روزنامه شهروند در گزارشی که روز چهارشنبه ٢٢ اسفندماه با عنوان: «مشاور فرهنگی فدراسیون فوتبال در گفتوگو با «شهروند» افشا کرد: ٥ / ٣ میلیارد تومان هزینه سرود تیمملی در جام جهانی» به موضوعی پرداخته که پیش از این بارها در خصوص آن اطلاعرسانی شده و نیازی به «افشاگری» نبوده است. محتوای اصلی گزارش، گفتوگوی آقای زمانآبادی مشاور فرهنگی فدراسیون فوتبال است که طبق پیگیری انجام شده توسط بنیاد رودکی ایشان تأکید کردهاند که آنچه در روزنامه منتشر شده، با گفته ایشان مغایرت کلیدی دارد و بخش مرتبط با این بنیاد را تکذیب کردهاند.
شاید یک جستوجوی کوتاه و رجوع به اخبار منتشر شده از سوی بنیاد رودکی گزارشگر را مجاب میکرد که حداقل از چنین تیتری استفاده نکند. جهت اطلاع مخاطبان آن رسانه، بنیاد فرهنگی هنری رودکی بهعنوان یکی از مهمترین مراکز فرهنگی هنری کشور که اساسنامه مصوب هیأت دولت جمهوری اسلامی ایران را دارد، رسالت مهمی در حوزه هنر فرهنگ این مرز و بوم برای خود قایل است. این بنیاد، با وجود توانمندیهای فراوان ازجمله مدیریت دو ارکستر کشور، ارکستر ملی ایران و سمفونیک تهران، تلاش دارد تا منعکسکننده پویایی و غنای فرهنگ و هنر این سرزمین آن هم در روزگاری باشد که ترویج ایران هراسی یکی از سیاستهای اصلی دشمنان زمین است. بنیاد رودکی با توجه به اینکه جامجهانی فوتبال بستر مهیایی برای عرضه داشتههای غنی فرهنگی این سرزمین بود، آن هم در کشوری که یکی از مهدهای موسیقی کلاسیک است و در ادامه تجربههای موفق بینالمللی خود برای ساخت سرود تیمملی فوتبال ایران در جامجهانی و اجرای ویژهای از توانمندیهای نوازندگان ایرانی در روسیه اعلام آمادگی کرد.
در نهایت ساخت و اجرای سرود تیمملی فوتبال در پی تفاهمنامه همکاری بین فدراسیون فوتبال و بنیاد رودکی که در دیماهسال ١٣٩٦ منعقد شد، به عهده بنیاد گذاشته شد. همچنین در این تفاهمنامه مقرر شد مراسم بدرقه تیمملی فوتبال به جامجهانی در تالار وحدت برگزار شود. طبق تفاهمنامه فوق که مستندات آن موجود و قابل ارائه است، تأمین هزینه تولید سرود و اعزام ارکستر برای اجرا در روسیه به عهده فدراسیون فوتبال یا اسپانسر بود و از ابتدا نیز بنیاد رودکی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که در گزارش فوق بهعنوان تأمینکننده هزینههای مالی به نقل از آقای زمانآبادی نام برده شدهاند، هیچ تعهد مالی برای اجرای برنامه نداشتهاند. اما بنیاد رودکی با اهتمامی که در حوزه اقتصاد هنر دارد و رسالتی که برای به سامان رساندن این رویداد قائل بود، طبق قراردادی که در اسفندماه ١٣٩٦ با شرکت تولید پوشاک هاکوپیان به امضا رساند، توانست هزینههای تولید و ساخت سرود تیمملی فوتبال، اعزام و اجرای ارکستر شامل تیمی حدود ١٠٠نفری به سه شهر روسیه را با رقمی معادل «٢ میلیارد و ٥٠٠میلیون تومان» تأمین کند که این مبلغ درسال ٩٧ به حساب بنیاد رودکی واریز شد. یکی از مهمترین ایرادات گزارش، تیتر گزارش است که به شکل مشهودی با متن خبر تفاوت دارد. نباید به خاطر جذابیتهای ژورنالیستی، اطلاعرسانی صحیح را فدای ارزش خبری «عدد و رقم» کرد. تیتر «هزینه ٥ / ٣ میلیاردی سرود تیمملی در جامجهانی» ذهن خواننده را در گام نخست به اینسو میبرد که چنین رقمی برای ساخت سرودی چند دقیقهای هزینه شده و در همین گام نخست ذهن مخاطب را منحرف میکند. در حالی که اولاً هزینه عمومی این رویداد نه ٣و نیممیلیارد تومان بلکه کمتر از ٢ و نیم میلیارد تومان بوده است؛ ثانیاً این رقم نه برای یک سرود بلکه برای ٤ قطعه شامل دو قطعه با کلام با اجرای خواننده خوب کشورمان سالار عقیلی و ٢ قطعه بیکلام ساخته استاد شهرداد روحانی و همچنین هزینه اعزام تیم و تمامی هزینههای جانبی بوده است. در این مورد نیز بیش از این اطلاعرسانیهای مختلفی صورت گرفته است. بهعنوان مثال میتوان به گفتوگوی روزنامه اعتماد در شماره ٥ تیرماه ١٣٩٧ با علیاکبر صفیپور، مدیرعامل بنیاد رودکی اشاره کرد. در بخشی از این گفتوگو میخوانیم: «برای اجرای منتخب ارکسترها در روسیه ما حتی یک ریال هم از دولت دریافت نکردهایم و تمام هزینهها توسط شرکت هاکوپیان پرداخت شد که حدود ٢ و نیم میلیارد تومان بود.»
جهت اطلاع مخاطبان اشاره میشود که برای ساخت سرود اصلی تیمملی با عنوان «١١ستاره» قرارداد آقای سالار عقیلی ١٠٠میلیون تومان و مجموع قراردادهای دو رهبر ارکستر ملی ایران و سمفونیک تهران نیز ١٠٠میلیون تومان بوده است که خوشبختانه در تالار وحدت رونمایی و سپس بر اساس تفاهمنامهای که میان بنیاد رودکی و کنسرواتور چایکوفسکی مسکو در اسفند ١٣٩٦ منعقد شد زمینه اجرای منتخب ارکسترهای بنیاد در ٣ سالن مهم شهرهای سنپترزبورگ، مسکو و کازان برای نخستینبار فراهم شد. اما اساساً بنیاد رودکی بر اساس دستورالعمل وزارت مطبوع و تأکید شخص وزیر محترم جناب آقای دکتر صالحی، شفافسازی در عملکردها و برنامهها را پیوسته در دستور کار داد. عملکرد بنیاد رودکی در حوزه شفافسازی نیز از سوی وزیر محترم مورد تقدیر قرار گرفته است. اگر اطلاعرسانی را رسالت روزنامهنگار بدانیم (که چنین است)، باید بپذیریم که این رسالت جز با صحت و دقت، به سرانجام و مقصود نمیرسد و نادیده گرفتن این دو اصل به گمراهکردن افکار عمومی منجر میشود. بنیاد رودکی آماده است تا قراردادهای ذکر شده در این گزارش را جهت اطلاع افکار عمومی و رویکرد شفافسازی خود منتشر کند.
توضیح «شهروند»:
با تشکر از بنیاد رودکی، اختصاراً دو نکته ذکر میشود:
یک: روزنامه شهروند درباره پرداختی هاکوپیان به بنیاد رودکی نه شخصاً و نه از قول جناب زمانآبادی چیزی ننوشته که قابلتکذیب باشد. عدد ٥ / ٣ میلیارد هم طبق صحبت مشاور محترم فدراسیون منتشر شده و شامل کل هزینه سرود بوده و آقای زمانآبادی در توضیح خود به روزنامه هم آن را تکذیب نکردهاند.
دو: هزینه ٥ / ٣ میلیارد برای سرود تیم ملی صحبت مشاور محترم فدراسیون بود که در متن تیتر ذکر شده و با مبلغ ساخت که بسیار کمتر است، تفاوت دارد. بنابراین مطلقاً تحریفی از جانب ما انجام نشده است.
- 15
- 3