شنبه ۰۷ مهر ۱۴۰۳
۱۸:۴۵ - ۲۰ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۵۱۱۵
تئاتر شهر

 کامران شهلایی و محمد لارتی کارگردانان نمایش «هفت روز از تیر شصت»:

نفاق، مسئله تاریخی جامعه ماست

اخبار تئاتر,خبرهای تئاتر,تئاتر,تئاتر هفت روز از تیر شصت

 نمایش «هفت روز از تیر شصت» به کارگردانی کامران شهلایی و محمد لارتی در تالار سایه تئاترشهر، سعی بر آن دارد روایتی میانه از واقعه هفتم‌تیر را در یک نمایش مستند تاریخی به نمایش بگذارد. به همین بهانه با دو کارگردان این اثر که یکی نویسنده آن نیز هست،  گفت‌وگو کردیم.

 

 چطور واقعه‌ای تاریخی سوژه شما برای ساخت تئاتری مستند شد؟

کامران شهلایی: من در نوشتن بسیار تجربه‌گرا هستم. نمایش‌نامه‌هایی که نوشتم در ژانرهای بسیار متنوعی هستند؛ از نمایش‌نامه «یا قصه بگو یا بمیر» که کاری آرکائیک با نگاهی تازه به ماجرای شهرزاد بود،  بگیر تا نمایش‌نامه «رازهای یک سفر» که نمایش‌نامه‌ای محیطی بود.

 

تجربه‌ فضاها و راه‌های تازه برای روایت همیشه برایم هیجان‌انگیز بوده. نمایش مستند را من با نمایش «از این ماز عبورم دهید» نوشته و کار رضا صابری در سال ٨٨ شناختم و خب وقایع تاریخی چهار، پنج سال ابتدای انقلاب اسلامی همیشه برایم بسیار جذاب بوده و هست. روزهای ابتدایی تیرماه سال ٦٠  روزهایی بسیار تعیین‌کننده در تاریخ معاصر ما است. از سی‌ویکم خرداد تا روز هفتم تیر اتفاقاتی افتاده که شاید تأثیر زیادی در سرنوشت انقلاب ما داشته. حادثه هفتم‌تیر که محوریت نمایش ما بر پایه روایت آن بنا شده بزرگ‌ترین حادثه تروریستی در تاریخ ماست و برای من عجیب است که این همه سال هنرمندان ما با بی‌تفاوتی از کنار این اتفاق رد شده‌اند. نه این اتفاق که بسیاری از اتفاقات بزرگ تاریخ معاصر ما چه قبل و چه بعد از انقلاب، از طریق هنر ما روایت جذاب و متفاوتی تا‌به‌حال از آنها نشده  و این خیلی عجیب است.

 

محمد لارتی: همان‌گونه که مطلع هستید، وقایع تاریخی و اتفاقات مربوط به گذشته بهترین آموزش و تأثیر را برای نسل  جدید داشته و بهترین راهکار برای جلوگیری‌کردن از اشتباهات عدیده‌ای است که ملت‌ها و مردم هر کشور پس از شنیدن یا دیدن این روایت علاوه بر آشناشدن با واقعیت تاریخی کشور خود به نوعی اشتباهات و محاسن مردمان آن دوره را می‌فهمند و می‌دانند که چرا و چگونه وضعیت فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و حتی اقتصادی امروز کشور در این جایگاه قرار گرفته است.  دهه ٦٠  کشور ما دهه پرالتهاب و پرحادثه‌ای بوده. پس از پیروزی انقلاب اسلامی این دهه، پر از اتفاق‌های مهمی است که برای تولید و ساخت آثار هنری پر از جذابیت داستانی و بصری است که امکان تولیدات هنری با این سوژه‌ها را ایجاد می‌کنند.

 

 و حالا چرا واقعه هفتم‌تیر را برای اجرا بر صحنه برگزیدید؟ این واقعه چه ویژگی‌ای داشت که اجرای آن بر صحنه را ضروری دانستید؟

شهلایی: همان‌طور که گفتم،  این حادثه اتفاقی بسیار بزرگ و تأثیر‌گذار است و اگر این اتفاق در غرب افتاده بود قطعا بعد از ٣٦ سال فیلم‌ها و سریال‌ها و کتاب‌های زیادی درباره آن ساخته و منتشر شده بود. همچنین عامل اصلی آن محمدرضا کلاهی تا به امروز دستگیر نشده و فراری است و با اینکه قراین حاکی از انجام این کار به وسیله گروهک منافقین است تابه‌حال نه این گروه و نه هیچ گروه و دسته‌ای به صورت رسمی مسئولیت این عمل را نپذیرفته. در کنار همه اینها بعد از ورود به تحقیقات و مصاحبه‌ها تازه متوجه شدم چقدر خانواده‌های قربانیان این حادثه از بی‌توجهی هنر ما نسبت به این مسئله دلتنگ هستند.

 

لارتی: واقعه هفتم‌تیر از رویدادهای بسیار مهم و تأثیر‌گذار در تاریخ معاصر و تاریخ انقلاب اسلامی ایران است. ویژگی اصلی این واقعه برمی‌گردد به تأثیری که این رویداد  روی زندگی ما حتی پس از ٣٤ سال گذاشته. ما خیلی از اتفاقات امروز را وام‌دار این واقعه تلخ می‌دانیم. حضور منافقین و کشت‌وکشتار مردم بی‌گناه و مسئولان و نخبگان سیاسی کشور در آن زمان و‌ هزاران مشکل دیگر نیز  به آن واقعه تاریخی برمی‌گردد.

 

 شما اصولا در آفرینش یک اثر هنری چقدر شرایط روز جامعه را مدنظر قرار می‌دهید؟

شهلایی: اگر آفریننده اثر هنری به مسائل روز آگاهی نداشته باشد، نمی‌تواند درست کار کند. من در نگارش نمایش‌نامه‌هایم بیش از هر چیز به همین مسئله توجه دارم و آنچه به ذهنم می‌رسد،  برآمده از وضعیت روز است. وقتی در نوشتن یک متن به مسائل روز توجه شود، هم باعث همذات‌پنداری مخاطب می‌شود هم گفته‌ها برایش قابل‌فهم‌تر هستند.

لارتی: هر هنرمندی حتما شرایط روز را مدنظر می‌گیرد. اگر این‌طور نباشد،  نمی‌توان اثر مناسب تولید کرد. مخاطب خوراکی می‌خواهد که ارتباط کافی با آن برقرار کند. بازخوردی که ما از مخاطب گرفتیم، فهمیدیم که او توانسته با اثر ارتباط برقرار کند. متأسفانه منابع بسیار کمی درباره موضوعات تاریخ معاصر ما وجود دارد و با اینکه جذابیت‌ها زیاد است، خیلی کم به آن پرداخته شده است.

 

  با توجه به اینکه شما بر مستندبودن تئاتر خود تأکید داشته‌اید، آیا برای دراماتیک‌کردن واقعه هفتم تير ‌نیز تلاش کردید؟ دراین‌باره توضیح دهید.

شهلایی: قطعا دراماتیک‌کردن متن دغدغه اصلی هر نویسنده است. ولی به‌خاطر تصمیم من بر وفاداری به مستندبودن کامل این کار قضیه کمی سخت شده بود. اولا حجم اطلاعات و وقایع و خاطرات زیاد بود و از طرف دیگر برای ما ارائه روایتی جذاب که مخاطب را تا پایان همراه خود نگه ‌دارد، بسیار مهم بود. رسیدن به این پلات روایتی کولاژگونه زمان زیادی از من گرفت و البته چون تحقیقات ما هنوز هم ادامه دارد و بعضی از تماشاچیان ما از فعالان سیاسی آن دوران هستند و اطلاعات شفاهی تازه‌ای به ما می‌دهند حتی در میانه اجرا هم متن دستخوش تغییراتی می‌شود و البته برای بازیگران این مسئله کمی دشوار است.

 

لارتی: داستان نمایش ما کاملا دراماتیک است چراکه ما داستان زندگی آدم‌هایی را روایت می‌کنیم که روزی در این کشور زندگی می‌کردند، زن و بچه داشتند، عاشق می‌شدند و زندگی‌شان پر بوده از اتفاقات جذاب و شنیدنی. اینها نخبگان کشور بودند. داستان نمایش ما سعی دارد تا با تصویری مستند و مستدل زندگی این آدم‌ها را بدون کم‌وکاست با بهترین و جذاب‌ترین شکل برای مخاطب ارائه کند.

 

  کارگردانی دونفره برای شما چطور رخ داد؟ چه شد تصمیم گرفتید این متن را دونفره اجرا کنید؟

شهلایی: من و آقای محمد لارتی دو سال است تصمیم گرفته‌ایم با هم کار کنیم و چون هر دوی ما اهل تعامل و گفت‌وگو هستیم، تابه‌حال از این همکاری بسیار راضی هستم.

 

لارتی: اصولا تئاتر هنر گروهی است و تمامی اجزای آن به واسطه مشارکت تعدادی هنرمند تهیه و عرضه می‌شود.

 

در زمینه کارگردانی من و آقای شهلایی، اين سومین تجربه این‌گونه کارگردانی بود که با توجه به نتیجه مثبت کارها تاکنون کاملا رضایت‌بخش است. از طرفی کارگردانی مشترک با نویسنده کار محاسن زیادی دارد که باعث افزایش سرعت تولید و همچنین کیفیت کار می‌شود.

 

  آقای شهلایی، درباره منابع تاریخی‌ای که برای نوشتن نمایش‌نامه محل رجوع‌تان بود، توضیح می‌دهید؟

شهلایی: منابع من برای نوشتن بسیار محدود بود. متأسفانه روی جزئیات تاریخ معاصر و انقلاب بسیار کم ‌کار شده و فقر منابع، وقتی قصد دارید چنین کاری را بنویسید تازه روشن می‌شود. از هر جایی که می‌شد کمک گرفت من استفاده کردم. با خیلی از خانواده‌های شهدا مصاحبه کردم. همچنین با کسانی که در آن دوران عضو حزب بودند. البته از زحمات دوستانی مثل سیدمهدی دزفولی که قبلا روی موضوع حزب جمهوری اسلامی کار کرده بودند و سخاوتمندانه داشته‌های خود را در اختیار ما گذاشتند، ممنونم.

 

لارتی: منابع برای تولید این کار زیاد است ولی در دسترس نیست. اینکه پس از گذشت بیش از ٣٠ سال سراغ بازماندگان و خانواده‌های شهدای این واقعه می‌روی در ابتدا با نوعی بدبینی و عدم همکاری روبه‌رو می‌شوی. آنها  از بی‌توجهی و فراموش‌کاری مسئولان نسبت به عزیزانشان خیلی دلگیر بودند. خلاصه اینکه برقراری ارتباط با این خانواده‌ها واقعا کار سختی بود.

 

 اساسا درام در یک موقعیت متضاد اتفاق می‌افتد. تضادی که نمایش شما برای افشای آن تلاش دارد، چیست؟

لارتی: تضاد در درام ما به شکل تقابل بین نیروی شر یعنی منافقین است با انسان‌های بی‌گناهی که در حال خدمت به مردم کشته می‌شوند. تضاد بین بی‌رحمی و مهربانی بین صداقت و دروغ و از همه مهم‌تر تضاد بین خرد و بی‌خردی و در پایان عنصر اصلی که جامعه ما هم‌اکنون هم با آن دست‌به‌گریبان است؛ یعنی نفاق.

 

 روایات تاریخی اغلب تلاش بر ساختن خیر و شر مطلق دارند درحالی‌که به‌نظر می‌رسد نمایش شما به‌عنوان روایتی تاریخی جایی در میانه خیر و شر ایستاده، در یک تعادل و انصاف. چطور به این تعادل دست یافتید؟

شهلایی: این مسئله یکی از دغدغه‌های اصلی من بود که تا آنجایی که میسر است روایت منصفانه‌ای داشته باشم و اگر این امکان در روایت اتفاقی ممکن نیست در کار گنجانده نشود.

 

هر کار تاریخی پر از اسامی افراد و رویدادهایی هست که نقل آنها مانند راه‌رفتن روی لبه تیغ است. امیدوارم تا حد ممکن این اتفاق افتاده باشد.

لارتی: ما در بین خیر و شر نایستاده‌ایم. ما توصیف می‌کنیم که خیر و شر چیست. ذهن منصف و تحلیلگر مخاطب همه اینها را پیدا خواهد کرد و به نتیجه خواهد رسید. آنچه ما به او می‌دهیم فقط کد‌هایی است برای جست‌وجو بیشتر برای دستیابی به حقیقت زیرا اعتقاد دارم  همه انسان‌ها فقط زمانی موضوعات مهمی از این دست را می‌پذیرند که خودشان شخصا به شناخت واقعی دست پیدا کنند. ارائه نسخه فایده ندارد.

 

 فکر می‌کنید چرا پیش از این کمتر تئاتر مستند تاریخی روی صحنه آمده است؟

شهلایی: شاید بخشی از این کم‌کاری به علت سیاست‌گذاری‌ها باشد. تولید آثار هنری نیازمند پشتیبانی مالی و معنوی است و خوشبختانه ما در تولید این نمایش از حمایت بنیاد شهید و معاونت هنری وزارت ارشاد، اداره کل هنرهای نمایشی و مدیریت مجموعه تئاترشهر برخوردار هستیم. سختی چنین آثاری این است که نمی‌توانیم خیال‌پردازی کنیم. باید واقعیت‌ها را به‌درستی و با جذابیت کافی نوعی بیان کنیم که مخاطب به آن جذب شود. وقتی به سمت این مسائل می‌رویم ناخودآگاه جذاب می‌شود.

 

 مخاطبان امروزی با نمایش‌هایی با موضوعات اینچنینی، در چه زاویه‌ای ارتباط برقرار می‌کنند؟

لارتی: موضوع آن‌قدر ناب است که وقتي مخاطب برای اولین بار آن را می‌شنود،  به اندازه کافی جذب می‌شود و در مقایسه با سایر آثار روز برای او جالب است و کنجکاو می‌شود.

 

 

 

 

 

 

  • 9
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش