سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۱۰۰۱۰۱

معرفی رشته بهداشت مواد غذایی و دروس آن

رشته بهداشت مواد غذایی,هدف رشته بهداشت مواد غذایی,درآمد رشته بهداشت مواد غذاییرشته بهداشت مواد غذایی وظیفه کنترل مواد غذایی از نظر سالم بودن و... را داراست
یکی از زیر مجموعه های رشته های علوم پزشکی در زیر گروه یک کنکور سراسری، رشته بهداشت موادغذایی نام دارد. مباحث اموزشی در رشته بهداشت مواد غذایی شامل مواردی همچون تشخیص غذاهای سالم از غذاهای ناسالم، تهیه و نگهداری از غذاها می باشد. در این مطلب از سرپوش به معرفی این رشته پرداخته ایم با ما همراه باشید.

رشته بهداشت مواد غذایی

با رشد روز افزون جمعیت در کشور ما و همچنین جهان، میزان تقاضا برای غذا و مواد پروتئینی دامی افزایش یافته است. تأمین نیازهای غذایی جامعه انسانی، اهمیت به سزایی از لحاظ کمیت و کیفیت دارد. سلامت و بهداشتی بودن غذا یکی از نکات قابل توجه در تأمین غذا به شمار میرود ، به این دلیل که تغذیه با بهداشت و سلامت جامعه، رابطه ی مستقیمی دارد.

افزایش تولید و توسعه صادرات غیر نفتی برای نجات از اقتصاد تک محصولی، بسیار مهم است. در همین راستا برای تأمین نیازهای داخلی و حضور در تجارت جهانی، افزایش تولید فراورده های غذایی دامی و دریایی، مورد توجه قرار گرفته است.

در رشته دانشگاهی بهداشت موادغذایی ، به برررسی موادغذایی از نظر مواردی همچون سالم بودن، الودگی، تقلبی نبودن، نحوه تهیه و نگهداری و مصرف نمودن آن می پردازند. از دیگر فعالیت های فارغ التحصیلان این رشته دانشگاهی می توان به انجام ازمایش های بیوشیمیایی و باکتری شناسی، نظارت بر تولید فرآورده های غذایی و نحوه بسته بندی موادغذایی اشاره کرد.

هدف رشته بهداشت مواد غذایی

رشته بهداشت مواد غذایی با هدف تربیت دانش آموختگانی که توانایی درک ایمنی و بهداشت موادغذایی را دارند؛ بوجود آمد. این افراد باید به عنوان یک بازرس در ابتدای کار باشند و تمام نکات ریز و درشت موادغذایی را در نظر بگیرند.

رشته بهداشت مواد غذایی,لیست دروس رشته بهداشت مواد غذایی,درآمد رشته بهداشت مواد غذاییعلاقه مهم‌ترین عامل برای ورود به رشته بهداشت مواد غذایی میباشد

مهارت ها و توانایی های لازم برای ورود به رشته بهداشت مواد غذایی

- یکی از عوامل موثر برای تحصیل در این رشته و هر رشته دانشگاهی دیگر، علاقه می باشد.

- از توانایی های دیگر لازم برای ورود به رشته بهداشت موادغذایی می توان به دقت و توجه بالا اشاره کرد.

- برای تحصیل در رشته بهداشت موادغذایی باید به زبان انگلیسی مسلط باشید تا از روش ها و علم روز دنیا در زمینه کاری اطلاع داشته باشید.

- داشتن علاقه به دروس زیست شناسی و شیمی، از دیگر مهارت های لازم برای ورود به رشته بهداشت مواد غذایی است.

توانایی های مورد نیاز فارغ التحصیلان رشته بهداشت مواد غذایی

>> فارغ التحصیلان رشته بهداشت موادغذایی باید بتوانند در بخش اموزش و تحقیقات بهداشت مواد غذایی مشارکت کنند.

>> از وظایف فارغ التحصیلان رشته بهداشت مواد غذایی می توان به بازرسی بهداشتی و اصولی کشتارگاه های دام و طیور اشاره کرد.

>> فارغ التحصیلان رشته بهداشت موادغذایی باید بتوانند تمام نکات بهداشتی را در واحدهای تولید فراورده های غذایی برقرار کنند.

>> بازرسی بهداشتی در مراکز توزیع فرآورده های غذایی و مواد خام دامی، یکی از مسئولیت های فارغ التحصیلان رشته بهداشت موادغذایی به شمار می رود.

>> دانشجوی رشته بهداشت موادغذایی ، مسئولیت بهداشتی در مراکز عرضه مواد غذایی را بر عهده دارد.

>> فارغ التحصیلان رشته بهداشت مواد غذایی باید در زمینه تولید مواد غذایی ، از دانش کافی برخوردار باشند.

>> یکی از وظایف فارغ التحصیلان رشته بهداشت مواد غذایی ، اینست که خدمات ازمایشگاه های کنترل کیفی و بهداشتی مواد غذایی ارائه دهند.

>> فارغ التحصیلان رشته بهداشت موادغذایی باید در نظارت بهداشتی در اسکله های صیادی و مراکز صید همکاری داشته باشند.

>> دانشجوی رشته بهداشت مواد غذایی ، مسئولیت بهداشتی در مراکز جمع آوری شیر را بر عهده دارد.

>> دانشجوی رشته بهداشت موادغذایی باید بتواند برای سلامت و باکیفیت بودن مواد غذایی ، ازمایش و نمونه برداری انجام دهد.

>> بررسی راه‌های تولید سریع و ارزان موادغذایی ، از دیگر وظایف فارغ التحصیلان رشته بهداشت مواد غذایی به شمار می رود.

مدت زمان تحصیل در رشته بهداشت مواد غذایی

تحصیل در رشته بهداشت مواد غذایی در مقطع کارشناسی پیوسته امکانپذیر است. بنابراین داوطلبان این رشته باید بتوانند ۱۳۷ واحد درسی را با موفقیت بگذرانند که شامل ۲۶ واحد دروس عمومی، ۲۰ واحد دروس پایه، ۴۴ واحد دروس اختصاصی، ۳۳ واحد دروس اصلی، ۲ واحد پروژه و ۱۲واحد کارآموزی می باشد. تحصیل در این رشته به مدت ۴ سال، زمان میبرد.

البته دانشجویان میتوانند در کمتر از ۴ سال، فارغ التحصیلی خود را بگیرند و با اخذ ترم تابستان در سال های اول تحصیل و همچنین گذراندن بیشتر از ۲۰ واحد درسی در هر ترم، طی ۶ یا ۷ ترم فارغ التحصیل شوند.

لیست دروس رشته بهداشت مواد غذایی در طول تحصیل

> دروس پایه:

دروس پایه رشته بهداشت موادغذایی شامل شیمی آلی، فیزیولوژی، بیو شیمی، بافت شناسی، آمار حیاتی، کالبد شناسی، اصول و کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات میباشد.

گرایش های رشته دانشگاهی بهداشت مواد غذایی,بازار کار رشته بهداشت مواد غذایی,هدف رشته بهداشت مواد غذاییرشته بهداشت مواد غذایی در مقطع کارشناسی پیوسته ارائه می شود

> دروس اصلی:

از دروس اصلی رشته بهداشت مواد غذایی می توان به کالبد گشایی و آسیب شناسی نشخوار کنندگان، باکتری شناسی اختصاصی و بیماریها ، باکتری شناسی عمومی، قارچ شناسی و بیماری ها ، ویروس شناسی و بیماری ها ، انگل شناسی موادغذایی ، بهداشت و پرورش دام و طیور، ماهی شناسی، سم شناسی مواد غذایی ، پرورش و بیماری های آبزیان، بیماری های مشترک انسان و حیوان، اپیدمیولوژی، تغذیه انسانی، بهداشت محیط، زراعت و باغبانی اشاره کرد.

> دروس تخصصی:

دروسی نظیر زبان تخصصی، شیمی و بیوشیمی مواد غذایی ، میکروب شناسی موادغذایی ، بهداشت و بازرسی گوشت دام و طیور، میکروب شناسی صنعتی مواد غذایی ، عفونت ها و مسمومیت های غذایی، اصول نگهداری مواد غذایی ، بهداشت و صنایع غذایی از دروس تخصصی رشته بهداشت مواد غذایی به شمار می رود.

