عقد آریایی چیست؟
چند سالی هست که عقد آریایی بین عروس و دامادها مد شده و اکثراً عروس و دامادها مایلند پس از عقد عربی برایشان عقدآریایی خوانده شود تا با جملات فارسی به هم ابراز عشق کنند.
هزینه برگزاری عقد آریایی معمولاً رایگان است و دفاتر ازدواج اینکار را به صورت رایگان و تنها به تقاضا عروس و داماد انجام میدهند برخی میگویند عقد آریایی، همان عقد شرعی است و تنها به جای کلمات عربی، از کلمات فارسی استفاده میشود ولی برای عقد شرعی حتماً باید از کلمات عربی استفاده شود تا عقد رسمی باشد.
عقد آریایی در واقع سبب حلال شدن زن و شوهر نمی شود و کار کاملاً تشریفاتی است و تا پیش از انجام صیغه عقد رسمی زن و شوهر به یکدیگر محرم نبوده و صرفا جنبه تشریفاتی دارد و البته که جنبه قانونی هم در جامعه ندارد.
در بعضی از دفتر خانه های ازدواج هم، بعد از خواندن عقد شرعی، مجدداً همان عقد شرعی را به زبان فارسی برای عروس و داماد با مثال هایی از اشعار حافظ و مولانا می خوانند تا هر دو بهتر متوجه متنی که در عقد خوانده میشود، بشوند. بنابراین عقد آریایی حتماً باید بعد از عقد شرعی برگزار شود.
تاریخچه عقد آریایی
عقد آریایی در زمان ایران باستان بسیار رواج داشته و همان طور که از اسم آن مشخص است دارای ریشه تاریخی است. در این نوع مراسم آریایی از زبان فارسی سلیس استفاده شده و مهمانانی که در مراسم ازدواج شرکت می کنند باید عروس و داماد را در بیان جملات عقد آریایی نیز همراهی کنند. متنی که در عقد آریایی خوانده می شود جهت سوگند خوردن و تعهد دادن عروس و داماد برای وفادار بودن به یکدیگر می باشد که در مراسم، عروس و داماد باید این متن را بهمراه عاقد تکرار کنند.
متن عقد آریایی
عروس و داماد دست در دست هم می ایستند و عاقد شروع به خواندن متن عقد آریایی می کند و پس از پایان آن جملات زیر توسط عروس و داماد به ترتیب خوانده میشود.
سوگند پیمان نوشاد (داماد) در عقد آریایی
در نزد انجمن (نام داماد برده می شود) آیا به طراوت بهاران سوگند یاد میکنی تا همواره آنچه بر خود روا می داری بر همسر خویش روا داری و آنچه بر خود نمی پسندی بر او نیز نپسندی؟! برای او شوئی وفادار و برای فرزندانت پدری خردمند و راهگشا باشی؟ داماد می گوید: سوگند یاد می کنم.
سوگند پیمان اوروس (عروس) در عقد آریایی
در نزد انجمن (نام عروس) آیا به سرسبزی و باروری تابستان سوگند یاد میکنی تا با همسر خویش مهربان و همدل باشی و غرور و احترام او را همواره به جای آوری؟! نیاز او را نیاز خود و در بی نیازی همساز و همگام وی باشی؟! عروس می گوید: سوگند یاد میکنم.
سوگند مجدد نوشاد (داماد) در عقد آریایی
در نزد انجمن (نام داماد برده می شود) آیا به رنگارنگی پاییز سوگند یاد می کنی تا همواره پشتیبان و یاور وی باشی در شادی ها، غم ها، دارا و ناداری ها، تندرستی و بیماری، منزلت بانوی خویش را در تنهائی و در میان انجمن چون گوهری یگانه پاس داری؟! داماد می گوید: سوگند یاد می کنم.
سوگند دوباره اوروس (عروس) در عقد آریایی
در نزد انجمن (نام عروس) آیا به سفیدی و پاکی زمستان سوگند یاد می کنی که همواره اجاق گرمی بخش بختتان را روشن و پر فروغ نگه داری و برای او همسری وفادار و برای فرزندانت مادری دلسوز و مهربان باشی؟! به خانه ات شادی و گرمی بخشیده و هر آنچه در توان داری را در آذین بندی و پاکی آن بکار گیری؟! عروس می گوید: سوگند یاد می کنم.
چرا عقد آریایی در بین مردم رواج پیدا کرده است؟
علت این که چرا عقد آریایی در بین ایرانیان اینقدر رواج پیدا کرده و روز به روز طرفداران آن بیشتر می شود را جدایی از مسئله چشم و هم چشمی و مد شاید بتوان به فضای ضد اسلامی و ضد عربی حاکم بر این روزهای جامعه ایران دانست. البته تعداد افرادی که به علل ناسیونالیستی و ضد اسلامی اقدام به عقد آریایی می کنند کم است. اکثر افراد دلیل تمایل شان به اجرای عقد آریایی را فارسی بودن آن می دانند و این که متوجه معنی کلماتی که بر زبان می آورند می شوند. بسیاری افراد هم به علت این که می خواهند در فیلم عروسی آن ها مراسم عقد آریایی که یک مراسم زیبا و خاطره انگیز است وجود داشته باشد اقدام به برگزاری عقد آریایی می نمایند.
آیا انجام عقد آریایی باعث حلال شدن زن و شوهر می شود؟
عقد آریایی به زبان فارسی خوانده می شود. درصورتی که بخواهید به ریشه مراسم عقد آریایی و جملاتی که در این عقد خوانده می شود پی ببرید باید گفت که عقد آریایی ریشه تاریخی ندارد و زبان و محتوای آن بیانگر مفاهیم امروزی و مدرن است.
کلماتی که در عقد آریایی خوانده می شود از نظر ساختار جملات و زبان کاملاً امروزی است و با جابجا کردن کلمات مثل بکار بردن آیا در انتهای جمله سعی شده است تا ظاهر و حس یک متن قدیمی به گوینده و شنونده القا شود. حتی عقد زرتشتیان که آیین ایرانیان باستان بوده است با عقد آریایی به صورتی که امروزه رواج پیدا کرده است متفاوت می باشد.
گردآوری : بخش سلامت سرپوش
- 19
- 2
محبوبه قلیزاده
۱۴۰۰/۳/۱۴ - ۸:۳۴
Permalink