سالهاست که هر بار حرفي از انتخابات به ميان ميآيد يک پاي حرفها به اهميت حضور زنان در اين عرصه اختصاص دارد؛ موضوعي که بهصورت يک مطالبه درآمده است، آن هم به اين دليل که ورود زنان به عرصه تصميمگيري و برنامهريزيهاي کلان از دو راه، يکي برگزاري انتخابات و برگزيدهشدن از پايين و ديگري درک توانمنديهاي آنها از جانب مديران کشور و انتصابشان در جايگاههاي مديريتي ممکن ميشود. هرچند در سالهاي اخير اندکاندک تعداد زناني که در دستگاههاي اجرايي و در پستهاي مديريتي منصوب شدهاند، بيشتر شده اما هنوز هم با شرايط ايدهآل فاصله دارد. بههميندليل هم بسياري از جريانهاي حامي حضور زنان خواهان حضور پررنگ آنها در فهرستهاي انتخاباتي بودند. در نهایت فهرست اصلاحطلبان با داشتن ۶ زن در ليست ۲۱نفره تا حدي اين خواسته را برآورده کرد اما نه کاملا.
تمام زنان شورا
نگاهي به آمار ورود زنان به عرصه شوراها در کشور از اولين دوره برگزاري انتخابات شوراهاي شهر و روستا نشان ميدهد که تعداد نامزدهاي زن هر دوره نسبت به قبل افزايش داشته و هر دوره، زنان بيشتري به شوراها راه پيدا کردهاند. دوره اول از ميان هفت هزار و ۲۷۶ نفر کانديداي زن، تعداد هزار و ۳۷۵ نفر وارد شوراهاي شهر و روستا شدند. در دوره دوم با توجه به اينکه ميزان کانديداتوري زنان کاهش يافت و به رقم پنج هزار و ۸۶۷ نفر رسيد اما زنان بيشتري با دو هزار و ۳۳۶ نفر توانستند در شوراها حضور يابند. اين رقم در دوره سوم به هفت هزار و ۱۲۹ نفر کانديدا رسيد اما ميزان موفقيت ورود زنان به شورا به هزار و ۴۱۰ نفر کاهش يافت. در سال چهارم و حال حاضر، فعاليت شوراها با افزايش دو برابري کانديداتوري زنان يعني رسيدن تعداد نامزدهاي زن به عدد ۱۲ هزار و ۹۶ نفر مواجه شد که در مقايسه با ادوار پيش، به طرز چشمگيري بيشتر بود. در نهایت هم ۶ هزار و ۹۶ زن توانستند وارد شوراهاي شهر و روستا شوند؛ بنابراين حضور زنان از دوره اول تا دوره چهارم ۴, ۴ برابر شده است. امسال هم درحاليکه چند روز بيشتر به انتخابات شوراي شهر و روستا نمانده آمار حضور زنان بسيار بيشتر از دورههاي پيش به نظر ميرسد. به گفته رئيس ستاد انتخابات کشور امسال از کل داوطلبان شرکت در انتخابات شوراهاي شهر و روستا، در مجموع ۱۷۸ هزار و ۸۵ نفر زن شرکت کردهاند که اين رقم ۶,۳ درصد کل داوطلبان را تشکيل ميدهد.
زنان ليست اميد چه کردهاند؟
تعداد زنان فهرست اصلاحطلبان اگرچه فعالان حقوق زنان را کاملا راضي نکرد اما جاي خالي برخي چهرهها در آن به چشم ميخورد ولی بههرحال يک دستاورد حداقلي و مفيد محسوب ميشد. نگاهي به سوابق زناني که در اين فهرست به چشم ميخورند، نشان ميدهد که آنها در صورت انتخابشدن چه قدمهايي براي شهر و زنان آن ميتوانند بردارند.
زهرا نژادبهرام
زهرا نژادبهرام، در دوره پيشين مجلس شوراي اسلامي با شايعه کانديداتوري خود مواجه بود اما اعلام کرد که کانديدا نميشود. او حالا وارد انتخابات شوراي شهر تهران شده است. نژادبهرام نويسنده کتاب «موانع مشارکت سياسي زنان در ايران» است. او متولد سال ۴۲ و اولين معاون فرماندار زن کشور محسوب ميشود. زهرا نژادبهرام معتقد است که شهر مکاني بوده که با حضور انسان هويتي زنده به خود گرفته است. شهر موجودي است که رشد و بلوغ و بالندگي آن در سيماي ساکنان آن به نمايش درميآيد. او در زمينه شهري، معتقد است که زنان مطالباتي از فضاي شهري و محل سکونت دارند. شهر جايي است که بايد مادري کرد، همسري کرد، کارمندي کرد، ثروت توليد کرد، تفريح کرد و هويت و فرهنگ را شکل داد. او ميگويد مانند جين جاکوبز، يک شهرساز آمريکايي، باید درس شهرسازي را در خيابان آموخت و در ساماندادن به شهر، به هنر نياز است. او حالا کانديدا شده تا در صورت نمايندگي، با نمايندگاني به قول او مواجه باشيم که با پوشيدن لباس قانونگذاري در پارلمان شهري ضمن احترام به حقوق شهروندي همگان تصوير نمايش نگاه زنانه به مديريت شهري را که همراه با هنر و برنامهريزي دوجنسيتي است، همساز کنند.
او به دولتيها، از جمله شهيندخت مولاوردي نزديک است. زماني که اعتراضها به ديدار پاپ و مولاوردي بالا گرفته بود، نوشت که بيش از يک ميليارد و ۵۰۰ هزار نفر کاتوليک در جهان زندگي ميکنند. آنان مانند مسلمانان بهشدت به رهبران ديني خود وابسته و گوش به فرمان آنان هستند. با توجه به وجود نقاط مشترک بين اديان ابراهيمي چنين ديدارهايي ميتواند زمينه تعامل و تبادلنظر بين اديان را فراهم کند تا براساس اشتراک به تفاهم برسند. پاپ در سخنرانيهاي اخير خود به فرزندآوري تأکيد کرده. درعينحال اين موضوع براي کشور ما هم بهعنوان يک استراتژي مطرح است. سفر مولاوردي به واتيکان و ديدار او با پاپ نشاندهنده تمرکز ايران روي موضوعاتي مانند تحکيم بنيان خانواده، رفع خشونت و اتحاد و تعامل اديان در زمينه حل مشکلات جهاني است.
زهرا صدراعظم نوري
زهرا صدراعظمنوري (متولد ۱۳۴۱ در تهران) فعال سياسي اصلاحطلب و اولين شهردار زن در جمهورياسلامي ايران است. او در سال ۱۳۷۵ با حکم غلامحسين کرباسچي بهعنوان شهردار منطقه ۷ تهران منصوب شد. صدراعظمنوري که دکتری مديريت محيطزيست دارد، اکنون مشاور رئيس سازمان حفاظت محيطزيست ايران است. او براي شرکت در انتخابات شوراي شهر تهران در سال ۱۳۹۶ نامزد شد و در ليست اميد قرار گرفت. صدراعظم نوري در انتخابات شوراها در سال ۱۳۹۲، بهعنوان عضو عليالبدل شوراي شهر تهران انتخاب شد. او ۳۲ سال سابقه فعاليت در حوزههاي مديريتي، اجرايي، علمي و فرهنگي کشور دارد که نمونههاي زير جزئی از آنها هستند:
مشاور معاون رئيسجمهوري و رئيس سازمان حفاظت محيطزيست کشور، عضو کميته محيطزيست مجمع تشخيص مصلحت نظام، مشاور اجتماعي معاون وزير کشور و رئيس سازمان شهرداريهاي کشور، مشاور رئيس دانشگاه آزاد اسلامي و عضو شوراي راهبردي زنان فرهیخته، عضو کميسيون فرهنگي دانشگاه آزاد اسلامي، عضو کميته آموزش شورايعالي انقلاب فرهنگي، مديرکل برنامهريزي و توسعه شهري، شهردار منطقه ۷ تهران، رئيس محيطزيست شهر تهران، عضو شورايعالي سياستگذاري کميسيونهاي وزارت کشور، عضو شوراي بررسي مسائل اجتماعي شهر تهران و عضو شوراي سياستگذاري کميسيونهاي وزارت آموزشوپرورش کشور.
الهام فخاري
الهام فخاري جزء چهرههايي از فهرست اصلاحطلبان است که براي مردم کمتر شناخته شده. او درحالحاضر مسئول روابط عمومي شوراي سياستگذاري انتخاباتي اصلاحطلبان است اما حوزه فعاليت غيرسياسياش بيشتر به عرصه روانشناسي برميگردد. فخاري که متولد ۱۳۵۴ اصفهان است در انجمن روانشناسي ايران، انجمن مطالعات برنامهريزي درسي ايران و جمعيت توسعه علمي ايران عضويت دارد.
شهربانو اماني
شهربانو اماني زنگنه که يکي از قديميترين فعالان سياسي فهرست اصلاحطلبان محسوب ميشود متولد سال ۱۳۳۹ است. او نماينده مردم اروميه در دورههاي پنجم و ششم مجلس شوراي اسلامي و مشاور رئيس سازمان حفاظت محيطزيست ايران در امور زنان و خانواده است. امانيانگنه در نوزدهم شهريور ۱۳۵۸ مصادف با سالروز درگذشت آيتالله طالقاني به همراهي گروهي از خيران، صاحبنظران و جوانان اروميه «سازمان توحيدي انفاق» را پايهگذاري کردند. او در سال ۱۳۶۰ بهعنوان مددکار در سازمان بهزيستي تازهتأسيس مشغول به کار شد و سپس به رياست مجتمع حمايتي قدس و پس از آن مجتمع خدمات حمايتي شهيد جعفري اروميه درآمد. در سال ۱۳۷۵ با کسب بيشترين درصد آرا، ۴۷،۲۰ و مجموع رأي ۱۸۹,۵۲۶ توانست بهعنوان نخستين زن از حوزه انتخابيه اروميه، استان آذربايجانغربي و همچنين در مقام نخستين زن از ديار آذربايجان به مجلس شوراي اسلامي دور پنجم راه پيدا کند. اماني، براي بار دوم موفق به ورود به مجلس ششم شد و بههمراه سهيلا جلودارزاده اولين زناني بودند که بهسمت منشي در هيأترئيسه مجلس انتخاب شدند. او در تاريخ چهارم آذر ۱۳۹۲، با حکم دکتر معصومه ابتکار، معاون رئيسجمهوري و رئيس سازمان حفاظت محيطزيست، بهعنوان مشاور رئيس سازمان حفاظت محيطزيست در امور زنان و خانواده منصوب شد.
بهاره آروين
بهاره آروين هم يکي از چهرههاي ديگر فهرست اصلاحطلبان است که بيشتر شخصيت علمي دارد تا سياسي. او مدير گروه روششناسي انجمن جامعهشناسي ايران است. ايده «شهرداري شيشهاي» آروين او را بيشتر از هر چيز ديگري سر زبانها انداخت.
او درباره اين ايده ميگويد: «باید همه دادهها و اطلاعاتي از شهرداري که درحال حاضر در دسترس شوراي شهر قرار دارد يا طبق قانون ميتواند در اختيار شوراي شهر قرار داشته باشد، از طريق يک سامانه آنلاين در اختيار همه شهروندان قرار گيرد. اين دادهها و اطلاعات شامل ميزان بودجه و نحوه هزينهکرد آن، نحوه واگذاري پروژههاي بالاي يک ميليارد تومان، مجوزها و کاربريها و ديگر دادهها و اطلاعات مشابه است، همچنين انتشار علني مذاکرات شورا و انتشار علني رأي تکتک اعضا در مباحث مختلف.»
ناهيد خداکرمي
ناهيد خداکرمي ديگر عضو فهرست اصلاحطلبان است که بيشتر از اهالي دنياي سياست بين اهالي حوزه علمي و پزشکي شناخته شده است. او متخصص باروري و مامايي و رئيس انجمن علمي مامايي ايران است. خداکرمي دانشآموخته دکتري تخصصي علوم بهداشتي از دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي و همچنين دبير کارگروه سلامت و محيطزيست معاونت زنان و خانواده رياستجمهوري است.
- 18
- 2