> دروس کارآموزی:

دروس کارآموزی رشته بهداشت مواد غذایی شامل کارآموزی در کارخانه های فرآوری شیر، کارآموزی در آزمایشگاه های کنترل کیفیت مواد غذایی ، کارآموزی در کارخانه های فرآوری گوشت، کارآموزی در کشتارگاه های صنعتی دام و طیور، کارآموزی در کارخانه های فراوری غذاهای دریایی، کارآموزی در کارخانه های روغن، قند، غلات، کنسرو سازی، یا سرد خانه موادغذایی است.

گرایش های رشته دانشگاهی بهداشت مواد غذایی

فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی مجوز ادامه تحصیل در یکی از گرایش های زیر را دارند که در ادامه با آن ها آَشنا میشوید:

* بهداشت محیط

* بهداشت عمومی

* علوم تغذیه

* دکترای حرفه ای علوم آزمایشگاهی

* مهندسی کشاورزی گرایش صنایع غذایی

* علوم و صنایع غذایی ( کنترل کیفی و بهداشتی)

* دکترای پزشکی عمومی

* میکروبیولوژی

* دامپزشکی

* علوم آزمایشگاهی

* بهداشت و بازرسی گوشت

* مهندسی شیمی ( شیمی مواد غذایی )

* بهداشت مواد غذایی با منشأ دامی

* داروسازی

نحوه پذیرش رشته بهداشت مواد غذایی

پذیرش در رشته بهداشت مواد غذایی به دو صورت با ازمون و بدون ازمون امکانپذیر است. ۶۰ نفر از کل ظرفیت بهداشت مواد غذایی با سابقه تحصیلی و دو نفر از آن ها برای مناطق محروم بوده است.

فرصت های شغلی رشته بهداشت مواد غذایی

فارغ التحصیلان رشته بهداشت موادغذایی می توانند در سمت های گوناگونی همچون کارشناس بهداشت شیر و فرآورده های لبنی، گوشت و فرآورده های گوشتی، کارگاه های دسته بندی موادغذایی با منشأ دامی، آبزیان و فعالیت های شیلاتی، تخم مرغ، عسل، سردخانه ها و مراکز نگهداری مواد غذایی و کارشناس ازمایشگاه کنترل کیفی و بهداشت مواد غذایی دامی مشغول به فعلالیت شوند.

دانش آموختگان ارشد بهداشت و ایمنی موادغذایی مجوز فعالیت در اماکنی ازجمله سازمان غذا و دارو ، ازمایشگاه های مواد غذایی دولتی و خصوصی، وزارت جهاد کشاورزی، مراکز تحقیقاتی مواد غذایی را دارند. آن ها همچنین مجوز ایفای نقش های اموزشی مشاوره ای، پژوهشی، اجرایی و مدیریتی را در جامعه دارند. به طورکلی دامنه “بازار کار رشته بهداشت مواد غذایی” با توجه به جدید بودن این رشته، بسیار گسترده است.

درآمد رشته بهداشت مواد غذایی

به دلیل گستردگی فرصت های شغلی در رشته بهداشت موادغذایی ، درامد این رشته باتوجه به مهارت و تجربه و داشتن علم روز دنیا متنوع است. حقوق و درآمد فارغ التحصیلان رشته بهداشت مواد غذایی در مراکز خصوصی و دولتی با یکدیگر فرق دارد. معمولاً سازمان های دولتی با تعيين حقوق و مزایایی مشخص، آن را به کارکنانشان می پردازند. پرداخت حقوق در مراکز خصوصی بر اساس تجربه و مهارت کارشناس می باشد. درواقع درصورت بیشتر بودن تجربه کاری و دانش و مهارت فرد، میزان درامد او بیشتر میشود.

بازار کار رشته بهداشت مواد غذایی,هدف رشته بهداشت مواد غذایی,مدت زمان تحصیل در رشته بهداشت مواد غذاییتسلط به زبان انگلیسی از توانایی های لازم برای ورود به رشته بهداشت مواد غذایی میباشد

گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش

  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش