حلیم بادمجان:
حلیم بادمجان یکی از غذاهای سنتی و قدیمی ایرانی است که همانطور که از نامش مشخص است با بادمجان تهیه می شود. حلیم بادمجان دستور پخت های مختلفی دارد و در شهرهای مختلف کشورمان با مواد متفاوتی تهیه می شود ولی بیشتر در اصفهان، شیراز، کرمان تهیه می شود و با کشک و نان سرو می شود. دلیل اینکه نام این غذا را حلیم بادمجان گذاشته اند این است که پس از آماده شدن شباهت زیادی به حلیم گندم دارد. حلیم بادمجان یک غذای کامل است ، اما در مهمانی های خود می توانید آن را مانند کشک و بادمجان به عنوان پیش غذا هم سرو کنید.
مواد لازم حلیم بادمجان:
بادمجان | ۴ عدد متوسط |
عدس | نصف فنجان |
گوشت گوسفندی | ۲۰۰ گرم |
پیاز | ۲ عدد متوسط |
برنج | نصف فنجان |
سیر | ۲ حبه |
کشک | ۲ قاشق غذاخوری |
مغز گردو | نصف فنجان |
نعناع خشک | ۱ قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل سیاه | به اندازه کافی |
زردچوبه و روغن مایع | به اندازه کافی |
مراحل پخت حلیم بادمجان:
مرحله اول:
برای تهیه حلیم بادمجان مجلسی باید گوشت های گوسفندی را که ترجیحا سردست هستند، داخل قابلمه بگذارید و ۱ عد پیاز را پوست بگیرید، آنها را بشویید و سپس روی تخته آشپزخانه به صورت نگینی خرد کنید.
پیازهای خرد شده را به گوشت اضافه کرده و روی حرارت بگذارید و به مدت ۵ دقیقه آنها را تفت دهید سپس زردچوبه را نیز روی گوشت بریزید. ۱ حبه سیر را پوست گرفته، شسته و از وسط نصف کنید.
سیر را به مواد دیگر اضافه کنید و حرارت را کم کنید، سپس درب قابلمه را بگذارید تا گوشت به خوبی آب بیندازد. ۴ تا ۵ لیوان آب جوش روی گوشت بریزید و اجازه دهید با حرارت کم به مدت ۲ الی ۳ ساعت کاملا بپزد.
مرحله دوم:
زمانی که گوشت درحال پخته شدن است، بادمجان های رسیده را پوست گرفته، بشویید و سپس داخل آبکش قرار دهید تا آب اضافی آنها کاملا خارج شود. بادمجان ها را از وسط نصف کنید و داخل سینی بگذارید و مقداری از نمک های روی آنها بپاشید.
بادمجان ها را کنار بگذارید تا برای ۳۰ دقیقه استراحت کنند و طعم تلخی آنها به خوبی گرفته شود. عدس ها را بشویید و داخل صافی بریزید و به قابلمه منتقل کنید. ۲ الی ۳ لیوان آب به ترکیب اضافه کرده و حرارت را زیاده کنید تا سریع تر به جوش بیاید.
بعد از جوش آمدن آب زیر حرارت را کم می کنید تا عدس ها به خوبی و با حرارت ملایم بپزند. بعد از اینکه عدس های پخته شدند برنج را بشویید و آب آن را به داخل عدس ها منتقل کنید. اجازه دهید تا برنج هم کاملا بپزد و له شود، سپس از روی شعله آن را بردارید و کنار بگذارید.
پس از پخت عدس، برنج را می شوییم و آب آن را بیرون می ریزیم و به عدس اضافه می کنیم و صبر می کنیم تا برنج نیز کاملا بپزد و له شود و بعد از روی شعله قابلمه را بر می داریم و کنار می گذاریم.
مرحله سوم:
بادمجان داخل آبکش بریزید و آنها را بشویید تا نمک های اضافی روی آنها شسته شود. سپس با استفاده از دست آب اضافی بادمجان ها را بگیرید. تابه ای بزرگ را روی حرارت بگذارید مقدار مناسبی از روغن سرخ کردنی داخل تابه بریزید و اجازه دهید تا کاملا داغ شود. بادمجان ها را داخل تابه سرخ کنید و مقداری زردچوبه روی آنها بپاشید تا زمانی که سرخ شدند آنها را برگردانید تا سمت دیگر هم به خوبی سرخ شود. بعد از اینکه هرکدام را سرخ کردید داخل دستمال یا صافی بگذارید تا روغن اضافی آنها گرفته شود.
مرحله چهارم:
تابه دیگری بردارید و مجددا روی شعله قرار دهید، باقیمانده پیاز را پوست بگیرید، بشویید و به صورت خلالی خرد کنید. تابه را روی شعله بگذارید و حرارت را مقداری کاهش دهید. روغن را داخل تابه بریزید و اجازه دهید تا کاملا داغ شود.
پیازها را داخل تابه بگذارید و مقداری تفت دهید تا کمی نرم تر شوند، سپس صبر کنید تا کاملا طلایی شوند و در صافی بگذارید تا روغن اضافی آنها گرفته شود. سیر باقی مانده را پوست می گیریم و می شوییم و رنده می کنیم.
آنها را داخل تابه بریزید و تفت دهید تا زمانی که کاملا سرخ شوند. آنها را داخل بشقاب ریخته و کنار بگذارید.
مرحله پنجم:
مقدار ۴ تا ۵ قاشق غذاخوری روغن را داخل یک شیرجوش ریخته و روی حرارت قرار دهید، اجازه دهید تا روغن کاملا داغ شود. ۲ قاشق از نعنای خشک شده را داخل روغن بریزید و به مدت ۱ دقیقه اجازه دهید تا تفت بخورد، نباید نعناها سیاه شوند یا رنگ سبزی خود را از دست بدهند، همین که مقداری تفت بخورند کافی است. سپس آنها را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید.
مرحله ششم:
بعد از اینکه گوشت به خوبی پخت آن را از روی حرارت بردارید کنار بگذارید، تکه ها را از داخل آب گوشت بیرون کشیده و سپس داخل صافی بریزید. توجه داشته باشید که آب گوشت باید به اندازه ۱ لیوان باقی مانده باشد، سپس صبر کنید تا گوشت ها به خوبی خنک شوند.
سپس باید گوشت ها را به صورت ریش ریش خرد کنید و مجدد داخل قابلمه حاوی آب گوشت اضافه کنید، برنج و عدس های پخته شده را نیز همراه با بادمجان های سرخ شده به ترکیب مذکور اضافه کنید.
مرحله هفتم:
مقداری زعفران را دم کنید و به مواد اضافه کنید، سپس اجازه دهید تا به مدت ۱۰ الی ۲۰ دقیقه روی حرارت کم باهمدیگر بپزند، به طوری که همه آب غذا تبخیر شود و سپس مواد را داخل یک مخلوط کن بریزید تا میکس شوند. در صورتی که به غذاساز یا مخلوط کن دسترسی ندارید استفاده از گوشتکوب برقی یا دستی هم می تواند کارتان را پیش ببرد. در نهایت دو قاشق کشک هم به مواد اضافه کنید.
مرحله هشتم:
در این مرحله باید مواد را به خوبی با قاشق زیر و رو کنید تا کشک کاملا به خورد مواد برود. مقداری از پیاز و سیرداغی را که سرخ کرده بودید برای تزئین غذایتان استفاده کرده و باقی مانده را برای داخل حیلم اضافه کنید.
ظرف مورد نظر خود را برای سرو غذا بردارید و مواد را داخل آن بریزید، سپس با استفاده از کشک سفید، کمی زعفران و سبزی سرخ کرده غذا را جذاب کنید. این غذا را می توانید با نان نوش جان کنید.
دستور تهیه کشک زعفرانی برای تزیین حلیم بادمجان اصفهانی:
۳ قاشق غذاخوری آب جوش را با نصف قاشق زعفران مخلوط کرده، کنار بگذارید تا دم بکشد. زعفران دم کشیده را با مقداری کشک مخلوط کنید، توجه داشته باشید که کشک باید سفت باشد تا در قیف حاوی ماسوره حالت بگیرد.
کشک را داخل قیف ماسوره ای بریزید و به صورت ستاره ای حلیم بادمجان را تزئین کنید. در این حالت بهتر است که حلیم بادمجان زیاد داغ نباشد و کمی از حرارت افتاده باشد تا کشک سریع حالتش را از دست ندهد.
نکات مهم برای تهیه حلیم بادمجان:
این غذا با نان سرو می شود.
در صورت تمایل می توانید نیم پیمانه عدس همراه گوشت بپزید. عدس کمی رنگ حلیم را تیره می کند.
گردآوری: بخش مهارتهای زندگی سرپوش
- 18
- 20