حواله ارزی چیست؟
به زبان ساده، حواله ارزی نوعی روش پرداخت ارز از طریق بانک ها و موسسات مالی در سراسر دنیا است. یکی از انواع خدمات ارزی که به راحتی با آن میتوان با هر فردی در هر کجای دنیا مبادله ارزی انجام داد، حواله ارزی گفته میشود. به عبارت دیگر، حواله ارزی به وجهی گفته میشود که شخص با استفاده از یک بانک، از طریق حسابش انتقال می دهد. این وجه انتقالی به بانک واسط انتقال داده شده و سپس بدست شخص موردنظر می رسد. غیراز زمان پرداخت، حواله های ارزی نباید برای پرداخت هیچ محدودیتی قائل شوند. بانک گیرنده با بدهکار کردن ( ضمانت گرفتن از) فرستنده، بازپرداخت می شود. حواله های ارزی به صورت شفاهی، کتبی و یا الکترونیکی میتوانند منتقل شوند. معمولاً از طریق نامه، تلکس و یا سوئیفت( انجمن جهانی ارتباطات مالی بین بانکی یاSWIFT) این حواله ها منتقل می شوند.
برای حواله ارزی از لحاظ عملی، باید یک حساب کاربری با یک سرویس انتقال پول مانند مانی گرام، وسترن یونیون یا TransferWise ایجاد کنید. گزینه های مختلفی برای ارسال پول بعد از ایجاد یک حساب کاربری، خواهید داشت. شما میتوانید به صورت آنلاین به یک حساب بانکی یا یک کیف پول الکترونیکی ارسال کنید. گیرنده در برخی موارد، به یک حساب کاربری با سرویس انتقال پول برای دریافت وجه احتیاج دارد.
هدف از حواله ارزی
شما برای انجام عملیات پرداخت از حواله ی ارزی استفاده می کنید. یک حواله ارزی متشکل از یک بخش ثبت سفارش و یک یا چند بخش گیرنده است. این فرآیند یک پرداخت را از یک حساب بانک به یک یا چند حساب گیرنده استناد می دهد. این سفارشات به دو صورت داخلی و یا خارجی هستند. وقتی شما یک سفارش حواله ارزی را قرار می دهید، سیستم از میان گزینه هایی که در حساب های منسوب به شما به روزرسانی شده اند گزینه های پرداختی را برایتان در یک سفارش مشخص ایجاد می کند. حواله ارزی فقط مجموعه ای از گزینه های پرداختی است و بیان گر ارسال چیزی نیست. همواره حواله ارزی با موجودی صفر صورت می پذیرد و حساب قابل شارژ و نگهداری باقیمانده ی پول نیست.
انواع حواله ارزی
به طور کلی انواع حواله ارزی به دو دسته ی صادره و وارده تقسیم می شود:که در ادامه آن ها را شرح می دهیم:
> حواله ارزی صادره:
وقتی از حواله ارزی صادره استفاده می کنیم که بخواهیم برای فردی توسط بانک یا صرافی، ارز ارسال کنیم. در این روش ابتدا باید به بانک یا صرافی موردنظر خود مراجعه کنید، سپس باید مشخصاتی که میخواهید ارسال کنید نظیر مشخصات فرد گیرنده ارز، شماره حساب و واحد پولی را باید تعیین کنید، بعد از آن بر اساس نرخ روز ارز، ارز شما را به ارز موردنظرتان برای مقصد تبدیل می کنند و به این ترتیب برای آن شخص یا شرکت مبلغ موردنظر شما ارسال می شود. لازم به ذکر است که برای جلوگیری از پولشویی در این روش باید فرم اظهارنامه ی گمرکی تکمیل گردد و یا پیش فاکتور یا فاکتور فروش خرید کالا یا خدمات به صرافی یا بانک ارائه گردد.
> حواله ارزی وارده:
به حواله هایی که فرستنده حواله به وسیله سایر بانک ها، پولی را برای شخص ارسال می کند که در بانک موردنظر حساب دارد، حواله ارزی وارده گفته میشود. فرد موردنظر باید پاسپورت یا کارت شناسایی معتبر خود را در خارج از کشور ارائه دهد تا بتواند وجه واریزی به حساب خود را دریافت کند. او حتی میتواند تمام ارزش را به ارز دیگر تبدیل کند و ارز موردنیاز خود را در کشور مبداء و یا مقصد و از بانک یا صرافی با واحد پولی آن کشور دریافت نماید.
انواع حواله ارزی از نظر سرعت انتقال
حواله ارزی از نظر سرعت انتقال نیز به دو دسته ی مستقیم و غیر مستقیم تقسیم میشوند که عبارتست از:
> حواله ارزی مستقیم( Telegraphic Transfer):
حواله ارزی مستقیم نیز به حواله ارزی سوئیفت معروف است که یکی از امن ترین روش های جا به جایی ارز محسوب می شود. هر میزان ارز را با استفاده از حواله Telegraphic Transfer میتوان به ۱۳۰ ارز مختلف تبدیل و در سراسر دنیا به حساب هر شخصی منتقل کرد. از مزایای این نوع حواله ارزی می توان به سرعت بالا در انتقال، ایمنی، نداشتن محدودیت در میزان مبلغ ارسالی و انتقال مستقیم پول به حساب شخص موردنظر اشاره کرد.
> حواله ارزی غیر مستقیم( Demand Draft):
تفاوت حواله ارزی غیر مستقیم با حواله ارزی مستقیم در مدت زمان انتقال آن است. مدت زمان حواله ارزی غیر مستقیم، حدود ۴ تا ۷ روز است تا ارز به حساب فرد موردنظر واریز گردد.
حواله ارزی چقدر طول می کشد؟
حواله ارزی مانند هزینه و نرخ انتقال پول به چند عامل بستگی دارد. ارسال پول به کارت فرد دیگری یا یک کیوسک با استفاده از کارت اعتباری یا دبیت کارت شما معمولاً چند دقیقه طول می کشد ( البته در ایران به علت تحریم ها بیشتر طول میکشد )، در حالیکه معمولاً ۱ تا ۲ روز انتقال بین حساب های بانکی طول می کشد.
میزان کارمزد حواله ارزی
هزینه ای که برای ارائه خدمت توسط کارگزار دریافت می شود، کارمزد گفته می شود. بدین ترتیب شرکت هایی که به خارج از کشور، خدمات حواله ارز را ارائه میدهند بابت این کار دستمزد دریافت می کنند. هر حواله ارزی صادره یک سری کارمزدهای ارزی و ریالی دارد که تعدادی از این کارمزدها قبل از حواله و تعدادی پس از ارسال حواله از مشتری گرفته می شود.
کارمزد ریالی حواله صادره:
برای ارسال، ابطال، اصلاح و انتقال ارز از یک حساب حواله ارزی به حساب دیگر باتوجه به تعرفه کارمزد ریالی، باید از مشتری ریال دریافت کنند.
کارمزد ارزی حواله صادره:
در انواع حواله ارزی صادره علاوه بر این که توسط شعبه مبدا، کارمزدهای ریالی اخذ می شود کارمزدهای ارزی نیز دارد که توسط بانک دریافت کننده پس از ارسال حواله، پیام حواله و یا ذینفع حواله اخذ می گردد.
مدارک مورد نیاز برای ارسال حواله ارزی
برای این که بانک ها یا موسسات مالی بتوانند ضریب امنیت فرآیند نقل و انتقال انواع حواله های ارزی را افزایش دهند، قوانینی را در نظر گرفته اند که از مهم ترین آنها می توان به دریافت مدارک شناسایی معتبر از این اشخاص یا شرکت ها اشاره کرد .اشخاص حقیقی باید مدارکی همچون شناسنامه، کارت ملی( اصل و کپی) و یک قطعه عکس ۳ در ۴ را به عهمراه خود داشته باشند؛ ولی اشخاص حقوقی( شرکت ها) به مدارک بیشتری برای دریافت حواله ارزی خود نیاز دارند که آنها شامل تأسیس، مجوز فعالیت اقتصادی شرکت، پروانه کسب و یا کارت بازرگانی( برابر اصل شده)، کپی اساسنامه، شناسنامه و کارت ملی مدیران و صاحبان امضاء شرکت است.
به کجا می توانید پول ارسال کنید؟
با استفاده ازسیستم های حواله ارزی ، میتوانید عملیات حواله را در هر نقطه از جهان و به هر نقطه ای از دنیا انجام دهید.
مردم نه تنها در سرتاسر جهان دوستان و خانواده دارند و برای آنها حواله می کنند، بلکه صدها هزار کارگر نیز هستند که در کشورهای خارجی کار می کنند و پول خود را هر ماه برای خانواده هایشان می فرستند. انتقال پول بین المللی برای این کارگران، به معنای واقعی کلمه نجات دهنده است.
گردآوری: بخش اقتصاد سرپوش
- 14
- 1