چاقی علاوه بر تاثیری که بر اعتماد به نفس افراد دارد می تواند از نظر جسمانی هم فرد را در معرض خطر ابتلا به تعداد زیادی از بیماری ها قرار دهد، بنابراین لازم است وزن را به حالت نرمال برگردانند که این مهم می تواند از طرق گوناگونی صورت بگیرد. یکی از این روش ها که توسط پزشک ایرانی ابداع شد و سپس در سراسر دنیا گسترش یافت پلیسه معده است. در ادامه این مقاله سرپوش به تفسیر این روش درمانی خواهیم پرداخت.
پلیسه معده چیست؟
جراحی پلیسه معده روشی نوین است که توسط پزشک ایرانی ابداع شد و برای درمان بیماران مبتلا به چاقی به کار می رود. فراوانی این روش در چندسال اخیر بیشتر شده و با هدف اجتناب از سایر روش های درمان چاقی که پرهزینه تر و پرخطرتر هستند به دنیا معرفی شد که توانست به عنوان یکی از محبوب ترین روش های جراحی چاقی که عوارض بسیارکمی دارد مورد استقبال قرار بگیرد. به جراحی پلیسه معده؛ پلیکاسیون لاپاروسکوپیک معده نیز گفته می شود که در این تکنیک با استفاده از تا کردن معده به سمت داخل؛ حجم آن را کاهش می دهند، سایز معده در این جراحی تا ۷۵ درصد کاهش می یابد در نهایت بیمار میل کمتری برای خوردن غذا پیدا می کند و سریع تر احساس سیری خواهد کرد.
کارکرد جراحی پلیسه کم و بیش شبیه به جراحی اسلیو معده می باشد با این تفاوت که در این روش لازم نیست بخشی از معده برداشته شود، در نتیجه اگر این روش رضایت بخش نبود می توان آن را به حالت اولیه برگرداند. برخلاف آنچه در بای پس معده صورت می گیرد نیازی به کارگذاری ایمپلنت وجود ندارد. بعد از جراحی پلیسه معده؛ ۴۰ تا ۷۰ درصد وزن اولیه بیمار بعد از جراحی در یک سال اول کاهش پیدا می کند.
جراحی پلیسه معده چگونه صورت می گیرد؟
جراحی پلیسه معده از طریق روش لاپاراسکوپی صورت می گیرد، به گونه ای که دیگر نیازی به ایجاد برش های بزرگ بر روی شکم نیست و در طی این عمل فقط ۵ الی ۶ برش کوچک در برخی نقاط شکم ایجاد می شود سپس با استفاده از یک دوربین ریز به نام لاپاراسکوپ و ابزار های جراحی توسط پزشک صورت می گیرد. در این جراحی یک یا چند بخش معده تا زده می شود و در نهایت با استفاده از بخیه جمع می شوند پلیسه معده با بیهوشی کامل صورت می گیرد و ۷۰ درصد از حجم معده در همان ساعت اولیه جراحی کاهش می یابد و نکته مثبت این است که هیچ قسمتی از معده حذف نخواهد شد.
پلیسه معده برای چه کسانی مناسب است؟
تمام روش های جراحی کاهش وزن برای افراد مختلف مناسب نیستند در نتیجه بهترین و مناسب ترین روش توسط پزشک با توجه به شرایط بیمار صورت می گیرد. قبل از انجام جراحی جلسات مشاوره و معاینه بیمار توسط پزشک در چندین نوبت صورت می گیرد. از جمله مهم ترین معیارهایی که برای جراحی پلیسه معده در نظر گرفته می شود در ادامه آمده است:
- شاخص توده وزن بدنی
- سابقه پزشکی
- بیماری های مرتبط با چاقی مانند آپنه خواب، فشار خون، کلسترول
بیمارانی که حدود ۳۰ تا ۳۵ کیلوگرم اضافه وزن دارند، این روش می تواند برای آنها مناسب باشد، BMIدر این بیماران ۳۵ تا ۴۰ است. در بیمارانی که شهرستان زندگی می کنند و امکان مراجعه دوره ای به پزشک در استان را ندارند این روش مناسب است.
افرادی که اضافه وزنشان به ۳۰ الی ۴۰ کیلوگرم می رسد نسبت به سایر بیماران چاق تر هستند در نتیجه این گروه از افراد بیشتر در بین طرفداران دیده می شوند و برخلاف تمایل زیاد بیماران برای انجام این جراحی، پزشکان از انجام جراحی شانه خالی می کنند و دلیل این موضوع سختی پلیسه معده است، بنابراین امیدواریم پزشکان جوان کشورمان با تحمل سختی این راه آسایش را برای بیماران خود به ارمغان بیاورند.
برای بیمارانی که به چاقی مفرط مبتلا هستند و در معرض خطر حملات قلبی و مغزی ، فشار خون بالا و دیابت نوع دو هستند این روش بیشتر توصیه می شود.
مزایای انجام از پلیسه معده:
اکثر مزایایی که که روش های مختلف جراحی لاغری دارند بدون داشتن معایب جراحی پلیسه معده دارا می باشد. از جمله مزایای این روش عبارتند از :
- استفاده از این روش برخلاف بای پس معده، نحوه هضم غذا و سیستم گوارشی را تغییر نخواهد داد.
- در این روش نیازی به قرار دادن شئ بیرونی به دور معده یا تنظیم کردن آن نیست.
- در این جراحی درمان لاغری به دور زدن مسیر روزه نیازی نیست.
- همچنین باید اشاره کرد در پلیسه معده هیچ قسمتی از معده حذف نمی شود به همین دلیل این روش کاملا قابل برگشت است.
- نیازی به دور زدن روده نیست، همچنین در پلیکاسیون معده هیچ قسمتی از معده حذف نمیشود
- پلیسه معده یک عمل باز نیست بنابراین دوره بهبودی وضعیت بیمار بسیار کوتاه تر از سایر عملهای لاغری می باشد و بعد از آن فرد می تواند خیلی سریع به فعالیت های عادی و روزانه خود بازگردد.
- این روش قابل بازگشت است و هر زمانی که بیمار به هر دلیلی تمایل داشته باشد به حالت اولیه بازگردد می تواند از روش جراحی معکوس استفاده کتد، باید اشاره کرد این امکان در جراحی بای پس و اسلیو معده وجود ندارد.
- این نوع جراحی یکی از کم خطرترین انواع جراحی ها محسوب می شودکه به بیشتر از ۱ الی ۲ ساعت زمان نیاز ندارد.
- نتایج حاصل از این روش بسیار مثبت بوده است، به طوری که در تحقیقات صورت گرفته بر روی ۲۰۲ نفر که جراحی پلیسه معده را انجام داده اند ۶۸ درصد چهارسال بعد از عمل؛ وزن اضافه خود را از دست داده اند.
عوارض و خطرات پلیسه معده:
مطالعات صورت گرفته نشان می دهد هیچ مرگ و میری در اثر این جراحی اتفاق نیوفتاده است و احتمال ایجاد عوارض ناشی از پلیسه معده احتمال ۱ تا ۹ درصدی دارد. اما مهمترین عوارض جانبی که پلیسه معده برای بیماران به همراه دارد در ادامه آمده است:
حالت تهوع و استفراغ؛ که معمولا بعد از یک هفته از بین خواهند رفت.
خطرات دیگری که این جراحی می تواند به همراه داشته باشد شامل مواردی است که هر جراحی با بی هوشی کامل با خود دارد.
علاوه بر این عوارض در صورت نشت مواد معده از منافذ دوخته شده یا درخواست جراحی معکوس؛ به جراحی اصلاحی نیاز است.
معایب مالی را هم باید در کنار سایر عوارض و معایب در نظر داشت، این جراحی هنوز تحت پوشش بیمه قرار ندارد.
البته باید اشاره کرد نوین بودن این جراحی سبب می شود از عوارض بلند مدت آن اطلاع چندانی وجود نداشته باشد.
رژیم غذایی توصیه شده بعد از جراحی:
در هفته اول و دوم؛ مصرف مایعات نرم مانند آب، شیر و آبمیوه به بیمار توصیه می شود.
در هفته سوم و چهارم؛ استفاده از سوپ سبزیجات یا سایر سوپ هایی که فاقد کربوهیدرات هستند توصیه می شود.
هفته پنجم و ششم؛ استفاده از سوپ های محتوادار، میوه و ماست توصیه خواهد شد.
هفته هفتم و هشتم؛ در این دوران باید رژیم غذایی جدیدی شروع شود و طبق دستوراتی که پزشک ارائه کرده است برنامه ریزی صورت بگیرد، مثلا بیمار اجازه ندارد در هر وعده بیشتر از ۵ الی ۴ قاشق برنج بخورد.
ورزش و فعالیت بدنی بعد از یک ماه از جراحی آغاز می شوند.
نکات مهم قبل از جراحی:
در صورت حساسیت دارویی باید به پزشک اطلاع داد.
انجام آزمایشات لازم
عدم مصرف غذا ۱۲ ساعت قبل از عمل
عدم مصرف مایعات ۶ ساعت قبل از عمل
قبل از عمل داروهای بدون هماهنگی مانند آسپرین با مکمل های گیاهی را نباید مصرف کنید.
عدم مصرف سیگار و الکل حداقل یک هفته قبل از جراحی
در صورت ابتلا به بیماری هایی از قببل؛ فشارخون، دیابت و... باید به پزشک اطلاع دهید.
گردآوری: بخش پزشکی سرپوش
- 9
- 1