جراحی پروتز لب چیست؟
لب متحرک ترین و شکل پذیرترین ساختمان صورت است و از نظر زیبایی مهمترین جزء ثلث تحتانی صورت به حساب می آید. پروتز لب یکی از موارد عمل زیبایی است که عموما با تزریق ژل مخصوص انجام می شود. این جراحی عارضه های خاص خود را دارد.
بر مبنای روایات، تلاش برای زیباتر کردن لب زمانی شروع شد که کلئوپاترا لبهای خود را با رنگ قرمز آرایش می نمود. اخیرا، در راستای حجم دادن به لب ها کار گذاشتن پروتزها از طريق جراحی و همینطور تزریق مواد پُرکننده (ژل، چربی و غیره) رواج یافته است.
انواع پروتز لب
انواع پروتز لب به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود:
۱- روش های حداقل تهاجمی که موقتی هستند.
۲- روش های دائمی که این روشها ، دارای نتایجی دائمی هستند.
چه نواحی ای از لب ها قابل برجسته سازی هستند؟
ـ رایج ترین قسمت هایی که تحت برجسته کردن قرار می گیرد قسمت ورمیلون لب، یعنی قسمت مرزی بین اطراف لب و قسمت قرمز لب هاست. این کار باعث می شود تا قسمت خارجی لب ها بیشتر نمایان شود. گوشه های لب ها هم میتواند تحت پرکردن قرار گیرد.
از چه موادی برای پروتز لب استفاده می شود؟
از اواخر سال ۱۹۹۰ میلادی کم کم تقاضا برای انجام عمل های زیبایی در سرتاسر دنیا فزونی یافت. از این جهت توجه جامعه پزشکی و محققان به این سو جلب شده و اقدامات تحقیقاتی برای یافتن موادی که بيش ترین سازگاری بافتی را با بدن انسان داشته باشند برای استفاده در عمل های زیبایی شروع شد. موادی که در برجسته سازی لب ها بکار میروند عبارتند از:
۱. اتولیفن:
این مواد که برای پروتز لب استفاده می شود به صورت طبیعی در بدن تمامی افراد تولید می شود که با فزونی سن تولید آن کمی کاهش می یابد. اتولیفن یک ماده ی قابل تزریق بوده که از قسمت درم خود شخص تهیه می شود. به همین علت هم خطر حساسیت یا واکنش نشان دادن بدن نسبت به آن وجود ندارد. البته لازم به ذکر است که نتایج اتولیفن موقتی بوده و بدن سریع آن ها را جذب کرده و اثرات آن از بین می رود.
۲. آلودرم، درمالوژن:
یکی از مواد پروتز لب، آلودرم است. این مواد از بافت جسد اهدا شده ساخته شده است، ولی بطور طبیعی با بافت های خود بیمار ادغام می شود. در نتیجه، بدن این نوع ایمپلنت را رد نمی کند. آن ها یک نتیجه انعطاف پذیر و طبیعی را ایجاد می کنند.
۳. کلاژن:
از دیگر موادی که در برجسته سازی لب یا پروتز لب استفاده می شود، کلاژن است. کلاژن نیز مانند اتولیفن در بدن خود انسان تولید می شود و میزان تولید آن در پوست و مو و ناخن با زیبایی و جوانی رابطه مستقیم دارد. البته برعکس اتولیفن، کلاژن از بافت های گاوی تهیه می شود. بدین ترتیب تزریق آن امکان دارد حساسیت و واکنش بدن را به همراه داشته باشد. به همین منظور پیش از تزریق آن از افراد تست آلرژی گرفته می شود. اثرات این تزریق هم مادام العمر نبوده و ۴ هفته تا ۳ ماه بعد، محل تزریق به حالت اولیه اش باز می گردد.
۴. فاشیا:
فاشیا یک بافت اهدا کننده است که از بافت همبند سفید و متراکم ساخته شده است که از ساختار بدن حمایت می کند. همچنین، جراح میتواند تزریق انجام دهد یا با جراحی آنرا وارد کند. فاشیا یکی از موادی است که در برجسته سازی لب یا پروتز لب استفاده می شود.
روش تزریق این مواد چگونه است؟
در صورت استفاده از هیالورونیک اسید جهت پروتز لب، بعد از ضدعفونی کردن لب ها و اطراف آن ها به صورت دقیق، با استفاده از سوزن های بسیار ظریف، این مواد در زیر مخاط و پوست و بالای عضله لب تزریق می گردد.
عمل پروتز لب برای چه کسانی انجام نمی شود؟
در بیمارانی که بیماری قند، بیماری لوپوس یا بیماری های بافت هم بند دارند یا در بیمارانی که فشارخون شدید و غیر کنترل شده یا عفونت های راجعه تبخال یا تبخال فعال دارند، پروتز لب ها انجام نمی شود. همین طور در اشخاص سیگاری به سبب آنکه روند ترمیم زخم کندتری دارند، انتظار بروز عارضه های بیشتر است.
دوره نقاهت عمل پروتز لب چقدر است؟
بسته به نوع روش و میزان کبودی و تورم، در همان روز یا دو تا سه روز پس از عمل پروتز لب میتوانید به کارهای روزانه خود برگردید.
مراقبت های بعد از پروتز لب
۱- شما باید تا چند روز بعد از عمل پروتز لب فقط مایعات و غذاهای آبکی مصرف کنید. فشار دادن لب تا یک ماه ممنوع است.
۲- در صورت لزوم بعد از عمل پروتز لب داروهای ضد درد مثل استامینوفن استفاده کنید.
۳- در صورتیکه برای نخستین بار است که پروتز لب انجام می دهید، حتماً دستور العمل هایی که حاوی ماساژ و لمس است اجرا کنید تا لب ها تقارنی مطلوب پیدا کنند و لب هایی پرتر و گوشتی تر در عین حال طبیعی تر داشته باشید.
۴- پس از عمل پروتز لب، شما احتیاج به یک هفته استراحت در خانه دارید و می توانید بعد از آن بکار و زندگی روزمره خویش بازگردید. ویزیتهای مجدد یک هفته، دو هفته، یک ماه، سه ماه، شش ماه و یک سال پس از عمل انجام می شود.
۵- در شرایطیکه بخیه ها جذبی نباشند پس از ۷ تا ۱۰ روز بعد از عمل پروتز لب باید بخیه ها را درآورد.
عوارض پروتز لب
عوارض پروتز لب اگر چه بسیار کم است ولی باید پیش از انجام هر عملی برای رسیدن به نتیجه دلخواه از عارضه های احتمالی موجود، در این شیوه های درمانی اطلاع حاصل کنید.
- امکان دارد عفونت، جابه جا شدن پروتز، بیرون زدگی پروتز و سفت شدن لب ها توانایی حرکت دادن به لب ها را مختل کند.
- از عوارض پروتز لب می توان به ایجاد عفونت و حساسیت به پروتز بخصوص اگر از کاشت ورقه سیلیکونی استفاده گردد اشاره کرد. در ضمن چنانچه مستعد ایجاد تبخال لب هستید باید حتماً پزشک را آگاه کنید. به دلیل آن که از عفونت های رایج پس از پروتز لب، تبخال بر روی لب و دهان است قرمزی، سوزش و خشکی لب ها که علائم ایجاد قارچ بر روی لب و دهان میباشد هم از عوارض پروتز لب است.
- حدود یک هفته طول میکشد تا ورم ها بهبود یابند و به برهه زمانی حدودا ۳ هفته پس از پروتز لب به فشار حساس خواهد بود. گاهی در عمل جراحی پروتز لب، کبودی هایی ایجاد می شود که امکان دارد پزشک دارویی برای کاهش کبودیها تجویز کند.
- گاهی اوقات به علت حرکت ورقه سیلیکونی در روش دائم و جذب مواد پرکننده در روش های پروتز لب، لب های بالایی و پایینی تعادل خود را از دست میدهند و در مجموع ظاهری نامتقارن بخود می گیرند به عنوان مثال ایجاد برجستگی غیر طبیعی و یا فرورفتگی در لب ها.
مزایای پروتز لب
> در مقایسه با دیگر عملهای جراحی زیبایی، عمل پروتز لب خطرات و عارضه های این عمل بسیار کم می باشد.
> دائمی بودن نتایج باعث می شود که برای پروتز لب نیازی به تکرار تزریق نداشته باشید. از نظر هزینه درصورتیکه شما هزینه پروتز لب را با هزینه ی انجام دو بار در سال روش های موقتی بزرگ کردن لب مقایسه کنید هزینه آن رضایتبخش است. پروتز به راحتی قابل برداشتن است. پروتزهای امروزی لب به صورت متفاوتی نسبت به قبل در لب قرار داده میشوند به همین علل در حالتی که فرد خواهان داشتن لب های کوچک تر یا بزرگتر باشد میتوان آنها را از لب خارج کرد.
> مزایایی که پروتز لب برای بیمار دارد شامل بهبود چهره بیمار و بالا رفتن اعتماد به نفس میباشد.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 18
- 5