یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳
۱۱:۲۰ - ۰۴ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۰۹۳۴
اقتصاد کلان

بیت‌الله ستاریان: برای چابک‌سازی دولت نفت را به مردم بدهند

بیت‌الله ستاریان,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

دولت در لایحه‌ای خواستار تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارتخانه‌های بازرگانی و صنایع و معادن، همچنین انتزاع وزارت راه و شهرسازی به وزارتخانه‌های راه و ترابری و مسکن و شهرسازی و نیز انتزاع بخش جوانان از وزارت ورزش و جوانان و تشکیل سازمان ملی جوانان بود. اما تعداد زیادی از نمایندگان در جریان بررسی این لایحه با بیان تذکراتی اعلام کردند کشور درگیر چالش‌های مهم دیگری است و این موضوع از اولویت‌هایی نیست که به آن پرداخته شود و در پایان نمایندگان مجلس با لایحه اصلاح بخشی از ساختار دولت برای تفکیک وزارتخانه‌ها مخالفت کردند. در این زمینه «آرمان» گفت‌وگویی با بیت‌ا... ستاریان، کارشناس مسکن انجام داده است.

 

او در این‌باره، می‌گوید: «اساسا اشتباه مجلس در این است که به وزارتخانه‌هایی که هیچ ‌فعالیت اجرایی ندارند برای چابک‌سازی توجه می‌کند در صورتی که اگر به‌دنبال چابک‌سازی هستند باید نفت و گاز را به مردم واگذار کنند و یا برق را به مردم دهند و وزارت نیرو را جمع‌آوری کنند. اگر بحث چابک‌سازی دولت است باید وزارتخانه‌های نفت و نیرو را جمع‌آوری کنند، چرا وزارت راه و شهرسازی را که تعداد محدودی پرسنل دارد و کوچک‌ترین و مختصرترین وزارتخانه است، ادغام می‌کنند؟ اصل بدنه دولت در وزارت مسکن و شهرسازی نیست بلکه در وزارت نفت، وزارت نیرو و وزارت صنایع یا وزارتخانه‌های دیگری است که دارای شرکت و سازمان‌های تولیدی و اقتصادی هستند.

 

رئیس کمیسیون عمران روز گذشته با بیان اینکه اکثریت مجلس با تفکیک وزارت راه از مسکن موافق بودند، گفت که پیشنهاد ما به دولت این است که تفکیک وزارت راه و شهرسازی را در لایحه جداگانه به مجلس ارائه کنند. همان‌طور که می‌دانید به‌رغم اصرار معاون اول رئیس‌جمهور و تلاش دولت، نمایندگان مجلس با لایحه اصلاح بخشی از ساختار دولت برای تفکیک وزارتخانه‌های صنعت، معدن و تجارت، راه و شهرسازی و ورزش و جوانان مخالفت کردند. شما موافق تبدیل وزارت راه و شهرسازی به دو وزارتخانه جدا هستید؟

ماهیت وزارت راه و شهرسازی از مسکن جداست، نوع و کیفیت کار این دو از یکدیگر مستقل است. عملا وقتی دو وزارتخانه که سنخیتی با هم ندارند با یکدیگر ادغام می‌شوند، مشکل‌ساز خواهد بود. در گذشته زمانی که این وزارتخانه‌ها ادغام شدند نیز تاکید کردیم که مسکن امر مهمی است و مسائل سیاسی، اجتماعی، مسائل فرهنگی و بهداشت روانی جامعه را در خود جای داده است و قطعا نیمی از مسائل جامعه تحت تاثیر بخش مسکن قرار می‌گیرد و نباید به‌عنوان بخشی کوچک در نظرگرفته شود.

 

اما با تمام هشدارهای ما این بخش را به‌عنوان یک معاونت کوچک در وزارتخانه قرار دادند و به همین دلیل مسکن طرد شد. به این دلیل که اساسا دولت و مجموعه حکومت ما از مسائل مسکن اطلاع نداشته و سواد و دانش کافی برای بررسی تمام زوایای آن را ندارند و در جریان اینکه مسکن می‌تواند چه میزان تاثیر در جامعه داشته باشد، نیستند. و به همین دلیل فعالیت این بخش را در حد یک وزارتخانه و یا معاونت بدون در نظر گرفتن آثار سوء آن در زوایای مختلف جامعه نیز می‌پذیرند.

 

مخالفان این لایحه معتقد بودند این لایحه با قانون برنامه ششم توسعه مبنی بر ضرورت کاهش ساختار و کوچک‌سازی و چابک‌سازی دولت همخوانی ندارد، همچنین از زمان مبهم‌بودن وزارتخانه‌های موضوع لایحه مدت زیادی نمی‌گذرد و انتزاع مجدد این وزارتخانه‌ها وقت این دستگاه‌ها را صرف استقرار، تدوین و تصویب تشکیلات جدید می‌کند و در نتیجه وزارتخانه‌ها از انجام وظایف خود بازمی‌مانند. علاوه بر این معتقد بودند مشکلات وزارتخانه‌ها با ادغام یا انتزاع حل نخواهد شد و نظام اداری کشور نیازمند تحول است نه تغییر. نظر شما در این‌باره چیست؟

اساسا اشتباه مجلس در این است که به وزارتخانه‌هایی که هیچ ‌فعالیت اجرایی ندارند برای چابک‌سازی توجه می‌کند در صورتی که اگر به‌دنبال چابک‌سازی هستند باید نفت و گاز را به مردم واگذار کنند و یا برق را به مردم دهند و وزارت نیرو را جمع‌آوری کنند. اگر بحث چابک سازی دولت مطرح است باید وزارتخانه‌های نفت و نیرو را جمع‌آوری کنند، چرا وزارت راه و شهرسازی را که تعداد محدودی پرسنل دارد و کوچک‌ترین و مختصرترین وزارتخانه است را ادغام می‌کنند؟

 

اصل بدنه دولت در وزارت مسکن و شهرسازی نیست بلکه در وزارت نفت، وزارت نیرو و وزارت صنایع یا وزارتخانه‌های دیگری که دارای شرکت و سازمان‌های تولیدی و اقتصادی هستند. در اصل این بخش‌ها باید جمع‌آوری شود. قاعدتا باید سیاستگذاری درست انجام شود، چرا سراغ وزارتخانه‌ای که در تمام دنیا قاعدتا به همین اندازه است، می‌روند؟

 

معاون اول رئیس‌جمهور در دفاع از این لایحه، انتزاع وزارتخانه‌ها را به حل مشکلات ناشی از تحریم ربط داده و گفته‌ است دولت برای مدیریت تحریم‌ها و مشکلات کشور نیازمند این انتزاع است. آیا با این انتزاع مشکلات مسکن ساماندهی می‌شود؟

مسکن می‌تواند یکی از بزرگ‌ترین منابع درآمد برای مردم این کشور باشد و قطعا تحقق توسعه به این بخش برمی‌گردد و توانایی کسب درآمد مستقل از نفت را دارد پس توانایی حل بسیاری از مشکلات را داشته و می‌تواند نقشی اساسی در این شرایط داشته باشد.

 

برای توسعه بخش مسکن چه راهکارهایی وجود دارد؟

توسعه بخش مسکن در شرایطی قابل اجراست که بخش خصوصی را در معاملات با بخش خارجی آزاد بگذارند و بخش خصوصی به‌صورت مستقل اجازه استفاده از منابع خارجی و بین‌المللی را داشته باشد، بدون واسطه‌گری دولت و بانک مرکزی. در اصل باید دولت تحریم را از مسکن برداشته و تحریم بخش خصوصی رفع شود. بانک مرکزی اجازه نمی‌دهد که سرمایه‌گذار خارجی مستقیما با بخش خصوصی وارد معامله شود، چراکه بانک باید ضمانت بانکی را صادر کند.

 

سحر افشاری

 

armandaily.ir
  • 12
  • 7
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش