آوريد؟

حدودا پانزده سال پيش من يادگيري ساز سه‌تار را نزد استاد شعاري و نادر فولادي‌نسب آغاز كردم و اين دو چون مي‌دانستند من سازم گيتار است؛ طوري با من كار كردند كه من از همان زمان ذهنيت مقايسه‌اي پيدا كردم. من وقتي مشق سه‌تار را انجام مي‌دادم؛ دائما به اين فكر مي‌كردم كه چرا بسياري از تكنيك‌هايي كه براي اين ساز وجود دارد روي ساز گيتار اعمال نمي‌شوند و چرا نمي‌توان به اين صدادهي روي ساز گيتار نزديك شد. اين نقطه، شروع ماجرا بود اما بعدتر برخوردم كمي سيستماتيك‌تر شد و روي اين موضوع دقيق‌تر شدم. بعد به دنبال ساز تنبور رفتم و در اين پروسه يادگيري متوجه شدم كه شاه تكنيك دست راست در سازهاي دسته‌دار ساز تنبور است.

 

دست راست تنبورنوازان و تكنيك‌هاي‌شان كاملا منحصربه‌فرد است و شايد تنبور مادر سازهاي زخمه‌اي مااست البته من متخصص آن نيستم اما حسي كه من به آن دارم اينگونه است. به هرحال من تلاش كردم كه خيلي از تكنيك‌ها را روي ساز گيتار منتقل كنم و بهره‌گيري از مقام‌ها هم درواقع سنتزي است كه در كار من نمي‌شود ريشه‌اش را تشخيص داد.

 

درباره اين گفتيد كه در تلاش بوديد تا از مرزهاي نوازندگي ساز گيتار فاصله بگيريد و به صدادهي متفاوتي برسيد. اين موضوع شايد يكي از ويژگي‌هايي است كه تمامي نوازندگان اين فستيوال دارند و هر ‌كس با زاويه ديد خودش به فاصله گرفتن از اين مرزها فكر مي‌كند. شما اين مساله را چگونه مي‌بينيد؟

من فكر مي‌كنم اين اتفاق وقتي مي‌تواند براي شنونده قانع‌كننده باشد كه شما زيربناي محكمي داشته باشيد و مسير متداول را رفته باشيد. اگر نوازنده‌اي سعي در ساختارشكني داشته باشد اما پايه‌هاي محكمي براي كارش نگذاشته باشد مخاطب به راحتي در مواجهه با كارش گم مي‌شود. حداقل مي‌توانم درمورد خودم اين را بگويم كه به اندازه چند صد كنسرت كه رپرتوار كلاسيك اجرا كنم، تلاش كردم و واقعا مسير بسيار طولاني بود تا به اجراي ديشب رسيدم. اين مسير باعث شده كه يك كار غيرمرسوم براي خودم قابل قبول باشد و خوشبختانه مي‌بينم كه مخاطبان هم استقبال كردند. به هرحال حتي گاهي در اين مسير ممكن است مواجهه خوبي ازسوي مخاطب وجود نداشته باشد و اين ريسك كارهاي غيرمرسوم است اما فكر مي‌كنم پشتوانه تمام اينها يك مسير مشخص و آكادميك است.

 

فكر مي‌كنيد تا چه حد تجربه شنيداري شما روي مسيري كه مي‌رويد تاثيرگذاشته است؟

در موسيقي همه‌چيز و همه سبكي مي‌تواند براي من خوراك باشد. به طور مثال خيلي از اورنومنت‌هايي (تزيينات)ي كه ديشب شنيديد اصلا از موسيقي اقوام هم نبودند بلكه از موسيقي رنسانس بود و حقيقتا اين موسيقي براي من بسيار شنيدني است. خيلي از كادانس‌هايي كه مي‌شنيديد كادانس‌هاي مرسوم دوره رنسانس و اوايل باروك بود. اساسا آنچه من گوش مي‌كنم هميشه از جايي خودش را نشان مي‌دهد كه انتظارش را ندارم.

 

علاوه بر اجراي افتتاحيه فستيوال؛ شما كارگاهي با عنوان سنت و سنتز داريد. در مورد اين كارگاه توضيح دهيد.

ما مي‌خواهيم در اين كارگاه در مورد اين موضوع صحبت كنيم كه چگونه مي‌توانيم سنت را براي خودمان كنيم. سنت وجود دارد و هيچ كاستي هم ندارد مثل موجودي كه در يك جنگل ميليون‌ها سال بقايش را پيدا كرده است. ما هم سراغ آن نمي‌رويم تا اشكالاتش را درست كنيم. حالا من هم به عنوان يك هنرمند بايد بدانم كه چگونه با اين پديده مواجه شوم. سنت ما از يك المان‌هايي تشكيل شده است و ما بايد بتوانيم زبان شخصي‌مان را در اين سنتز پيدا كنيم.

 

سفري است طولاني

براي كشف راه‌هاي موسيقي كلاسيك

پرسه در هزارتوي موسيقي ايران

سفري كه ازبداهه و خلق

راه به جست‌وجوي آواهاي گمشده مي‌برد

براي يافتن يگانه زبان جوهر انسان از خاور تا باختر

و سفري براي بدست آوردن «آن» حقيقي خود. گلفام خيام

 

اميرحسين ناظم‌زاده

 

  • 15
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش