یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۱:۲۵ - ۲۱ آذر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۹۱۲۲۳
رادیو و تلویزیون

صداوسیما تلویحا به فرزندآوری حتی به قیمت معلولیت، برنامه‌سازی می‌کند

برنامه سازی صداوسیما,توهین صداوسیما به معلولان

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: در میانه مشکلات گل‌درشت اقتصادی، آنچه برای گردانندگان کشور بیش از هر امر دیگری نگران‌کننده می‌نماید، کاهش زاد و ولد است.

هرچند نمودار نرخ رشد جمعیت، در اغلب کشورهای دنیا چندان قدِ افراشته‌ای ندارد و به زعم کارشناسان نشانه یک رویکرد مشترک جهانی در خصوص جمعیت ارزیابی‌ می‌شود، اما این مهم در ایران به توطئه استکبار جهانی تفسیر و برای مقابله با آن راهکارهایی بعضا غریب و پیشنهادها و سیاست‌های فرهنگی عجیبی مطرح می‌شود.

صداوسیما که این روزها قبای اجرای سیاست‌های غریب فرهنگی تندروترین اصولگرایان نظام، آن هم با رویکردی کاملا غیراصولی را به تن کرده، در آخرین شاهکارش در این قاب جادویی بر این اصل تاکید کرده که فرزندآوری طبق سیاست‌های جدید باید به هر قیمتی رخ دهد.

در برنامه مورد اشاره، مجری از چند تن از زنان حاضر این سوال را می‌پرسد که میان نداشتن فرزند و داشتن فرزند معلول کدام را انتخاب می‌کنند؟ و در پاسخ به پرسش عجیب مجری، یکی از زنان حاضر، ضمن اشاره به سقط عمدی چهار فرزندش در گذشته و پشیمانی‌اش از این امر، جوابی به مراتب عجیب‌تر از پرسش مجری می‌دهد. او ضمن تاکید بر ترجیحش به داشتن فرزند حتی به قیمت معلولیتش، می‌گوید که «حداقل می‌توانند گریه کن امام حسین باشند»!

برخی معتقدند هدفی که پشت برنامه‌هایی از این دست نهفته است؛ ترویج «ضدیت با غربالگری» است که در یکی دو سال اخیر از سوی وزارت بهداشت با کاهش محسوس خدمات در این حوزه، به اجرا درآمده است. سیاستی که به عقیده کارشناسان در میانه معضلات اقتصادی نه تنها به رشد مثبت جمعیت نمی‌انجامد که حتی تبعات اجتماعی ناگواری هم در پی خواهد داشت.

از سوی دیگر همین حالا نیز معلولان و خانواده‌هایشان در کشور ما با کمترین حمایت‌های رفاهی از سوی دولت در شرایط سختی زندگی می‌کنند.

*سیاست‌هایی برای فرزندآوری

بنا بر اعلام مدیرکل دفتر جمعیت مرکز آمار ایران، نرخ رشد جمعیت ۱.۲۴ درصد و رشد جمعیت سالمند ۳.۶۲ درصد است. این اعداد روند سالمندی جمعیت و کاهش جمعیت جوان را نشان می‌دهد. هرچند از منظر بسیاری روند کاهش جمعیت دلایل واضح و مبرهنی دارد و مستقیما به معضلات اقتصادی و کاهش سرمایه‌های اجتماعی مربوط است، اما ظاهرا دلایل و عوامل برای مسئولان امر چندان مهم نیستند و قصد دارند تا با هر ضرب و زوری که شده، قدِ خمیده رشد جمعیت را افراشته کنند و برای نیل به این امر از دمِ‌دستی‌ترین روش‌ها، آن هم بدون کوچکترین توجهی به تبعات فاجعه‌بار آن بهره ببرند.

