شوراهاي اسلامي شهر و روستا را شايد بتوان گستردهترين مكانيسم مشاركت شهروندان در اداره امور جامعه دانست، همچنان كه اصول ششم و هفتم از قانون اساسي به نيكي شوراها را از اركان تصميمگيري و اداره امور كشور دانسته است، از ديگر سو شوراها را باید مهمترين گام براي بسط دموكراسي و مشاركت دادن شهروندان در توسعه و اداره جامعه دانست، فصل هفتم از اصل يكصدم تا يكصد و ششم از قانون اساسي به زيبايي اين امر را تبيين كرده است.
شوراهاي اسلامي شهر و روستا در حالي وارد پنجمين دوره انتخابات ميشوند كه از فراز و فرودهاي نسبتا زيادي برخوردار بودهاند، از ضعف و كاستيهاي قوانين گرفته تا عدم ورود متخصصان و افراد كار آمد به صحنه انتخابات شوراها يا چگونگي نظارت بر شهرداريها يا فقدان اختيارات لازم در حوزههاي مرتبط با شهر و موارد ديگر و... را ميتوان از معضلات شوراها دانست، شورا را اگر پارلمان محلي بدانيم و شهر را يك بافت كامل تلقي كنيم، مستلزم اين است که تمام اركان شهر در سيطره مكانيسم نظارتي پارلمان محلي قرار گيرد، شهر داراي ابعاد مختلفي است.
از منظر اداري اگر بخواهيم نگاهي به موضوع داشته باشيم و قياسي با شوراها در كشورهاي توسعه يافته داشته باشيم، ملاحظه ميكنيم كه اداره بهتر و مناسب يك شهر ميطلبد تا تمام اين ادارات كه سهمي در مديريت شهري دارند تحت نظارت پارلمان شوراي شهر قرار گيرند. نهادهاي خدماتي چون ادارهها و شرکتهای گاز، برق، آب، آموزش و پرورش، پليس و... در كشورهاي توسعه يافته تحت نظارت پارلمان شهري شورا قرار دارند كه عينا همين امر هم در اصل يكصدم قانون اساسي و در ماده يك قانون شوراها ذكر شده است.
در حال حاضر يك نوع ناهماهنگي در مديريت شهري وجود دارد و از ديگر سو شهرداريها در نقش جمعآوري زباله، آسفالت معابر و صدور پروانه ساخت و ساز منحصر شدهاند. اين در حالي است كه يك شهرداري زماني ميتواند موفق باشد كه كل مديريت شهري را بر عهده داشته باشد و بر تمام اركان شهر نظارت و مديريت و مسئوليت داشته باشد. شهر فقط سازه نيست بلكه بايد بسان موجود زندهاي به آن نگريست، از ديگر سو مولفههاي شهري، مثل مبلمان شهري و زیباسازی فضای شهر بسيار مهم است. زيرا شهر با شهروندان آن مفهوم پيدا ميكند بر اين اساس مولفههاي شادزيستن، زیبایی زندگي و بهزيستن باید براي شهرداري مهم باشد.
از ديگر سو پارلمان شهري شورا بايد در همه حوزهها و دغدغههاي شهروندان ورود پيدا كند، امروزه آسيبها و ناهنجاريهاي اجتماعي، بيكاري و تورم، سقوط سرمايههاي اجتماعي و... تهديد اصلي سلامت شهر و شهروندان است كه ضرورت ورود پارلمان شهري شورا به آن وجود دارد. واقعيت مساله اين است كه نهاد شورا بسان يك پارلمان شهري بايد از كارايي لازم در برون رفت شهر از اين مصائب برخوردار باشد و اين مهم با حضور و انتخاب افراد شايسته و كاردان كه اشراف لازم به مباحث حقوقي، مديريت شهري و توسعه و... داشته باشند ميسور و ممكن خواهد بود. انتخابات شوراها گامي براي ترويج دموكراسي و توسعه و اداره بهتر شهر بر اساس مشاركت شهروندان خواهد بود.
- 17
- 5