شیرآلات ساختمانی
شیرآلات ساختمانی یا Building valves، یک وسیله ی فلزی است که جریان مایعات و گازها را باز و بسته میکند. شیرآلات مدرن امروزی علاوه بر اینکه برای استفاده راحت تر از آب بعنوان یک وسیله فوق العاده شناخته میشوند، استفاده از آب را هم بهینه میکنند و از این طریق معضل کمابي در جهان برطرف میشود.
پیشینه شیرآلات در دنیا
در دوران باستان، شیرالات به وجود آمد. کاربرد لوله کشی و شیرالات در ۷۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، این بود که آب را به فواره ها و خانه های خصوصی هدایت میکرد، بطور مثال در جزیره کرِت در قصر سلطنتی مینوآن، برای لوله کشی و آبیاری از لوله های سفالینه استفاده میشد و جنس شیرهایی که در آنجا نصب شده بود از طلا، نقره و سنگ مرمر بود. در حمام های خصوصی و عمومی در بین سال های ۱۰۰۰ پیش از میلاد تا ۴۷۶ بعد از میلاد از لوله ها ی سربی و شیر های مرمرین و نقره ای استفاده میشد. رومیان از لوله کشی و شیرآلات در قرن چهارم میلادی به این منظور استفاده می کردند تا آب را به ۱۱حمام عمومی، ۸۵۶ حمام خصوصی و ۱۳۵۲ فواره و آبانبار هدایت کنند.
شیر آب سرد و گرم در زمان گذشته، خروجی واحدی نداشتند و آب بسیار سرد و یا بسیار گرمی از عَلَم مستقل هر کدام خارج میشد. آلموئِن که دانشجوی ساکن شهر سیاتل واشنگتن بود، در سال ۱۳۱۶ شمسی، دستش را زیر آب جوش خروجی از عَلَم آب گرم برد و آنرا سوزاند. در نتیجه این حادثه باعث شد تا در ذهن این دانشجو، ایده طراحی شیرآلات کلاسیک امروزی( که آب سرد و گرم بطور هم زمان از یک علم خارج می شود ) شکل بگیرد. بخاطر پسندیده نشدن طرح اولیه اش در بین سال های ۱۳۱۹ و ۱۳۲۴ شمسی توانست یک شیر کلاسیک مقبولی طراحی کند که از عملکرد مناسبی برخوردار است. سرانجام مردم توانستند با تنظیم دمای آب خروجی از شیر به دمای دلخواهشان برسند.
انواع شیرآلات ساختمانی
از شیرآلات ساختمانی با توجه به پیشرفت تکنولوژی و متدهای طراحی جدید، متناسب با محل نصب و کارایی آنها استفاده می شود؛ بنابراین برای خرید شیرآلات باید توجه داشته باشید که ابتدا تحقیق کنید و سپس برای یک خرید ایده آل، تمامی فاکتورهای لازم را در نظر بگیرید. همچنین این نکته را در نظر داشته باشید که شیرآلات به جز در موارد معدودی از طول عمر بالایی برخوردارند و قابل استفاده در مدت زمان زیادی هستند ولی چنانچه فاقد کیفیت مناسب هستند و یا جنس این شیرآلات از مواد نامرغوب باشد؛ پس از گذشت مدت کوتاهی، مشکلات کاربری گوناگونی را به وجود می آورد. در ادامه با انواع شیرآلات آشنا شوید:
>> شیرآلات توپی:
کاربرد شیرآلات ساختمانی توپی که به نام شیرآلات تک اهرمی شناخته میشوند برای آشپزخانه هاست. شیرهای توپی به گونه ای ساخته شده اند که اهرم شیر در بخش بالای بدنه شیر به دور کلاهک توپی می چرخد. اهرم شیر در اینگونه شیرآلات، موظف به کنترل توپ فلزی و یا پلاستیکی داخل بدنه شیر هستند. شیر توپی به این صورت عمل می کند که تنها با یک دست، دما و فشار را تنظیم می کند. شیرآلات ساختمانی توپی نسبت به دیگر شیرآلات بدون واشر، این عیب را دارد که به دلیل تعداد قطعاتی که در شیر استفاده شده، مشکل چکه کردن بیشتری به وجود آید.
>> شیرآلات دیسکی:
شیرآلات دیسکی که برای مصارف تجاری و مسکونی کاربرد دارد، بعنوان یکی از مدرن ترین شیرآلات ساختمانی محسوب میشود. یکی از شیرآلات تک اهرمی، شیرهای دیسکی می باشند چون جریان آب را با استفاده از یک اهرم به راحتی کنترل می کنند. محل قرارگیری اهرم آن ها بر روی پایه شیر است که این پایه یک استوانه قطور دارد. تک اهرمی بودن این شیرها این قابلیت را فراهم کرده تا به راحتی بتوان از آنها استفاده کرد؛ یعنی آب در هنگام چرخاندن شیر به اطراف، سرد و گرم میشود و فشار آن به یک حد است. صرفه جویی در مصرف آب از مهمترین مزیتهای شیرآلات ساختمانی دیسکی به شمار می رود و همچنین این شیر ها به خاطر نداشتن واشر، معضلی چکه کردن آب را ندارند.
>> شیرآلات کارتریجی:
شیرآلات کارتریجی به یکی از شیرآلات ساختمانی دو اهرمی گفته میشود که از نظر شکل ظاهری به شیرآلات فشاری دو اهرمی شباهت بسیاری دارد و تنها تفاوتشان در اینست که شیرآلات کارتریجی، واشر ندارند درحالیکه شیرآلات فشاری، واشر دارند. با اینکه ظاهر این دو نوع شیرآلات به هم شبیهند ولی تفاوت در عملکرد آنها به راحتی قابل تشخیص است. شیرآلات فشاری هنگام چرخاندن اهرم باید بر روی واشر، فشار وارد کنند. شیرآلات ساختمانی فشاری در مقایسه با شیرآلات کارتریجی، آب را به راحتی خارج نمی کنند. کوچکترین چرخش اهرم در شیرآلات کارتریجی، موجب قطع و وصل شدن جریان آب میشود.
>> شیرآلات فشاری:
از قدیمی ترین شیر آلات مورد استفاده در صنعت ساختمان میتوان به شیرآلات ساختمانی فشاری اشاره کرد. این نوع شیرآلات، دارای واشر می باشند و با استفاده از یک لوله، آب سرد و گرم را به سمت خروجی هدایت می کنند. به وفور میتوان مشکل چکه کردن آب در واشر موجود در مغزی این شیرها را مشاهده کرد. میزان خروجی آب در این شیر آلات را میتوانید از طریق چرخاندن دسته شیر به سمت عقربه های ساعت و مخالفش کنترل کنید. شیرآلات فشاری در شکل های مدرن امروزی هنوز کاربرد دارند؛ با وجود استفاده ی کم از آن ها هزینه این نوع شیرآلات در مقایسه با شیرآلات دیگر، کمتر است و شاید هزینه ی آن باعث شده تا برخی از افراد از آن استفاده کنند.
>> شیر آب لمسی:
شیر آب لمسی از قابلیت سنسور حرکتی برخوردارست. شما با سنسور حرکت میتوانید آب را بطور مستقیم و کارامد استفاده کنید. فقط کافیست که دست خود را بر روی سنسور حرکت بمنظور خارج شدن آب، حرکت دهید. از کاربردهای این شیرآلات میتوان به استفاده در آشپزخانه و حمام اشاره کرد. علت شهرت این نوع شیر آب، بخاطر کمک و تأثیرش بر بهداشت می باشد. همچنین نحوه عملکرد آن به گونه ایست که آلودگی آب را درحالی کاهش می دهد که سهولت تنظیم دمای آب را بهمراه دارد.
راهنمای خرید شیرآلات
- جنس شیرآلات ساختمانی:
به طور کلی با استفاده از آلیاژ برنج یا سرب خشک، اقدام به ساخت شیرآلات میکنند و بهتر است بدانید که عملکرد برنج در مقایسه با سرب خشک، بهتر است. به این دلیل که سرب خشک بعد از گذشت مدتی به خورد آب میرود و برای کسی که به منظور مصارف خوراکی از آن استفاده می کند، ضرر دارد و موجب آسیب رساندن به بدن میشود. یکی دیگر از مشکلات سرب خشک اینست که در مقایسه با جنس برنجی، خیلی سریعتر از بین میرود؛ به اینصورت که شکسته و پوسیده می شود. تنها تفاوت های ظاهری آن ها در روکش هایشان می باشد.
آبکاری بعد از جنس فلزی که در شیرآلات، مورد استفاده قرار می گیرد، در مقاومت شیر اهمیت بسزایی دارد. از این رو درصورت با کیفیتتر بودن آبکاری، شیرآلات دیرتر دچار فرسودگی می شوند. به عنوان مثال شیرآلاتی با آبکاری ۲۵ میکرونی و با روکش استیل واقعی دارای عمری طولانی از نظر کیفیت می باشد.
- زیبایی و طراحی شیرآلات ساختمانی:
توجه داشته باشید که یکی از مواردی که بر زیبایی شیرآلات می افزاید، کیفیت آبکاری و ضخامت مناسب شیرآلات می باشد. از دیگر موارد قابل توجه در طراحی شیرآلات ساختمانی، عدم وجود موج بر روی شیرآب در زمانیست که نور مناسب هست؛ در غیر اینصورت شیرآلات از پرداخت مناسبی برخوردار نیستند. رنگ بیشتر شیرآلات موجود در بازار، کروم، نیکل مات و برنز می باشد که تمامی این رنگها بادوام هستند و بمدت چندین سال، ظاهرشان را حفظ می کنند. از رایج ترین روش های آبکاری میتوان به آبکاری کروم اشاره کرد؛ به این دلیل که بسیار بادوام است و براحتی میتوان نسبت به نگهداری و تعمیر آن اقدام کرد. بنابراین در اکثر اوقات در اماکنی همچون سرویس های بهداشتی و آشپزخانه ها کاربرد دارد. این موضوع برای مصرف کنندگانی توصیه میشود که استفاده ی زیادی از شیرآلات دارند.
- مصرف بهینه آب:
در هنگام خرید شیرآلات ساختمانی، باید به میزان مصرف آب توسط شیرآلات توجه داشته باشید. باتوجه به بحران آبی موجود در کشور، استفاده از شیرآلات کم مصرف در صرفه جویی آب، نقش بسزایی دارد. یکی از عوامل موثر در صرفه جویی میزان مصرف آب در شیرآلات، وجود پرلاتور می باشد که درصورت استفاده از آن، صرفه جویی بمیزان ۹۰ درصد بیشتر میشود. به این صورت که انجام چنین کاری با ایجاد فشار مناسب و پاشیدن آب در سطحی وسیع تر بوجود می آید که موجب لذتبخش تر شدن شست و شو میشود. استفاده از کارتریج های کم مصرف از دیگر عوامل مفید در میزان صرفه جویی آب شیرآلات ساختمانی محسوب میشود. کارتریج های ۲۵ به صرفه جویی بسیار در میزان آب مصرفی کمک میکند. بنابراین به کم مصرف بودن آن در هنگام خرید شیرآلات، توجه کنید.
- ارتفاع علم شیرآلات ساختمانی:
ارتفاع شیرآلات از نکاتی است که در حین خرید شیرآلات ساختمانی، باید مدنظر قرار گیرد؛ به این دلیل که انواع مدل های شیرآلات، دارای ارتفاع های متنوعی بهمراه عیب و یا مزایای مخصوص به خود می باشند. البته باید دقت کنید که علم های بلند هم کاربری راحت تری دارند. گاهی اوقات با انتخاب یک جنس باکیفیت و زیبا، فاصله میان سینک ظرفشویی و کابینت های شما مانع از این امر می شوند که ارتفاع شیر، بیشتر از محدوده خاصی شود یا اگر سینک، بزرگ باشد؛ علم شیر ظرفشویی هم برای رسیدن به تمامی قسمت های سینک، باید بلند باشد. این روزها برای شیرهای روشویی از شیرهای پایه بلند به منظور کاربری راحت تر و ظاهر قشنگ تر استفاده می شود. کاربرد این نوع از شیرها بیشتر بر روی روشویی کابینتی می باشد.
- قیمت شیرآلات ساختمانی:
مهم ترین معیار خرید شیرآلات، قیمت آن می باشد. با توجه به تنوع زیاد قیمت در بازار شیرآلات بهداشتی، هر کدام از آنها دارای قیمت متفاوتی هستند. در خانه ی خود، کارایی شیرآلات را در نظر بگیرید و بدون در نظر گرفتن هزینه ها، بهترین جنس شیرآلات ساختمانی را بخرید.
گردآوری: بخش دکوراسیون سرپوش
- 14
- 6