انتخابات شوراي شهر و روستا يك چرخش ١٨٠درجهاي بود درتركيب شوراي پنجم درخيلي از شهرها. حالا اصلاحطلبان ليست اميد نهتنها در تهران، اصفهان، شيراز، كرمان، يزد، سمنان، قزوين، تبريز و اردبيل كه درمشهد هم توانستهاند بيشترين آراي مردم را به خود جلب كنند و شنيدهها از كرج و اهواز هم تقريبا همين وضعيت را تأييد ميكند. اگرچه تا لحظه تنظيم گزارش هنوز بهطور رسمي خبر آن اعلام نشده است.
شمارش آراي صندوقهاي انتخابات شوراي شهر و روستا رو به اتمام است و تا دوشنبه پرونده آن بسته شده است تا از ميانههاي مرداد، صندليهاي سبز شورا تحويل اعضاي جديد شود. شوراهاي شهر و روستا درسالهاي گذشته همواره به تقليد از الگوي نانوشته تهران در دست بدنه اصولگرايي بود و اعضاي اصلاحطلب كمتر درآن ديده ميشدند اما اصلاحطلبان كه از شوراي چهارم رويه ليستدهي را آغاز كرده بودند، در دوره پنجم، «ليست اميد» را با پشتوانه رئيس دولت اصلاحات درشهرها به مردم معرفي كردند.
همين شد كه حالا يكي يكي نتايجي كه از شهرها ميرسد، خبر از پيروزي ليست اصلاحطلبان دارد. استقبال مردم از ليست اصلاحطلبان دربعضی شهرها كمي غافلگيركننده بود. مثلا درشهر مشهد كه تصور غالب آن هميشه توجه به اصولگرايي بوده است، استقبال از ليست اميد نشان ازچرخش مردم به طرف اصلاحطلبان دارد. البته تمايلنداشتن مردم به اصولگرايان درساير شهرستانهاي استان خراسانرضوي هم صادق است.
حسینی، رئیس ستاد انتخابات استان خراسانرضوی ديروز در اينباره گفته كه در هیچیک از شهرهای مرکز شهرستانهای استان اصولگرایان نتوانستهاند اکثریت شورا را به دست آورند: «درشهرهای تربتحیدریه ۴نفر، تربتجام ۳نفر، جوین ۳نفر، کاشمر ۳نفر و گناباد ۳نفر اصولگرا وارد شورای شهر شدهاند، هرچند که دراین شهرها هم اکثریت با اصولگراها نیست.» شمارش آرا اگرچه درشهر كرج هم به پايان رسيده، اما هنوز نتيجه نهايي اعلام نشده است. درحالي كه شنیدهها ازپیروزی «لیست امید» دراين شهر حکایت دارد اما یکی از اعضای اصولگرای هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها مدعی شده که تخلفات گسترده در نتيجه انتخابات شوراي شهر كرج تاثیرگذار بوده است.
ازطرف دیگر، روز گذشته یک منبع آگاه در هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، از تلاش یک عضو هیأت مرکزی برای جلوگیری از اعلام نتایج نهایی درمرکز استان البرز خبر داده است. براساس گفتههاي او، یکی از ۵ عضو هیأت مرکزی نظارت براین انتخابات، موضوع «خریدوفروش رأی»، «تخلفات متعدد پای صندوقها» و مسائلی از این دست را مطرح كرده است تا پیروزی ۱۳ بر صفر لیست امید کرج درشورای شهر را زیر سوال ببرد.
نتايج شمارش آرا در زاهدان هم البته از پيروزي اصلاحطلبان حكايت دارد. لیست ١١نفره ائتلاف وحدت مردمی زاهدان که توسط شورای مشورتی مسجد مکی انتخاب شده بودند، حالا همه صندليهاي شوراي شهر زاهدان را به دست آوردهاند. گفته ميشود كه دوحزب اتحاد ملت منطقه سیستانوبلوچستان و انجمن اسلامی مدرسین دانشگاههای سیستانوبلوچستان ازحامیان سیاسی این ائتلاف بودهاند. دراين ميان، البته شنيدهها حاكي از درگيريهاي مشابهي در اهواز و ساري دارد، بهطوري كه عصر روز يكشنبه خبر آمد كه انتخابات شوراي شهر ساري باطل شده است.
همچنين گزارشها حاكي از آن است كه نيمي از صندلي شوراي شهر همدان در دست اصولگرايان است و لیست اصلاحطلبان درهرمزگان هم سهنفر از اعضای خود را به شورای اين شهر فرستاد.
زنان درتركيب شوراهاي شهر و روستا
افزايش سهم زنان در ليست اميد دركنار سهم جوانان يكي از مهمترين دغدغههاي اصلاحطلبان براي ليست اميد بود، البته اين سهم درتهران با حضور ٦ زن (شهربانو امانی، بهاره آروين، زهرا صدر اعظم نوري، ناهيد خداكرمي، زهرا نژادبهرام و الهام فخاري) كه سهنفر از آنها زنان جوان هستند، تحقق پيدا كرد و حتي درمقايسه با ٤ دوره قبلي شورا هم رکورد آن شكسته شد. صندليهاي شوراي شهر تهران از دوره اول تا دوره چهارم تنها ۳ عضو زن را در هر دوره به خود ديده بود، درحالي که تعداد اعضای شورای شهر دراین دوره از ٣١نفر به ٢١نفر کاهش یافت و بهرغم کاهش تعداد اعضا شاهد افزایش اين حضور درشوراي پنجم بوديم. حالا بايد ديد كه اوضاع درشهرهاي ديگر چگونه است؟
نخستین خبرها از نتايج انتخابات شوراي شهر در روز شنبه پيشتازي يك زن اصلاحطلب درشوراي شهر اردبيل بود. زهرا قدیمی كسي بود كه درميان ١١ عضو اصلي بيشترين آرا را به خود جلب كرده بود درحالي كه تنها زن درميان اين ١١نفر است و يك زن ديگر هم بهعنوان عليالبدل معرفي شده است. دراين شهر ۱۵۹ زن براي انتخابات ثبتنام كرده بودند.
وضعيت درشوراي اصلاحطلب شهر كرمان هم به همين صورت است و درميان ١١نفر فقط دو زن با نامهاي زهرا ايرانمنش از ليست اميد و ماهبانو معصومزاده از ساير ليستها قرار دارند. شهناز رمام و بتول گندمي هم زناني هستند كه درميان ليست ١٥نفر اول شوراي شهر مشهد نامشان ديده ميشود.
شوراي اصلاحطلب سمنان اما هيچ زني ندارد درحالي كه ٢٠١ زن براي انتخابات شوراي اين شهر ثبتنام كرده بودند. سونیا اندیش هم تنها زني است كه به شوراي ١٣نفره و اصلاحطلب شهر تبريز راه يافته است. درشهر يزد هم يك كانديداي اصلاحطلب زن به همراه يك عضو مستقل با نامهاي ونوس عامري و الهه جورابي زناني به شوراي ١١نفره يزد راه يافتهاند. نام لیلا دودمان، سولماز دهقانی هم درميان ١٣ عضو اصلاحطلب شوراي شهر شيراز ثبت شده است و نام زهرا یقطین هم درميان اعضاي عليالبدل ديده ميشود.
منیره قوامی، مهدیه قافلهباشی و زهرا یوسفي سه زني هستند كه درشوراي اصلاحطلب قزوين بين ٦نفر اول قرار دارند و فاطمه اشدری، عضو اصولگرا هم بهعنوان نفر آخر اعضاي عليالبدل قرار گرفته است. اسامي شوراي شهر كرج هم اگرچه تا لحظه تنظيم خبر اعلام نشده، اما شنيدهها حاكي ازموفقيت ليست اميد است درحالي كه فریده بزنی بیرانوند و سارا دشتگرد تنها دو زن حاضر در ليست اميد اين شهر بودهاند.
سمانه صائب تنها زن انتخابشده ليست ائتلاف وحدت مردمی زاهدان در انتخابات شورای اين شهر است. همچنين نتيجه شمارش آرا در بندرعباس هم نشان داد كه فاطمه جراره بهعنوان نفر اول بيشترين رأي را آورده است. مردم در شهر سرباز هم كه شهردار آن يك زن است، بيشترين رأي را به نفع يك زن به صندوق ريختهاند. نرجس محمددوست هم تنها زن شوراي شهر آستانه اشرفيه است.
شهردار آينده تهران چه كسي است؟
اما با نهاييشدن تركيب شوراي شهر تهران حالا گمانهزنيهايي كه از ماه قبل براي انتخاب شهردار آينده تهران شروع شده بود، همچنان ادامه دارد؛ شهري كه حالا با مشكلات زيادي ازجمله بدهيهاي كلان روبهروست كه از ٢٠هزارميليارد تا ٦٥هزارميليارد برآورد ميشود.
محسنهاشميرفسنجاني- مديرسابق شركت متروي تهران، عباس آخوندي- وزير راهوشهرسازي، پيروز حناچي- معاون وزير راهوشهرسازي، غلامحسين كرباسچي- شهردارسابق تهران، محسن مهرعليزاده- رئیس فدراسیون بینالمللی ورزشهای زورخانهای و علي عبدالعليزاده و حسين مرعشي كساني هستند كه تاكنون نامشان براي شهرداري تهران مطرح شده است.
البته حالا اعضاي منتخب شوراي پنجم شهر تهران معتقدند كه هنوز براي گمانهزنيها زود است اما باب اين گمانهزنيها را ديروز غلامحسین كرباسچي، شهردار پيشين تهران دوباره باز كرد: «محسن هاشمی ازگزینههای شهرداری تهران است، محسن هاشمی اگر تمایلی داشته باشد، با توجه به سابقه و فعالیتی که داشته، چه در مترو، چه درحوزه شهری، از گزینههای شهرداری تهران است.» البته محسن هاشمي حالا با بيش از يكميليون و١٣٠هزار رأي نفر اول ليست شوراي پنجم شهر تهران است، آن هم درشرايطي كه طبق قانون، شهردار نمیتواند همزمان عضو شورای شهر باشد.
البته اعضاي ليست اميد پيش از اين میثاقنامهای را امضا کردند که درصورت پیروزی، شهردار منتخب نباید ازمیان اعضای شورا باشد. حالا اگر يك نفر از شوراي شهر استعفا دهد، نخستین عضو علیالبدل جایگزین او ميشود كه دراین شرایط، آن يكنفر مهدی چمران است. بنابراین محسن هاشمی ازعضویت خود درشورای شهر استعفا نخواهد داد و گمانهزنیها برای شهردارشدن او، درحد شایعه است؛ اين حرفي است كه زهرا نژادبهرام يكي از اعضاي منتخب هم در گفتوگو با «شهروند» به شكل ديگري به آن اشاره دارد: «آنچه اكنون درشورا مهم است، حفظ انسجام است و ما نميتوانيم هيچگونه اختلالي دراين ٢١نفر ايجاد كنيم.
با رأي قاطعي كه شهروندان به ما دادهاند، مطمئن باشيد كه از اعتماد آنها تمكين ميكنيم. تلاش ما اين است كه ظرفيتهاي لازم براي زيست بهينه درتهران فراهم شود. مردم به ليست اميد و جريان اصلاحات اعتماد كردند و ما هم بايد از اين اعتماد حفاظت كنيم و تركيب اعضاي شورا درهمان ٢١ تكس باقي بماند.» او اين را هم گفت كه درحال حاضر محسن هاشمي با توجه به تجربهاي كه درمديريت شهري دارد، وزنه سنگيني براي شوراي شهر است و بايد بهعنوان يك فرصت از آن استفاده شود: «مردم هم به همين نيت به او رأي دادهاند و ميتواند نقش زيادي درنظارت بر شهرداري داشته باشد، حتي اگر ايشان بخواهند از شورا استعفا بدهند، بعيد است كه ما به آن رأي بدهيم.
مردم با توجه به پيشينه آقاي هاشمي و آيتالله هاشميرفسنجاني به او رأي دادهاند تا نماينده آنها باشد. درصورتي كه اگر او به شهرداري برود، نماينده شورا خواهند شد نه نماينده مردم.» مجيد فراهاني يكي ديگر از اعضا هم به «شهروند» گفت كه در اينباره هنوز به هيچ اجماع نرسيدهاند، اما محسن هاشميرفسنجاني هم هيچ علاقهاي ندارد در اين باره حرف بزند: «مصاحبه تلفني نميكنم.» او در گفتوگو با «شهروند» پرداختن به بحث شهرداري را موضوعي انحرافي عنوان كرد: «اين بحثي است كه دوماه ديگر بايد براي آن تصميمگيري شود و با وجود موفقيت اصلاحطلبان درشوراي پنجم بحثي انحرافي است.
بگذاريد اول شيريني رأي اعضاي شوراي شهر كام مردم را شيرين كند، بعد در اينباره گمانهزني كنيد.» علي اعطا ديگر عضو منتخب شوراي پنجم شوراي شهر تهران هم به «شهروند» گفت كه تنها درباره خصوصيات شهردار آينده تهران صحبت شده و هنوز براي رسيدن به مصداق زود است: «شهرداري تهران بايد حداقلهايي چون حسن شهرت، سابقه شفاف، پاكدستي و تجربه در مديريت شهري را داشته باشد تا بتواند مسئوليت شهر را برعهده بگيرد. اين شخص بايد دانايي، توانايي و قدرت مديريتي كافي درحوزه اداره شهر داشته باشد. براي رسيدن به گزينه نهايي خيلي نظرات شخصي مطرح نيست و بايد به اجماع برسيم.»
پيروز حناچي، معاون وزير راهوشهرسازي هم يكي ديگر از گزينههاي مطرح براي شهرداري تهران است، درحالي كه او هم در گفتوگو با «شهروند» هيچ حرفي درباره آن نميزند: «حتي به آن فكر نكردم، چون فكركردن به آن ترس دارد. با اين وضعيت بدهيهايي كه شهرداري تهران درحال حاضر دارد، هركسي هم بخواهد به آن فكر كند، برايش ترس دارد. شهرداري تهران درحال حاضر در وضعيت خوبي نيست، منابع آن بهطور كامل مصرف شده است، دخل و خرج آن همخواني ندارد، بدنه آن نسبت به گذشته سنگين شده است و همخواني زيادي با بودجه آن ندارد.»
او معتقد است كه اگر كسي اين حوزه را بشناسد، ميداند كه واردشدن به آن سخت است. مخصوصا اگر شهردار منتخب نتواند با دولت تعامل و ديالوگ خوبي برقرار است: «اين تعامل و همسويي به اين معنا نيست كه هرچه دولت گفت، شهردار هم انجام دهد، مهم پتانسيلهايي است که بايد به كار گرفته شود. خيلي فرق ميكند كه شهرداري مقابل يا همراه دولت باشد. اگر شهردار مخالف دولت باشد، دود آن تنها به چشم مردم ميرود اما اگر اجزا هماهنگ با هم عمل كنند، اقدامات تاثير بيشتري خواهند داشت.»
جنجال درشوراي چهارم
همه اين اخبار و نتايج درشرايطي است كه اعضاي اصولگراي شوراي چهارم نسبت به نتايج آرا درتهران گلايه دارند و مهدي چمران، رئيس فعلي شوراي شهر تهران هم ديروز نامهاي را در اينباره راهي وزارت كشور كرد. روز يكشنبه اما جلسه غيرعلني شورا كه بدون حضور خبرنگاران برگزار شد، حاشيههايي هم به همراه داشت. ظاهرا بعد ازصحبتهاي عباس جديدي، عضو اصولگراي شوراي شهر تهران درباره مشاركت مردم در انتخابات شوراي شهر درگيري ميان او و عليرضا دبير، رئيس كميسيون برنامه و بودجه شورا ايجاد ميشود.
عليرضا دبير به او گفته؛ چرا تهديدت را اجرايي نكردي؟ و همين موضوع باعث درگيري لفظي و غير لفظي ميشود و در نهايت كار به شكايت و ١١٠ هم كشيده ميشود. مهدي چمران، رئيس شوراي شهر تهران هم درتوضيح اين موضوع گفت كه به هرحال این اختلافات وجود داشته و بگومگوها طبیعی است که امروز نیز درگیری بین این دو عضو به وجود آمد: «شدت درگیری به حدی نبوده که اعلام شده و بگومگویی بین دو عضو بوده که درنهایت با پادرمیانی سایر اعضا خاتمه پیدا کرد.» او درپاسخ به این پرسش که گفته میشود؛ کلانتری این موضوع را در دست پیگیری دارد، هم گفت؛ موضوع به حدی نبوده که اینگونه باشد و انشاءالله ختم به خیر خواهد شد.
- 9
- 3