از ممنوعیت اعمال جراحی و جلوگیری از عرضه رایگان اقلام پیشگیری از بارداری که بگذریم؛ این روزها محدودیت شدید در سقط جنین ناسالم و منوط کردن آن به حکم قاضی هم اضافه شده است. حتی مدتی پیش یکی از معاونت‌های وزیر بهداشت با ابلاغ نامه‌ای به تمامی دانشگاه‌ها، دانشکده‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی سراسر کشور از مجازات حبس و ابطال پروانه برای پزشکان مشوق اجرای تست غربالگری جنین خبر داده بود.

موضوعی که از منظر بسیاری از پزشکان فاجعه‌ای است که سلامت زنان باردار را تهدید و کشور را با سونامی انواع معلولیت‌ و بیماری‌های ژنتیکی و تبعات اجتماعی آن در آینده‌ای نه چندان دور مواجه خواهد کرد.

*فرزند نیاوری به خاطر بی‌مسکنی

اما از منظر بسیاری از صاحبنظران، گذشته از رویکرد جهانی بشر درخصوص عدم تمایل به داشتن فرزند، آنچه ایرانیان را در این امر مصرتر از بقیه ملل کرده است، مشکلات اقتصادی فراوان است که بی‌مسکنی از جمله مهمترین آنهاست.

دیروز رئیس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) با استناد به نتیجه یک نظرسنجی، از فرزندنیاوری به خاطر مشکل مسکن خانوارها خبر داده است.

ابراهیم شیرعلی گفت: «۶۸.۱‌درصد از شهروندان در سطح ملی «کاملا» و «زیاد» و ۱۱.۶‌درصد «تاحدی» درخصوص مسکن و تامین اجاره آن در آینده نگران هستند».

همچنین ۷۵.۴‌درصد از مردان و ۶۸.۳‌ درصد از زنانی که تمایل به فرزندآوری ندارند به مقدار زیاد و خیلی زیاد نداشتن مسکن مناسب را از دلایل عدم‌تمایل به فرزندآوری در کنار سایر عوامل و دلایل ذکر کرده‌‌‌اند.

به گفته او اگر روند سیاست‌‌‌‌‌‌های اجتماعی دولت را طی سال‌های بعد از انقلاب مرور کنیم، خواهیم دید که دولت برنامه و سیاست منسجمی در قبال مسکن پیگیری نکرده است.

 همین موضوع سبب شده در حال حاضر شمار زیادی از خانواده‌ها با مشکلات مسکن دست به گریبان باشند. در چنین شرایطی میزان ازدواج کم شده، آمار طلاق افزایش یافته و از سوی دیگر گرایش به داشتن فرزند هم به شکل محسوسی کم شده است.

* تشدید سقط جنین با سیاست‌های جمعیتی

جرم‌انگاری و جلوگیری از سقط جنین یکی از سرفصل‌‌های اصلی سیاست افزایش جمعیت در سال‌های اخیر بوده؛ سیاستی که با اتکا به آمار چندان موفق از کار درنیامده است.

حدود دو سال پس از ابلاغ قانون «جوانی جمعیت» در ایران که بر اساس آن محدودیت‌های شدیدی علیه سقط جنین اعمال شد، وزارت بهداشت همچنان از آمار فاجعه بار سقط‌ جنین‌ غیرقانونی در خارج از مراکز درمانی خبر می‌دهد. براساس آمارهای اعلام شده، به طور میانگین سالانه بین ۳۵۰ تا ۵۳۰ هزار سقط در کشور انجام می‌شود و از این تعداد تنها حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار سقط با مجوز قانونی از سوی پزشکی قانونی صورت می‌گیرد.

در حالی سقط جنین در کشور تقبیح و رد می‌شود که چند سالی است سیاست‌‌های افزایش جمعیت با ممنوعیت وازکتومی و توبکتومی و جلوگیری از عرضه رایگان اقلام پیشگیری از بارداری جمع‌آوری و ... گره خورده است. موضوعی که امکان بارداری ناخواسته و نیل به سمت سقط جنین را افزایش می‌دهد.

آنچه نگرانی‌‌ها را تشدید کرده و برخی مسئولان امر را به ارائه پیشنهادهای عجیب و غریب واداشته، کاهش زاد و ولد زنان دهه حاضر در مقایسه با زنان دهه ۶۰ است. زمانی که به ازای ۱۰ میلیون زن در سن باروری، دو میلیون کودک زاده می‌شد و حال با بیش از ۲۰ میلیون زن در سن باروری، عدد زاد و ولد به سختی به یک میلیون نوزاد می‌رسد. همین نزول جدی است که در چند سال اخیر سیاستگذاران را به تب و تاب انداخته تا اقدامات در حوزه افزایش جمعیت را حتی از حد تشویق بگذرانند و به ممنوعیت، جرم‌انگاری، اجبار و واگذاری نوزاد! بکشانند....

حتی چندی پیش انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده دولت از توافق این معاونت با سازمان بهزیستی کشور برای واگذاری نوزادانی خبر داد که والدین درصدد سقط آنها هستند!

آنچه در اشاره خزعلی قابل‌توجه می‌نمود، تمهیدی برای فرزندآوری به هر قیمتی بود؛ یعنی حتی اگر نوزاد امکان رشد در دامان خانواده خود را نداشته باشد به اجبار به بهزیستی یا خانواده‌ای دیگر سپرده شود.

*آلودگی هوا و سقط جنین

با وجود ولع فراوان مسئولان برای افزایش زاد و ولد و تصویب قوانینی که بار هزینه فراوانی به دوش دولت می‌گذارد و خروجی مطلوبی هم در پی ندارد، این جماعت کمترین التفات را به جمعیتی دارند که در قید حیات هستند و با ادامه آلودگی هوا چه بسا این عده نیز زندگی را بدرود گویند و جمعیت کشور شاهد کاهش بیشتری باشد.

این روزها که اغلب شهرهای ایران با آلودگی شدید هوا دست و پنجه نرم می‌کند، بسیاری این موضوع را مسبب شماری از سقط جنین‌ها می‌دانند. در همین باره محمد درویش، فعال محیط زیست گفت: «همین الان اعلام شده که ۸ درصد مرده‌زایی جنین در کشور به دلیل تاثیر مستقیم آلودگی هواست. ما یکی از بالاترین نرخ‌های مرده‌زایی جنین را داریم. از آن سو دولت و حکومت مردم را به زاد و ولد تشویق می‌کنند و از سوی دیگر به دلیل آلودگی هوا زوج‌هایی که با دشواری بچه‌دار می‌شوند، جنین را به دلیل آلودگی هوا از دست می‌دهند که این خود باعث افسردگی و خسارت‌های روانی می‌شود».

در حالی که سالانه پنج هزار و ۵۰۰ نفر در تهران و ۳۵ هزار نفر در کل کشور به صورت مستقیم به دلیل آلودگی هوا جان می‌دهند؛ به این آمار باید مرگ‌های ناشی از سکته قلبی و مغزی و انواع سرطان‌هایی که آلودگی دلیل مهمی در ابتلای آنهاست هم باید افزود.

همینجاست که بسیاری از صاحبنظران، سیاست فرزندآوری حاکمیت آن هم به هر قیمتی را عجیب و بی‌خاصیت می‌دانند و معتقدند این سیاست حتی اگر به فرزندآوری هم منجر شود، هیچ‌گاه به افزایش جمعیت فعال و پویا نمی‌انجامد.

سعیده علیپور

  • 13
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۱۴
غیر قابل انتشار: ۱۶
جدیدترین
قدیمی ترین
تازه بچه ۵ماهم سقط شده دلم خونه کاش داشتمش کاشکی بود بچه دارشدن خیلی خوبه ولی درد ازدست دادنش مثل هروز مردنو دوباره زنده شدنه ولی من دوست دارم بمیرم تابرم پیشش
مردم مگه با حرف و خواسته شما زادو ولد می کنند؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟فقر و فساد و گرانی مردم را خفه کرده است ....
من به خاطر لجبازی با نظام دروغگو فرزند دارنمیشم ختم کلام
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش