صندوق سرمایه گذاری مختلط
به نوعی از صندوق های سرمایه گذاری مشترک که دارایی هایشان را با نسبت ۴۰ تا ۶۰ درصد در بازار سهام و ۴۰ تا ۶۰ درصد در اوراق با درامد ثابت مانند سپرده های بانکی – اوراق مشارکت و … سرمایه گذاری می کنند؛ صندوق سرمایه گذاری مختلط می گویند. گاهی اوقات احتمال دارد که نسبت دارایی سهام و اوراق با درآمد ثابت صندوق سرمایه گذاری مختلط در طول زمان دچار تغییراتی شود.
درصورت زیادتر بودن مقدار سرمایه گذاری در بازار سهام، انتظار سودآوری بیشتر می شود و میزان ریسک به دلیل طبیعت نوسانی بازار سهام افزایش می یابد. ترکیب دارایی صندوق های سرمایه گذاری مختلط، بهنه تر از صندوق های سرمایه گذاری دیگر می باشد.
صندوق سرمایه گذاری مختلط مناسب چه افرادی است؟
صندوق های سرمایه گذاری مختلط که دارای حد میانی ریسک و بازده هستند؛ برای افرادی، مناسب میباشد که به دنبال سود معقولی با میزان ریسک پذیری متوسط هستند. این افراد میتوانند با سرمایه گذاری در این صندوق ها از ویژگی های صندوق با درآمد ثابت و صندوق های سهامی بطور هم زمان برخوردار شوند.
نحوه سرمایه گذاری در صندوق های مختلط
شما باید یک کد بورسی برای خرید و فروش واحدهای صندوق سرمایه گذاری مختلط، دریافت کنید. همه افراد بالای ۱۸ سال میتوانند کد بورسی دریافت کنند.
این افراد میتوانند برای خرید( صدور) واحدهای سرمایه گذاری به سایت معتبر صندوق های سرمایه گذاری مراجعه کنند و یا به دفاتر صندوق های سرمایه گذاری مختلط مراجعه کنند. واحدهای سرمایه گذاری متشکل از دو دسته عادی و ممتاز هستند که در هر دو حالت، میزان سوددهی، زیان و تمامی امتیازات صندوق، یکسان است.
سرمایه گذاران عادی و ممتاز از این نظر با هم تفاوت دارند که امکان حق رأی برای سرمایه گذار با سرمایه گذاری به میزان مشخص در واحدهای ممتاز، ایجاد می شود در حالیکه سرمایه گذاران عادی، صرفا می توانند واحدهای سرمایه گذاری خود را بفروشند.
ریسک های سرمایه گذاری در صندوق های مختلط
بسته به اینکه ترکیب دارایی های صندوق سرمایه گذاری مختلط چگونه باشد، میزان ریسک سرمایه گذاری در این صندوق ها متفاوت است. درصورت زیادتر بودن میزان سرمایه گذاری صندوق سرمایه گذاری مختلط در بازار سهام، انتظار سودآوری آن افزایش می یابد و میزان ریسک آن به دلیل طبیعت نوسانی بازار سهام، زیاد میشود.
بهترین صندوق مختلط
برای انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری مختلط نباید به بررسی آن در یک بازه زمانی کوتاه بپردازید. کارنامه بلندمدت صندوق ها میتواند اطلاعاتی درخصوص میزان تجربه و تبحر مدیران صندوق در مواجهه با ریسک های مختلف بازار در سال های متفاوت بدهد. چنین اتفاقی در کوتاه مدت، غیر ممکن است؛ به این دلیل که برخی از عواملی بطور اتفاقی تأثير به سزایی بر روی بازدهی صندوق دارد.
صندوقی که بتواند بهترین بازدهی را با کم ترین ریسک در مقایسه با بازار بدست آورد؛ بهترین صندوق مختلط محسوب میشود. همچنین، صندوق های عرضه شده برای نخستین بار میتوانند به منظور رشد در آینده، پتانسیل خوبی داشته باشند.
کارمزد صندوق مختلط
به مبلغی که شما به مدیر صندوق در ازای مدیریت دارایی سرمایه خود می پردازید، کارمزد سرمایه گذاری در صندوق اطلاق میشود؛ به این دلیل که مدیریت دارایی سرمایه گذاران بر عهده ی این صندوق ها می باشد. از این رو متحمل هزینه هایی در اساسنامه و امید نامه صندوق های سرمایه گذاری می شوند و مدیریت صندوق باید از سرمایه گذاران به منظور پوشش هزینه های مدیریتی، کارمزد بگیرد.
نسبت دارایی یک صندوق سرمایه گذاری مختلط در چه صورت تغییر می کند؟
مدیر یا مدیران صندوق در صورت تغيير روند و یا ریسک بازار، موظف به تغيير نسبت دارایی های سهامی یا غیرسهامی صندوق موردنظر هستند. به عنوان مثال در صورتیکه بازده بازار بورس و سهام، مثبت باشد؛ موجب افزایش میزان سرمایه گذاری صندوق در سهام و حق تقدم می گردد ولی در صورت حاکمیت رکود بر بازار بورس میتوان درصد بیشتری از وزن دارایی های صندوق را به اوراق با درآمد ثابت و اوراق مشارکت، تخصیص داد و ریسک صندوق را تا حد مناسبی کاهش داد.
صندوق های مختلط در ایران
با توجه به سایت های معتبر صندوق های سرمایه گذاری، تاکنون ۲۲ صندوق سرمایه گذاری مختلط در ایران به ثبت رسیده است. برخی از این صندوق ها از دوره تقسیم سود برخوردارند ولی برخی دیگر، فاقد تقسیم سود هستند.
دوره تقسیم سود به این معنیست که سودی را هر چند مدت یک بار در بین صاحبان واحدهای صندوق، تقسیم کنند. چنین دوره تقسیم سودی در صندوق های مختلط ایران به صورت یک ماهه، ۳ ماهه، ۵ ماهه، ۶ ماهه و ۱۲ ماهه می باشد. صندوق های مختلط فاقد تقسیم سود، به صورت یکجا تمامی آنرا می پردازند. نکات مثبت و منفی بسیاری در تقسیم سود وجود دارد. عدم تقسیم سود میتواند موجب افزایش دارایی فرد از طریق نرخ سود مرکب شود در حالی که تقسیم سود بیشتر، مناسب افرادیست که قصد استفاده از این درآمد اضافی را به نحو دیگری داشته باشند.
نکاتی هنگام سرمایه گذاری در صندوق های مختلط
اگر قصد سرمایه گذاری با وجود هزینه ها در یک صندوق مختلط را دارید، باید با احتیاط پیش بروید. درصورت خواندن یک پیشنهاد، اگر در این تصورید که صندوق بسیار خوبی است، فورا عضو آن صندوق نشوید. بهتر است که صفحه اطلاعات صندوق های مختلط مختلف را با ارامش بخوانید و اطمینان حاصل کنید که این صندوق، متناسب با اهداف سرمایه گذاری شما باشد.
یکی از دیگر نکات قابل توجه برای سرمایه گذاران اینست که صندوق مدنظر آن ها یک مدیر صندوق ثابت در طول چندین سال داشته باشد. بنابراین چنین صندوقی بیانگر این مسئله است که تفکر طولانی مدت در آن صندوق در حال پیگیری است و یک استراتژی ثابت در صندوق دنبال می شود. درصورت تغيير مدیر صندوق به صورت مداوم، استراتژی ها ثابت نیست که چنین تغییراتی در صندوق های مختلط، مثبت نیست.
مزایای صندوق های سرمایه گذاری مختلط
از مزایای سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری مختلط می توان به موارد زیر اشاره کرد :
>> سوددهی بیشتر در دوران رونق:
افزایش سود و بازدهی صندوق های سرمایه گذاری مختلط به واسطه رونق بازار سهام، درصورتی امکانپذیر است که اقتصاد کشور ، پویا و در دوره رونق باشد. بدین منظور، میزان بازدهی و سود صندوق های مختلط در دوره رونق اقتصاد، بیشتر از صندوق های بادرآمد ثابت است. هر چند که صندوق های سهامی در دوران رونق بورس، سود بیشتری را عاید سرمایه گذارانشان می کنند.
>> امکان کسب سود بیشتر با ریسک کمتر:
با توجه به این که سرمایه صندوق سرمایه گذاری مختلط، بیشتر برای خرید سهام شرکتهای بورسی صرف می شود، ظرفیت دریافت سود و بازدهی قابل توجهی از بورس را دارد.
بخش دیگری از دارایی صندوق سرمایه گذاری مختلط برای سرمایه گذاری در سپرده بانکی و سایر اوراق با درآمد ثابت، صرف می شود که میزان ریسک صندوق ها را کاهش میدهد. در واقع صندوق های سرمایه گذاری مختلط به صورت یکجا از مزایای صندوق های سهامی و صندوق درآمد ثابت برخوردارند ولی با این وجود، عملکرد و بازدهی هر کدام از صندوق های سرمایه گذاری مختلط، متفاوت است که باید جداگانه مورد بررسی قرار گیرند.
>> نقدشوندگی بالا:
قابلیت نقدشوندگی صندوق های سرمایه گذاری مختلط، بسیار بالاست. چنین صندوق هایی دارای ضامن نقدشوندگی هستند و به همین خاطر، سرمایه گذاران میتوانند در هر زمانی سهم خود را خرید و فروش کنند.
>> مدیریت تخصصی:
درواقع یک تیم حرفه ای و متخصص بر صندوق های سرمایه گذاری مختلط، مدیریت میکند.. افراد مبتدی که در بازار بورس فعالیت دارند و درخصوص سرمایه گذاری و بازار سهام، از اطلاعات کافی برخوردار نیستند؛ میتوانند سرمایه خود را با خیال راحت در این صندوق ها سرمایه گذاری کنند و بر صندوق های سرمایه گذاری مختلط بطور حرفه ای مدیریت داشته باشند.
>> زیان و ضرر کم تر در دوران رکورد:
درصورت راکد شدن اقتصاد کشور ، سود و بازدهی صندوق های سرمایه گذاری مختلط، کم تر از صندوق های سهامی دچار اسیب میشود و کم تر در معرض خطر و ریسک قرار می گیرد.
بازار سهام در زمان ورود به دوره رکود، با افت همراه می شود و صندوق های مختلط، زیان می بینند ولی قسمتی از دارایی این صندوق ها که مختص اوراق های با درآمد ثابت است؛ هیچ ضررو زیان نمی بیند و درواقع کم تر از سایر صندوق ها ضرر می بیند.
معایب صندوق سرمایه گذاری مختلط
معایب صندوق سرمایه گذاری مختلط به شرح زیر میباشد :
- عدم اطلاع از قیمت آنی:
درصورت غیرقابل معامله بودن صندوق سرمایه گذاری مختلط مدنظرتان( یعنی ETF نباشد)، قیمت لحظه ای آن مشخص نیست. اگر قصد سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری مختلط را دارید، باید توجه کنید که قیمت روز کاری بعد برای واحدهای سرمایه گذاری لحاظ می شود؛ به این معنی که باید قیمت پایانی امروز مشخص شود که ملاک قیمت گذاری فردا است.
- محدودیت در خرید:
هر صندوق سرمایه گذاری، قابلیت عرضه ی تعداد واحد مشخصی به سرمایه گذاران را دارد که موجب محدودیت خریداران میشود. اگر شما نتوانید تعداد واحد مورد نیازتان را در زمان مناسب از صندوق سرمایه گذاری مختلط بخرید، باید منتظر بمانید تا برخی از افراد، واحدهای سرمایه گذاری خود را باطل کنند.
- ریسک بالا در بخش سهامی صندوق:
با توجه به اختصاص بخش بسیاری از دارایی صندوق های مختلط به خرید سهام شرکتهای بورسی، احتمال دارد که این بخش در صورت عدم مدیریت مناسب، زیان قابل توجهی را به بازدهی صندوق وارد کند.
گردآوری: بخش اقتصاد سرپوش
- 12
- 5