رشته گیاهان دارویی
داروها در طب سنتی قدیم، از گیاهان بوجود می آمدند؛ حتی گیاه شناسی در ایران و پیش از اسلام از سابقه ای طولانی برخوردار است. یکی از رشته های قابل تدریس در دانشگاه ها، رشته گیاهان دارویی میباشد که بسیاری از افراد را به خود جذب کرده است.
شاخه ها و گرایش های رشته گیاهان دارویی
شما می توانید که باتوجه به علایقتان برای تحصیل در رشته گیاهان دارویی در یکی از این گرایش های زیر، ادامه تحصیل دهید:
- تولید و بهره برداری گیاهان دارویی:
علاقه داشتن به مراحل تولید و برداشت انواع گیاهان دارویی، یکی از شروط تحصیل در گرایش تولید و بهره برداری گیاهان دارویی به شمار می رودد. دروس ارائه شده در این گرایش با نام رشته مرتبط میباشد و شما میتوانید پس از فارغ التحصیلی، به فعالیت در زمینه های مختلف پرورش گیاهان دارویی و بهره برداری از آنها برای تولید انواع داروهای گیاهی بپردازید.
- شناخت گیاهان دارویی:
دانشجو در گرایش شناخت گیاهان دارویی، ملزم به کسب اطلاعات در زمینه ی پرورش و تولید گیاهان دارویی نیست بلکه در زمینه های مختلفی همچون فیزیولوژی، گیاه شناسی، ترکیبات شیمیایی، پراکنش، خواص درمانی( به میزان کم) و اکولوژی این گیاهان، اطلاعاتی را می آموزد و نهایتا وقتی که تحصیلاتش را تمام کرد، می تواند فعالیت خود را در زمینه های مختلف مرتبط با همین موضوعات، شروع کند.
- صنعت گیاهان دارویی و مسائل پس از برداشت:
دانشجو با تحصیل در گرایش صنعت گیاهان دارویی و مسائل پس از برداشت می آموزد که وقتی محصولات و گیاهان دارویی را برداشت کرد، آنها را با پردازش کدام عملکردها به داروهای کاربردی تبدیل کند. پس از برداشت گیاهان دارویی باید علملیاتی همچون تکه تکه کردن، تمیز کردن ، بسته بندی ، پودر کردن، تهیه عرقیجات از گیاهان دارویی و …را بر روی آن گیاه انجام داد که در این گرایش به خوبی اموزش داده می شود.
دروس رشته گیاهان دارویی
دروس تخصصی و غیر تخصصی رشته ی گیاهان دارویی در دانشگاه، شامل شناخت و بهره برداری از محصولات فرعی( دارویی و معطر)، روش های اهلی کردن گیاهان دارویی و معطر، طرح های آماری در علوم گیاهان دارویی و معطر، علف های هرز و کنترل آنها ، روش های آبیاری، زبان تخصصی، کشت و پرورش گیاهان دارویی معطر، ژنتیک عمومی، سمینار( مسأله مخصوص)، بازاریابی دسته بندی گیاهان دارویی و معطر، پروژه، روش های آبیاری، مدیریت و حسابداری، آفات رایج گیاهان دارویی و معطر، کشت بافت و اکولو فیزیولوژی گیاهان دارویی و معطر می باشد.
تعداد واحدهای هر مقطع در رشته ی گیاهان دارویی
دانشجویان رشته ی گیاهان دارویی باید مجموعا ۷۰ واحد را در مقطع کارشناسی بگذرانند که ۱۰ واحدش، دروس عمومی، ۹ واحد آن، دروس پایه، ۲۲ واحدش دروس اصلی و ۲۹ واحد آن شامل دروس تخصصی میباشد درحالیکه تعداد واحدهای این رشته در مقطع کارشناسی ارشد، ۳۲ واحد میباشد که ۱۶ واحدش برای دروس الزامی، ۱۰ واحد آن برای دروس انتخابی و ۶ واحدش برای پایان نامه در نظر گرفته شده است.
توانایی های فارغ التحصیلان رشته گیاهان داروئی
فارغ التحصیلان رشته گیاهان داروئی، مجوز فعالیت در مراحل مختلف خشک کردن و نگهداری از انواع نمونه های گیاهان دارویی را دارند. همچنین میتوانند بر روی مراحل تولید این مدل داروها بعنوان یک ناظر تحصیل کرده در رشته گیاهان دارویی، حضور مؤثر داشته باشند. آنها قادر به تشخیص گیاهان دارویی با استفاده از علوم یاد گرفته در این رشته ی تحصیلی می باشند و همچنین می توانند قدم های بزرگی در مسیر نگهداری و پرورش آنها بردارند.
از توانایی های فارغ التحصیلان رشته گیاهان دارویی می توان به شناسایی گیاهان دارویی، نگهداری از بذر گیاهان دارویی و روش های درست پرورش و تکثیر آنها اشاره کرد. این افراد میتوانند حضور موثری در طرح های مختلف زمینه های تحقیقاتی گیاهان دارویی و معطر و ازمایشگاه های مربوطه نیز داشته باشند.
بازار کار فارغ التحصیلان رشته گیاهان دارویی
فارغ التحصیلان رشته گیاهان دارویی می توانند به فعالیت در محیط های خصوصی و شخصی یا محیط های کارخانه ای شرکتی نظیر کارخانجات تولید انواع چای های گیاهی( دمنوش)، کارخانجات داروسازی گیاهی، کارخانجات تولیدی عرقیات و گلاب و کارگاه های بسته بندی مختص گیاهان دارویی بپردازند.
علاوه بر این فارغ التحصیلان رشته گیاهان دارویی می توانند مزارع بزرگ و کوچک گیاهان دارویی را راه اندازی کنند و یا بر روی روند کاری این مزارع، به صورت یک ناظر، نظارت کنند. خیلی از متخصصان رشته گیاهان دارویی میتوانند انواع گیاهان دارویی طبیعی را در طبیعت، برداشت کنند که برای انجام این کار را باید از سازمان های مربوطه، مجوز بگیرند. داروخانه های گیاهی در زمینه های مختلف تولید داروی گیاهی، نیازمند افراد متخصص و کاربلد هستند.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 16
- 3