پرونده مرگ ناگهانی برادر رهبر کره شمالی در فرودگاه مالزی به یکی از بحران های پیچیده در جنوب شرق آسیا تبدیل شده است کیم جونگ نام، که گفته می شود حریف و رهبر در سایه برای رهبر فعلی کره شمالی(کیم جونگ اون) بوده است
دولت مالزی به طور رسمی خواستار مظنونان فراری از کره شمالی شد و در عین حال تاکید کرد که دیپلمات ارشد کره ای که دارای پاسپورت سیاسی است طراح اصلی این حرکت تروریستی بوده است
خالد ابوبکر، رئیس پلیس مالزی گفته است که ماموران تحقیق در مورد قتل کیم جونگ نام، برادر ناتنی کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی در فرودگاه کوالالامپور به هیون کوانگ سونگ، دبیر دوم سفارت کره شمالی در ارتباط با این ماجرا مظنون هستند. وی افزوده است که کیم اوک ایل، یکی از کارمندان خطوط هواپیمایی کره شمالی نیز از جمله مظنونان ارتباط با این ماجراست.
رئیس پلیس مالزی که در یک مصاحبه خبری سخن میگفت، از فرد مقتول به نام "کیم چول" یاد کرد که نامی است که در گذرنامه کیم جونگ نام ثبت شده بود. او گفت که دولت مالزی با ارسال نامهای به سفارت کره شمالی در آن کشور، خواستار تحقیقات از این دو نفر شده است.
خالد ابوبکر گفته است که به نظر می رسد که چهار تن از مظنونان که از شهروندان کره شمالی هستند در همان روز مرگ کیم جونگ نام به کشورشان گریختهاند اما پلیس معتقد است که سه مظنون دیگر هنوز در مالزی هستند. تا کنون یک شهروند کره شمالی به نام ری جونگ چوی در همین ارتباط در مالزی بازداشت شده است.
مالزی از دولت کره شمالی خواستار استرداد چهار مظنونی شده که به آن کشور گریختهاند تا، به گفته خالد ابوبکر، در تحقیقات پیرامون این واقعه به ماموران پلیس کمک کنند.
تصویر تلویزیون مدار بسته کیم جونگ نام (در کت و شلوار خاکستری) را لحظاتی قبل از مرگ در فرودگاه مالزی نشان میدهد
روز دوشنبه هفته گذشته، ۱۳ فوریه، کیم جونگ نام که در فرودگاه کوالالامپور در انتظار هواپیما برای سفر به ماکائو بود مورد حمله دو زن قرار گرفت و درگذشت. تصاویر ویدیویی که از این ماجرا گرفته شده نشان میدهد که این دو زن به او نزدیک میشوند، یکی از زنها او را از پشت میگیرد و دیگری پارچهای را به صورت او میکشد. در پی این ماجرا، کیم جونگ نام در فرودگاه دچار شوک شدید شده و قبل از رسیدن به بیمارستان ظاهرا در نتیجه نوعی مسمومیت درگذشت.
رئیس پلیس کره شمالی گفته است که به نظر میرسد که این دو زن، که یکی شهروند اندونزی و دیگر شهروند ویتنام است، مامور شده بودند تا پارچه آغشته به سم را به صورت مقتول بکشند. ری جونگ چوی، شهروند کره شمالی که در بازداشت است، این سم را در اختیار آنان قرار داده بود.
سفیر کره شمالی در مالزی، با حضور در جمع خبرنگاران در برابر سفارت آن کشور در کوالالامپور هرگونه ارتباط دولتش با مرگ کیم جونگ نام را تکذیب کرد
اگرچه دولت مالزی روابط دوستانهای با کره شمالی داشت، اما مرگ کیم جونگ نام باعث تیرگی این روابط شده و به فراخواندن سفیر مالزی از کره شمالی منجرگردیده است.
پس از مرگ کیم جونگ نام، سفارت کره شمالی با کالبد شکافی جسد او مخالفت کرد و خواستار تحویل جسد شد. مقامات کره شمالی دولت مالزی را متهم کردهاند که تحت تاثیر القائات خصمانه سازمانهای اطلاعاتی کره جنوبی، دولت کره شمالی را به ارتباط با قتل کیم جونگ نام متهم میکند. سازمانهای اطلاعاتی کره جنوبی برای نخستین بار احتمال قتل برادر کره شمالی توسط ماموران دولت آن کشور را مطرح کردند.
کیم جونگ نام هنگام مرگ ۴۵ ساله بود و از حدود پانزده سال پیش، بیشتر اوقات را در خارج از کره شمالی و عمدتا در کشورهای جنوب شرق آسیا اقامت داشت. از او زمانی به عنوان جانشین احتمالی پدرش در مقام رهبری کره شمالی نام برده میشد اما به جای او، کیم جونگ اون به این مقام رسید. انتقادهای بعدی کیم جونگ نام از شیوه حکومتداری کشورش ظاهرا خصومت کیم جونگ اون را برانگیخته بود.
اگرچه گفته میشود که کیم جونگ نام جاه طلبی سیاسی نداشت اما به عنوان عضو خانوادهای که برای سه نسل بر کره شمالی مسلط بوده میتوانست تهدیدی بالقوه علیه برادر ناتنی خود محسوب شود.
- 15
- 2