به گزارش جماران، قیمت لبنیات در اولین روزهای شهریور امسال شباهتی به اردیبهشت و خرداد سال قبل ندارد. زمانی که مرحله جدید واریز یارانهها تحتعنوان کالابرگ الکترونیکی استارت خورد و اقلام لبنی مثل شیر و ماست و پنیر مشمول قیمت مصوب شدند.
از همان موقع تا اوایل امسال تولید کنندههای لبنیات به قیمتهای خودشان دست نزدند، اما الان دبه ۱.۵ کیلویی ماست یونانی نسبت به ابتدای سال ۳۵ درصد گران شده است. ۳۰ درصد به قیمت بطری یک لیتری شیر کمچرب پگاه اضافه شده و قالب ۵۰ گرمی کره کالین بهجای ۱۳ هزار تومان، ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان فروخته میشود.
افزایش قیمت شیر
قیمت مصوب شیر نایلونی کمچرب با وزن ۹۰۰ گرم در اردیبهشت پارسال و همزمان با آغاز دور جدید واریز یارانهها ۱۵ هزار تومان تعیین شد. تا اواخر فروردین امسال کیسههای شیر کمچرب پگاه و پاک با همین قیمت فروخته میشدند، اما الان در بقالیها شیر نایلونی ۸۰۰ گرمی پاک و پگاه را ۱۸ هزار تومان میفروشند. یا مثلا شیر پاستوریزه یک لیتری کمچرب که قرار بوده از اردیبهشت پارسال ۱۸ هزار تومان قیمت داشته باشد، اما الان این عدد در برندها معروف بهحداقل ۲۳ هزار تومان رسیده.
قیمت شیر کمچرب میهن در بطری ۹۵۰ گرمی به ۲۳ هزار تومان رسیده است. شیر کمچرب پاک در بطری یک لیتری ۲۴ هزار تومان قیمت دارد و بطریهای شیر کمچرب بدون لاکتوز این دوتا برند بهترتیب ۲۷ و ۲۸ هزار تومان فروخته میشوند. بدنیست بدانید تا آخر فروردین امسال همین بطری یک لیتری شیر کمچرب بدون لاکتوز پاک، ۲۰ هزار و ۹۰۰ تومان ارزش داشته است.
قیمت شیر پرچرب بیشتر است و مثلا قیمت بطری یک لیتری شیر پرچرب دامداران به ۲۸ هزار تومان رسیده است و شیر نیمچرب ۹۴۰ میلیلیتری کوهپناه که یکی از گرانقیمتترین گزینههاست بهجای ۱۶ هزار و ۱۰۰ تومانی که قبل از ماجرای دور جدید واریز یارانهها فروخته میشد، الان ۳۷ هزار و ۷۵۰ تومان قیمت دارد.
افزایش قیمت ماست
قیمت مصوب ماست دبهای ۲.۵ کیلویی کمچرب در اردیبهشت پارسال به ۴۹ هزار و ۸۰۰ تومان رسید، اما درحال حاضر خرید دبه ۲.۲ کیلویی ماست کمچرب سون کاله ۱۱۵ هزار تومان خرج برمیدارد. ابتدای سال همین دبه ۲.۲ کیلویی ماست کمچرب سون کاله ۸۹ هزار تومان فروخته میشد و حالا در کمتر از شش ماه ۳۰ درصد گران شده است. سطل ۴۵۰ گرمی ماست پروبیتیک کمچرب پاک یکی از ارزانترین ماستهایی که در سوپرمارکتها پیدا میشود. این یکی اوایل سال ۱۳ هزار تومان قیمت داشته، اما الان ۱۶ هزار تومان فروخته میشود.
ماست یونانی آنطرف جزو گرانترین ماستهایی که در بازار پیدا میکنیم و درحال حاضر مثلا روی دبه ۱.۵ کیلویی برند هراز قیمت مصرفکننده را تقریبا ۱۰۰ هزار تومان مینویسند. تا هفته آخر اردیبهشت امسال همین دبه ۱.۵ کیلویی ماست یونانی هراز کمتر از ۷۴ هزار تومان فروخته میشد.
افزایش قیمت پنیر، کره و دوغ
قیمت مصوب پنیر در قالبهای ۴۰۰ گرمی، پارسال ۳۷ هزار تومان تعیین شد. فعلا قالبهای ۴۰۰ گرمی پنیر پاک و کاله که جزو پرفروشترین قالبهای پنیر صبحانه بهحساب میآیند، ۴۸ هزار تومان فروخته میشوند. تا هفته اول خرداد امسال قیمت قالبهای ۴۰۰ گرمی پنیر صبحانه پاک و کاله همان ۳۷ هزار تومان باقی مانده بود، اما در این مدت حدود ۳۰ درصد گران شدند. قالب ۱۰۰ گرمی پنیر صبحانه میماس جزو ارزانترین پنیر صبحانههای بازار است و این یکی که الان ۱۵ هزار تومان فروخته میشود، ابتدای سال ۱۲ هزار تومان قیمت داشته است.
کره ۱۰۰ گرمی میهن درحال حاضر با قیمت ۲۹ هزار تومان فروخته میشود، اما ابتدای سال آن را ۲۴ هزار تومان میفروختند. قیمت کره حیوانی ۵۰ گرمی کالین در همین مدت از ۱۳ به ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده و کره ۲۵۰ گرمی ماردینی که یکی از گرانترین گزینههاست و ۸۰ هزار تومان فروخته میشود، ابتدای سال ۶۲ هزار تومان ارزش داشته است. قیمت بطری دو لیتری دوغ گازدار پگاه از ۲۹ هزار و ۷۰۰ تومان به ۳۸ هزار تومان رسیده و بطری ۱.۵ لیتری دوغ کفیر پگاه بهجای ۲۸ هزار تومانی که ابتدای سال قیمت داشته، ۳۳ هزار و ۹۵۰ تومان فروخته میشود.
***
اعتراض کشاورزان به قیمت برنج/ مقصر ارزان فروشی برنج از کشاروزان کیست؟
درحال حاضر قیمت برنج از دید کشاورزان مقرون به صرفه نیست و آنها نسبت به این موضوع اعتراض دارند. در بازار برنج دم لول (برنج الک نشده) را از برنجکار کیلویی ۶۰ هزار تومان و برنج مرغوب را کیلویی ۸۵ هزار تومان میخرند. این درحالی که کشاورزان انتظار داشتند، حداقل قیمت برنج ۸۵ هزار تومان به فروش برود. اما مقصر ارزان فروشی برنج از کشاورزان کیست؟
به گزارش اکوایران، سال قبل بود که وزارت جهادکشاورزی تصمیم گرفت در زمان برداشت برنج واردات آن را آزاد کند، آن هم به بهانه حمایت از مصرف کنندگان؛ همین تصمیم به باور کشاورزان باعث بهم خوردن بازار برنج شد. بهم ریختگی که کماکان ادامه دارد.
البته از دید برخی دیگر از فعالان صنعت این بهم ریختگی به دو سال قبل و آن هم باز به تصمیم نادرست وزیر وقت جهادکشاورزی بر میگرده؛ یعنی زمانی که از ورود برنج خارجی به بهانه حمایت از تولید جلوگیری شد. محدودیتی که بازار را با کمبود مواجه کرد. همین کمبود برنج در سال ۱۴۰۰ باعث شد قیمت برنج خارجی و به تبع آن برنج ایرانی سر به فلک بگذارد.
دولت این بار برای کنترل قیمت، دستور وارداتی بیش از نرم سالانه را داد. برهمین اساس سال ۱۴۰۱، یک میلیون و ۷۰۰ و به تعبیری یک میلیون ۸۰۰ تن برنج وارداتی بازار را اشباع کرد. در مقابل برنج کشاورزان روی دست آنها ماند. چون قیمت آن به دلیل تصمیم مقامات دولتی رشد کرده بود و برنجکاران دیگر حاضر نبودند آن را ارزانتر از سال ۱۴۰۰ عرضه کنند. برای همین هنوز بخشی از برنج پارسالِ کشاورزان در انبارهای آنها مانده است و الان برنج با قیمت ارزانتر از قبل به فروش میرود.
درحال حاضر برنج دم لول یا همان برنج الک نشده ای امسال که پر از برنج ریز است، ۶۰ هزار تومان به فروش میرود. برنج های یک الک و دو الک هم بین ۶۰ هزار تومان تا ۸۵ هزار تومان است. درحال حاضر برنج دو الک که دیگر خرده برنج ندارد و برنج مرغوب به شمار می آید ۸۵ هزار تومان به فروش میرود.
البته از دید برخی تامین کنندگان برنج از جمله مسیح کشاورز دبیر انجمن تامین کنندگان و تولیدکنندگان برنج این قیمت منطقی است و اعتراض کشاورزان منطقی نیست.
اعتراض نمایندگان
در کنار اعتراض کشاورزان برخی نمایندگان آنها در مجلس نیز نسبت به این موضوع اعتراض داشتند. منصورعلی زارعی کیاپی عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس دراین باره گفت: قیمتی که با آن محصولات کشاورزان برنجکار را خریداری میکنند در مقایسه با هزینه کشت قابل قبول نیست و کشاورزان از این روند رضایت ندارند.
به نقل از خانه ملت او در خصوص خرید برنج باقی مانده در انبارهای کشاورزان استان مازندران، گفت: روند خرید برنج از کشاورزان به کندی و با قیمت نامناسب در حال اجرا است و کشاورزان رضایت ندارند.
نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس با اشاره به اینکه برنج پُرمحصول مشتری زیادی ندارد، ادامه داد: با توجه به عرضه محصولات برداشت شده جدید در بازار با انباشت در انبارها را مواجه هستیم و این مسئله به کاهش قیمت برنج در بازار منجر شده است که با توجه به هزینه کشت بالا زیان کشاورزان را به همراه دارد.
او با اشاره به اینکه در حال حاضر حداکثر قیمت برنج پر محصول ۴۰ هزار تومان و برنج مرغوب با قیمت حدود ۵۵ تا ۶۰ هزار تومان خریداری میشود، گفت: قیمتی که با آن محصولات کشاورزان برنجکار را خریداری میکنند در مقایسه با هزینه کشت قابل قبول نیست و کشاورزان از این روند رضایت ندارند.
- 13
- 5