علت شستن میوه و سبزیجات
آیا می دانید سیب، خیار و هلویی که در اشپزخانه تان وجود دارند، قبلا کجا بوده اند؟ وقتی میوه ها و سبزیجات آماده برداشت میشوند ، توسط دست های مختلفی چیده شده و بعد به انبارها و پس از آن به فروشگاه ها منتقل می شوند. باکتری ها علاوه براین انگل های موجود در خاک سبب بیماری های مختلف و آزاردهنده به ویژه از نوع گوارشی می شوند. براساس تحقيقات انجام شده در آمریکا، شستن میوه و سبزی در محلول رقیق سرکه و آب در مقایسه با شستن آن ها با آب بهتر است.
بهترین زمان برای شستن میوه و سبزیجات زمانی است که میخواهید مصرف کنید. برای این که با شستن میوه و سبزیجات، باکتری ها زودتر دست بکار میشوند و روند خرابی سریعتر می شود.
مراحل شستن میوه و سبزیجات
برای شستن میوه و سبزیجات روش های صحیحی وجود دارد مثل استفاده از سرکه، مواد ضدعفونی، بیکربنات سود. لیمو ... بلامانع است. در ادامه شستن میوه و همچنين شستن سبزیجات به طور کامل توضیح داده میشود.
شستن سبزیجات
برای نگهداری سبزیجات خریداری شده در منزل توصیه میشود هر چه سریعتر آن را شسته و بعد از خارج شدن آب، آنرا در پارچه نازک تمیز قرار داده و در یخچال نگهداری کنید. ۴ مرحله وزارت بهداشت شامل موارد زیر می باشد:
مرحله اول شامل پاکسازی است. پاکسازی نخست یعنی این که تمام برگ های زرد رنگ، چوب ها و گل و لای احتمالی از سبزی جدا شوند. در این مرحله اگر لازم بود، یک آب سطحی هم روی سبزیجات گرفته شود.
مرحله دوم، انگل زدایی است که توصیه می شود در یک ظرف آب، به ازای هر لیتر آن، بین ۲ تا ۴ قطره مایع ظرفشویی بریزید. این کار باعث می شود که تخم و کیست انگل ها لیز و لزج شود و به سطح آب بیاید. در این مرحله از شست وشو، شما باید آب روی سبزی را به آرامی تخلیه و بعد از آن سبزی تان را از درون ظرف خارج كنید.
مرحله سوم، میکرب زدایی است که باید مجدداً سبزیتان را درون یک ظرف پر از آب غوطه ور کنید و اندکی از محلول های ضدعفونی کننده حاوی پرکلرین را که در بازار وجود دارند، داخل آب سبزی بریزید. میزان ماده ضد عفونی کننده ای هم که داخل آب می ریزید باید بر حسب دستور روی کالا باشد.
مرحله چهارم یا مرحله نهایی، باید برای از بین رفتن اثر مواد شیمیایی سبزی را مجدداً داخل آب ریخته و بعد از آن آبکشی کنید تا کاملاً تمیز شود.
شستن میوه ها
شستشوی میوه های نرم
بهتر است برای شستن میوه هایی مثل زردآلو، آلو، خرمالو، انواع توت، توت فرنگی، ازگیل، انگور، گیلاس و آلبالو، یک ظرف بزرگ را پر از آب خنک کنید و آبکشی را داخل آن قرار دهید. بعد از آن میوه ها را آهسته در صافی بریزید و به مدت ۵ دقیقه داخل آن بمانند. آبکش را از ظرف آب خارج کنید و كمی آب روی میوه ها بگیرید. ولی بهتر است برای پيشگيري از باقی ماندن و انتقال الودگی ها، گل روی خرمالو و توت فرنگی قبل از شستن پاک شود. درصورتیکه پوست خرمالو خیلی نازک و له نبود، میتوانید پیش از خارج کردن آن ها از آب، به آرامی دستی هم به سطح شان بکشید.
شست وشوی میوه های چرب
در شرایطی که سطح میوه های چرب، گل آلود نباشد بهتر است آن ها را فقط با مایع ظرفشویی و اسکاچ و آب بشویید. مایع ظرفشویی قدرت تخریب و انهدام میکروب ها را ندارد صرفا سطح میوه را لغزنده کرده و سبب جدا شدن میکروب ها از میوه می شود.
در صورتی که میوه ها الوده و گلی باشند استفاده از چند قطره ماده ضدعفونی کننده در آبی که میوه و سبزی در آن غوطه ور است موردنیاز است. میوه های انباری بهتر است علاوه بر شست وشو به روش بالا، پوست گیری شوند. سموم و واکس چربی که به این میوه ها زده می شود با ضدعفونی کردن از بین نمی رود.
موارد مهم برای شستن میوه و سبزیجات
- توت، انگور و سایر میوه های ریز را اول در آب خیسانده و بعد با دقت بشویید و بعد بگذارید که در یک آبکش آب آن برود.
- شستن میوه و سبزیجات سفت تر مانند سیب و سیب زمینی را میتوانید با برس مخصوص همراه با آب شست و شو دهید.
- برگ های بیرونی تر کاهو و کلم را دور بریزید و سایر برگ ها را به خوبی زیر آب بشویید.
- شستن میوه و سبزیجات مثل کدو و هندوانه که پوست شان خورده نمی شود، باز هم بسیار مفید است، برای اینکه باکتری های موجود روی پوسته ی بیرونی این محصولات ممکن است هنگام برش زدن به گوشته ی داخلی شان نفوذ کنند.
- میوه ها و سبزیجات بستهبندي شده را هم حتماً پیش از مصرف شست و شو دهید، چه بسا در صورتیکه برچسب روی آن قید کرده باشد که شسته شده اند.
- پوست هندوانه، خربزه و طالبی هم حتماً باید بخوبی شسته شود. علی الخصوص افرادی که در حال کیموتراپی هستند زیرا سیستم ایمنی ضعیف تری دارند.
- میوه های اسیب دیده و خراشیده را ابداً نباید در آب و کف قرار داد یا با مواد گندزدا شست چون مواد مایع مواد شوینده وارد آن ها می شود و امکان دارد پس از آبکشی هم از بین نرود و مصرف کننده را دچار مشکلاتی مانند ابتلا به بیماری اسهال کند.
- پوست میوه ای مانند موز به سرعت و حدود ۲۴ ساعت بعد از شستن سیاه رنگ می شود بدین ترتیب باید به جای پاک کردن پوست موز که آن هم کار درستی نیست، کمی قبل از استفاده آنرا با آب کاملاً سرد بشویید، با دستمال نخی خشک کنید و درون ظرف میوه قرار دهید.
گردآوری: بخش مهارتهای زندگی سرپوش
- 13
- 2